Matka

Millaista on pyöräillä Alpeilla? Kevyttä, jos alla on sähköpyörä

Pyörän selästä ehtii Alpeilla huomata vaikkapa vuorten rinteillä laiduntavat lehmät valtavine kelloineen. Kun pyörä on sähköavusteinen, vuoristokohteeseen tutustuu halutessaan liikoja urheilematta.

Eihän tämä voi olla näin helppoa?

Se ajatus tulee mieleen, kun poljeskelee sähköpyörällä ylös ensimmäistä jyrkkää mäkeä Alpeilla. Huulille pyrkii epäuskontäyteinen hymy.

Sähköpyörät yleistyvät Suomessakin vähitellen, mutta monelle alppituristille neitsytmatka ”e-biken” kanssa tapahtuu mahdollisimman haastavissa olosuhteissa. Alla on nyt pyörä, joka on 400 wattitunnin akulla varustettu.

Ja kyllä, sillä ajaminen on juuri niin helppoa. Ilman kokovartalotrikoita tai superkeuhkojakin voi nyt nauttia huimaavan upeasta vuoristoluonnosta.

Laskettelu- ja pyöräilykoulua pitävä Yves Caillet kertoo alkaneensa tarjota Crans-Montanan hiihtokeskuksessa Sveitsissä ensimmäisenä toimijana erilaisia kesäaktiviteetteja vuonna 2006.

”Sitä ennen talvet olivat olleet niin kiireisiä, ettei kesällä käytännössä tarvinnut tehdä töitä”, Caillet myöntää.


Ensimmäiset sähköpyörät Caillet hankki viitisen vuotta sitten.

”Investoinnit ovat tietysti hieman isompia kuin peruspyöriin, mutta toisaalta sähköpyörien hinnat laskevat ja akkujen teho paranee jatkuvasti”, hän sanoo.

Lasketteluun verrattuna pyörät ja patikointi ovat edelleen pienempää bisnestä, mutta tälle vuosituhannelle tultaessa matkailuyrittäjät ovat alkaneet panostaa niihin.

Caillet listaa kaksi syytä: paksuista lumipeitteistä on alkanut tulla Alpeillakin ailahtelevampia, eli sesongin pituudesta ei enää voida olla täysin varmoja. Lisäksi halpalentoyhtiöt kuskaavat lomailijoita rinteiden sijaan entistä edullisemmin rantalomille.

Sen vuoksi Keski-Euroopassa perinteiset lasketteluparatiisiit markkinoivatkin nyt kilvan erilaisia kesäaktiviteettejaan.

Ja sehän sopii, etenkin jos haluaa matkustaa halvalla. Budjettimatkailijan kannattaa harkita reissun ajankohdaksi sesonkien väliin ajoittuvaa ruska-aikaa syys-lokakuussa tai vapun tienoilta alkavaa kesäsesonkia. Silloin rinteet ovat ehtineet sopivasti kuivua lumikuorman alta.

Molempina ajankohtina turisteja on vähän, sää on suomalaisittain mukavan lämmin ja majoitushinnat talvea edullisempia.

Takaisin sähköpyörän selkään. E-bike ei ole sähköinen skootteri: tasamaalla ja ylämäessä pyörä pysähtyy, jos kuski lopettaa polkemisen, joten kevyt hiki nousee nopeasti pintaan Crans-Montanan rinnettä ylöspäin edetessä.

Matkavauhti on kuitenkin siinä määrin nopea, että ilman moottoria olisi peruskuntoinen suomalaisturisti kevyen hien sijaan kaksinkerroin viikatussa puuskutuskuosissa.

Useimpien pyörien sähkö­apuria voi käyttää viidellä eri tasolla: asteikon yläpää on turbo ja alapään eco, joka luonnollisesti kuluttaa vähemmän akkua ja enemmän polkijaa.


Etenkin alkumatkasta turboa tekee mieli vähän säästellä, koska reittioppaana toimiva Caillet varoittelee, että loppumatkallekin kannattaa akkuun jättää paukkuja kaiken varalta.

Opas osoittautuu hyväksi ­ideaksi. Pyöräilyreitit ovat varsin hyvin merkittyjä. Silti reitit läpikohtaisin tunteva opas takaa matkailijalle mahdollisuuden nauttia ympärillä aukeavista huimista maisemista ja vauhdista kaikin aistein.

Tällä kertaa osa alkumatkasta laskettelurinteen laelle tehtiin gondolihissillä. Tavalliseen koppiin mahtuu suhteellisen sujuvasti kaksi aikuista pyörineen.

Yves Caillet korostaa, että oppaalle kannattaa olla rehellinen omasta taitotasosta. Tällä reissulla kolmehenkinen ryhmä oli ilmoittanut olevansa peruspyöräilyssä melko kokenutta sakkia, joten Caillet valitsi kaikille alle paksurenkaisen maastoajokin.

Syy selviää, kun Alppeja aletaan rullailla alaspäin. Kumien alla vilahtelee niin peltoja, polkuja, ryteikköjä kuin hiekka- ja asvalttipintojakin. Välillä vauhti hirvittää, mutta useimmiten edelleen hymyilyttää.

Ennen lähtöä Caillet on antanut kullanarvoisen vinkin, joka saattaisi olla alamäissä avuksi monelle kaupunkipyöräilijällekin: kannattaa jarruttaa (vain kaksi sormea jarrukahvalla) aina ensin takajarrulla ja pumpata etujarrua tarvittaessa vasta sen jälkeen, jottei kovemmassa vauhdissa vahingossa lennähdä etutangon yli.


Lounaspaussin sisältävän kuuden tunnin pyöräreissun jälkeenkin olo on freesi. Silmien eteen aukeava viimeinen tiukka ylämäki innostaa sotkemaan oikein kunnolla, kun energiaa on jäänyt matkalta säästöön niin akkuun kuin pyöräilijäänkin.

Ehkäpä suurin sähköpyöräilyn saavutus on sen tasa-arvoistava vaikutus. Matkan varrella näkyy alamäkirännejä ja maastopol­kuja todellisille adrenaliinikii­tureille, mutta perusreiteille voivat lähteä niin huippukuntoiset kuin sohvaperunatkin, iästä ­riippumatta. Kaikki pysyvät mukana porukassa, ja kukin saa kuntoilla juuri sen verran kuin kunto, akku ja mieli antavat myöden.

Sveitsi on matkakohteena majoituksen ja syömisten osalta kalleimmasta päästä, mutta kaikentasoisille fillaristeille valinnanvaraa löytyy tietysti muualtakin. E-bike-turistien tarpeisiin erikoistuneita kohteita on Keski-Euroopassa lukemattomia.

Yves Caillet listasi Sveitsin ulkopuolelta seuraavat esimerkit:

Bischofsmais, Saksa.

Etenkin maastopyöräilijöiden suosima kohde, mutta reitti nimeltä Flow Country on suunniteltu varta vasten ”mahdollisimman sopivaksi ja hauskaksi kaiken ikäisille pyöräilijöille”.

Sölden, Itävalta.

Alppihiihdon maailmancup-kohteenakin tunnettu Sölden on edennyt e-bikingista jo seuraavaan vaiheeseen. Tarjolla on sähköpyöräilyn ja ”haikkauksen” eli patikoinnin yhdistävää e-hikingia. Tähän on erikoistuttu etenkin Ötztalin laaksossa.

Gardajärvi, Italia.

Täältäkin löytyy jo tietysti hotelleja, joissa on omat latauspisteensä pyörille. Lisäksi suunnitelmissa on lisätä kyliin latauspisteitä, joista on saatavilla pika-apua kesken matkan, jos turboa on tullut käytettyä liian ahkerasti ja paluu omaan majapaikkaan alkaa vaikuttaa haastavalta.

Mikäli sähköpyörällä haluaa rullata Alppien sijaan merellisemmissä mutta kuitenkin vuoristoisissa maisemissa, oiva vaihtoehto on Nizzan ja Genovan välissä Italian Rivieralla sijaitseva Finale Liguren alue.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  5. 5

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  6. 6

   Hallitus haluaa leikata liikenne­päästöjä ruuhka­maksuilla, pääkaupunki­seudulla odotetaan sähkö­autoja

  7. 7

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  9. 9

   Hornetien korvaaminen voi maksaa jopa 30 miljardia euroa, mutta valppaan keskustelun sijaan tarjolla on runsaasti epämääräistä hävittäjähumua

  10. 10

   Arvostelimme 22 uutuus­dekkaria kesä­lukemiseksi: yksi sai viisi tähteä, kaksi vain yhden tähden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  8. 8

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  9. 9

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi puheen­johtaja Maria Ohisalo on poikkeuksellinen vihreä: Hänen puheestaan puuttuu ylen­palttinen hehkutus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää