Taidetta Krabin täydeltä

Ympäristöteemainen Thaimaan taidebiennaali järjestetään turistirantojen lähellä.

Miltä kuulostaisi taiteen yhdistäminen Thaimaan-rantalomaan?

Siihen on nyt erinomainen mahdollisuus. Etelä-Thaimaassa on meneillään Thaimaan biennaali, kymmenien kilometrien alueelle levittäytynyt ympäristötaidenäyttely. Suosikkirantojen lähistöltä löytyy kymmenittäin varsin näyttäviä taideteoksia, jotka on varta vasten tehty ympäristöön.

Nykytaidetta esittelevän biennaalin nimi on Edge of the Wonderland. Helmikuun loppuun saakka auki oleva näyttely käsittelee ympäristöä ja ihmisen suhdetta siihen. Iso osa teoksista käsittelee ilmastonmuutosta. Alueen ominaispiirteet ovat myös esillä, muun muassa merenrantojen eroosio.

Osa teoksista käsittelee ihmisen elinoloja alueen luonnon keskellä. Monet Thaimaan rannoilla ja saarilla eläneet ihmiset ovat joutuneet jättämään alkuperäiset asuinpaikkansa usein ihmisen aiheuttaman luonnon muuttumisen vuoksi.

Näyttely on rakennettu pitkin Krabin maakunnan rantoja. Paikka on harkiten valittu.

Ao Nang on yksi Thaimaan tunnetuimmista turistikohteista. Krabin lääniin kuuluva kylä on turismikeskittymä: katujen varret ovat täynnä ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, majoituspaikkoja ja muita matkailupalveluja.


Thaimaan biennaalin järjestäjät ovat koonneet lukuisia teoksia juuri Ao Nangin kupeeseen. Tarkoitusperää ei ole vaikea arvata. Seudulla on sesonkiaikaan valtava määrä turisteja, ja teosten luona riittää ihmisiä.

Teokset ovat kuitenkin sen verran erillään, että tungosta ei ole. Kunkin teoksen ympäristö on rauhoittava.

Biennaalista on tehty mobiilisovellus, johon on merkitty näyttelyn kymmenet teokset Krabin alueella. Teokset on merkitty myös Googlen karttapalveluun.

HS esittelee viisi biennaalin kiinnostavaa kohdetta.

Ao Nangin rannan pohjoispäädyssä, kaikesta hälinästä syrjässä on yksi koko biennaalin vaikuttavimmista teoksista. Thaimaalaiset taiteilijat Kamin Lertchaiprasert ja Suriya Umpansiratana ovat rakentaneet alumiinista, teräksestä ja tiilestä teoksen nimeltä No Sunrise, No Sunset (Ei auringonnousua, ei auringonlaskua).

Teos on kontin muotoinen ja kokoinen tila, jonka ulkoseinät heijastavat ympäristöä aavistuksen sitä vääristäen. Sisällä on vanha naishahmo veden äärellä.

Taiteilijat ovat kertoneet, että nainen kuvaa rakkautta ja odotusta. Nainen odottaa kumppaniaan, joka lähti maailmalle löytämään äärimmäisen totuuden. Taiteilijoiden mukaan teos ei kuvaa vain Krabin ja Ao Nangin alueen ihmisiä vaan elämäntilanteita ylipäätään.


Vain muutaman kilometrin päässä Ao Nangista pohjoiseen sijaitsee Nopparat Tharan satama, jonka laiturit ovat täynnä pitkähäntäveneitä. Satamasta lähtevät myös isot alukset esimerkiksi Phuketiin.

Sataman kupeessa on yksi alueen huomaamattomimmista teoksista. Vaikka teoksella on kokoa, sitä ei helposti noteeraa ellei satu katselemaan ylöspäin.

Tuulipusseilta näyttävät, tangoissa riippuvat kankaat ovat nimittäin tuulessa lepattavia, miesten puvussa olevia ihmishahmoja. San Franciscossa asuvan Rania Hon teos on nimeltään The Formation (Muotoutuminen).

The Formation kertoo taiteilijan sedästä, joka matkusti Hongkongista Saksaan opiskellakseen lääkäriksi. Setä löysi pian itsensä töistä räätälinliikkeessä.

Hon mukaan teos ottaa kantaa globalisaatioon, geopolitiikkaan, historiaan ja sukupuolisuuteen. Tuulen riepottelemat hahmot viittaavat ihmisen tuotosten ja ennustamattomien luonnonvoimien suhteeseen.

Kymmenisen kilometriä Ao Nangista pohjoiseen, kukkulan päällä kulkevalta tieltä, näkyy joukko venelaiturin ympärille tökittyjä aallonmurtajakeppejä.

Bambukepit ovat paikallisesti tavanomainen tapa suojata rantoja aaltojen aiheuttamalta eroosiolta. Ohuet kepit rikkovat pieniä aaltoja ja vähentävät niiden aiheuttamaa kulutusta rannan maaperässä.

Mutta tämä keppiryhmä on taideteos, ja juuri se on herättänyt Thaimaan biennaalin teoksista eniten kansainvälistä huomiota ja ihastusta. Se on meksikolaisen Felix Blumen kannanotto ilmastonmuutokseen.


Blume pyysi teoksen rakentamisessa avukseen joukon paikallisia koululaisia. Ryhmän jäsenet asensivat bambuputkien päihin pillit, jotka tuovat suomalaiselle helposti mieleen pajupillin. Aaltojen osuessa putkeen siitä tulee matala, rauhoittava humina.

Lopputulos on teos nimeltä Rumours of the Sea (Meren huhuilua).

Yhdessä putket ja pillit muodostavat orkesterin, joka tulkitsee Andamaanienmeren aaltoja. Blumen mukaan pillikokonaisuus on yhtenäinen elin, joka laulaa ja huutaa yrittäessään pysäyttää aaltoja.

Nopparat Tharan sataman läheltä voi bongata useita näyttäviä teoksia. Kenties näyttävin niistä on Ghost Island (Aavesaari), marokkolais-ranskalaisen Map Office -taidekollektiivin suunnittelema teos.

Merelle jätetyistä kalastajaverkoista koottu kuusimetrinen Ghost Island toistaa Krabille ominaisten pystynpuoleisten karstisaarten muotoja. Oikeat saaret, mantereen rannat ja meri kuultavat läpinäkyvän teoksen läpi. Iltaisin teos on valaistu.


Teoksen luokse voi taivaltaa laskuveden aikaan melkein kuivin jaloin. Samalla saa seurata tuhansien taskurapujen vaellusta ja kaivautumista hiekkaan.

Sisältä löytyy ihmisten lähettämiä terveisiä luonnolle. Taiteilijoiden mukaan teos muistuttaa alueen ainutlaatuisesta geologiasta.

Kun Nopparat Tharan sataman läheiseen olevaan saareen kävelee laskuveden aikaan, saarella oleva sininen söpö mökki paljastuu taideteokseksi. Oslolaisen A. K. Dolvenin teos Did You Leave Your Island (Jätitkö saaresi) sai alkunsa lentokoneessa.

Dolvenin vieressä istui thaimaalainen nainen, jolla oli mukanaan 200 kirjaa. Nainen oli matkustamassa tuodakseen Norjan Kristianstadin buddhalaiseen temppeliin viedyt kirjat takaisin Thaimaahan.

Nainen oli asunut Norjassa 13 vuotta. Dolven ja nainen jakoivat kokemuksiaan Norjasta ja siitä, miten toinen on saapumassa Thaimaahan löytääkseen maan ensimmäistä kertaa ja toinen löytääkseen sen uudestaan.

Dolven halusi rakentaa mökin, jonka luokse voi päästä vain laskuveden aikaan. Nousuveden aikaan se on tavoittamaton, unenkaltainen näky.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  6. 6

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  7. 7

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  8. 8

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää