Matka

Bangkokissa koetaan markkinoilla neljästi päivässä jännitysnäytelmä – toinen kauppapaikka taas tunnetaan krapulaisten kauhukohteena

Tulikärpäset Amphawan iltamarkkinoilla ja Maeklongin markkinat tarjoavat ainutlaatuisia lomamuistoja Thaimaan Bangkokissa.

Aamulla seitsemän jälkeen Damnoen Saduakin markkinoilla on verkkaisen unelias tunnelma. Kanavan varrella maalaisnaiset myyvät veneistään kukkia ja ruokaa: monessa veneessä on pieni keitin, josta kasvisten ja merenherkkujen kypsyessä leviää herkullinen tuoksu. Damnoen Saduakilla on myynnissä paljon matkamuistoja ja hinnat voivat olla jopa kaksinkertaisia verrattuna Bangkokin ostoskeskusten pikkukojuihin.

Bangkok tunnetaan kelluvista markkinoistaan (”floating market”), jotka ovat saaneet nimensä siitä, että kauppaa käydään pienistä veneistä. Kuuluisin kelluvista markkinoista on reilun tunnin ajomatkan päässä Bangkokista usein ”turistirysäksi” kutsuttu Damnoen Saduak, joka kuitenkin näyttää rauhallisemmat ja paikallisemmat kasvonsa etenkin hyvin varhain aamulla. Paikalle kannattaakin saapua aikaisin aamulla ennen turistibusseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkinoilla voi kävellä kanavanvarren jalkakäytävillä ja katsella vilskettä silloilta. Parhaimpaan tunnelmaan pääsee vuokraamalla pikkuveneen, jonka kyydissä näkee myös lähiseudun arkea. Veden päälle rakennetut talot, joihin kuljetaan vain vesiteitse kanavia pitkin, ovat kuin muistoja menneisyydestä, jolloin koko Bangkok oli Aasian versio Venetsiasta.

Aidommat kelluvat markkinat ja huomattavasti vähemmän turisteja – mutta tungokseen asti thaimaalaisia – on viikonloppuisin Damnoen Saduakin naapurissa Amphawassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amphawan markkinat ovat avoinna vain perjantaista sunnuntaihin. Myyjät saapuvat paikalle alkuiltapäivästä, ja virallinen aukioloaika on 15–22. Amphawaan kannattaa mennä ainakin tunti tai puolitoista ennen auringonlaskua ja kierrellä katsomassa markkinakojuja, jotka levittäytyvät pikkukujille kanavan varren molemmille puolille.

Amphawaan on hyvä saapua nälkäisenä, sillä ruoka on myyntikojujen ykköstuote. Tarjolla on paljon paikallisia makeita jälkiruokia, hedelmiä, pikkusuolaista ja tuoretta kalaa. Kanavan varrella on lukuisia pieniä ravintoloita, joissa tarjotaan kalan ja äyriäisten lisäksi nuudeleita ja lihaa.

Jalkojaan ei kannata roikottaa vedenrajassa, sillä kanavissa elää jopa yli parimetrisiksi kasvavia juovavaraaneja. Ihminen ei kuulu lihansyöjä-varaanin ravintoketjuun, mutta jo pelkästään varaanin pitkät koukkuiset terävät kynnet tekevät rumaa jälkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amphawan vetonaula ovat tulikärpäset (englanniksi fire fly, thaiksi ”Hing hoi”). Tulikärpäsiä näkee vasta pimeän laskeuduttua ja vain kauempana markkina-alueesta veneestä käsin. Tarjolla on 60 THB:n (noin 1,5 euroa) paikka ryhmäveneeseen tai vene omaan käyttöön noin 600 THB:lla (noin 15 euroa).

Tulikärpäsiä eli kiiltomatoja näkee varmimmin sadekaudella toukokuusta lokakuuhun, mutta veneiden kuljettajat osaavat etsiä puita, joissa tulikärpäset viihtyvät. Nimestään huolimatta pi­meässä loistavat otukset eivät ole matoja eivätkä kärpäsiä vaan kovakuoriaisia, joiden loiste syntyy elimistön kemiallisesta reaktiosta. Naaraat houkuttelevat uroksia luokseen loisteellaan.

Tulikärpäsiä on tottumattomana aluksi vaikea havaita. Kor­kealla puissa loistava eläimen valo on kuin pienen pieni tuikkiva tähti. Kun tulikärpäsiä on paljon, puu näyttää miniledvaloilla valaistulta pihapuulta. Tulikärpäset eivät ole vain turistien vetonaula vaan niitä tulevat ihmettelemään myös thaimaalaiset.


Todella eksoottinen mark­ki­na­e­lä­mys on Maek­lon­gin ”rau­ta­tie­mark­ki­nat”, joi­den his­to­ri­a u­lot­tuu y­li sa­dan vuo­den pää­hän. Mark­ki­na­paik­ka sai al­kun­sa jo vuon­na 1905, ja siel­lä on a­lus­ta as­ti myy­ty lä­hin­nä e­lin­tar­vik­kei­ta ja Mae Klong -jo­esta saa­ta­vi­a me­ren­e­lä­vi­ä. Saaliit olivat niin runsaita, että viranomaiset päättivät rakentaa junaradan, jotta merenherkkuja saataisiin helpommin pääkaupunkiin Bangkokiin.

Markkinapaikka jäi junaradan jalkoihin, mutta myyjät ja asiakkaat eivät siirtyneet muualle. Maeklongin markkinat sijaitsevat kirjaimellisesti junaraiteiden päällä ja niiden välittömässä läheisyydessä.


Juna saapuu ja lähtee Maeklongin asemalta kahdesti päivässä. Junan kulusta tiedotetaan kovaäänisistä niin thaiksi kuin englanniksi hiukan ennakkoon. Juuri ennen junan tuloa, vain muutamia metrejä ennen kuin veturi on kohdalla, myyjät nappaavat salamannopeasti auringolta suojaavat kangaskaistaleet pois ratakiskojen päältä ja vetävät myyntipöytänsä syrjemmälle. Junan ja myyntipöytien väliin jää vain pari senttiä tilaa. Junan mentyä pöydät ja katokset siirretään takaisin. Lähes jännitysnäytelmältä vaikuttava arkinen rutiinitoimenpide toistuu neljästi päivässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maeklong, Amphawa ja Damnoen Saduak sijaitsevat kaikki lähellä toisiaan Samut Songkhramin maakunnassa liikenteestä riippuen tunnin tai kahden ajomatkan päässä Bangkokista.

Vaihtoehtoja aitoon markkinatunnelmaan sukeltamiseen löytyy myös Bangkokin keskustasta. Arkinen ostospaikka ja kaupungin suurin tuoretavaratori on Rama IV -kadulla sijaitseva Khlong Toe Market samannimisen ison slummialueen kupeessa. Kauppa käy vilkkaimmillaan aamun aikaisimpina tunteina. Tori on avoinna joka päivä 6–14. Myynnissä on etupäässä tuoretta ja kuivattua kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja lihaa joko elävänä tai valmiiksi leikattuna. Tori on sijoittunut kärkisijoille CNN:n matkajutussa ”krapulassa vältettävien paikkojen” listalla, ja etenkin liha- ja kalatiskien haju tuntuu melkein syöpyvän nenään.


Khlong Lat Mayom -markkinoita voisi kutsua jopa Bangkokin salaisuudeksi, sillä paikkaa eivät tunne läheskään kaikki kau­pun­ki­lai­set. Kh­long Lat May­omi­a kut­su­taan kel­lu­vik­si mark­ki­noik­si, mut­ta val­ta­os­a sen myyn­ti­ko­juis­ta on ka­na­van mo­lem­min puo­lin i­sol­la to­ri­mai­sel­la ka­te­tul­la a­lu­eel­la.

Markkinat ovat avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin yhdeksästä noin neljään. Turisteja alueella näkee hyvin vähän; valtaosa kävijöistä on joko ruokaostoksille tai brunssille tulevia thaimaalaisia. Khlong Lat Mayomissa on lukemattomia suolaista ja makeaa ruokaa myyviä pikkukeittiöitä. Hyvällä onnella saattaa päästä katsomaan myyjien spontaaneja ruuanlaittoesityksiä, jotka ovat viihdyttäviä vaikkei kieltä ymmärräkään. Paikalliset rakastavat muun muassa kokonaisena grillattua kalaa (”pla pao”) ja kevyesti paahdettuja sokerilla, kookosmaidolla ja riisillä täytettyjä bambunrungonpaloja (”khao lam”).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Bangkok
 • Thaimaa
 • Päivi Arvonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää