Matka

Riitta Velin ihastui Havannan vanhoihin taloihin ja osti kommunistivaltiosta kakkoskodin – Aina talokaupat eivät silti suju Kuubassa ongelmitta

Innokkaimmat matkailijat hankkivat nyt asuntoja kommunistisesta Kuubasta. Riitta Velin on ”Havannan-mökkiinsä” tyytyväinen.

Kun Riitta Velin saapui ensimmäisen kerran Havannaan vuonna 2011, päällimmäiseksi tunteeksi nousi suunnaton ihastus Kuuban pääkaupunkiin.

”Varsinkin vanhat rakennukset ja niiden värit hurmasivat”, Velin sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa matkailijoista säikähtää Havannan rähjäisyyttä: roskaisia katuja ja silmien edessä melkein sortuvia taloja.

Veliniä kommunistivaltion pääkaupungin rappiotila ei häirinnyt. Hän nautti Havannan ja etenkin vanhan kaupunginosan Havana Viejan arkkitehtuurista, elämänilosta ja joka puolella raikuvasta musiikista. Tunnelma huumasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Velin alkoi haaveilla omasta kodista Havannassa.

”Tuli mieleen, että täällä olisi kiva viettää talvia omassa vapaa-ajan­asunnossa.”

Kuubalaiset ovat voineet myydä ja ostaa asunnon vuodesta 2011, jolloin asuntokauppa vapautettiin osittain. Ulkomaalainenkin voi omistaa asunnon Kuubassa, jos hänellä on esimerkiksi kuubalaisia sukulaisia – eli hän on naimisissa paikallisen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haasteita riittää, mutta niistä huolimatta useampi Kuubaan hullaantunut suomalainen omistaa asunnon Havannassa ja on perustanut majatalobisneksen.

Riitta Velin vuokraa talostaan huoneita tai koko asuntoa turistien käyttöön.

Myös matkaohjelmista tunnetulla Folke Westillä on asunto Havannassa. Rantakatu Malecónilla liehuu punavalkoinen ristilippu, joka kertoo puolestaan tanskalaisesta omistuksesta. Yksi keskustan kortteli on taas erityisesti ranskalaisten suosiossa.

Internetin majoitusvälityspalveluiden kautta saa nopeasti yhteyden eurooppalaisiin talonomistajiin.


Miten sitten ulkomaalaiset onnistuvat asunnon ostamisessa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Usein peliin puuttuu rakkaus. Niin myös Velinin tapauksessa.

Ensikäynnin jälkeen Velin palasi vuosittain Kuubaan – aina vain ihastuneempana maahan ja sen pääkaupunkiin.

Kerran hän oli luvannut toimittaa Suomesta lahjaksi lähetetyt kengät eräälle kuubalaismiehelle. Mies tuli hakemaan kenkiä ystävänsä kanssa. Ystävä kiinnostui suomalaisnaisesta.

Velin tapasi miehen muutaman kerran, ja yhteydenpito jatkui myös Velinin palattua Suomeen.

”Mietin kyllä, että mitä nuorella miehellä on mielessään.”

Velin vakuuttui miehen aikeista seuraavien Kuuban-reissujensa aikana. Muutaman vuoden tunnettuaan pariskunta päätti toteuttaa yhteisen haaveensa.

He avioituivat ja hankkivat talon Havannasta vuonna 2017. Sitä varten Velin otti suomalaisesta pankista pienehkön lainan, jota pariskunta on maksanut yhdessä.

Velin maksoi 1940-luvulla rakennetusta kolmen huoneen asunnosta työväen kaupunginosassa noin 27 500 euroa.

Asuntokauppaa seuranneet yhdysvaltalaiset sanomalehdet Miami Herald ja The Washington Post ovat arvioineet, että asuntojen arvo nousee moninkertaiseksi ensimmäisen kymmenen vuoden aikana kaupan vapautumisesta.

Asunnon hinta on korkeampi, jos se on rakennettu ennen vuoden 1959 Fidel Castron valtaannousua ja asuntojen sosialisointia valtiolle.

Näyttävistä koloniaalisista taloista eli maisoneista on pyydetty asunnonvälityssivustoilla jopa miljoonaa dollaria eli noin 877 000 euroa. Suosituimmilla ja kalleimmilla alueilla Vedadon, Miramarin ja Playan kaupunginosissa asuntoja myydään paikallisten asunnonvälityssivustojen mukaan noin 53 000 eurolla.

Luotettavia tilastoja hintatasosta ei kuitenkaan ole.

Hinnat nousevat varmasti, arvioi toinen suomalainen talonomistaja.

”Meksikolaisia, italialaisia, espanjalaisia ja kanadalaisia ostajia kävelee omistamiini asuntoihini sisään, vaikka en ole edes myymässä”, mies sanoo. Hän ei halua nimeään julki, koska Havannassa on parhaillaan vireillä oikeudenkäynti, joka käsittelee hänen asuntokauppoihinsa liittyvää erimielisyyttä. Omistusjärjestelyt eivät ole aina selviä.

Mies osti ensimmäisen asuntonsa Havannassa loppuvuodesta 2015 ja on sen jälkeen mies on hankkinut kolme asuntoa lisää. Ne ovat nyt kuubalaisen vaimon sukulaisten nimissä. Miehellä on hallussa kaksi kerrosta turistien suosimasta Havannan vanhasta kaupunginosasta, yksi huoneisto hyvämaineisesta Vedadosta sekä uima-altaallinen maison Cojimarin rannalta.

Suomalaismies kertoo käyttäneensä talokauppoihin ja talojen kunnostamiseen miljoonia euroja.

Hän hullaantui Havannaan samasta syystä kuin Riitta Velin – ihastui arkkitehtuuriin.

”Havanna on ehkä kaunein kaupunki Amerikoissa. Täällä on pilvin pimein upeita taloja, jollaisia ei ole missään muualla maailmassa.”


Hän harmittelee, että rakennukset ovat rapakunnossa. Niitä katsellessa itku ei ole kaukana.

Usein talon ostossa ongelmana on kantavien rakenteiden heikko kunto.

”Jos teet muutoksia seinään, katto putoaa alas”, mies sanoo.

Havannan talot ovat yli satavuotiaita, minkä lisäksi Karibian vaihteleva sää nopeuttaa rapistumista. Mies tekeekin remonttia kaikissa asunnoissaan.

”Monet ulkomaalaiset, joilla on rahaa, purkavat talon. Vain raamit jäävät pystyyn ja kaikki muu rakennetaan uusiksi.”

Asunnon ostajalta vaaditaan Kuubassa paksua nahkaa, ja vastoinkäymisiin kannattaa varautua.

”Talolle pitää löytyä niiden oikeat paperit, ja niiden pitää olla kunnossa. Maksa juristille, joka tuntee maan systeemin”, suomalaismies neuvoo asunnon hankintaa harkitsevia.

Tärkein neuvo on kuitenkin tämä: tutustu tuleviin naapureihin.

Naapuruston juoruilusta voi nimittäin tulla kovaa peliä, joka voi pahimmillaan vaikeuttaa Kuubassa toimimista.


Sukulaisen nimiin ostamisessa on myös riskinsä. Moni ulkomaalainen on menettänyt talonsa kuubalaiselle puolisolle ja tämän suvulle, jos pariskunnalle on tullut ero, suomalaiset kertovat. Suku on silloin käytännössä vallannut asunnon.

Riitta Velininkin anoppi ha­luaisi muuttaa Velinin ja tämän miehen omistamaan asuntoon ja tuoda sinne henkilökohtaiset tavaransa. Asunnossa on kuitenkin tarkoitus majoittaa turisteja.

Nimettömänä pysyttelevä suomalaismies kertoo voivansa luottaa kuubalaisen vaimonsa sukuun. Vaimo on myös hyvä luomaan suhteita. ”Kuubassa se on kaikkein tärkeintä.”

Riitta Velinin Havannan-asunto on selvästi suomalais-kuubalainen. Keittiössä on Finlaysonin tekstiilejä, ja olohuoneen seinää koristaa koivukuvioitu tapetti. Emäntä tarjoilee kuubalaista kahvia ja suomalaista suklaata.

”Jouduimme tuomaan tapettirullia Suomesta useassa erässä. Kuuban kesässä oli tuskaisen kuuma remontoida, mutta se kannatti”, hän sanoo.

Majoitusbisnes on vielä alussa. Huoneita on varattu lähinnä suomalaisille.

Velin on tyytyväinen Havannassa, mutta hän ei ole muuttamassa pysyvästi kaupunkiin. Vaikka rakkaus mahtipontiseen arkkitehtuuriin on säilynyt, enää Velin ei tunne kaupungissa samanlaista huumaa kuin ensimmäisillä kerroilla.

”Tuntuu kuin tulisin mökilleni.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää