Matka

Bangkokissa koetaan markkinoilla neljästi päivässä jännitysnäytelmä – toinen kauppapaikka taas tunnetaan krapulaisten kauhukohteena

Tulikärpäset Amphawan iltamarkkinoilla ja Maeklongin markkinat tarjoavat ainutlaatuisia lomamuistoja Thaimaan Bangkokissa.

Aamulla seitsemän jälkeen Damnoen Saduakin markkinoilla on verkkaisen unelias tunnelma. Kanavan varrella maalaisnaiset myyvät veneistään kukkia ja ruokaa: monessa veneessä on pieni keitin, josta kasvisten ja merenherkkujen kypsyessä leviää herkullinen tuoksu. Damnoen Saduakilla on myynnissä paljon matkamuistoja ja hinnat voivat olla jopa kaksinkertaisia verrattuna Bangkokin ostoskeskusten pikkukojuihin.

Bangkok tunnetaan kelluvista markkinoistaan (”floating market”), jotka ovat saaneet nimensä siitä, että kauppaa käydään pienistä veneistä. Kuuluisin kelluvista markkinoista on reilun tunnin ajomatkan päässä Bangkokista usein ”turistirysäksi” kutsuttu Damnoen Saduak, joka kuitenkin näyttää rauhallisemmat ja paikallisemmat kasvonsa etenkin hyvin varhain aamulla. Paikalle kannattaakin saapua aikaisin aamulla ennen turistibusseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkinoilla voi kävellä kanavanvarren jalkakäytävillä ja katsella vilskettä silloilta. Parhaimpaan tunnelmaan pääsee vuokraamalla pikkuveneen, jonka kyydissä näkee myös lähiseudun arkea. Veden päälle rakennetut talot, joihin kuljetaan vain vesiteitse kanavia pitkin, ovat kuin muistoja menneisyydestä, jolloin koko Bangkok oli Aasian versio Venetsiasta.

Aidommat kelluvat markkinat ja huomattavasti vähemmän turisteja – mutta tungokseen asti thaimaalaisia – on viikonloppuisin Damnoen Saduakin naapurissa Amphawassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amphawan markkinat ovat avoinna vain perjantaista sunnuntaihin. Myyjät saapuvat paikalle alkuiltapäivästä, ja virallinen aukioloaika on 15–22. Amphawaan kannattaa mennä ainakin tunti tai puolitoista ennen auringonlaskua ja kierrellä katsomassa markkinakojuja, jotka levittäytyvät pikkukujille kanavan varren molemmille puolille.

Amphawaan on hyvä saapua nälkäisenä, sillä ruoka on myyntikojujen ykköstuote. Tarjolla on paljon paikallisia makeita jälkiruokia, hedelmiä, pikkusuolaista ja tuoretta kalaa. Kanavan varrella on lukuisia pieniä ravintoloita, joissa tarjotaan kalan ja äyriäisten lisäksi nuudeleita ja lihaa.

Jalkojaan ei kannata roikottaa vedenrajassa, sillä kanavissa elää jopa yli parimetrisiksi kasvavia juovavaraaneja. Ihminen ei kuulu lihansyöjä-varaanin ravintoketjuun, mutta jo pelkästään varaanin pitkät koukkuiset terävät kynnet tekevät rumaa jälkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amphawan vetonaula ovat tulikärpäset (englanniksi fire fly, thaiksi ”Hing hoi”). Tulikärpäsiä näkee vasta pimeän laskeuduttua ja vain kauempana markkina-alueesta veneestä käsin. Tarjolla on 60 THB:n (noin 1,5 euroa) paikka ryhmäveneeseen tai vene omaan käyttöön noin 600 THB:lla (noin 15 euroa).

Tulikärpäsiä eli kiiltomatoja näkee varmimmin sadekaudella toukokuusta lokakuuhun, mutta veneiden kuljettajat osaavat etsiä puita, joissa tulikärpäset viihtyvät. Nimestään huolimatta pi­meässä loistavat otukset eivät ole matoja eivätkä kärpäsiä vaan kovakuoriaisia, joiden loiste syntyy elimistön kemiallisesta reaktiosta. Naaraat houkuttelevat uroksia luokseen loisteellaan.

Tulikärpäsiä on tottumattomana aluksi vaikea havaita. Kor­kealla puissa loistava eläimen valo on kuin pienen pieni tuikkiva tähti. Kun tulikärpäsiä on paljon, puu näyttää miniledvaloilla valaistulta pihapuulta. Tulikärpäset eivät ole vain turistien vetonaula vaan niitä tulevat ihmettelemään myös thaimaalaiset.


Todella eksoottinen mark­ki­na­e­lä­mys on Maek­lon­gin ”rau­ta­tie­mark­ki­nat”, joi­den his­to­ri­a u­lot­tuu y­li sa­dan vuo­den pää­hän. Mark­ki­na­paik­ka sai al­kun­sa jo vuon­na 1905, ja siel­lä on a­lus­ta as­ti myy­ty lä­hin­nä e­lin­tar­vik­kei­ta ja Mae Klong -jo­esta saa­ta­vi­a me­ren­e­lä­vi­ä. Saaliit olivat niin runsaita, että viranomaiset päättivät rakentaa junaradan, jotta merenherkkuja saataisiin helpommin pääkaupunkiin Bangkokiin.

Markkinapaikka jäi junaradan jalkoihin, mutta myyjät ja asiakkaat eivät siirtyneet muualle. Maeklongin markkinat sijaitsevat kirjaimellisesti junaraiteiden päällä ja niiden välittömässä läheisyydessä.


Juna saapuu ja lähtee Maeklongin asemalta kahdesti päivässä. Junan kulusta tiedotetaan kovaäänisistä niin thaiksi kuin englanniksi hiukan ennakkoon. Juuri ennen junan tuloa, vain muutamia metrejä ennen kuin veturi on kohdalla, myyjät nappaavat salamannopeasti auringolta suojaavat kangaskaistaleet pois ratakiskojen päältä ja vetävät myyntipöytänsä syrjemmälle. Junan ja myyntipöytien väliin jää vain pari senttiä tilaa. Junan mentyä pöydät ja katokset siirretään takaisin. Lähes jännitysnäytelmältä vaikuttava arkinen rutiinitoimenpide toistuu neljästi päivässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maeklong, Amphawa ja Damnoen Saduak sijaitsevat kaikki lähellä toisiaan Samut Songkhramin maakunnassa liikenteestä riippuen tunnin tai kahden ajomatkan päässä Bangkokista.

Vaihtoehtoja aitoon markkinatunnelmaan sukeltamiseen löytyy myös Bangkokin keskustasta. Arkinen ostospaikka ja kaupungin suurin tuoretavaratori on Rama IV -kadulla sijaitseva Khlong Toe Market samannimisen ison slummialueen kupeessa. Kauppa käy vilkkaimmillaan aamun aikaisimpina tunteina. Tori on avoinna joka päivä 6–14. Myynnissä on etupäässä tuoretta ja kuivattua kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja lihaa joko elävänä tai valmiiksi leikattuna. Tori on sijoittunut kärkisijoille CNN:n matkajutussa ”krapulassa vältettävien paikkojen” listalla, ja etenkin liha- ja kalatiskien haju tuntuu melkein syöpyvän nenään.


Khlong Lat Mayom -markkinoita voisi kutsua jopa Bangkokin salaisuudeksi, sillä paikkaa eivät tunne läheskään kaikki kau­pun­ki­lai­set. Kh­long Lat May­omi­a kut­su­taan kel­lu­vik­si mark­ki­noik­si, mut­ta val­ta­os­a sen myyn­ti­ko­juis­ta on ka­na­van mo­lem­min puo­lin i­sol­la to­ri­mai­sel­la ka­te­tul­la a­lu­eel­la.

Markkinat ovat avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin yhdeksästä noin neljään. Turisteja alueella näkee hyvin vähän; valtaosa kävijöistä on joko ruokaostoksille tai brunssille tulevia thaimaalaisia. Khlong Lat Mayomissa on lukemattomia suolaista ja makeaa ruokaa myyviä pikkukeittiöitä. Hyvällä onnella saattaa päästä katsomaan myyjien spontaaneja ruuanlaittoesityksiä, jotka ovat viihdyttäviä vaikkei kieltä ymmärräkään. Paikalliset rakastavat muun muassa kokonaisena grillattua kalaa (”pla pao”) ja kevyesti paahdettuja sokerilla, kookosmaidolla ja riisillä täytettyjä bambunrungonpaloja (”khao lam”).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää