Matka

Suomen ehkä kuuluisin baari sijaitsee Helsinki-Vantaalla ja se avaa ovensa aamu­viideltä – Silloin asiakkaita saattaa vyöryä kohti tiskiä, kertoo baarimestari

Helsinki-Vantaan lentoaseman Oak Barrel -irkkupubiin saapuva asiakas on helpottunut ja samalla odottavan toiveikas. Monen matka alkaa sieltä.

Lonkeroa läikkyy, kun baarimestari Markus Rovio lyö harmaan tuopin Oak Barrel -pubin tiskille.

Ennen tätä tapahtumaa on käyty seuraava dialogi baarimestarin ja asiakkaan välillä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lonkeroa, kiitos”, nuori mies tilaa.

”Punaista vai tavallista”, baarimestari kysyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tavallista.”

”Jäitä?”

”Joo, kiitos.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Baarimestari Rovion erikoistaitoja ovat asiakkaille rupattelu ja ennen kaikkea shottien suorastaan refleksinomainen myyminen miedomman alkoholi­annoksen kylkeen.

”Niinhän ne väittää, että suomalainen kapakka, jossa ei ole lonkeroa ja jallua, ei ole kapakka ollenkaan. Otatko muuta, pikkukippo jallua?”

”En.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seiska viiskymmentä. Kuitille käyttöä?”

”Ei kiitos.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoren miehen eteensä saama lonkerotuoppi on väriään myöden arkinen mutta silti kovin erikoinen juoma-annos, sillä se nautitaan tietyssä paikassa, Helsinki-Vantaan lentoaseman Oak Barrel -irkkupubissa.

Asiakkaan lonkero on kuuluisa lähtöbetoni eli sosiaalisessa mediassa #lahtobetoni.

Helsinki-Vantaan kakkosterminaalissa sijaitseva Oak Barrel on monelle viimeinen etappi ennen lähtöä maailmalle. Betoni on lonkeron yksi lempinimi, joka juontuu juoman harmaasta väristä. Matkailijat ilmoittavat usein lähdöstään ottamalla so­siaaliseen mediaan kuvan Oak Barrelissa, ja usein kuvaan pääsee myös #lahtobetoni.

Lonkero on oiva symbolinen juomavalinta, kun halutaan viestiä viime hetkistä Suomen kamaralla. Betonijuomaa ei nimittäin juuri Suomen ulkopuolella saa. Baarimestari Roviolla on oma näkemyksensä, miksi näin on.

”Olen maistattanut lonkeroa Oak Barrelin ulkomaalaisille asiakkaille, ja he ovat irvistäneet. Lonkero maistuu vain suomalaisille ja ruotsalaisille.”

Lähtöportti 22:n tuntumassa sijaitsevan Oak Barrelin maine sosiaalisessa mediassa on tehnyt siitä Suomen kuuluisimman kapakan.

”Niin ne väittävät, me teemme vain työtämme”, Rovio kertoo.

Lentokoneeseen siirtymistä edeltää monta stressaavaa hetkeä.

Ennen aamulentoa uni ei tule, koska pommiin nukkuminen pelottaa. Samoin hermostuttavat muiden muassa mahdolliset ruuhkat lentokentällä, matka­tavaroiden ylipaino sekä matkustusasiakirjat, yksikin kirjoitusvirhe lentolipussa saattaa johtaa katastrofiin.

Koko rumban huipentaa turvatarkastus, jossa riisutaan hädissään takki ja vyö muovikaukaloon, kaivetaan viime hetkellä taskusta avaimia, kolikoita ja kännykkää.

Kun on viimein pujottanut vyön takaisin lenkkeihin ja tunkenut tavarat takaisin taskuihin, lentokenttästressi laukeaa.

”Turvatarkastuksen jälkeen kiire on ohi ja voi vihdoin rentoutua”, Oak Barrelin kanta-asiakas Ari Juntunen kiteyttää.

Oak Barrel on heti turvatarkastuksen jälkeen oikealla.

Siinä hetkessä ja sijainnissa on Oak Barrelin suosion salaisuus. Turvatarkastuksesta Oak Barreliin saapuva asiakas on huojentunut ja helpottunut sekä samalla odottavan toiveikas tulevan matkansa suhteen. Kun yhtälöön lisää pilkistävän nousu­humalan, on tunnecocktail parhaimmillaan euforinen.

Helsinki-Vantaan lentokenttäkapakka on miellyttävä välieteinen ennen varsinaista hulinaa tai rauhoittumista. Taivaan esikartano.

Eikä kyse ole pelkästään matkustamisen ja alkoholin hurmasta. Oak Barrelista saa nakkejakin.

”Pitkiä höyrynakkeja ja pottusalaattia. Legendaarinen annos”, baarimestari Rovio kehuu ja kertoo maustevinkin. ”Vain pikkulapset ja ruotsalaiset syövät nakkeja ketsupin kanssa.”


Saattaa jopa olla, että tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ovat kokeneet Oak Barrelissa elämänsä parhaat hetket, ainakin vetolaukun kahva kädessään. Joten kyllä kelpaa ottaa kännykällä kuvia someen, juuri kuten kanta-asiakas Juntunen tekee Oak Barrelin käytäväterassilla.

Tumman oluen tilannut Juntunen ei tosin näytä kovin euforiselta. Hän lentää Kajaaniin sukulaisten luokse.

Juntunen harrastaa matkustamista ja oluita, joten Oak Barrel on hänelle luonteva paikka.

Oak Barrelissa on toimiva läpiveto, mikä takaa tietyn raikkauden. Oak Barrelissa on harvoin laskuhumalaisia tai öykkäreitä.

”Täällä on lähdön tunnelmaa. Ihmiset ovat hyvällä tuulella ja rentoja, he ottavat yhden tai kaksi juomaa ja jatkavat matkaa. Ei täällä istuta tuntikausia, kuten lähiökapakoissa.”

Nokialaiset Tapani Harju ja Mari Annala juovat lähtöbetoneitaan kulmapöydässä. Pariskunta lentää Roomaan lomalle.

”Aivan kuin olisi astunut toiseen maailmaan”, Harju sanoo.

Annala käveli määrätietoisesti Oak Barreliin ja aikoo ottaa someen lähtökuvan Oak Barrelista. ”Nyt on lomafiilis.”

Harju on kokemattomampi matkustaja. Viime kerrasta on 15 vuotta. ”Se oli häämatka ex-vaimon kanssa.”

Kanta-asiakas Juntusen mukaan Oak Barrel on lentokenttäbaariksi yllättävän tunnelmallinen.

”Yleensä ne ovat steriilejä hotellien lobbybaarien tyylisiä paikkoja tai monitoimikahviloita, kuten Tukholman Arlandassa.”


On iltapäivä ja Oak Barrel täyttyy pikku hiljaa. Asiakkaita on eniten iltapäivällä kolmen ja viiden välillä, jolloin työmatkaajat valtaavat paikan. Aamuviisi on kuitenkin Oak Barrelin kuuluisin kellonaika. Ravintolalla on ollut jo pitkään erikoislupa myydä alkoholia aamulla viideltä.

Juntunenkin on litkinyt Oak Barrelin aamuvelliä suden hetkellä. ”On siinä aika eksoottinen olo. Tuntuu, että jotain on pielessä.”

Baarimestari Rovio kertoo, että aamuviideltäkin voi olla ruuhkaa.

”Joskus, kun aukaisen ovet tasan viideltä, asiakkaita saattaa suorastaan vyöryä kohti tiskiä. Kerran asiakas sanoi minulle, että älähän etuile.”

Rovion mukaan aamuolut on suomalaisille eräänlainen eksoottinen riitti. ”Jos itsekin lähden aamulennolla lomalle, niin käyn tässä kaljalla.”

Aamuisin Oak Barrelin valtaavat työmatkalaisia riehakkaammat lomalentojen asiakkaat. Asenne erottaa nämä ryhmät.

”Kouliintuneet bisnesmatkaajat puhisevat, että ääh, taas pitää lentää Chileen. Lomalaiset taas ovat, että JES, LOMALLE.”

Lomalaisissakin on eroja, pohjoiseen lentävät ovat hurjimpia.

”Nyt on jouluaika ja rauhallista, mutta keväällä Lapin-lennot ovat huimia”, Rovio kertoo.

”Eräs turvatarkastuksen naistyöntekijä sanoi aina maaliskuussa, että jumankauta, loppuisivat jo nämä Kittilän kiimaviikot, ei näitä jaksa.”


Väkevää rallienglantia ja -ruotsia vääntävä Rovio on ollut Oak Barrelissa töissä 13 vuotta.

Lentoasema kasvaa ja muuttuu koko ajan. Keskustelu ilmastonmuutoksesta ja lentämisen hiilijalanjäljestä ei ole täällä vielä näkynyt, tänä vuonna Helsinki-Vantaata käytti ensimmäisen kerran yli 20 miljoonaa matkustajaa.

Rovio on huomannut, että suomalaiset ovat alkaneet viime aikoina käyttää pehmeää voimaa levittämällä kulttuuriamme ympäri maailmaa.

”Polttariporukat ovat uusi juttu. Lennetään Prahaan hölmöilemään, kun halvalla pääsee. Pikkujouluporukat ovat myös uusi ilmiö, ennen niitä ei ollut juuri yhtään.”

Pubin perustunnelma on hyväntuulinen, mutta joskus ongelmat esimerkiksi lentojen kanssa kiristävät asiakkaiden hermoja.

Keväällä 2010 islantilaisesta tulivuoresta purkautunut tuhkapilvi sekoitti Pohjois-Euroopan lentoliikenteen, ja Helsinki-Vantaakin oli muutaman päivän kokonaan suljettuna. Rovio muistaa, kuinka hän avasi pubin tauon jälkeen.

”Ensimmäinen asiakas sanoi, että se tuhkahässäkkä oli meidän vikamme. Hän oli pahalla tuulella, huusi ja kävi melkein kimppuun. Kysyin, että oletko tosissasi. Hän oli. Muut asiakkaat nauroivat.”

Seuraavalla viikolla asiakas kävi pyytämässä anteeksi. ”Hän on vieläkin pahoillaan siitä.”

Mutta oliko se sinun vikasi?

”Ei ollut.”

Yhtäkkiä baaritiskille tupsahtaa pieni parrakas mies.

”Sopiiko tänne”, mies kysyy Roviolta.

”Sopiihan tänne.”

”Tota, laita yksi viski.”

”En tänään laita.”

”Eikö lähde?”

”Ei lähde. Että pääset koneeseen.”

Mies lähtee.

”Siinä meinasi loppua latu”, Rovio tuumaa.

Parrakas mies ei ollut mitenkään jättijuopunut ja olisi varmasti saanut viskinsä monessa muussa baarissa. Normaalisti Rovio olisi kaupannut viskin kylkeen jallua, saksalaista yrttilikööriä, nakkeja ja pottusalaattia, mutta tällä kertaa baarimestarin riskianalyysi oli selvä: nyt ei myydä mitään.

”Olemme aika tarkkoja näissä tilanteissa. Tärkeintä on, että ihmiset pääsevät koneeseen. Suosittelemme kahvia ja kävelyä.”

Myyntimies Rovio on saanut parhaimman asiakaspalautteensa siitä, että on kieltäytynyt myymästä. ”Kymmenet asiakkaat ovat tulleet halaamaan ja kiittämään, kun en ole myynyt heille alkoholia ja he ovat päässeet lennolleen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää