Matka

Lentomatkustaminen käsimatkatavaroilla säästää aikaa, rahaa ja ilmastoa – seitsemän tehokasta pakkaustapaa, joilla selviät pienen laukun kanssa

Kaksi kokenutta matkailijaa neuvoo, kuinka matkalla selviää kevyesti.

Matkatavarat lojuvat levällään olohuoneen lattialla.

Matkailualan startup-yrittäjä Taru Aalto on vasta palannut Australiasta ja saanut laukkunsa purettua. Nyt hän pakkaa uudelleen, koska haluamme nähdä, miten ammattilainen sen tekee.

Aalto on kehittänyt Wowanders-nimisen mobiilisovelluksen, älykkään matkapäiväkirjan, ja käy usein työmatkalla Lontoossa. Hän ostaa yleensä halvimman mahdollisen lentolipun, jolloin on pakko matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla.

Ruumassa kuljetettavasta matkalaukusta tulisi huomattava lisämaksu. Aalto sanoo pärjäävänsä mainiosti vähillä kamppeilla.

Sama kokemus on käsi­matka­tavara­matkai­lija Daniel Feder­leyllä. Hän on tehnyt käsi­matka­tava­roilla paitsi parin päivän viikon­loppu­reissuja, myös usean viikon kierto­matkoja kauko­mailla.

”Tongan pääkaupunki Nuku’alofa on kaukaisin paikka, jonne olen käsimatkatavaroilla mennyt. Siellä tahtoivat t-paidat loppua kesken, kun niitä kului päivässä kolme kuumuuden ja kosteuden takia.”

Toisinaan häntä ihmetyttää tavaramäärä, joita ihmiset kuljettavat mukanaan. Hän muistaa yhden tapauksen Yhdysvalloista ajalta, jolloin lähtöselvitys netissä ei vielä onnistunut. Lentoasemalla hänen edessään lähtöselvitystiskille jonotti amerikkalainen perhe.

”Heillä tuntui olevan mukana lähes koko omaisuus. Totesin jonoa valvovalle virkailijalle, että tulee varmaan kiva viikonloppuloma. Virkailija katsoi pientä lentolaukkuani, iski silmää ja totesi, että sinä olet varmaan lähdössä maailmanympärimatkalle. Kolmen viikon reissu oli loppusuoralla.”


Lyhyillä kaupunkimatkoilla Aalto kantaa reppua selässään. Pidemmillä reissuilla hän vetää perässään samantyyppistä pyörillä kulkevaa lentolaukkua kuin Federley. Sellainen mahtuu lentokoneen matkatavarahyllyyn.

Käsimatkatavaroilla reissaaminen säästää heidän mielestään muutakin kuin rahaa: aikaa ja hermoja. Se nopeuttaa matkustamista ja tuo mielenrauhaa, mikä on kokeneiden matkailijoiden mielestä kaikkein parasta.

”Laukkuja ei tarvitse jäädä odottamaan lentoaseman laukkukaruselliin”, Aalto perustelee.

Federleyn mukaan käsimatkatavaramatkailussa pääsee eroon epävarmuuden tunteesta, joka riivaa laukkunsa muiden kontolle jättäneitä. Esimerkiksi hänen laukustaan katosivat kamera ja aurinkolasit kerran Las Palmasista palatessa. Joskus laukku ei ole saapunut perille lainkaan.

Matkalle lähtökin sujuu sutjakkaammin: kun on tehnyt lähtöselvityksen etukäteen, lentoasemalla voi ohittaa lähtöselvitystiskit ja kävellä suoraan turvatarkastuksen läpi lähtöportille.

”Minulla ei ole tarvetta notkua pitkiä aikoja lentoasemalla. Ne on nähty”, Aalto sanoo.

Kevyillä kantamuksilla matkustaminen on myös ilmastonmuutoksen kannalta järkevämpi ratkaisu kuin painavien laukkujen raahaaminen. Lentokoneet lentäisivät kevyemmin ja polttoainetta kuluisi vähemmän.

Esimerkiksi viiden kilon painonpudotus matkustajaa kohti vähentäisi Finnairin nykyisillä liikennemäärillä hiilidioksidipäästöjä lähes 17 000 tonnia vuodessa, lentoyhtiöstä kerrotaan. Säästyneellä polttoaineella voisi lentää yli 400 meno-paluulentoa Pariisiin.

Jos jokainen matkustaja jättäisi matkatavaroistaan pois yhdenkin kilon, polttoainetta säästyisi vuodessa noin 1,2 miljoonaa kiloa. Se vastaa pariakymmentä Tokion-lentoa.

Olennaista polttoaineen säästön kannalta on siis painon keventäminen, ei se, ovatko kantamukset käsimatkatavaroina vai ruumassa.

Lentoyhtiössä ei innostuta suoraan ajatuksesta, että ke­vyemmistä matkatavaroista kertyneillä polttoainesäästöillä ostettaisiin biopolttoainetta. Sen käyttöä on tähän asti jarruttanut muun muassa kallis hinta.

Finnairin mukaan biopolttoaine maksaa nyt jopa viisi kertaa enemmän kuin tavallinen lentokerosiini ja sen saatavuus on rajallista. Suomalaisyhtiö ei ainakaan toistaiseksi korvamerkitse polttoainekuluissa saavutettuja säästöjä. Finnairilla lentävä asiakas voi itse ostaa biopolttoainetta tai tukea hiilinielujen kehittämiseen liittyviä hankkeita haluamallaan summalla.

”Olisin kiinnostunut, jos lentoyhtiöt tarjoaisivat jonkin ilmastonsäästöbonuksen niille, jotka matkustavat kevyesti”, Taru Aalto kuitenkin sanoo.

Nyt päästään pakkaamaan. Kummallakin tehopakkaajalla on oma tyylinsä. Yhtä oikeaa tapaa ei ole.

Federley käyttää apunaan pakkauslistaa, Aalto ei.

”Tärkeimmän pakkausohjeen olen saanut isältäni: pass, pengar och biljetter eli passi, rahat ja liput. Nämä pitää tarkistaa vielä kotiovesta ulos astuessa, kaiken muun voi unohtaa ilman katastrofia. Mutta listan avulla en juuri unohtele”, Federley sanoo.

Lentoyhtiöt ovat määritelleet käsimatkatavaroille painorajat. Yleensä mukana saa kantaa 8–10 kiloa tavaraa. Osa lentoyhtiöistä sallii kaksi käsimatkatavaraa, toiset vain yhden.

”Esimerkiksi Berliiniin lennän EasyJetillä, joka on tosi tiukka”, Aalto sanoo.

Federley löytää tiukoista rajoista hyötyä: ei tule raahattua turhaa roinaa ympäri maailmaa.

”Kun tilaa on vähän, on pakko miettiä, mitä ottaa mukaan ja mitä ei.”No, mitä mukaan pitää ottaa?

Molemmat aloittavat pakkaamisen miettimällä matkaohjelmaa ja säätä. Se määrittää sen, millaisia vaatteita eri tilanteet vaativat. Kotiin jää kaikki turha. Kumpikaan ei ota mukaan myöskään talvitakkia, ellei sitä tarvitse kohteessa.

Kengissä Aalto ja Federley ­eroavat: nainen ottaa mukaan kahdet kengät (sporttiset ja tyylikkäät), mies yhdet (mahdollisimman monikäyttöiset).

Vaikeinta on vaatteiden valinta, sillä pieneen laukkuun päätyy vain pari kolme vaatekertaa.

”Määrään vaikuttaa sekin, tapaanko samoja ihmisiä useampana päivänä. Mietin, kuinka monta kertaa kehtaan tavata heitä samoissa vaatteissa”, Aalto sanoo ja nauraa.

Vaatteita voi reissussa myös pestä. Aalto valitsee vaihtoehdoista yleensä ne, jotka painavat vähiten, mahtuvat pieneen tilaan ja toimivat keskenään.

”Jättikaulahuivi on vakiovarusteeni. Se käy minkä tahansa vaatteen kanssa. Lentokoneessa huivi toimii peittona, ja kylmään Suomeen tultaessa köytän sen kaulan ympärille.”

Federley ei lähde kotoa ilman hammasharjaa eikä parranajovälineitä. Uusia vaatteita hän ostaa kohdemaasta vain, jos on pakko. Niin kävi Miamissa, jonne Federley oli lähtenyt ilman pitkähihaista.

”Kun lämpötila laski äkisti, kävin ostamassa hupparin.”

Hänestä haasteellisinta on silloin, kun yksi matka sisältää useita kohteita, joissa on erilainen keli.

”Tulin juuri Tokiosta ja Guamista: siinä missä Tokiossa oli lähes nollakeli, Guamissa oli 29 astetta lämmintä. Piti varautua sekä uimasortseihin että talvitakkiin.”

Monta tapaa pakata

Lonely Planetin How to pack for any trip -kirja esittelee useita pakkausmetodeja. Niitä voi myös yhdistellä.

Rullaus.

Vaatteiden rullaaminen pötkylöiksi säästää tilaa ­laukussa ja estää niitä rypistymästä.

Viikkaus.

Laukun täyttäminen vaatekaappiin valmiiksi viikatuilla vaatteilla on ­nopeaa, mutta matkakohteessa saattaa tarvita silitysrautaa.

Osastointi.

Tavarat pysyvät järjestyksessä, kun laukku jaetaan osiin ja eri matkatavarat pakataan omiin pussu­koihinsa.

Tetris.

Pakkaamisesta voi tehdä pelin asettamalla erikokoiset ja -malliset tavarat laukkuun limittäin ja lomittain, pysty- ja vaakatasoon.

Kätköily.

Tilan saa maksimoitua täyttämällä kolot matkatavaroilla. Esimerkiksi sukat mahtuvat kenkiin.

Jaottelu.

Järjestyksen ihminen pakkaa kunkin vaatetyypin omaan kasaan: t-paidat yhteen, sukat toiseen, alushousut kolmanteen. ­Laukun voi organisoida myös värien mukaan.

Painottelu.

Mitä tahansa ­pakkaustapaa käyttää, kannattaa painavimmat tavarat, kuten kengät, asetella pohjalle. Niin ne eivät lyttää muita. Elektroniikka ja neste­pussukka on hyvä sijoittaa päällimmäiseksi, jotta ne on helppo poimia turvatarkastuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää