MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Matka

Kaipaatko lyhyttä lomamatkaa, mutta aikaa ja rahaa on vähän? Lomaile pääkaupunkiseudulla, tässä parhaat vinkit

Varaa hotelli, astu ulos kotiovesta ja ryhdy turistiksi. Näillä vinkeillä lähdet onnistuneelle staycation-lomalle Helsingissä, Vantaalla tai Espoossa.

Kaipaatko lomaa, mutta aikaa on vain vähän? Ryhdy turistiksi omassa kotikaupungissasi. Staycationilla, eli yön yli kestävällä lähilomalla, otetaan rennosti ja katsotaan tuttuja paikkoja ­uudesta vinkkelistä.

Staycation sopii etenkin ruuhkavuosissa tai muuten arjen kiireissä reuhtovalle. Lähilomalla voi unohtaa tiskit ja siivouksen ja viettää aikaa oman rakkaan tai ystävän kanssa. Lähilomailuun voi toki ryhtyä muussakin elämäntilanteessa: jos vain haluaa hemmotella itseään pienellä vaivalla.

Mutta miksi maksaa hotelliyöstä kotikaupungissa?


Hyvät puolet ovat nämä: Säästät aikaa ja rahaa, kun matka lomakohteeseen on lyhyt. Tuet paikallisia toimijoita. Ehdit myös tutustua rauhassa kotikaupungin tarjontaan, kun normaalisti arjessa tulee tutkittua korkeintaan lähikaupan hyllyjä. Lähimatkailu on myös ekologisempaa kuin lentämistä tai laivamatkaa vaativa reissaaminen.

Teimme ehdotukset pääkaupunkiseudulla asuvien staycationin viettoon Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Suorita kohteista kaikki tai osa, tärkeintä on lomafiilis.

Vinkit toimivat niin arkena kuin viikonloppuna, mutta tarkista aukioloajat etukäteen. Jos yön yli lomailu ei kiinnosta, nappaa jutusta muuten vain vinkkejä tai näkökulmia kotikaupunkisi kiinnostaviin kohteisiin.


Helsinki

Pääkaupungissa riittäisi koettavaa vaikka minkälaiselle kierrokselle, mutta tällä staycationilla nautitaan merellisestä tunnelmasta, klassikoista ja kauan kaivatusta vapaa-ajasta ydinkeskustan liepeillä.

Aloita lähilomasi metromatkalla Lauttasaareen. Helsingin halutuimpien asuinalueiden joukkoon kuuluvalla saarella on kiinnostavaa arkkitehtuuria muun muassa Else Aropaltion suunnittelemissa asuinkortteleissa.

Ennen kaikkea Lauttasaaressa on koettava rantakalliot ja metsäpolut. Vaikka saaren toisella puolella on Helsinki ja toisella Espoo, suurkaupunkielämä tuntuu etäiseltä sille, joka antaa katseen levätä merimaisemassa.

Aamukahvit kannattaa kiertelyn lomassa hakea Kahvila Mutterista. Arkkitehti Bertel Liljequist suunnitteli rakennuksen vuonna 1927, ja alun perin siinä myytiin kahvin lisäksi tikkunekkuja ja lauttalippuja Helsingin ja saaren välillä kulkeneen Drumsö-höyrylautan asiakkaille. Söpö rakennus on nimensä mukaisesti mutterin muotoinen.

Kun nälkä alkaa kurnia, älä aja metrolla Ruoholahtea kauemmas. Fiilistele itsesi kävellen Ruoholahdenpuistoa pitkin 115-vuotiaalle Hietalahden kauppahallille, herkullisista ruuistaan tunnettuun klassikkokohteeseen. Nappaa lounasta esimerkiksi japanin makuja tarjoavasta Tokyo Streetistä tai ranskalaisesta tunnelmasta tutusta Le Marchesta.


Rauhassa syötyäsi käy ajan kanssa läpi niin kauppahallin herkkumyymälät kuin pihan kirpputorin päivän tarjonta. Pitäähän lomalta matkamuisto hankkia.

Kotikaupunkilomalla on myös aikaa pistäytyä museoihin. Tarkista esimerkiksi kiinnostavien kotimuseoiden tarjonta. Töölössä on lääkäri Juhani Kirpilän koti ja taidemuseo Taidekoti Kirpilä.

Kauppahallin lähettyviltä löytyy Sinerbrychoffin taidemuseo, jonka yläkerrassa on panimo­yrittäjän edustusasunto alkuperäisessä asussaan.

Kirpilä on avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, Sinebry­choffin taidemuseo suljettu maanantaisin.

Seuraavaksi voi ottaa ratikkakyydin kauniiseen Kruununhakaan. Tämä alue kannattaa kokea kiireettä kävellen. Ellei ole aiemmin ehtinyt vierailla kunnolla Tuo­miokirkossa tai Kansalliskirjastossa, nyt näihin kohteisiin tutustumiseen on erinomainen hetki.


Jos pieni mutka Merihakaan ei haittaa, piipahda iltapäivän päätteeksi Kulttuurisaunaan. Se on rauhaa kaipaavan staycationerin virkistäytymiskeidas, sillä saunaan eivät ole tervetulleita ryhmät eivätkä alkoholijuomat. Jos lomailet eri sukupuolta olevan seurassa, juttua voi jatkaa löylyjen välissä virvoittelualueella.

Spesiaalimpaa illallista voit nauttia Senaatintorin laidalta löytyvässä Gohanissa. Tunnelmallinen pikkuravintola tarjoaa kekseliäitä annoksia jaettavaksi. Villiksi heittäytyvä lomalainen maistelee antaumuksella sake-tarjontaa.

Jos televisiosarjamaraton tai pitkät yöunet eivät vielä tässä vaiheessa kutsu, kauniina kesäiltana viihtyy muina turisteina pidempäänkin Tuomiokirkon portailla. Nyt on myös oiva tilaisuus nauttia Helsingin iltahuvituksista.

Lähellä kaikkea menoa ja meininkiä hyvä yöpymispaikka on Hotelli Helka Pohjoisella Rautatienkadulla. Helka on uniikki paikka, jonka kotimaisella designilla ja skandinaavisella maulla sisustetut huoneet ovat valoisia ja viihtyisiä. Aamupala on keskimääräistä hotellia kekseliäämpi, eikä Helkan tuorepuuroa kannata jättää väliin.

Vantaa

Tällä Vantaan staycationilla liikutaan kaupunginosasta toiseen ja ihaillaan kotikaupungin monipuolisuutta: historiallista tunnelmaa, värikästä lähiötaidetta ja nykyaikaista lentokenttätunnelmaa.

Staycation-tunnelmiin voi laskeutua Helsingin pitäjän kirkonkylässä, joka on vartin bussi- tai pyörämatkan päässä Tikkurilasta lounaaseen ja jossa on aikoinaan sijainnut koko nykyisen pääkaupunkialueen keskus. Perinteisessä kylässä on säilynyt tunnelma menneiltä vuosisadoilta.

Kirkkotie jakaa kylän kahtia. Lännessä 1700–1800-luvulla rakennettujen asuintalojen kylämiljöö avautuu vasta sivuteitä kuljailemalla. Itäpuolella on Pyhän Laurin Kirkko, pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Sen ympäristössä käyskentely laskee verenpainetta välittömästi.


Piipahda artesaanijäätelön perässä italialaistyylisessä Kahvitupa Laurentiuksessa, joka sijaitsee kirkon pihapiirissä. Jatka myllyrantaan nauttimaan Keravanjoen maisemista.

Innokas pyöräilijä voi kulkea paikasta toiseen omalla pyörällään ja ajaa myllyrannasta joenvartta pitkin länttä ja lounaspaikkaa kohti. Riippuen siitä, oikaisetko vähän vai kuljetko jokea pitkin, pyörämatka vie puolesta tunnista reiluun tuntiin. Myös julkiset kuljettavat, tällä välillä parhaiten perille vie bussi.

Lounasta nautitaan Vantaankosken varrella idyllisessä Kuninkaan Lohet -ravintolassa, joka toimii Vanhassa Viilatehtaassa. Ravintolasta saa arkisin lounasta ja tiettyinä lauantaina kesäbrunssia. Tarkista aukioloajat etukäteen.


Sitten onkin aika jatkaa etelään seuraavan kulttuurikohteen suuntaan. Milloin viimeksi annoit rakkautta Myyrmäelle? Muutama vuosi sitten avattu taidemuseo Artsi on helposti saavutettavissa ja tarjoilee tuoreen kattauksen nyky- ja graffittitaidetta. Museon ulkopuolella koko aseman ympäristö on täynnä toinen toistaan kuvauksellisempia katutaideteoksia, joita ei kannata ohittaa. Myyrmäen katutaidekartan saa ladattua puhelimeen Myyrmäki-liikkeen sivuilta.

Mistä lentämistä välttelevä lähimatkaaja voisi paremmin saada matkailun fiilistä kuin lentokenttähotellista? Nappaa Myyrmäen asemalta juna ja aja Helsinki-Vantaalle. Clarion Hotel Helsinki Airportissa on raikas sisustus ja kiva ravintola, jossa maailman meininki kohtaa lähiruuan ja satokausituotteet.

Jos paukkuja vielä riittää tunnin kestävään pyörä- tai bussimatkaan tai sinulla on auto käytössäsi, voit ennen illallista piipahtaa savusaunaan Kuusijärvelle. Hieno uimapaikka ja metsän rauha viimeistelevät lomafiiliksen.

Vinkit antoi Vantaa-seuran kulttuurituottaja, BRQ-festivaalin toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari ja ex-vantaalainen Hanna Muoniovaara Business Finlandilta.

Espoo

Monipuolisen ja suuren Espoon saa haltuun ahkeralla bussimatkustamisella tai omalla kulkupelillä. Tämänkin kierroksen kohteiden määrää ja järjestystä voit muokata itsellesi parhaiten sopivaksi.


Onko parempaa tapaa aloittaa loma kuin ihailemalla aamua luonnon helmassa? Juo aamukahvit ja -teet Bembölen Kahvituvassa, joka aukeaa arkisin jo ennen kahdeksaa. Melkolailla keskellä Espoota sijaitseva Bemböle on tunnettu risteyspaikka ja osa Espoon vanhinta asuinaluetta.

Suuntaa kahvituvalta lähellä olevalle Glimsin talomuseolle, josta lähtee kahden kilometrin luontopolku Glimsinjoen vartta pohjoiseen. Luontopolun varrelta löytyy niin vanha kivisilta, virtaavaa koskea, korkeaa joentörmää kuin jalopuulehto. Glimsinjoen luontopolku on hiljaisuudessaan yksi Espoon aarteita. Huomaa, että polku on paikoin haastava kävellä.


Yksi Espoon kiinnostavimpia kaupunginosia on luontopolulta noin vartin bussimatkan päästä löytyvä Karakallio. 1970-luvun lähiössä kukoistaa luova henki. Vaihtelevat taideteokset ja suuret muraalit yllättävät kulkijan. Tarkista etukäteen, mitä lomapäivänäsi tapahtuu.

Lounasta varten voit piipahtaa esimerkiksi Leppävuoreen. Peroba Cafe on tunnelmallinen kahvilaravintola mansardikattoisessa huvilassa lähellä liikenneyhteyksiä. Ruuan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota vanhan talon ja sisustuksen yksityiskohtiin. Kaikkein kulttuurinnälkäisimmät piipahtavat lähiötunnelman jatkoksi elokuviin Kino Tapiolaan, joka on perustettu 1955.

Sitten suunta etelään ja merelle! Astetta fiinimmän illallisen perässä voi matkustaa saaristoveneellä ravintola Gula Villaniin. Keltainen huvila on yli 100-vuotias rakennus Espoon Isossa Vasikkasaaressa. Valitse paluumatkalla eri päätepysäkki kuin lähtiessäsi ja nauti vesillä liikkumisesta. Nokkalan sataman lähettyviltä löytyy odottajille mukava skumppapysäkki esimerkiksi Nokkalan Majakan kattoterassilta.


Yhdellä staycationilla ehtii piipahtaa parissakin Espoon 165 saaresta. Vetäydy yöksi omaan saareen: kongressihotellina tunnettu Hanasaari tarjoaa erinomaiset puitteet myös huvikseen arjesta erkaantuville. Keilaniemen ja Lauttasaaren välissä sijaitseva hotelli on ehtaa 1970-luvun arkkitehtuuria, mutta vastikään uusittu ja tarkkaan valituilla design-tuotteilla ja taideteoksilla viimeistelty. Miniloma kruunataan aamu-uinnilla hotellin retro-tyylisellä sauna- ja allasosastolla.

Vinkit antoi Espoota paljon kiertänyt ja kuvannut Tony Hagerlund ja Visit Espoon Eveliina Haarala.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  9. 9

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  10. 10

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää