Matka

Eurooppa keskellä Karibiaa

Eksoottinen Karibia tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta valitse saaresi oikein. Pelikaaneja, koralliriuttoja ja rehevää sademetsää. Saarihyppelyn Karibialla voi aloittaa vaikka Guadeloupesta.

Pelikaani ylittää merta. Kohta se syöksyy jyrkästi kohti vedenpintaa, saa kalan ja jatkaa lentoaan yli palmujen. Merivesi on kirkasta, aurinko kuumottaa. Kirkkaanpunaiset ravut kaivavat kolojaan vaaleaan rantahietikkoon.

Tällaista on Karibialla, Euroopan unionissa.

Guadeloupen saaristo kuuluu Ranskaan. Lentokentän passintarkastuksessa on jono EU-kansalaisille. Ulkona liehuvat Ranskan ja Euroopan liput. Autonvuokraus sujuu parhaiten ranskaksi ja vain euroilla, ja vuokra-auto on Ranskan rekisterissä.

Sen jälkeen voi ajaa ruokaostoksille ranskalaiseen Carrefouriin ja jatkaa Grande-Terren hälyiseltä turistisaarelta sillan yli Basse-Terren rauhaan. Guadeloupella on seitsemän asuttua saarta, ja vain kapea meren kanava erottaa pääsaaret toisistaan.

Hyväkuntoinen tie halkoo teollisuusaluetta ja ohittaa hypermarketteja. Kohta tie viistää sokeriruokoviljelmiä, sitten sademetsää.

 

Historia yhdistää ja erottaa saaria.


Eksoottinen Karibia kiehtoo. Pienillä Antilleilla saarelta toiselle pääsee katamaraaneilla, ja merimatka kestää vain pari tuntia. Lento Pariisin kautta Ranskan hallintoalueelle on edullinen. Siksi saarihyppelyn lähtömaaksi valikoitui Guadeloupe.

Seuraava saari Guadeloupesta etelään on Dominica, sitten Ranskan Martinique.

Löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus löysi saaret vuonna 1493. Ranska otti ne hallintaansa, tosin Britannia miehitti välillä niistä jokaista. Dominica jäi brittien hallintaan, kunnes itsenäistyi vuonna 1978. Muut jäivät Ranskan alaisuuteen.

Historia yhdistää ja erottaa saaria. Sen tajuaa kunnolla vasta perillä.

Ranska tukee saariaan. Ajotiet ovat hyvässä kunnossa. Martiniquen pääkaupungissa Fort-de-Francessa bussit kulkevat aikataulussa, ja matkalipun saa automaatista. Kaupoissa ei jaeta muovipusseja, ja muoviroskaa näkyy kaduilla vain vähän.

Toisin on Dominicalla, joka on Karibian köyhimpiä valtioita.

Hurrikaani Marian tuhot syksyltä 2017 ovat pitkälti korjaamatta. Ajotiet ovat raivaamatta, sähkölinjat repsottavat. Useat talot ovat ilman kattoa. Majoituspalvelu Booking.comissa esitellään yhä autioitunutta hotellia, jonka ikkunoissa on vanerilevyjä.

Bussit kulkevat, kun ne täyttyvät. Roskaa on kaikkialla. Ruokakaupoissa tuotteet pakataan lähes yksitellen jopa kaksinkertaisiin muovipusseihin, ja jätehuolto ontuu.

Silti Dominica on kolmesta saaresta kiinnostavin.


Dominican luonto on hurja. Karibianmeri länsipuolella on kristallinkirkas, Atlantti itäpuolella tuulinen, sademetsän äänet hekumallisia, äkilliset sateet rajuja.

Vaeltaminen on elämys. Rankin reitti kulkee sademetsän ja rikintuoksuisen laakson läpi Kiehuvalle järvelle, joka porisee 92-asteisena. Välillä tuuli äityy, ja on painauduttava maahan. Kallionseinää on kiivettävä köyden avulla.

Kuudessa tunnissa jalat väsyvät. Hikoilun jälkeen voi pulahtaa kuumaan lähteeseen.

Dominicassa järjestetään valasretkiä. Ryhävalaita näkyy lähes aina, tosin vain selät ja pyrstöt erottuvat. Saaren pohjoisosan matkailuvaltti on joki, jossa kuvattiin toista Pirates of the Caribbean -elokuvaa. Etelässä parasta on snorklaus Samppanjariutalla, jossa vedenalaiset kuplat nousevat tulivuoripitoisesta pohjasta.

Dominican jälkeen Guadeloupen ja Martiniquen elämykset jäävät varjoon.

Guadeloupen ykköskohde on La Soufrièren tulivuori, joka syöksee kuumaa savua kuin hornankattila. Martiniquella on parhaat rannat. Eteläkärjen Grande Anse des Salines on huippuranta uimiseen. Anse Noirella voi nähdä merikilpikonnia.

Saaret elävät pitkälti turismista. Valtavat risteilyalukset vaihtuvat satamissa päivittäin.

Ranskan saarilla turistit ovat lähes poikkeuksetta ranskalaisia. Ilman auttavaa ranskaa ei pärjää, jos haluaa majoittua yksityisissä majoituspaikoissa.


Ihan lopuksi käytännön vinkkejä. Auto on lähes välttämätön. Majoitukset, vesiputoukset ja muut nähtävyydet ovat usein pikkuteiden päässä. Dominicalla vuokrausta tosin kannattaa harkita, sillä tiet ovat paikoin kehnoja ja liikenne vasemmanpuolista.

Guadeloupessa ja Martiniquella hinnat ovat euroissa, joten niitä on helppo vertailla.

Martinique on kallein. Saarilla ruoka maksaa ylipäätään enemmän kuin Suomessa, ja aurinkorasvan kaltaisista ”turistituotteista” joutuu helposti pulittamaan viisitoista euroa.

Majoituksen kahdelle saa 50–80 eurolla, ja huoneistot olivat parhaimmillaan hienoja. Paitsi Dominicalla, jossa liioittelu on yleistä. Huoneisto rannalla voi hyvinkin löytyä kilometrin päästä merestä tai olla tuntuvasti nuhjuisempi kuin valokuvissa.

Muuten vastoinkäymisiin ei juurikaan tarvitse varautua.

Martiniquelta saarihyppelyä voi jatkaa etelään Saint Lucian saarivaltioon. Katamaraaneja kulkee usein. Karibialaiset ovat ystävällisiä. Ilahduttavaa on sekin, että saarilla voi liikkua ilman haljua tunnetta siitä, että lompakosta on pidettävä tiukasti kiinni.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää