Matka

Eremitaasin taideteoksia suojelleista kissoista tuli venäläisperheiden lellikkejä – Nämä lapsiperheille sopivat matkakohteet jäävät Pietarissa helposti huomaamatta

Pietari houkuttelee lapsiperheitä kissakahviloilla, pienoismallimuseolla ja nukkegallerialla.

Saa rapsuttaa, valokuvata ja leikkiä. Pietarin kissatasavallan säännöt ovat juuri sitä, mitä lapset tahtovat. Ei liikaa kieltoja.

Kolmivuotiasta Veronikaa ujostuttaa. Hän seuraa, kun isä Andrei leikittää kirjavaturkkista kissaa narulla. Kissa innostuu ja hyppii narun perässä. Kun se asettuu paikalleen, Veronika rohkaistuu ja ojentaa kätensä kissan turkille. Peh­meältä tuntuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nelivuotias Viktor on niin innoissaan, että haluaa ehdottomasti samaan valokuvaan kissan kanssa. Vanhemmat Oksana ja Ivan valokuvaavat ja tulostavat kuvia kissakahvilan valokuva-automaatista.

”Tämä on mukava paikka”, Viktor nauraa.


Pietarin kissatasavalta lähellä Iisakin kirkkoa on venäläisperheiden suosikkipaikka. Siellä käy myös paljon ulkomaalaisia vieraita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kissatasavalta perustettiin vuonna 2011. Nykyään siellä asustaa jo kaksikymmentäviisi kissaa, jotka edustavat seitsemäätoista eri rotua. Osa kissoista on saapunut Eremitaasin taidemuseosta viettämään kissatasavaltaan eläkepäiviään. Eremitaasin kellarissa niiden tehtävä on pyydystää hiiriä ja rottia ja suojella varastoissa olevia taideteoksia.

Kissoja tulee myös perheistä, jotka eivät voi pitää kissaa. Jotkut asukkaat ovat löytökissoja. Pietarissa näkee melko paljon kodittomia kissoja korttelitalojen sisäpihoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miau, miau, miau ovat taikasanat, joilla kissatasavaltaan pääsee kaapin läpi kahvilan puolelta. Taikasanat lausutaan kaapin sisällä: sitten ovi aukeaa kissavaltakuntaan. Siellä työntekijät esittelevät kissoja ja kertovat niistä tarinoita.

Iltapäivisin tasavallassa loikoilee paljon rauhallisia kissoja sykkyrässä penkeillä tai kiipeilypuiden koreissa. Kun ruoka-aika koittaa, ne syöksyvät ruokakupeille niin, että tassut tömisevät.

Kissatasavallalla on nykyään myös toinen paikka. Kissoista tehtyihin taideteoksiin ja leluihin voi tutustua uudessa kissamuseossa, joka on avattu Liteinyi prospekt -kadulla muutaman kilometrin päässä kissatasavallasta.

Perinteisempi kissakahvila Soul Mate Pietarissa löytyy Fontanka-kanavan rannalta. Siellä voi juoda mehua tai kahvia ja seurata kissojen touhua.


Kissakahviloiden lisäksi Pietarissa on nykyään paljon houkutuksia lapsiperheille. Yksi niistä on pienoismallimuseo Grand Maket, jossa junat kiitävät vauhdikkaasti kaupungista toiseen. Ne kiemurtelevat mutkissa, piiloutuvat tunneleihin ja sukeltavat taas maan päälle. Pienoisrautatie on pituudeltaan peräti kaksi kilometriä. Vetureitakin on 250.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pienoismallimuseossa voi seurata junien matkaa ympäri laajan Venäjän. Museo esittelee Venäjää pienoiskoossa. Vaikuttamaankin pääsee. Painikkeita painamalla auto käynnistyy, hevoset hyppivät ja kanat kotkottavat. Junan ohjaamista pääsee kokeilemaan sivuhuoneessa.

Yksityisin varoin perustettu Grand Maket avautui yleisölle 2012 hieman ydinkeskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee kätevästi metrolla Moskova Vorotan asemalta. Sieltä kävelymatkaa on kymmenisen minuuttia.

Grand Maketin pinta-ala on yli 800 neliötä, ja se on suurin pienoismalli Venäjällä. Sen rakentamiseen osallistui yli sata työntekijää, ja töitä paiskittiin neljä vuotta ennen mu­seon avaamista. Työt jatkuvat yhä, sillä museota laajennetaan ja yksityiskohtia syntyy lisää. Pienimmät esineet ovat parin millimetrin korkuisia kasveja.

Jos yhtään tuntee Venäjää, huomaa tuttuja rakennuksia. Pienoismallissa kohoavat Kremlin torni, pilvenpiirtäjät ja maailmanpyörä Moskovassa. Pietarin symbolina loistaa Pietari Paavalin linnoitus ja katedraali. Kižin saaren puukirkot Petroskoin edustalla edustavat karjalaista puuarkkitehtuuria.

Välillä ulisevat paloautojen pillit, kun puutalo syttyy palamaan ja palokunta kiirehtii sammutustöihin.

Pienoismallissa esitetään Venäjä kaikkina vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina. Erityisen kiinnostavaa on seurata vuorokaudenaikojen vaihtelua. Päivä alkaa pimentyä kolmentoista minuutin välein, ja kymmenettuhannet valot syttyvät valaisemaan laajaa maata.

Huumoriakin on. Tarkkasilmäinen katsoja huomaa, että valtion päämies ratsastaa karhun selässä.


Upeita nukkeja voi käydä katsomassa Varvara Skripkinan pitämässä nukkegalleriassa Molaja Morskaja -kadulla Iisakin kirkon lähellä. Siellä asustaa noin viisisataa erinäköistä ja erikokoista nukkea, joita venäläiset nukketaiteilijat tekevät.

Skripkina perusti nukkegallerian vuonna 2003. Graafiseksi suunnittelijaksi opiskellut Skripkina löysi nukeista alan, joka yhdistää monia taiteenlajeja, kuvanveistoa, maalausta ja käsityötä. Omien nukkejensa lisäksi hän esittelee parinsadan muun taiteilijan nukkeja. Osa on näyttelyesineitä, osa myytävänä.

Monet nukeista näyttävät siltä, että ne sopisivat nukketeatteriin. Esillä on tanssijattaria, narreja, kuninkaita, prinsessoja ja enkeleitä. Teattereita varten Skripkina ei silti valmista nukkeja vaan koristeiksi ja leikkikaluiksi.


Pietariin pääsee kolmessa ja puolessa tunnissa

Pietariin on helppo matkustaa junalla. Matka Helsingistä sinne kestää vain kolme ja puoli tuntia, ja joka päivä on neljä lähtöä.

Majoitusvaihtoehtoja Pietarissa on nykyään useita tuhansia. Majapaikat vaihtelevat viiden tähden loistohotelleista vaatimattomiin hostelleihin, joita on tehty runsaasti vanhoihin kerrostaloihin.

Myös ravintoloita on paljon hampurilaispaikoista loistoravintoloihin. Nuoret tarjoilijat osaavat usein englantia, vaikka joissakin paikoissa voi varautua myös siihen, että kielenä on vain venäjä. Ruokalistoissa on usein kuvia.

Metro on kätevä kulkuväline, ja asemat on nykyään merkitty latinalaisilla kirjaimilla. Rattaiden kanssa liikkuminen metrossa on kuitenkin hankalaa, koska raiteet sijaitsevat hyvin syvällä maan alla, eikä metroasemilla ole hissejä.

Takseja on paljon, ja kyydin voi tilata hotellista. Hinta kannattaa kysyä etukäteen. Kännykkään voi ladata taksisovelluksen. Tunnetuilla taksiyhtiöillä hinnat ovat Pietarin ydinkeskustassa huokeat.

Venäjälle tarvitaan viisumi, mutta laivalla voi matkustaa ilman viisumia. Laivamatkaan voi yhdistää yhden tai kahden yön hotellimatkan ilman viisumia suomalaisomisteisissa hotelleissa.

www.catsrepublic.ru www.catsmuseum.ru www.soulmatespb.com Nukkegalleria, Bolshoja Morskaja 53/8. Nettisivut venäjäksi www.spb-guide.ru/page_12943.htm Oikaistu 2.1. klo 15.09. Virheellinen Gran Maket korjattu Grand Maketiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  9. 9

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  10. 10

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää