Matka

”Kun palmut, bisse ja all inclusive eivät enää riitä” – matkailuyritykset kaupallistivat arjen ja se on nyt turismin nousevin trendi

Vastuullinen matkailija pohtii hiilijalanjälkeään ja sitä, kenelle rahansa kantaa. Alalle on tullut pieniä toimijoita, jotka tarjoavat vaihtoehtoja. Kaikkein kuuminta valuuttaa on nyt arjen kokeminen.

Kun rovaniemeläinen matkailututkimuksen yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosell vastaanottaa vieraita Lapin ulkopuolelta, tutustuttaa hän heidät ensi töikseen tavalliseen lappilaiseen arkeen. Kesällä se voi tarkoittaa mattopyykkiä Koskenrannan matonpesupaikalla, syksyllä marjanpoimintaa Ounasvaaran metsässä ja talvella kävelyä Kemijoen jäällä.

”Italialaisille vierailleni kaikkein ihmeellisintä oli jään risahtelu kenkien alla 25 asteen pakkasessa. He olivat myös haltioissaan siitä, miten eksoottiselta ja ihanalta tuntui mennä sisälle lämpimään, kun oli ensin palellut tuntikausia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallinen arki ja sen kokeminen on matkailualan tutkijoiden mukaan nousemassa kansainvälisten matkailutrendien ykköshitiksi. Paitsi paljon matkustaneet, myös kokemattomammat matkailijat haluavat nyt käydä paikoissa, jonne kaikki eivät eksy.

Vuonna 2015 perustettu Duara Travels on yksi harvoista kotimaisista matkailualan toimijoista, joka tarjoaa vaihtoehdon vilkkaille suosikkikohteille ja perinteisille pakettimatkoille. Yritys järjestää muutaman päivän mittaisia vierailuja maailman eri kolkissa sijaitseviin pikkukyliin, joissa matkailija pääsee tutustumaan paikallisten arkeen – ja elämään sitä myös itse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kohteemme ovat maaseuduilla sijaitsevia, turvallisia ja pieniä kyläyhteisöjä, joista monissa ei ole koskaan käynyt ulkomaalaisia. Kyläläisille on kunnia asia saada esitellä omaa kulttuuriaan ja vastaavasti vieraat pääsevät kokemaan aitoa paikallista arkea”, Duaran perustaja ja yrittäjä Annika Järvelin kertoo.

Yrityksen osakas Iina Merikallio kuvailee, että kylävierailuille lähdetään silloin kun ”palmut, bisse ja all inclusive” eivät enää riitä. Jos ei voi mennä kauemmas, on mentävä syvemmälle, ja tällaisesta matkailusta moni on yhä kiinnostuneempi.

Niinpä Duara ei olekaan alansa ainoa toimija. Samantyyppisiä palveluja matkailijoille räätälöi myös suomalaisyritys Doerz, joka mainostaa ”aitoja elämyksiä paikallisten kanssa”. Ne voivat tarkoittaa esimerkiksi sieni-, ratsastus- tai pyöräilyretkiä, kirpputori- tai galleriakierroksia tai Instagram -kävelylenkkiä paikallisen diginatiivin opastuksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset ovat reissanneet niin paljon, että nyt halutaan jotain uutta ja enemmän. Tavallisesta arjesta on tullut luksusta, joka nähdään kokemuksellisesti arvokkaana”, uskoo Lapin yliopistossa työskentelevä tutkija Maria Hakkarainen. Tosin hän haluaa myös haastaa ajatusta ”tavallisesta arjesta”.

”Mitä se arki oikein on? Voidaanko aitoa arkea kokea ilman, että kyse on vain matkailijoille rakennetusta näytelmästä?” hän pohtii.

Duaran järjestämillä reissuilla arkeen voi kuulua niin temppelin lattian lakaisua, kasvimaan kitkemistä, mopoajeluita, ruoanlaittoa, pyykinpesua, tanssia, laulua, eläinten ja lasten hoitoa kuin lautapelien pelaamista. Varsinaista järjestettyä aktiviteettia tai valmista ”näytelmää” ei ole vaan kylävierailu muotoutuu kylän rytmin ja rutiinien ehdoilla, yrittäjät vakuuttavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakkarainen lisää, että samantyyppisiä arkisia elämyksiä tar­joaa myös lähiruoka- ja aktiviteettimatkailu. Esimerkiksi majoitusyritys Airbnb on laajentanut toimintaansa myös elämyksiä tarjoavaksi alustaksi, Airbnb Experiences.

 

”Mitä se arki oikein on? Voidaanko aitoa arkea kokea ilman, että kyse on näytelmästä?”

Duarassa on huomattu, että tavallinen arki kiehtoo myös muita kuin kaiken nähneitä matkailijoita. Yksi kohderyhmä ovat esimerkiksi lapsiperheet. Lasten kanssa yhteistyökyliin tutustuessaan Merikallio ja Järvelin ovat huomanneet, että lapset eivät kaipaa jatkuvia elämyksiä ja wau-kokemuksia. Heistä on hauskaa tehdä lomalla ihan arkisiakin asioita: viilettää jäätelölle kyläläisten kanssa tai leikkiä temppelin pihalla. Monesti kyläyhteisöt huolehtivat vieraina olevista lapsista kuin omistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Perheemme on reissannut paljon, mutta kylävisiitit avasivat uudella tavalla ikkunaa paikalliseen elämään. Oli huikeaa, kun erääseenkin kylään saavuttaessa lapsemme lähtivät paikallisen mopon kyydissä temppelille siivoustalkoisiin ja valmistamaan kyläläisten kanssa norsuille tarkoitettuja napopaloja”, Merikallio muistelee omia kokemuk­siaan.

Kestävästä ja vastuullisesta matkailusta puhuttaessa ei ole yhdentekevää, minne matkailijan reissubudjetti ohjautuu. Sekin kiinnostaa, saavatko paikalliset perheet vierailuista rahaa. Järvelin myöntää, että raha on eittämättä yksi iso tekijä yhteistyön muodostumisessa. Etenkin nuoret kyläläiset ovat usein vailla työtä, joten yhteistyö on heille mahdollisuus työllistyä paikallisesti.

”Mutta kun paikalliset näkevät, mitä muuta tästä voi saada, ei raha ole enää pääasia. Monet kyläläiset kertovat ymmärtäneensä kylävierailujen ansiosta ensimmäistä kertaa, että heidänkin kulttuurissaan on jotain arvostettavaa ja kiinnostavaa”, hän jatkaa.

Duaran ja muiden kestävään kehitykseen ja vastuulliseen matkailuun tähtäävien toimijoiden kautta matkailijoiden varat kulkeutuvat kohteisiin, missä ihmisten tulotaso on jo lähtökohtaisesti alhainen. Näitä kohteita turistivirrat varoineen eivät aina herkästi tavoita.

”Tarkoituksena on tasoittaa ekologista kuormaa hajaantumalla syrjäisille paikoille ylikulutettujen paikkojen sijaan. Korostamme aitoja kohtaamisia”, Merikallio sanoo.

Mitä kestävän matkailun pe­riaatteista sanovat sitten matkailututkijat? Periaatteet ovat kannatettavia, toteavat molemmat.

Tosin García-Rosell pelkää, että ajan myötä vastuullisenkin toimijan toiminnasta tulee osa tavallista bisnestä ja vaarana on, että perusidea katoaa.

”Niin kävi Airbnb:lle, jonka tarkoitus oli tuoda ihmisiä yhteen. Nyt matkailija ja majoittaja tuskin enää tapaavat toisiaan”, professori sanoo.

Hakkarainen pohtii puolestaan, täytyykö aina matkustaa niin kauas. Yhä useampi turistikin pohtii omaa hiilijalanjäl­keään.

Hakkarainen ehdottaakin, että vastuullista matkailua voisi harrastaa myös kotimaassa .Tosin tärkeintä matkailussa on Hakkaraisen mielestä se, että matkakohteissa ollaan kohteen ja ihmisten ehdoilla – ja uusimmat matkailun trendit näyttävät, että niin yhä useampi haluaa tehdä. Se on hyvä trendi, ja myös Duara Travelsin toiminnan punainen lanka.

Oikaisu 24.11. kello 15.20: Duara Travelsin perustaja Annika Järvelin on kuvassa vasemmalla, ei keskellä, toisin kuin jutun kuvatekstissä ensin virheellisesti kerrrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kestävä kehitys
 • Ilmastonmuutos
 • lähimatkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  9. 9

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Kuuluisassa kokeessa seksi tuntemattoman kanssa kiinnosti miehiä enemmän kuin naisia – mutta mistä tulos oikeastaan kertoo?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää