Matka

Wienin perinteisten kahviloiden ongelma on ollut paha kahvi – Uusissa kahviloissa asia on korjattu, ja nyt hemmotellaan etenkin suodatinkahvin juojia

Perinteinen kaffeehaus on Wienissä turistille lähes välttämätön kohde. Hyvää kahvia arvostavan kannattaa tutustua myös kaupungin uuteen kahvilakulttuuriin.

Wien tunnetaan hulppeista, klassisista kahviloistaan, joissa nautitaan historian havinasta, kauniista leivoksista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta – harvemmin kuitenkaan hyvästä kahvista.

Kahvinystävien onneksi Wienin kahvilakulttuuri on nykyään muutakin. Tällä vuosikymmenellä eri puolille kaupunkia on noussut monia niin sanottuja kolmannen aallon kahviloita. Niissä ollaan kiinnostuneita kahvin koko matkasta viljelyalueilta kuppiin. Yhä useampi kahvila on myös alkanut paahtaa itse kahvinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudet kahvilat sijoittuvat usein hieman nuorekkaammille alueille kuin perinteiset. Etenkin yli­opistokampukset tuntuvat olevan otollista maaperää paremman kahvin keskittymille.

Palvelu näissä paikoissa on perinteisiä wieniläiskahviloita rennompaa. Suodatinkahvinjuojia palvellaan usein erityisellä antaumuksella, sillä paikalliset suosivat espressopohjaisia juomia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä jutussa listatut suodatinkahvien hinnat ovat käsin suodatettujen kahvien eli niin sanottujen pour over -kahvien hintoja, ei koneella suodatettujen. Suomalaisissa kahviloissa tavanomainen, koneella suodatettu suodatinkahvi on Wienissä harvinaisempaa. Hinnat käsin suodatetulle kahville ovat Wienissä kutakuinkin samaa tasoa kuin Suomessa.

Pavut saa yleensä valita omien mieltymysten mukaan. Jos et tiedä mitä tilata, kysy rohkeasti baristoilta. He kertovat tuotteista mielellään ja auttavat löytämään itselle sopivimmat pavut.

Keskieurooppalainen kahvimaku on suomalaista tummempi, mutta uuden aallon kahviloissa on tarjolla myös vaaleamman paahdon hedelmäisempiä vaihtoehtoja. Pohjoismaisetkaan merkit eivät ole harvinaisuus näiden kahviloiden hyllyillä.

The Pelican Coffee Company


Toukokuussa 2018 avattu kahvila on etenkin arkisin rauhallinen aamukahvipaikka. Kahvilan väki tekee yhteistyötä wieniläisen Süssmund-paahtimon kanssa, jonka papuja on hyllyssä kattava valikoima. Lisäksi Pelican tarjoaa vaihtuvien, vierailevien paahtimoiden kahveja ympäri maailmaa.

Mitä kannattaa tilata: Käsinsuodatettu kahvi on erinomaista, mutta myös cappuccino vie kielen mennessään. Kahvin oheen on tarjolla valikoima kakkuja ja muita leivonnaisia, kuten lankakerän muotoisia kanelipullia.

Miljöö: Valoisan ja korkean tilan yksin­kertai­sessa sisus­tuk­sessa on vahvan turkoosin sävyjä ja piristävää keltaista. Aamut alkavat yleensä rauhal­lisen piano­musiikin tahdissa, ja illan­suussa rytmit vaihtuvat jatsahtavampaan suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suodatinkahvia siemaillaan pienistä, kauniista käsinteh­dyistä kupeista, joita voi ostaa mukaan omiin kahviseremonioihin.

Hintataso: Espresso 2,2 e, cappuccino 3,2 e, käsin suodatettu kahvi 4,2 e

Pelikangasse 4, 1090

ma–pe 7.30–18.00, la 10–16

POC “People on Caffeine”


Tähän kahvilaan tuskin päädyt, ellet tiedä mitä etsit.

Josefstadtin kaupunginosassa sijaitseva kahvila on kiinni vanhan Alserkirche-kirkon kyljessä, ja sen olemassaolosta kertoo vain vaatimaton kyltti vanhan oven vieressä. Sisältä paljastuu kuitenkin pieni, persoonallinen kahvila.

Mitä kannattaa tilata: Useimmissa paikoissa suodatinkahvivälineinä ovat joko V60, Kalita tai Aeropress, mutta POCissa kahvia saa myös sifonilla eli vakuumikeittimellä valmistettuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miljöö: Kompakti kahvila on rosoinen ja kekseliäästi sisustettu. Höyläpenkkiin on upotettu vesipiste, ja vanhan puuhellan päältä löytyvät päivän kakut.

Paikka on kaikkea muuta kuin hienostunut wieniläiskahvila, ja juuri siksi oivaa vaihtelua.

Hintataso: Espresso 2 e, cappuccino 3 e, käsin suodatettu kahvi 3,7 e

Schlösselgasse 21, 1080

ma–pe 8–17

Coffee Pirates


Vuonna 2012 perustettu Coffee Pirates oli kaupungin ensimmäinen luomusertifikaatin saanut kahvila ja paahtimo.

Useita tunnustuksia pokannut kahvila on aivan yliopistokampuksen vieressä ja etenkin nuorten kaupunkilaisten suosiossa. Älä siis pelästy, jos joudut jonottamaan tiskille hetken.

Mitä kannattaa tilata: Kokeilunhaluisille on tarjolla päivittäin cold drip -menetelmällä valmistettua viileää ja makeaa kahvia. Vitriinin herkkuvalikoimassa on huomioitu myös vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat.

Miljöö: Suuren, kolmeen huoneeseen ulottuvan kahvilan lautapanelointi ja sekalainen kalustevalikoima luovat vuoristomökkimäistä tunnelmaa. Isoimmassa salissa voi ihailla paahtokonetta, jota kahvila käyttää pienten testierien paahtamiseen ja pienryhmille pidettävissä paahtotyöpajoissa.

Hintataso: Espresso 2,2 e, cappuccino 3,1 e, käsin suodatettu kahvi 4 e

Spitalgasse 17, 1090

ma–pe 8–18, la–su 9–15

Balthasar Kaffee Bar


Leopoldstadtissa sijaitsevaan Balthasariin voi poiketa esimerkiksi matkalla huvipuisto Praterin kuuluisaan maailmanpyörään, jonne on kahvilalta matkaa yhden metroaseman verran.

Mitä kannattaa tilata: Suodatinkahvi on tyyriimmästä päästä, mutta hintansa väärti ja riittää kahdelle. Kahvilan omissa pavuissa on valinnanvaraa niin suklaisten kuin hedelmäisempien kahvien ystäville.

Kiireessä kannattaa kokeilla nopeaa espressoa, jonka kirkkaassa maussa tunkkaisuus loistaa poissaolollaan. Listalta löytyy myös viinejä.

Miljöö: Tiskin takana oleva musta seinä luo kontrastin suurista ikkunoista tulevaan valoon ja vaaleisiin pintoihin. Kaikenikäisistä asiakkaista moni ottaa kahvinsa mukaan tai siemaisee sen pöydän ääressä seisten. Tilaa on kuitenkin myös pitempään viihtyville ja pöydät jaetaan sopuisasti tuntemattomien kesken.

Hintataso: Espresso 2,1 e, cappuccino 3,2 e, käsin suodatettu kahvi 5,8 e

Praterstraße 38, 1020

ma–pe 7.30–19, la 9–17

Jonas Reindl Coffee


Jonas Reindl on palvellut kahvinjanoisia päivittäin Schottentorin, yhden liikenteen vilkkaan solmukohdan, kupeessa muutaman vuoden ajan.

Joulukuussa 2018 yritys avasi toisen toimipisteen Neubaun kaupunginosaan, jossa se myös paahtaa omat kahvinsa.

Mitä kannattaa tilata: Jos kakut pursuavat jo korvista, kokeile raikkaan maukasta sitruunalla ja mustikoilla höystettyä kauratuorepuuroa kahvin seuraksi.

Miljöö: Molempien toimipisteiden pelkistetyssä sisustuksessa vähemmän on enemmän. On tummaa puuta ja vaaleita pintoja. Siinä missä Schottentorin kahvila on useimmiten täynnä väkeä, Westbahnstrassen paahtimokahvilassa on vielä joulun alla arkipäivänä rauhallista.

Hintataso: Espresso 2,2 e, cappuccino 3,2 e, käsin suodatettu kahvi 3,9 e.

Währingerstrasse 2–4, 1090

ma–pe 7.30-21, la 9.30–21, su 10.30–18 ja

Westbahnstrasse 13, 1070

ti–pe 7.30–20, la 9.30–20, su 10.30–18

Gota Coffee


Gotassa voit päästä nauttimaan Itävallan baristamestaruuden 2018 voittaneen Junior Vargas Oteron tekemää kahvia. Kahvilaan voi piipahtaa vaikka matkalla Schönbrunnin linnaan; raitiovaunupysäkki on aivan kahvilan edessä.

Mitä kannattaa tilata: Oman kahvinsa ohella Gota tarjoilee saksalaisen Barnin papuja. Perjantaista sunnuntaihin saatavilla on aamiaisannoksia.

Miljöö: Toistakymmentä asiakaspaikkaa sisältävä kahvila on pieni mutta viihtyisä. Viikonloppuisin kahvila on erittäin vilkas, joten aamiaiselle kannattaa varata pöytä. Lähitulevaisuudessa kahvila remontoidaan suuremmaksi. Remontin ajaksi kahvila pistää pystyyn pop up -kahvilan samalle seudulle. Osoite varmistuu myöhemmin.

Hintataso: Espresso 2,5 e, cappuccino 3,5 e, käsin suodatettu kahvi 4,5 e

Mariahilfer Straße 192, 1150

ma–pe 7–18, la–su 8–16

Oikaisu 14.1. klo 14.50: Juttuun on korjattu People on Caffeine -kahvilan hinnat espressokupille (2 e) ja cappuccinolle (3 e). Alkujaan hinnoiksi oli ilmoitettu 2,9 ja 3,4 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  6. 6

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki näyttää selvinneen lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina joskin raitiovaunuliikenne sekaisin – HS seuraa liikennettä pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Khatab Alsamarrae myy ulkomaanmatkoja ja tekee rahansiirtoja kontista torilla Espoon Leppävaarassa – ”Ei me tarvita tämän isompaa”

  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Helsingin Sanomat alkaa julkaista kolmea uutta paikallislehteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat