Matka

Wienin perinteisten kahviloiden ongelma on ollut paha kahvi – Uusissa kahviloissa asia on korjattu, ja nyt hemmotellaan etenkin suodatinkahvin juojia

Perinteinen kaffeehaus on Wienissä turistille lähes välttämätön kohde. Hyvää kahvia arvostavan kannattaa tutustua myös kaupungin uuteen kahvilakulttuuriin.

Wien tunnetaan hulppeista, klassisista kahviloistaan, joissa nautitaan historian havinasta, kauniista leivoksista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta – harvemmin kuitenkaan hyvästä kahvista.

Kahvinystävien onneksi Wienin kahvilakulttuuri on nykyään muutakin. Tällä vuosikymmenellä eri puolille kaupunkia on noussut monia niin sanottuja kolmannen aallon kahviloita. Niissä ollaan kiinnostuneita kahvin koko matkasta viljelyalueilta kuppiin. Yhä useampi kahvila on myös alkanut paahtaa itse kahvinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudet kahvilat sijoittuvat usein hieman nuorekkaammille alueille kuin perinteiset. Etenkin yli­opistokampukset tuntuvat olevan otollista maaperää paremman kahvin keskittymille.

Palvelu näissä paikoissa on perinteisiä wieniläiskahviloita rennompaa. Suodatinkahvinjuojia palvellaan usein erityisellä antaumuksella, sillä paikalliset suosivat espressopohjaisia juomia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä jutussa listatut suodatinkahvien hinnat ovat käsin suodatettujen kahvien eli niin sanottujen pour over -kahvien hintoja, ei koneella suodatettujen. Suomalaisissa kahviloissa tavanomainen, koneella suodatettu suodatinkahvi on Wienissä harvinaisempaa. Hinnat käsin suodatetulle kahville ovat Wienissä kutakuinkin samaa tasoa kuin Suomessa.

Pavut saa yleensä valita omien mieltymysten mukaan. Jos et tiedä mitä tilata, kysy rohkeasti baristoilta. He kertovat tuotteista mielellään ja auttavat löytämään itselle sopivimmat pavut.

Keskieurooppalainen kahvimaku on suomalaista tummempi, mutta uuden aallon kahviloissa on tarjolla myös vaaleamman paahdon hedelmäisempiä vaihtoehtoja. Pohjoismaisetkaan merkit eivät ole harvinaisuus näiden kahviloiden hyllyillä.

The Pelican Coffee Company


Toukokuussa 2018 avattu kahvila on etenkin arkisin rauhallinen aamukahvipaikka. Kahvilan väki tekee yhteistyötä wieniläisen Süssmund-paahtimon kanssa, jonka papuja on hyllyssä kattava valikoima. Lisäksi Pelican tarjoaa vaihtuvien, vierailevien paahtimoiden kahveja ympäri maailmaa.

Mitä kannattaa tilata: Käsinsuodatettu kahvi on erinomaista, mutta myös cappuccino vie kielen mennessään. Kahvin oheen on tarjolla valikoima kakkuja ja muita leivonnaisia, kuten lankakerän muotoisia kanelipullia.

Miljöö: Valoisan ja korkean tilan yksin­kertai­sessa sisus­tuk­sessa on vahvan turkoosin sävyjä ja piristävää keltaista. Aamut alkavat yleensä rauhal­lisen piano­musiikin tahdissa, ja illan­suussa rytmit vaihtuvat jatsahtavampaan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suodatinkahvia siemaillaan pienistä, kauniista käsinteh­dyistä kupeista, joita voi ostaa mukaan omiin kahviseremonioihin.

Hintataso: Espresso 2,2 e, cappuccino 3,2 e, käsin suodatettu kahvi 4,2 e

Pelikangasse 4, 1090

ma–pe 7.30–18.00, la 10–16

POC “People on Caffeine”


Tähän kahvilaan tuskin päädyt, ellet tiedä mitä etsit.

Josefstadtin kaupunginosassa sijaitseva kahvila on kiinni vanhan Alserkirche-kirkon kyljessä, ja sen olemassaolosta kertoo vain vaatimaton kyltti vanhan oven vieressä. Sisältä paljastuu kuitenkin pieni, persoonallinen kahvila.

Mitä kannattaa tilata: Useimmissa paikoissa suodatinkahvivälineinä ovat joko V60, Kalita tai Aeropress, mutta POCissa kahvia saa myös sifonilla eli vakuumikeittimellä valmistettuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miljöö: Kompakti kahvila on rosoinen ja kekseliäästi sisustettu. Höyläpenkkiin on upotettu vesipiste, ja vanhan puuhellan päältä löytyvät päivän kakut.

Paikka on kaikkea muuta kuin hienostunut wieniläiskahvila, ja juuri siksi oivaa vaihtelua.

Hintataso: Espresso 2 e, cappuccino 3 e, käsin suodatettu kahvi 3,7 e

Schlösselgasse 21, 1080

ma–pe 8–17

Coffee Pirates


Vuonna 2012 perustettu Coffee Pirates oli kaupungin ensimmäinen luomusertifikaatin saanut kahvila ja paahtimo.

Useita tunnustuksia pokannut kahvila on aivan yliopistokampuksen vieressä ja etenkin nuorten kaupunkilaisten suosiossa. Älä siis pelästy, jos joudut jonottamaan tiskille hetken.

Mitä kannattaa tilata: Kokeilunhaluisille on tarjolla päivittäin cold drip -menetelmällä valmistettua viileää ja makeaa kahvia. Vitriinin herkkuvalikoimassa on huomioitu myös vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat.

Miljöö: Suuren, kolmeen huoneeseen ulottuvan kahvilan lautapanelointi ja sekalainen kalustevalikoima luovat vuoristomökkimäistä tunnelmaa. Isoimmassa salissa voi ihailla paahtokonetta, jota kahvila käyttää pienten testierien paahtamiseen ja pienryhmille pidettävissä paahtotyöpajoissa.

Hintataso: Espresso 2,2 e, cappuccino 3,1 e, käsin suodatettu kahvi 4 e

Spitalgasse 17, 1090

ma–pe 8–18, la–su 9–15

Balthasar Kaffee Bar


Leopoldstadtissa sijaitsevaan Balthasariin voi poiketa esimerkiksi matkalla huvipuisto Praterin kuuluisaan maailmanpyörään, jonne on kahvilalta matkaa yhden metroaseman verran.

Mitä kannattaa tilata: Suodatinkahvi on tyyriimmästä päästä, mutta hintansa väärti ja riittää kahdelle. Kahvilan omissa pavuissa on valinnanvaraa niin suklaisten kuin hedelmäisempien kahvien ystäville.

Kiireessä kannattaa kokeilla nopeaa espressoa, jonka kirkkaassa maussa tunkkaisuus loistaa poissaolollaan. Listalta löytyy myös viinejä.

Miljöö: Tiskin takana oleva musta seinä luo kontrastin suurista ikkunoista tulevaan valoon ja vaaleisiin pintoihin. Kaikenikäisistä asiakkaista moni ottaa kahvinsa mukaan tai siemaisee sen pöydän ääressä seisten. Tilaa on kuitenkin myös pitempään viihtyville ja pöydät jaetaan sopuisasti tuntemattomien kesken.

Hintataso: Espresso 2,1 e, cappuccino 3,2 e, käsin suodatettu kahvi 5,8 e

Praterstraße 38, 1020

ma–pe 7.30–19, la 9–17

Jonas Reindl Coffee


Jonas Reindl on palvellut kahvinjanoisia päivittäin Schottentorin, yhden liikenteen vilkkaan solmukohdan, kupeessa muutaman vuoden ajan.

Joulukuussa 2018 yritys avasi toisen toimipisteen Neubaun kaupunginosaan, jossa se myös paahtaa omat kahvinsa.

Mitä kannattaa tilata: Jos kakut pursuavat jo korvista, kokeile raikkaan maukasta sitruunalla ja mustikoilla höystettyä kauratuorepuuroa kahvin seuraksi.

Miljöö: Molempien toimipisteiden pelkistetyssä sisustuksessa vähemmän on enemmän. On tummaa puuta ja vaaleita pintoja. Siinä missä Schottentorin kahvila on useimmiten täynnä väkeä, Westbahnstrassen paahtimokahvilassa on vielä joulun alla arkipäivänä rauhallista.

Hintataso: Espresso 2,2 e, cappuccino 3,2 e, käsin suodatettu kahvi 3,9 e.

Währingerstrasse 2–4, 1090

ma–pe 7.30-21, la 9.30–21, su 10.30–18 ja

Westbahnstrasse 13, 1070

ti–pe 7.30–20, la 9.30–20, su 10.30–18

Gota Coffee


Gotassa voit päästä nauttimaan Itävallan baristamestaruuden 2018 voittaneen Junior Vargas Oteron tekemää kahvia. Kahvilaan voi piipahtaa vaikka matkalla Schönbrunnin linnaan; raitiovaunupysäkki on aivan kahvilan edessä.

Mitä kannattaa tilata: Oman kahvinsa ohella Gota tarjoilee saksalaisen Barnin papuja. Perjantaista sunnuntaihin saatavilla on aamiaisannoksia.

Miljöö: Toistakymmentä asiakaspaikkaa sisältävä kahvila on pieni mutta viihtyisä. Viikonloppuisin kahvila on erittäin vilkas, joten aamiaiselle kannattaa varata pöytä. Lähitulevaisuudessa kahvila remontoidaan suuremmaksi. Remontin ajaksi kahvila pistää pystyyn pop up -kahvilan samalle seudulle. Osoite varmistuu myöhemmin.

Hintataso: Espresso 2,5 e, cappuccino 3,5 e, käsin suodatettu kahvi 4,5 e

Mariahilfer Straße 192, 1150

ma–pe 7–18, la–su 8–16

Oikaisu 14.1. klo 14.50: Juttuun on korjattu People on Caffeine -kahvilan hinnat espressokupille (2 e) ja cappuccinolle (3 e). Alkujaan hinnoiksi oli ilmoitettu 2,9 ja 3,4 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä

  3. 3

   Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  6. 6

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  7. 7

   Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä

  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttivät normaalit ruokajuomat vuonna 1892 – Konkurssiin haetun ravintola Kaisaniemen historia on pitkä ja kunniakas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää Tilaajille
  3. Inkerinsuomalaisten muistoja kerätään talteen kovaa vauhtia, osa haastatelluista yli 80-vuotiaita: ”Nyt alkavat olla kriittiset hetket”
  4. ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä
  5. Brexit uhkaa Pohjois-Irlannin rauhaa enemmän kuin autopommi
  6. Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin
  7. Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa Tilaajille
  8. Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta
  9. Saksan Merkel ja Ranskan Macron yrittävät kaikin tavoin saada EU:n näyttämään yhtenäiseltä – HS:n kirjeenvaihtajat vastaavat, miksi parivaljakon ystävyys on ollut koetuksella
  10. Jos levy-yhtiö olisi saanut tahtonsa läpi, meillä ei olisi Meiju Suvasta – Laulaja kertoo HS:n syntymäpäivä­haastattelussa myös totuuden urbaani­tarinasta, jonka mukaan hän ratkaisi pyramidien salaisuuden Tilaajille
  11. Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä
  12. Näytä lisää