Matka

Trendikäs lentää ensi vuonna Albaniaan, trendikkäin ei mihinkään – asiantuntija listasi matkailun kehityssuunnat

Tulevana vuonna lentäminen vähentyy, uskoo Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen. Tosin suuressa mittakaavassa tämä ei vielä näy, hän epäilee.

Joko olet käynyt Albaniassa?

Jos et, sinun olisi syytä tehdä se alkavana vuonna 2019, mikäli aiot kuulua matkailijoiden edelläkävijöihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Albaniasta on nimittäin vähitellen tulossa suurten joukkojen matkakohde, kertoo Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen. Hän kertoo jutun lopussa viisi matkailuun vaikuttavaa trendiä.

Albania kiinnostaa matkailijoita erikoisen historiansa vuoksi – se luopui kommunismista viimeisenä maana Euroopassa. Suosioon vaikuttaa kuitenkin myös turismia muuttava ilmiö: overtourism eli liiallinen turismi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittaa, että joissakin kohteissa turistien määrä paisuu niin suureksi, että se ylittää luonnon ja paikallisten asukkaiden kestokyvyn. Ruuhkat pahenevat, ympäristöongelmat kasvavat ja hotellien hinnat nousevat. Tyypillisiä liiallisesta turismista kärsiviä kohteita ovat esimerkiksi Venetsia, Amsterdam ja Barcelona. Monissa liiallisesta turismista kärsivissä kaupungeissa paikalliset asukkaat ovat ryhtyneet protestoimaan: ”Menkää pois”, he sanovat.

Turistitulvasta kärsivät myös kokonaiset valtiot, kuten Kroatia. Ja juuri sieltä matkailijat alkavat hakeutua korvaaviin kohteisiin, kuten Albaniaan.

Suomi saattaa olla Honkasen mukaan sellainen maa, joka hyötyy overtourism-ilmiöstä: Kun esimerkiksi Kööpenhamina on liian täynnä, sen sijasta matkustetaan Helsinkiin. Jos Alpeilla on tungosta, matkustajat suuntaavat Lappiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomi on tällä hetkellä todella suosittu kohde. Helsingissä suuri osa matkustuksesta on liikematkailua, Lapissa vapaa-ajan matkailua. Lappiin suuntautuvan turismin kasvu on ollut viime aikoina voimakkaampaa kuin Euroopan maissa keskimäärin”, Honkanen sanoo.

Nämä trendit nousevat matkailussa vuonna 2019:

1. Balkan ja Valko-Venäjä.

Kun Välimeren ja Kroatian kohteet on nähty, uudet alueet alkavat kiinnostaa. Honkanen ennustaa, että matkailijat suuntaavat tulevaisuudessa Albaniaan ja muualle Balkanin alueelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi suomalaisten uusi kohde saattaa olla Valko-Venäjä”, Honkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että Valko-Venäjä on lieventänyt hieman viisumisäädöksiään. Suomalaiset ovat saaneet lentää viisumivapaasti Valko-Venäjälle elokuusta lähtien kolmeksikymmeneksi päiväksi, jos matka kulkee Minskin kansallisen lentoaseman kautta. Muualta matkustettaessa maassa saa olla viisumivapaasti viisi päivää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Junamatkailu.

Ilmastonmuutos o ollut yksi päättyvän vuoden suurimpia puheenaiheita ja lentomatkailuun on alettu suhtautua entistä kriittisemmin. Ympäristöjärjestö WWF on todennut, että pitkä lentomatka on tavallisen ihmisen kannalta selkeästi huonoin yksittäinen kulutusvalinta.

Tiedostavat ihmiset alkavatkin kiinnittää entistä enemmän huomiota matkustustapoihinsa.

”Silläkin on merkitystä. Voi olla, että esimerkiksi juna- ja bussimatkailuun aletaan kehittää uusia tuotteita”, Honkanen arvioi.

Suuressa mittakaavassa ilmastotietoisuus ei vielä näy. Lentoliikenne tulee Honkasen mukaan jatkamaan kasvuaan edelleen. Ainoa tapa hillitä lentoliikenteen kasvua olisi hänen mielestään lentovero. ”Vero pitäisi asettaa vähintään EU:n laajuiseksi, jotta sillä olisi merkitystä”, hän sanoo.

3. Pimeys ja kylmyys.

Aikaisemmin matkailun tarkoituksena on ainakin suomalaisten keskuudessa ollut itsestään selvästi päästä kesän lämpöön. Nyt myös pimeys ja kylmyys ovat muuttuneet houkutteleviksi.

”Ihmiset matkustavat nähdäkseen revontulia, ajaakseen koiravaljakolla ja istuakseen tulilla. Lapissa nämä on myös onnistuttu tuotteistamaan”, Honkanen sanoo.

Lapin matkailussa ei enää ole kyse vain hiihtämisestä tai laskettelusta. Nyt pohjoiseen haluavat nekin, jotka eivät ole kiinnostuneita talviurheilusta.

Vastareaktiotkin on jo koettu. Marraskuussa Rovaniemellä ei ollutkaan lunta, joten brittilehti Sun nimesi Lapin eli Laplandin Craplandiksi eli paskamaaksi.

Honkanen uskoo, että kyse oli yksittäistapauksesta. ”Huoleen voi olla syytä, mikäli lumettomat talvet yleistyvät. Tänä talvena matkustajamäärien ennätykset kuitenkin mitä ilmeisimmin rikotaan jälleen kerran”, hän sanoo.

4. Yksilöllisyys.

Valmismatkojen osuus kaikista matkoista on pienentynyt jo pitkään. Etelän valmismatkojen suosion kasvu taittui Honkasen mukaan 1990-luvun lamaan.

Yksilöllisten matkojen suosion nousuun on vaikuttanut se, että lentojen hinnat ovat halventuneet. ”Eivät ihmiset ennenkään olisi halunneet tehdä samoja asioita samoissa paikoissa, mutta se oli halvin tapa matkustaa.”

Omien matkojen räätälöinnissä auttavat myös yksityisten, vuokrattavien airbnb-asuntojen yleistyminen. ”Yksilöllistymisen trendi vaikuttaa kaikilla tasoilla. Myös matkanjärjestäjät ovat alkaneet kehittää valmismatkoille yksilöllisiä lisäpalveluja”, Honkanen sanoo.

5. Konsertit ja harrastukset.

Musiikki liikuttaa ihmisiä. Fanit matkustavat Cherin konserttiin Tukholmaan tai jazzfestivaaleille Berliiniin. Penkkiurheilijat matkustavat urheilutapahtumiin.

Terveys ja hyvinvointi ovat trendejä kaikkialla. Tulevana vuonna matkustetaan entistä enemmän joogaamaan Intiaan, pilateskurssille Kreikkaan ja kiipeilemään Espanjaan.

”Ihmiset käyttävät rahaa harrastuksiinsa ja myös niihin liittyviin matkoihin”, Honkanen sanoo.

Oikaisu 30.12. klo 17.03: Suomalaiset saavat lentää Valko-Venäjälle viisumivapaasti viiden päivän sijaan kolmeksikymmeneksi päiväksi, jos matka kulkee Minskin kansallisen lentoaseman kautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Iso Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  8. 8

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Vain kaksi edustajaa uskaltautui puolustamaan ministereiden kanssa aktiivimallia oppositiota vastaan – ”Se on tieteellinen!” Juhana Vartiainen puolusti mallia

  10. 10

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää