
Bangkok tunnetaan kelluvista markkinoistaan (”floating market”), jotka ovat saaneet nimensä siitä, että kauppaa käydään pienistä veneistä. Kuuluisin kelluvista markkinoista on reilun tunnin ajomatkan päässä Bangkokista usein ”turistirysäksi” kutsuttu Damnoen Saduak, joka kuitenkin näyttää rauhallisemmat ja paikallisemmat kasvonsa etenkin hyvin varhain aamulla. Paikalle kannattaakin saapua aikaisin aamulla ennen turistibusseja.
Markkinoilla voi kävellä kanavanvarren jalkakäytävillä ja katsella vilskettä silloilta. Parhaimpaan tunnelmaan pääsee vuokraamalla pikkuveneen, jonka kyydissä näkee myös lähiseudun arkea. Veden päälle rakennetut talot, joihin kuljetaan vain vesiteitse kanavia pitkin, ovat kuin muistoja menneisyydestä, jolloin koko Bangkok oli Aasian versio Venetsiasta.
Aidommat kelluvat markkinat ja huomattavasti vähemmän turisteja – mutta tungokseen asti thaimaalaisia – on viikonloppuisin Damnoen Saduakin naapurissa Amphawassa.
Amphawan markkinat ovat avoinna vain perjantaista sunnuntaihin. Myyjät saapuvat paikalle alkuiltapäivästä, ja virallinen aukioloaika on 15–22. Amphawaan kannattaa mennä ainakin tunti tai puolitoista ennen auringonlaskua ja kierrellä katsomassa markkinakojuja, jotka levittäytyvät pikkukujille kanavan varren molemmille puolille.
Amphawaan on hyvä saapua nälkäisenä, sillä ruoka on myyntikojujen ykköstuote. Tarjolla on paljon paikallisia makeita jälkiruokia, hedelmiä, pikkusuolaista ja tuoretta kalaa. Kanavan varrella on lukuisia pieniä ravintoloita, joissa tarjotaan kalan ja äyriäisten lisäksi nuudeleita ja lihaa.
Jalkojaan ei kannata roikottaa vedenrajassa, sillä kanavissa elää jopa yli parimetrisiksi kasvavia juovavaraaneja. Ihminen ei kuulu lihansyöjä-varaanin ravintoketjuun, mutta jo pelkästään varaanin pitkät koukkuiset terävät kynnet tekevät rumaa jälkeä.
Amphawan vetonaula ovat tulikärpäset (englanniksi fire fly, thaiksi ”Hing hoi”). Tulikärpäsiä näkee vasta pimeän laskeuduttua ja vain kauempana markkina-alueesta veneestä käsin. Tarjolla on 60 THB:n (noin 1,5 euroa) paikka ryhmäveneeseen tai vene omaan käyttöön noin 600 THB:lla (noin 15 euroa).
Tulikärpäsiä eli kiiltomatoja näkee varmimmin sadekaudella toukokuusta lokakuuhun, mutta veneiden kuljettajat osaavat etsiä puita, joissa tulikärpäset viihtyvät. Nimestään huolimatta pimeässä loistavat otukset eivät ole matoja eivätkä kärpäsiä vaan kovakuoriaisia, joiden loiste syntyy elimistön kemiallisesta reaktiosta. Naaraat houkuttelevat uroksia luokseen loisteellaan.
Tulikärpäsiä on tottumattomana aluksi vaikea havaita. Korkealla puissa loistava eläimen valo on kuin pienen pieni tuikkiva tähti. Kun tulikärpäsiä on paljon, puu näyttää miniledvaloilla valaistulta pihapuulta. Tulikärpäset eivät ole vain turistien vetonaula vaan niitä tulevat ihmettelemään myös thaimaalaiset.

Todella eksoottinen markkinaelämys on Maeklongin ”rautatiemarkkinat”, joiden historia ulottuu yli sadan vuoden päähän. Markkinapaikka sai alkunsa jo vuonna 1905, ja siellä on alusta asti myyty lähinnä elintarvikkeita ja Mae Klong -joesta saatavia mereneläviä. Saaliit olivat niin runsaita, että viranomaiset päättivät rakentaa junaradan, jotta merenherkkuja saataisiin helpommin pääkaupunkiin Bangkokiin.
Markkinapaikka jäi junaradan jalkoihin, mutta myyjät ja asiakkaat eivät siirtyneet muualle. Maeklongin markkinat sijaitsevat kirjaimellisesti junaraiteiden päällä ja niiden välittömässä läheisyydessä.

Juna saapuu ja lähtee Maeklongin asemalta kahdesti päivässä. Junan kulusta tiedotetaan kovaäänisistä niin thaiksi kuin englanniksi hiukan ennakkoon. Juuri ennen junan tuloa, vain muutamia metrejä ennen kuin veturi on kohdalla, myyjät nappaavat salamannopeasti auringolta suojaavat kangaskaistaleet pois ratakiskojen päältä ja vetävät myyntipöytänsä syrjemmälle. Junan ja myyntipöytien väliin jää vain pari senttiä tilaa. Junan mentyä pöydät ja katokset siirretään takaisin. Lähes jännitysnäytelmältä vaikuttava arkinen rutiinitoimenpide toistuu neljästi päivässä.
Maeklong, Amphawa ja Damnoen Saduak sijaitsevat kaikki lähellä toisiaan Samut Songkhramin maakunnassa liikenteestä riippuen tunnin tai kahden ajomatkan päässä Bangkokista.
Vaihtoehtoja aitoon markkinatunnelmaan sukeltamiseen löytyy myös Bangkokin keskustasta. Arkinen ostospaikka ja kaupungin suurin tuoretavaratori on Rama IV -kadulla sijaitseva Khlong Toe Market samannimisen ison slummialueen kupeessa. Kauppa käy vilkkaimmillaan aamun aikaisimpina tunteina. Tori on avoinna joka päivä 6–14. Myynnissä on etupäässä tuoretta ja kuivattua kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja lihaa joko elävänä tai valmiiksi leikattuna. Tori on sijoittunut kärkisijoille CNN:n matkajutussa ”krapulassa vältettävien paikkojen” listalla, ja etenkin liha- ja kalatiskien haju tuntuu melkein syöpyvän nenään.

Khlong Lat Mayom -markkinoita voisi kutsua jopa Bangkokin salaisuudeksi, sillä paikkaa eivät tunne läheskään kaikki kaupunkilaiset. Khlong Lat Mayomia kutsutaan kelluviksi markkinoiksi, mutta valtaosa sen myyntikojuista on kanavan molemmin puolin isolla torimaisella katetulla alueella.
Markkinat ovat avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin yhdeksästä noin neljään. Turisteja alueella näkee hyvin vähän; valtaosa kävijöistä on joko ruokaostoksille tai brunssille tulevia thaimaalaisia. Khlong Lat Mayomissa on lukemattomia suolaista ja makeaa ruokaa myyviä pikkukeittiöitä. Hyvällä onnella saattaa päästä katsomaan myyjien spontaaneja ruuanlaittoesityksiä, jotka ovat viihdyttäviä vaikkei kieltä ymmärräkään. Paikalliset rakastavat muun muassa kokonaisena grillattua kalaa (”pla pao”) ja kevyesti paahdettuja sokerilla, kookosmaidolla ja riisillä täytettyjä bambunrungonpaloja (”khao lam”).


Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24