Matka

Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

Tunnetko nämä kokeneen maailmanmatkaajan kymmenen suosikkikohdetta?

Toimittaja, kirjailija ja konsultti Mirva Saukkola on kokenut ja utelias matkailija, joka on juuri kirjoittanut kirjan Once in a Lifetime – Ikimuistoisia matkaelämyksiä.

Kirjassa esitellään maailmalta luksuselämyksiä, jotka eivät maksa juuri mitään, kunhan on päässyt paikan päälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne ovat luksusta, koska ne ovat niin ainutlaatuisia”, Suomen Elle-lehden entinen päätoimittaja kertoo.

”Esimerkiksi puutarhat ja puistot: niihin pääsee sipsuttelemaan ilman sisäänpääsymaksua, mutta ne ovat silti uskomattoman hienoja ja kauniita kokemuksia.”

Kosmopoliitti Saukkola on siivilöinyt kokemuksistaan kymmenen matkakohdetta, jotka kaikkien pitäisi kokea ainakin kerran elämässään.

1. Samoa Marrakechin puutarhoissa Marokossa

”Marokon Marrakechin vanhakaupunki eli medina on savenvärinen eikä kadulta katsottuna kovin viehättävä, mutta rakennuksissa on usein atrium-tyylinen sisäpiha. Medinassa puutarhamaisuus on läsnä joka paikassa. Esimerkiksi tavallisissa majataloissa eli riadeissa on usein sisäpihalla vilvoittavasti soliseva vesiaihe, appelsiinipuita ja muita kasveja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jardin Majorelle on puutarhaparatiisi, jonne on muutaman euron sisäänpääsymaksu. Se on ranskalaisen taidemaalarin Jacques Majorellen perustama ja oli hänen kotinaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muotitaiteilija Yves Saint-Laurent (1936–2008) ja hänen puolisonsa Pierre Berge ostivat sen 20 vuotta ennen muotigurun kuolemaa. He kunnostivat rapistuneen Jardin Majorellen huolellisesti fantastiseksi puutarhaksi, jossa on vehreyttä, vesiaiheita ja paljon aavikkokasveja. Jardin Majorellen rakennuksia on maalattu vahvalla lapislatsulikiven sinisellä, jonka sävyä kutsutaan Majorellen siniseksi. Puutarhan yhteyteen avattiin tänä vuonna Yves Saint-Laurentin taidetta käsittelevä muotitaiteen museo.

Toinen upea puutarha Marrakechissa on kaupungin ykköshotellin La Mamounian puutarha. La Mamounia on maailman tunnetuimpia hotelleja, osaksi kiitos Iso-Britannian pääministerin Winston Churchillin, joka ylisti paikan kauneutta estoitta.

Suuri syy hotellin vetovoimaan on sitä ympäröivä vehreä puutarha, jossa on trooppisia mutta myös aavikon kasveja. Puutarha on valtavan tärkeä pohjoisafrikkalaisessa kulttuurissa.”


2. Kylve Kiotossa

”Kioto on harvoja japanilaisia suurkaupunkeja, jotka säilyivät kauniina toisesta maailmansodasta. Yhdysvallat ei halunnut tuhota kaupungin kulttuurihistoriallista loistoa.

Moni suuntaa Kiotossa Gionin alueelle, jossa on kauniita matalia teehuoneita. Niissä geishat pitävät teeseremonioita ja viihdyttävät vieraitaan laululla, tanssilla ja musiikilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisen mieleen jäävät erityisesti Kioton kylpylaitokset eli onsenit. Parhaat onsenit ovat hyvin kauniita ja rentouttavia. Niissä on tarkka etiketti, jonka mukaan pitää toimia. Esimerkiksi pesutiloissa on pikkujakkarat, sillä suihkussa ei ole sopivaa seistä.

Onseneissa on hyvät opasteet ulkomaalaisille. Muovitetuissa korteissa on ohjeet englanniksi ja kuvakielellä. Tatuointeja ei sallita, ne yhdistetään rikollisuuteen. Pienen tatuoinnin voi yrittää peittää laastarilla.

Onsenissa ollaan tuntikausia, rauhoitutaan. Yleensä miesten ja naisten puolet ovat erikseen, mutta monesti voi myös varata perhehuoneen. Naisten puolella on tarjolla ilmaiseksi esimerkiksi Kanebon laadukasta kosmetiikkaa, mikä olisi länsimaissa luksusta.

Onsen on kuin yleinen sauna tai Yrjönkadun uimahalli Helsingissä. Ne eivät ole kovin kalliita. Monessa ryokanissa eli perinteisessä majatalossa on oma onsen. Ryokanit ovat useimmiten kohtuullisen hintaisia.

Kioto on myös ihana pyöräilykaupunki. Ylensä majapaikasta saa lainata tai vuokrata polkupyörän. Kiotossa pyörä pitää viedä vartioituun parkkitaloon säilöön, sillä kaupungissa ei sallita sekavia ja epäsiistejä pysäköityjen pyörien röykkiöitä kaduilla.”


3. Elä kuin nykkiläinen Brooklynissä

”Brooklyn on superhieno, koska samassa osassa New Yorkia pystyy matkaamaan moneen eri kulttuuriin, vieläpä kävellen.

Itse olen asunut Brooklynin Williamsburgissa, joka on hyvin italialainen kaupunginosa: vanhat rouvat juttelevat keskenään italiaksi supermarketissa. Pienen tepastelun päässä on aivan erilainen paikka: Williamsburgin ortodoksijuutalainen alue, jossa hiotaan timantteja ja tehdään muita käsitöitä pienissä perheyrityksissä.

Perinteinen elämäntapa näkyy: ihmiset ovat pukeutuneet hameeseen ja villatakkiin. Kun kävelee toiseen suuntaan, vastaan tulee taas aivan eri maailma. Bedford Avenuen ympärillä on eräänlainen hipsteriparatiisi, Brooklyn Brewery sekä paljon pikkuravintoloita ja -liikkeitä.

Kun kaupunginosa vaihtuu Williamsburgista Green Pointiksi, yhtäkkiä kaikki puhuvat puolaa.

Brooklynin Sunset Park on syvemmällä Brooklynissa, sinne kannattaa mennä metrolla. Se on Brooklynin Chinatown, joka on paljon alkuperäisempi kuin Manhattanin Chinatown, jossa on paljon turisteja. Sunset Parkissa saa vielä alkuperäistä kiinalaista ruokaa.

Sunset Parkiin on muuttanut myös paljon latinoja, mutta ennen siellä asui paljon norjalaisia ja suomalaisia. Siellä sijaitsi Imatra Hall, joka oli suomalaisten siirtolaisten kohtaamispaikka. Se oli hyvin suomalaisen näköinen funkisrakennus aikoinaan, vaaleaa poikkilaudoitusta 1930-luvun tyyliin. Nykyään rakennus on kiinalaisen kristillisen seurakunnan seurakuntasalina, ja sen edessä kivilohikäärmeet toivottavat vieraan tervetulleeksi.

Brooklyn on turvallinen, luettelemissani paikoissa nainen voi kävellä yöllä metroasemalta kotiin.”


4. Kolua Pariisin antiikkimarkkinoita

”Pariisissa on kiehtovia antiikkimarkkinoita, joissa voi tehdä huippuhankintoja pienellä rahalla. Vanhassa kulttuurimaassa tavaraa on kertynyt.

Sunnuntaisin järjestetään Porte de Vanvesin markkinat, joissa on monipuolinen kattaus. Sieltä löytyy loputtomasti aivan huikeaa antiikkitavaraa, jota matkailija saa helposti mukaansa: astioita, ruokailuvälineitä, vintagekoruja ja -vaatteita. Tavaran taso vaihtelee 1800-luvun aasialaisesta jadeveistoksesta 1980-luvun vanhoihin tapetteihin.

Kerran kuukaudessa kesäisin pidetään Village Sant-Paulin antiikkimarkkinat, joissa on kyläyhteisömäisen leppeä tunnelma ja laadukasta tavaraa sekä viiniä ja ostereita.”

5. Syö Hongkongissa

”Mantereen puolella sijaitseva maanläheinen Mong Kokin alue tarjoaa maittavaa katuruokaa ja edullisia tuliaisia. Sieltä löytyvät jademarkkinat. Se tarkoittaa ankeaa peltihallia, jossa sadat kauppiaat myyvät jadesta tehtyjä koruja ja koriste-esineitä. Osa niistä on tosi taidokkaita.

Mantereelta Hongkongin saarelle pääsee helposti metrolla tai lautalla. Saarella erityisen kiinnostava paikka on Hollywood Roadin alue, jossa on paljon gallerioita ja antiikkikauppoja sekä edullisia ravintoloita. Hongkongista on tullut kiinaa puhuvan alueen taidekeskus, ja Hollywood Road on taidepiirien ytimessä.”


6. Koe saariston rengastie

”Saariston rengastien varrella on kaunista luontoa ja fantastisia paikkoja, jotka jäävät usein unhoon. Esimerkiksi marsalkka Mannerheimin lapsuuden kotina tunnettu Louhisaaren linna on jylhä paikka keskellä varsinaissuomalaista maalaismaisemaa.

Naantalin birgittalaisluostarin kirkko on ikimuistoinen paikka.”


7. Karkaa Venetsiasta Padovaan

”Aika moni Venetsiaan matkustanut kauhistelee turistien ja risteilylaivojen määrää, kaupungin kestokykyä ja erityisesti oman lompakkonsa kestokykyä sesonkihintojen puristuksessa.

Venetsian rautatieasemalta lähtee noin vartin välein junia 40 kilometrin päähän Padovaan. Matka maksaa noin neljä euroa. Padovassa majoittumisen ja ruuan hinta jopa puolittuu Venetsiaan verrattuna. Padovassa on suuri yliopisto sekä paljon elämää ja nähtävää.

Giotton freskoista tunnettu Scrovegnin kappeli on Euroopan hienoimpia taideaarteita.

Keskustan Pedrocchi Cafféssa on mukava hörppiä sopuhintaiset kahvit, syödä ihanaa lounasta tai viettää iltaa flyygelinsoitosta nauttien. Historiallisessa kahvilassa kohtasivat 1800-luvulla ihmiset, jotka suunnittelivat Italian yhdistämistä.”


8. Pelaa krokettia Etelä-Norjassa

”Vemorkin teollisuustyöläisten museo Rjukanissa Etelä-Norjassa on entinen raskasvesitehdas, johon liittyy toisen maailmansodan kuuluisa sabotaasi. Natsi-Saksa käytti Norsk Hydron raskasvesitehdasta atomipommin kehittämiseen, mutta norjalaiset vastarintaliikkeen sotasankarit tuhosivat raskasvesitehtaan tuotantolaitteiston 1943, eikä Hitlerin Saksa pystynyt rakentamaan ydinasetta.

Vemorkin museo on vaikuttava vanha teollisuushalli, jossa on käsittämättömän kokoiset generaattorit.

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Rjukanista, pienessä Dalenin kylässä, sijaitsee hotelli Dalen, jonka väitetään olevan Euroopan suurin puinen grand-hotelli.

Viiden tähden hotelli on rakennettu 1894. Huoneissa ei ole televisioita, vaan viihdykkeenä voi pelata ulkona krokettia ja kuunnella pianistia teesalongissa, jossa takkatuli loimuaa.

Hotelli on auki keväästä loppusyksyyn, talvella lämmityskulut olisivat liian suuret.

Hotelli ja sen ravintola ovat kalliita, mutta Dalenin tunnelmasta voi nauttia viikonloppuisin, jolloin tarjottava englantilainen iltapäivätee maksaa noin 25 euroa.”


9. Tanssi Kuubassa

”Kuuba on hyvin kaunis maa, jossa näkyy vallankumouksen historia ja toiveikkuus tulevasta.

Kuubalaisilla on pulaa lähes kaikesta, mutta musiikki on läsnä joka paikassa, ja tuntuu, että jokainen kuubalainen on muusikko.

Suosittelen kohteeksi Trinidadin vanhaa pientä siirtomaakaupunkia.”


10. Rentoudu Kööpenhaminassa

Kööpenhaminassa on kiehtovia taskuja, joihin voi pujahtaa rentoutumaan. Yksi sellainen on Ny Carlsberg Glyptoket -museo, joka on huvipuisto Tivolin vieressä. Panimokeisari Jacobsen perusti sen talvipuutarhan aikoinaan paikaksi, jossa museovieraat voivat lepuuttaa jalkojaan.

Ny Carlsberg Glyptoket on todella kaunis ja rauhoittava tila. Ympäristön Dantes Plads -aukiolla on hälinää, mutta voit hypähtää siitä kaupungin kiihkeästä vilinästä suoraan menneisyyteen.

Talvipuutarhaan pääsee ilmaiseksi mutta museoon on pieni pääsymaksu. Museon kokoelmat ovat hienoja, esillä on paljon kreikkalaista ja roomalaista taidetta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  8. 8

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää