Matka

Ei tekemistä hiihtolomalle? Kokosimme tärpit pääkaupunkiseudulla pysyville lapsiperheille

Ei tekemistä hiihtolomalla? Tässä ovat tärpit pääkaupunkiseudulla pysyville perheille, joissa on kouluikäisiä lapsia.

Än-yy-tee, nyt! Vihdoinkin talviloma. Vaan mitä tehdä?

Jos olet päättänyt jäädä kotiin, voit onnitella itseäsi: ulkomaanmatkat ovat tähän vuodenaikaan kalliita, joten rahaa säästyy. Ilmastonmuutoksen myllätessä lähimatkailu myös on kestävämpi vaihtoehto kuin lentää viikoksi tropiikkiin.

Pääkaupunkiseudulla ja sen lähistössä voi viettää kivan talvipäivän edullisesti kavereiden tai perheen kanssa. Kokosimme muutaman vaihtoehdon, joista valita.

Talviurheilua Oittaalla

Hiihtolomalla ei tarvita kallista junalippua pohjoiseen, tunturimajaa eikä edes omia suksia.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta Bodominjärven rannalla on Oittaan ulkoilukeskus, jossa pääsee hiihtämisen lisäksi lumikenkäilemään ja maastopyöräilemään hangessa.


Perheille on oma hiihtoalue, jossa ei ole esimerkiksi jyrkkiä mäkiä, ulkoilukeskuksesta kerrotaan.

Eväspaketit voi kaivaa repusta grillitulen äärellä ulkoilureitin varrella. Jos eväät jäivät kotiin, ei hätää: syötävää saa ravintola Oittaasta Oittaan kartanon entisestä kivinavetasta.

Lounasbuffet (10 e/aikuinen, 5 e/5–12-vuotias) sisältää lämpimien pääruokien lisäksi salaattipöydän ja itse leivottua leipää. Jälkiruuaksi voi nauttia vaikka mukillisen kuumaa kaakaota.

Lounaan hinnalla pääsee myös saunaan ja avantoon.

oittaanetti.fi, suomenlatu.fi/oittaa

Lumihupia lähellä

Jos laskettelu kiinnostaa, sitä pääsee harrastamaan muun ­muassa Granibackenissa Kau­niaisissa, Serena Skissä ja Swinghillissä Espoossa sekä Talma Skissä Sipoossa, kaikki noin puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista.

Talman Werneri Parkissa (perhelippu 45 e) voi kokea muutakin: laskea mäkeä pulkalla ja kelkalla tai lumikourua donitsin näköisillä renkailla. Peuhaamaan pääsevät kaikki, myös aikuiset, eikä välineitä tarvitse roudata itse. Ne sisältyvät hintaan. Välipalamakkaran voi paistaa kodassa.

Jos jalassa pysyvät luistimet suksia paremmin, Helsingin Rautatientorin Jääpuisto (6 e/aikuinen, 3 e/lapsi) aukeaa hiihtolomaviikolla klo 10. Maksutonta luisteluopetusta on keskiviikkona klo 17–18 ja lauantaina klo 14–15.


Paloheinän talviriehassa keskiviikkona klo 15.30–18.30 on luvassa muun muassa hiihtokilpailu, luistelutemppurata ja lumenveistoa.

Käpylän tekojääkentällä etsitään rusettiluistelu- ja jäädiskotapahtumassa paria diskomusiikin tahdissa torstaina klo 16–19. Nopeimmille on luvassa palkintoja.

grifkalpine.fi, serena.fi, swinghill.fi, talmaski.fi, jaapuisto.fi

Ilmaiskonsertteja Musiikkitalossa

Hiihtoloma on loistava hetki käydä Musiikkitalon konserteissa, sillä esityksiä on joka päivä eivätkä ne maksa mitään.

Talvijamien konsertit kestävät puolesta tunnista kolmeen varttiin, ja niihin saavat osallistua muutkin kuin koululaiset eli vaikka koko perhe. Ja ihan päivittäin, jos niin haluaa.

Esiintyjinä on muun muassa Sibelius-Akatemian opiskelijoita. Miltei kaikki tapahtumat sisältävät myös osallistavan osion, kuten soitinesittelyjä.

Talvijameissa voi tutustua esimerkiksi harpun, kanteleen ja viulun toimintaan tai kokeilla beatboxausta ja kurkkulaulua, kertoo Musiikkitalon viestintäpäällikkö Marja-Leena Lehtimäki.

”Osallistuminen ei edellytä, että osaa soittaa tai laulaa. Ei tarvitse olla edes erityisen musikaalinen. Kynnys on hyvin matala.”

Lounas (9 e/aikuinen, 4,50 e/4–10-vuotias) kokataan lasten makuun. Tarjolla on esimerkiksi lihapullia ja lasagnea.

musiikkitalo.fi/talvijamit

Pelihetki Oodissa

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi Musiikkitalon naapurissa on toinen mielenkiintoinen lomanviettopaikka.

Siellä voi paitsi lukea myös pelata, kokeilla 3d-printteriä ja pötkötellä jättimäistä kurpitsaa muistuttavan satuhuoneen sohvilla.


Oodin kokoelmiin kuuluu yli 350 konsoli- ja 450 lautapeliä. Osa on toki lainassa, joten koko ajan valikoima ei ole näin laaja, muistuttaa pedagoginen informaatikko Riikka Leskinen.

Pc-pelien valikoimaan kuuluu esimerkiksi suositut Fortnite, Minecraft ja Sims 3. Pelaaminen on maksutonta, mutta kirjastokortti kannattaa muistaa ottaa mukaan.

Jännittävä 3d-tulostin muovaa biohajoavasta muovista kai­kenlaista kivaa kännykän­kuorista avaimenperiin ja koruihin. 3d-tulosteet maksavat 0,70 euroa.

Tänään lauantaina 16. helmikuuta Oodissa vietetään monikulttuurista ystävänpäivää ja ohjelmassa on esimerkiksi nykytanssiesityksiä, satuja eri kielillä ja lastenteatteria.

Viikonloppuisin herkutellaan brunssilla (22,50 e/aikuinen, 12 e/3–12-vuotias).

oodihelsinki.fi

Jäniksen jäljillä

Keskellä espoolaista metsää, Laajalahden luonnonsuojelu­alueen laidalla, on Villa Elfvik -niminen jugendhuvila, jossa asui varakasta väkeä viime vuosituhannella. Vielä 1950-luvulla aatelisperheen tyttäret kävivät asioilla Helsingin keskustassa hevosvaunuilla huomiota herättävissä asusteissaan.


Nyt huvilan ovet ovat avoinna koko kansalle, maksutta. Siellä toimii paikallista luontoa esittelevä Villa Elfvikin luontotalo, jossa hiihtolomaviikolla on esillä viime vuonna palkittuja luontokuvia.

Kiinnostavaa nähtävää riittää huvilan ulkopuolellakin. Talolta lähtee useita luontopolkuja lähimaastoon, jossa voi bongata puita ja metsän eläimiä. Esimerkiksi toiminnallisella Jäniksen jäljillä -polulla pääsee selvittämään, miksi pitkäkorva popsii papanoitaan ja miten se harhauttaa ketun.


Poluilla ei ole talvikunnossapitoa, mutta ulkoilijat pitävät reitit auki, kertoo luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen.

Hän vinkkaa hakemaan luontotalosta opasvihon lainaksi poluille.

Kävelyetäisyydellä on myös toinen kiinnostava kohde: taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) satumainen Tarvaspään linna. Museon Cafe Zoce­riassa voi nauttia vaikka lounaan.

espoo.fi/villaelfvik, gallen-kallela.fi

Vaihtoehto kylpylälle

Kylpylät ovat suosittuja hiihtolomanviettopaikkoja, mutta vaihtoehtojakin löytyy, jopa Helsingin keskustasta.

Esimerkiksi Altaalla (14 e/aikuinen, 7 e/lapsi) Kauppatorin kupeessa ja Löylyssä (19 e/hlö, alle 10-vuotiaat maksutta) Hernesaaressa voi saunoa ja pulahtaa hyiseen meriveteen, jos uskaltaa.


Altaalla lämpiää sähkökiuas, Löylyssä aito puu- ja savusauna.

Molempien saunojen yhteydessä voi ruokailla. Allas tarjoilee muun muassa salaatteja ja kulhoja. Löylystä saa esimerkiksi burgeria ja paikan isännän, näyttelijä ja kalamies Jasper Pääkkösen mukaan nimettyä lohikeittoa.

allasseapool.fi, loylyhelsinki.fi

Museomukavaa

Lomapäivä menee mukavasti museoissa, joissa on nyt monia lapsillekin sopivia näyttelyitä. Esimerkiksi Amos Rexin uusi näyttely esittelee surrealisti René Magritten (1898–1967) arvoituksellisia töitä.

Ateneumin hiihtolomapajassa on mahdollisuus tehdä taidetta keskiviikkona klo 11–14. Heurekan talvinäyttely taas tutustuttaa dinosaurusten evoluutioon.

Kiasman talvilomaleirillä arkisin kello 9–16 alakouluikäiset lapset saavat seikkailla museossa, tutustua taiteeseen ja tehdä sitä. Tämä tapahtuma tosin maksaa 250 euroa.

Maksutta nykytaiteen museossa pääsee paijaamaan islantilaisen Hrafnhildur Arnardóttirin karvaista ja värikästä Nervescape VIII -tukkateosta.

Lelumuseo Hevosenkengässä näyttelykeskus WeeGeessä voi testata leikkimielisiä lajeja, kuten lumipallon tarkkuusheittoa ja minisuksilla hiihtämistä.

Heurekaa lukuun ottamatta näyttelyihin on vapaa pääsy alle 18-vuotiaille. Sisäänpääsy Heurekaan maksaa 15 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  8. 8

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  9. 9

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää