Matka

Sinkkunaisen kannattaa valita maorimies, mainostaa kyläpäällikkö – Uudessa-Seelannissa turisti voi tutustua maorikulttuuriin niin syöden kuin tanssienkin

Maorikulttuurista kiinnostuneelle on Uudesta-Seelannissa tarjolla monia kohteita. Maoreihin voi tutustua metsässä, museossa ja kylässä.

Metsä on kuin satukirjan kuvituksesta. Se on vehreä ja tiheä mutta silti valoisa. Sitä on kuvailtu muun muassa Jurassic Park -metsäksi.

Myös paikan nimi, Puketitiri voisi olla satumaailmaa. Alue on satoja vuosia vanhoine puineen osa Kaweka-suojelualuetta, joka sijaitsee Uuden-Seelannin pohjoisosassa.

”Kia Ora, eli tervetuloa. Tämä on nghere, metsä. Mutta tämä ei ole vain metsä, vaan pyhä metsä, josta maorit saivat ruokaa, lääkkeitä ja materiaalia rakennuksiin, vaatteisiin, työkaluihin ja koruihin”, sanoo Marlene Skeet, maoriopas.

Alun perin Skeet oli perhokalastusopas, jonka perehdytti kalastuksen saloihin hänen isoäitinsä. Isoäiti myös opetti hänelle kaiken perimätiedon maorikulttuurista.

Kulttuurikierroksia Skeet ryhtyi järjestämään pari vuotta sitten.

”Haluan tarjota ihmisille syvempää ymmärrystä ja aidompia elämyksiä kuin perinteiset maorituristikohteet”, Skeet sanoo ja johdattaa eteenpäin metsäpolulla. Aina välillä hän tar­joaa maistettavaksi sellaisenaan syötäväksi sopivia kasvinosia, maorien ikiaikaista luonnonravintoa.

 

Viittaan pukeutunut mies soittaa puista nenähuilua. Hän matkii taitavasti lintujen ääniä ja saa linnut vastaamaan.

Linnunlaulun seasta alkaa erottua huilua muistuttava ääni. Polun mutkan takaa tulee vastaan näky, joka saa kuvittelemaan, että on siirrytty ajassa satoja vuosia taaksepäin. Perinteiseen tähkäliljan (maorin kielellä harakeke) lehdistä tehtyyn pitkään viittaan pukeutunut mies soittaa puista nenähuilua. Lopettaessaan soiton hän matkii taitavasti lintujen ääniä ja saa linnut vastaamaan.


Seuraavana ohjelmassa on ­maorinkielinen tervetuloseremonia. Se päättyy perinteiseen maoritervehdykseen, jossa nenät koskettavat toisiaan. Ennen tervetuloseremoniaa tervehditään ja kiitetään maorien metsän ja lintujen jumalaa, Tāne:a sekä esi-isien henkiä siitä, että saamme olla heidän vieraanaan tässä paikassa.

Viittaan pukeutunut mies on nimeltään Layton Robinson, itseoppinut kaivertaja. Robinson esittelee valmistamiaan perinteisiä soittimia ja työkaluja, joita yleensä näkee vain museoissa.

”Kävelysauvan, tokoton, valmistaminen on vuosien prosessi, joka alkaa sopivan puun löytymisestä ja päättyy kaiverrusten valmiiksi saamiseen. Sauva siirtyy perintönä isältä pojalle”, Robinson kertoo.

Hän on maorikulttuurin elävä tietosanakirja ja kaivertajana sekä perinnekäsitöiden tekijänä lähes ainoa vastaava taitaja. Syntyperältään hän ei ole maori vaan ”pakeha”, kuten maorit perinteisesti länsimaalaisia kutsuvat.

”Minut adoptoitiin maoriperheeseen, ja sitä kautta olen maori, vaikka minussa ei olekaan maoriverta”, Robinson kertoo.

Tunnetuin maorikulttuuria matkailijoille esittelevä paikka on pohjoissaarella parin tunnin ajomatkan päässä Aucklandista sijaitseva Rotorua. Kierros Tamaki-maorikylässä ryhmän mukana on mainio pikapyrähdys maorikulttuurin maailmaan.


”Kylä on rakennettu muis­tut­ta­maan mui­nais­ta mao­ri­ky­lää. Vaik­ka emme enää asu näin, kielemme ja kulttuurimme on osa modernia arkea”, kylän päällikkö, Heke Tarer kertoo.

Kylässä on mahdollista opiskella haka-tanssia ja jokainen vieras näkee haka-tanssiin huipentuvan laulu- ja tanssiesityksen. Lopuksi nautitaan maakuopassa kypsennetty maorien perinteinen hangi-ateria, joka sisältää lihaa ja kasviksia.

”Onko täällä sinkkunaisia? Kannattaa valita maorimies, sillä me osaamme laittaa ruokaa – ainakin maakuopassa”, Tarer vitsailee.

Tällainen on tyypillinen haka-tanssi:


Rotoruassa pääsee myös keskelle aitoa elävää maorikylää. Whakarewarewan kylässä asuu edelleen parisenkymmentä ­maoriperhettä. Kylä avasi ovensa matkailijoille jo parisataa vuotta sitten ja on ollut alusta asti saman Tūhourangi Ngāti Wāhiao -heimon omistuksessa. Pääsymaksun hintaan kuuluu opastettu kierros sekä kulttuurishow, mutta kylässä voi viettää vaikka koko päivän ja katsoa show’nkin useampaan kertaan.

”Jokainen vierailija on meille tärkeä. Haluamme ihmisten ymmärtävän paremmin kulttuu­riamme. Ihmisten kiinnostus on tärkeää myös siksi, että se vahvistaa maorinuorten kulttuuri-identiteettiä ja ylpeyttä taustastaan”, Ringa-niminen opas kertoo.


Kylä sijaitsee geotermisesti aktiivisella alueella. Siellä on 65 geysiriä ja 500 kuuman veden luonnonallasta, joista nouseva kuuma vesihöyry tekee maisemasta taianomaisen ja rikintuoksuisen. Joissakin kohdissa kuplii pelkkä kuuma muta, josta muodostuu alati muuttuvia pieniä taideteoksia. Kartan avulla voi suunnistaa kävelypoluilla ja vierailla muun muassa kylän hautausmaalla, jossa ruumiit sijoitetaan maan päälle sarkofageihin, koska niitä ei voida maaperän kuumuuden takia haudata.

Whakarewarewassa ruoka valmistetaan maakuopassa kuuman höyryn kypsyttämänä, muualla maorien perinteinen hangiksi kutsuttu ateria kypsyy maakuopassa tulen lämmössä.

”Meiltä oppailta voi kysyä ihan mitä vain, olemme iloisia vierailijoiden kiinnostuksesta”, Ringa sanoo.


Muinaista maorien kalliotaidetta on löytynyt useista paikoista, mutta kalliotaidealueita ei kovin aktiivisesti mainosteta. Noin 20 kilometriä itään Rotoruasta, Tarawera-järven rannalla on piilossa sata metriä parkkipaikalta rautaporttien läpi vasemmalle kallionsyvennys, jonka muinaisissa punavärillä maalatuissa kuvissa kuvataan kanootteja soutajineen. Maalauksilla viitataan Polynesian saarilta Uuteen-Seelantiin aikoinaan saapuneisiin ensimmäisiin maoreihin. Paikka on helppo löytää polun varresta, vaikka opastuskylttejä ei ole.

Uudempaa maori-kalliotaidetta on nähtävillä Taupo-järven rannalla. Vuonna 1980 valmistunut neljän taiteilijan yhteisteos kohoaa 14 metrin korkeuteen kallionseinämällä. Aluksi taideteoksesta hahmottaa vain tatuoidut kallioon kaiverretut kasvot, mutta mitä pidempään taide­teosta katsoo, sitä enemmän yksityiskohtia kuten kasvoja ja eläimiä hahmottaa. Alueelle pääsee vain vesitse joko moottoriveneellä, purjeveneellä tai kajakilla.

Yllättävän elävää on myös museoiden maorikulttuuritarjonta etenkin, jos kierroksen tekee oppaan johdolla. Te Papa -kansallismuseo pääkaupungissa Wellingtonissa on maan päämuseo, johon on ilmainen sisäänpääsy. Opastus maksaa vain 12 euroa ja sisältää reilun tunnin kierroksen intohimoisesti maorikulttuurista kertovan oppaan johdolla.

Auckland Museumin maori­osaston kokoelmat ovat lähes yhtä laajat kuin Te Papassa, ja Aucklandin museossa pääsee katsomaan myös kuuluisaan haka-tanssiin huipentuvan puolen tunnin mittaisen kulttuuri­shown. Sen jälkeen voi jutella ja ottaa selfieitä esiintyjien kanssa.


”Kas­vo­ta­tu­oin­ti­ni ei o­le ai­to vaan ai­no­as­taan show­rek­vi­siit­taa, mut­ta suun­nit­te­len ai­don kas­vo­ta­tu­oin­nin ot­ta­mis­ta. Ny­ky­ään kas­vo­ta­tu­oin­nit ovat har­vi­nai­si­a nuo­ril­la mao­reil­la, mut­ta han­kin sen he­ti, kun ko­en o­le­va­ni val­mis kan­ta­maan si­tä”, ker­too kult­tuu­ri­show­ryh­mäs­sä vuo­si­a e­siin­ty­nyt De­ly­si­a Nor­man.

Te Papan ja Auckland Museumin museokaupoissa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta ja hienot kokoelmat koriste- ja taide-esineitä sekä koruja.

www.aucklandmuseum.com

www.tepapa.govt.nz

www.whakarewarewa.com

www.tamakimaorivillage.co.nz/

www.onecastadventures.co.nz (Marlene Skeetin räätälöidyt maorikierrokset)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Timo Soini erehtyi luullessaan, että äänestäjät noudattaisivat hänen toiveitaan

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Tuuliviiri, joka suuttuu ja leppyy nopeasti – Suomen toden­näköinen pääministeri Antti Rinne on mainettaan hauskempi mies, jonka epävarmuus mietityttää puolue­tovereita

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  5. 5

   Naapurimme sai luvan jatkaa tupakointiaan, meitä kehotettiin tiivistämään ikkunamme

  6. 6

   Timo Soini ymmärsi lopettaa ajoissa

  7. 7

   Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koekuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  9. 9

   Vantaalaisella Marja Vinnillä on poikkeuksellinen harrastus: Hautajaiset

  10. 10

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  3. 3

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  4. 4

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Timo Soini jättää politiikan

  7. 7

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  8. 8

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  9. 9

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää