Matka

Millaista on pyöräillä Alpeilla? Kevyttä, jos alla on sähköpyörä

Pyörän selästä ehtii Alpeilla huomata vaikkapa vuorten rinteillä laiduntavat lehmät valtavine kelloineen. Kun pyörä on sähköavusteinen, vuoristokohteeseen tutustuu halutessaan liikoja urheilematta.

Eihän tämä voi olla näin helppoa?

Se ajatus tulee mieleen, kun poljeskelee sähköpyörällä ylös ensimmäistä jyrkkää mäkeä Alpeilla. Huulille pyrkii epäuskontäyteinen hymy.

Sähköpyörät yleistyvät Suomessakin vähitellen, mutta monelle alppituristille neitsytmatka ”e-biken” kanssa tapahtuu mahdollisimman haastavissa olosuhteissa. Alla on nyt pyörä, joka on 400 wattitunnin akulla varustettu.

Ja kyllä, sillä ajaminen on juuri niin helppoa. Ilman kokovartalotrikoita tai superkeuhkojakin voi nyt nauttia huimaavan upeasta vuoristoluonnosta.

Laskettelu- ja pyöräilykoulua pitävä Yves Caillet kertoo alkaneensa tarjota Crans-Montanan hiihtokeskuksessa Sveitsissä ensimmäisenä toimijana erilaisia kesäaktiviteetteja vuonna 2006.

”Sitä ennen talvet olivat olleet niin kiireisiä, ettei kesällä käytännössä tarvinnut tehdä töitä”, Caillet myöntää.


Ensimmäiset sähköpyörät Caillet hankki viitisen vuotta sitten.

”Investoinnit ovat tietysti hieman isompia kuin peruspyöriin, mutta toisaalta sähköpyörien hinnat laskevat ja akkujen teho paranee jatkuvasti”, hän sanoo.

Lasketteluun verrattuna pyörät ja patikointi ovat edelleen pienempää bisnestä, mutta tälle vuosituhannelle tultaessa matkailuyrittäjät ovat alkaneet panostaa niihin.

Caillet listaa kaksi syytä: paksuista lumipeitteistä on alkanut tulla Alpeillakin ailahtelevampia, eli sesongin pituudesta ei enää voida olla täysin varmoja. Lisäksi halpalentoyhtiöt kuskaavat lomailijoita rinteiden sijaan entistä edullisemmin rantalomille.

Sen vuoksi Keski-Euroopassa perinteiset lasketteluparatiisiit markkinoivatkin nyt kilvan erilaisia kesäaktiviteettejaan.

Ja sehän sopii, etenkin jos haluaa matkustaa halvalla. Budjettimatkailijan kannattaa harkita reissun ajankohdaksi sesonkien väliin ajoittuvaa ruska-aikaa syys-lokakuussa tai vapun tienoilta alkavaa kesäsesonkia. Silloin rinteet ovat ehtineet sopivasti kuivua lumikuorman alta.

Molempina ajankohtina turisteja on vähän, sää on suomalaisittain mukavan lämmin ja majoitushinnat talvea edullisempia.

Takaisin sähköpyörän selkään. E-bike ei ole sähköinen skootteri: tasamaalla ja ylämäessä pyörä pysähtyy, jos kuski lopettaa polkemisen, joten kevyt hiki nousee nopeasti pintaan Crans-Montanan rinnettä ylöspäin edetessä.

Matkavauhti on kuitenkin siinä määrin nopea, että ilman moottoria olisi peruskuntoinen suomalaisturisti kevyen hien sijaan kaksinkerroin viikatussa puuskutuskuosissa.

Useimpien pyörien sähkö­apuria voi käyttää viidellä eri tasolla: asteikon yläpää on turbo ja alapään eco, joka luonnollisesti kuluttaa vähemmän akkua ja enemmän polkijaa.


Etenkin alkumatkasta turboa tekee mieli vähän säästellä, koska reittioppaana toimiva Caillet varoittelee, että loppumatkallekin kannattaa akkuun jättää paukkuja kaiken varalta.

Opas osoittautuu hyväksi ­ideaksi. Pyöräilyreitit ovat varsin hyvin merkittyjä. Silti reitit läpikohtaisin tunteva opas takaa matkailijalle mahdollisuuden nauttia ympärillä aukeavista huimista maisemista ja vauhdista kaikin aistein.

Tällä kertaa osa alkumatkasta laskettelurinteen laelle tehtiin gondolihissillä. Tavalliseen koppiin mahtuu suhteellisen sujuvasti kaksi aikuista pyörineen.

Yves Caillet korostaa, että oppaalle kannattaa olla rehellinen omasta taitotasosta. Tällä reissulla kolmehenkinen ryhmä oli ilmoittanut olevansa peruspyöräilyssä melko kokenutta sakkia, joten Caillet valitsi kaikille alle paksurenkaisen maastoajokin.

Syy selviää, kun Alppeja aletaan rullailla alaspäin. Kumien alla vilahtelee niin peltoja, polkuja, ryteikköjä kuin hiekka- ja asvalttipintojakin. Välillä vauhti hirvittää, mutta useimmiten edelleen hymyilyttää.

Ennen lähtöä Caillet on antanut kullanarvoisen vinkin, joka saattaisi olla alamäissä avuksi monelle kaupunkipyöräilijällekin: kannattaa jarruttaa (vain kaksi sormea jarrukahvalla) aina ensin takajarrulla ja pumpata etujarrua tarvittaessa vasta sen jälkeen, jottei kovemmassa vauhdissa vahingossa lennähdä etutangon yli.


Lounaspaussin sisältävän kuuden tunnin pyöräreissun jälkeenkin olo on freesi. Silmien eteen aukeava viimeinen tiukka ylämäki innostaa sotkemaan oikein kunnolla, kun energiaa on jäänyt matkalta säästöön niin akkuun kuin pyöräilijäänkin.

Ehkäpä suurin sähköpyöräilyn saavutus on sen tasa-arvoistava vaikutus. Matkan varrella näkyy alamäkirännejä ja maastopol­kuja todellisille adrenaliinikii­tureille, mutta perusreiteille voivat lähteä niin huippukuntoiset kuin sohvaperunatkin, iästä ­riippumatta. Kaikki pysyvät mukana porukassa, ja kukin saa kuntoilla juuri sen verran kuin kunto, akku ja mieli antavat myöden.

Sveitsi on matkakohteena majoituksen ja syömisten osalta kalleimmasta päästä, mutta kaikentasoisille fillaristeille valinnanvaraa löytyy tietysti muualtakin. E-bike-turistien tarpeisiin erikoistuneita kohteita on Keski-Euroopassa lukemattomia.

Yves Caillet listasi Sveitsin ulkopuolelta seuraavat esimerkit:

Bischofsmais, Saksa.

Etenkin maastopyöräilijöiden suosima kohde, mutta reitti nimeltä Flow Country on suunniteltu varta vasten ”mahdollisimman sopivaksi ja hauskaksi kaiken ikäisille pyöräilijöille”.

Sölden, Itävalta.

Alppihiihdon maailmancup-kohteenakin tunnettu Sölden on edennyt e-bikingista jo seuraavaan vaiheeseen. Tarjolla on sähköpyöräilyn ja ”haikkauksen” eli patikoinnin yhdistävää e-hikingia. Tähän on erikoistuttu etenkin Ötztalin laaksossa.

Gardajärvi, Italia.

Täältäkin löytyy jo tietysti hotelleja, joissa on omat latauspisteensä pyörille. Lisäksi suunnitelmissa on lisätä kyliin latauspisteitä, joista on saatavilla pika-apua kesken matkan, jos turboa on tullut käytettyä liian ahkerasti ja paluu omaan majapaikkaan alkaa vaikuttaa haastavalta.

Mikäli sähköpyörällä haluaa rullata Alppien sijaan merellisemmissä mutta kuitenkin vuoristoisissa maisemissa, oiva vaihtoehto on Nizzan ja Genovan välissä Italian Rivieralla sijaitseva Finale Liguren alue.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  5. 5

   Yli 500 uhanalaista korppikotkaa kuoli syötyään myrkytetyn elefantin jäänteitä Botswanassa

  6. 6

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  7. 7

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  9. 9

   Poliisi epäilee keskipohjalaisyritysten johtaneen jätevesiä luontoon yli kymmenen vuoden ajan

  10. 10

   Japanissa kuolee vuosittain satoja vallalla olevan ylityökulttuurin vuoksi, mutta nyt maata puhuttava tv-sarja pyrkii muuttamaan asenteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  8. 8

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  10. 10

   ”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  4. 4

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää