Matka

Stalingradin kaupunginosa Brysselissä kuulostaa kolkolta, mutta nimen tarina selviää paikan päällä, ja alue osoittautuu etenkin ravintoloiden ystävän taivaaksi

Stalingrad Brysselissä on tutustumisen arvoinen paikka. Jopa yhden tähden hotelli on kiinnostava kokemus.

Korokkeella aidan takana on 61 senttiä korkea patsas, joka esittää pissaavaa pikkupoikaa. Poornima ja hänen miehensä Sudhir tuijottavat sitä lukuisten muiden matkailijoiden tavoin. Mumbaista kotoisin oleva pariskunta ei oikein tiedä, mitä siitä sanoisi.

Manneken pis lienee omassa kokoluokassaan maailman tunnetuin matkailukohde. Kun sitä katsoo paikan päällä, ei voi olla ihmettelemättä, että miksi. 1600-luvulta lähtöisin oleva patsas kertoo tiettävästi brysseliläisten erikoisesta huumorintajusta.

Kun patsas on nähty ja pakolliset selfiet sen kanssa on otettu, joutuu matkailija miettimään, että mitä tehdä seuraavaksi. Brysselin vanhan kaupungin korea keskusaukio Grand Place on vain muutaman korttelin päässä ja on kunnon käynnin arvoinen. Useimmat kuitenkin tulevat Manneken pisin edustalle juuri sieltä, se on siis nähty. Nyt pitää keksiä jotakin muuta.


Se ei ole lainkaan vaikeaa. Bryssel on loistava kävelykaupunki, joka koostuu lukuisista pienistä keskustoista ja alueista. Kullakin on omat piirteensä ja monella oma tarinansa.

Mahdollisia kohteita on roppakaupalla. Nyt keskitytään niistä yhteen, Stalingradin kaupunginosaan. Lisäksi käväistään muutamassa muussa, jotka ovat kukin eri ilmansuunnalla helpon kävelymatkan päässä.

Tässä kohtaa pieni varoitus: Brysselissä on runsaasti museoita ja muuta nähtävää, mutta jos ravintolat, ruoka ja siihen mahdollisesti liittyvät juomat eivät kiinnosta lainkaan, voi kaupungissa tuntea itsensä ajoittain hieman ulkopuoliseksi.

Nyt kohti Stalingradia. Tavallaan olemme Manneke pisin ­äärellä jo perillä: patsas sijaitsee Stalingradin kaupunginosan laidalla, vaikka harva kävijä sitä tietää.

Miksi tällä kaupunginosalla on näin kolkko nimi, ja millainen alue tämä on?

Se selviää, kun kääntää kirjaimellisesti selkänsä patsaalle sekä Grand Placelle ja suuntaa lounaaseen pitkin korttelin päässä olevaa Rue du Midiä. Matkaa ei kerry kuin muutama sata metriä, kun edessä on toinen Stalingradin kahdesta hyvin erilaisesta sydämestä, Place Rouppe. Tästä eteenpäin kadun nimeksi vaihtuu Avenue de Stalingrad.

Kaksiosaiseksi jakautuvan kadun toinen pää on Midin rautatieaseman edustalla vain runsaan puolen kilometrin päässä, mutta Midin pääty ja Rouppen alue ovat kaksi eri maailmaa, molemmat kuitenkin mitä suurimmissa määrin Brysseliä.Rouppe on klassista Brysseliä, ei silmiä hivelevää, mutta viihtyisää. Ravintolat ja baarit ovat kylki kyljessä. Pienen aukion laidoille niitä mahtuu toista kymmentä, muutaman hotellin lisäksi.

Le Saint-d’Hic -ravintola sijaitsee Rouppen laidalla. Ravintolan nimi on brysseliläistä huumoria. Se tarkoittaa hikan pyhimystä, mutta äännettynä kuulostaa samalta kuin syndic, isännöitsijä.

Parin oven päässä on rento ravintola nimeltä Houtsiplou, joka on Brysselin slangia ja olisi suomeksi hornan tuutti tai huitsin nevada – hyvin kaukainen paikka siis.

Yksi ravintola täällä on ylitse muiden, ja se on aukion vastapuolella sijaitseva Comme Chez Soi.

Vuodesta 1936 samassa paikassa toiminut ravintola on monen arvion mukaan yksi Brysselin parhaista, vaikka onkin menettänyt yhden aiemmasta kolmesta Michelinin tähdestään. Silti se on varmasti käynnin arvoinen, jos matkabudjettiin mahtuu 339 euroa viineineen maksava seitsemän ruokalajin illallinen.

Jos rahat eivät aivan riitä siihen, voi kuitenkin päästä mukaan tunnelmaan istumalla viereisessä erinomaisesta olutvalikoimastaan tunnetussa Café Bebossa, tai mennä kadun yli La Divina Comediaan syömään kympin pizzan.

Valitaan ravintoloista Le Saint-d’Hic. Siellä Marianne Vercaemer on palvellut Brysselin janoisia ja nälkäisiä jo 35 vuotta.

”Ennen asiakkaat maksoivat juomansa joka toinen viikko”, hän muistelee.


Tarjoilun lomassa rouva Vercaemer osaa kertoa, miksi tämän alueen nimi on Stalingrad.

”Kommunistipuolueen päämaja oli tuolla”, hän sanoo, ja osoittaa Avenue Stalingradin alkupäätä.

Toisen maailmansodan jälkeen, kun Brysselissä ei osattu edes uneksia EU:n lasipalatseista, kommunistit saivat vaaleissa neljänneksen äänistä ja olivat hallituksessa yhdessä sosialistien ja liberaalien kanssa. Samoin kuin puoluetoverinsa Ranskassa nimesivät Belgian kommunistit valtansa merkiksi paikkoja Stalingradin taistelun mukaan.

Lokakuusta 1942 helmikuuhun 1943 käyty taistelu oli toisen maailmansodan hirveimpiä. Jopa pari miljoonaa ihmistä kuoli, haavoittui, katosi tai joutui vankileireille, kun silloinen Neuvostoliitto onnistui ratkaisevasti pysäyttämään natsi-Saksan joukkojen etenemisen alueellaan.

Aikoinaan 1800-luvun alkupuolella rautatieasemaksi levennetty katu muuttui Asemakadusta Stalingradin kaduksi, ja sen keskellä kulkevasta kävelytiestä tuli Alée Rosa Luxembourg.

Kun katua lähtee etenemään, olutravintolat vaihtuvat teehuoneiksi.

”Täällä kaikki ovat lähtöisin Marokosta”, selittää hotelli Stalingradin portieri Musa Dialo.


Hotelli Stalingrad on kiinnostava maamerkki Avenue Stalingradin Midin päädyssä. Yksi yö tässä hotellissa on hyvä tapa tutustua ympäröivään alueeseen. Parasta tässä yhden tähden hotellissa on sen ystävällinen henkilökunta ja sen teehuoneen erinomainen marokkolainen mintulla maustettu makea tee.

”Tänne tulee paljon venäläisiä”, kertoo Dialo.

He yllättyvät huomatessaan, että hotellissa ei ole muuta venäläistä kuin nimi.

Venäläisille voi tulla hieman järkytyksenä sekin, ettei näillä nurkilla myydä lainkaan alkoholia.

Dialo kiistää, että kyse olisi uskonnollisuuden lisääntymisestä, mutta muutos on joka tapauksessa tapahtunut noin viidessä vuodessa.

Yksi hyvä puoli on se, että alkoholittomissa kalaravintoloissa saa erinomaisen illallisen suunnilleen puoleen hintaan verrattuna Avenue de Stalingradin toiseen päätyyn.

Ravintola L’Océanin kalakauppaa muistuttavalla tiskillä vuorossa oleva Salman kerää vatiin asiakkaan toiveiden mukaisesti kalaa ja äyriäisiä. Ne valmistetaan saman tien ja tarjoillaan yläkerran ravintolasalissa tai katuterassilla.

”Turisteja käy paljon”, sanoo Salman, ja siltä todella näyttää.


Avenue de Stalingradin marokkolaisosa on eloisa alue, joka vetää puoleensa matkailijoita erityisesti sunnuntaisin Midin aseman ympäristössä järjestetylle valtavalle torille. Se on oikea osoite, mikäli haluaa housut kolmella eurolla tai kukkamekon kympillä.

Jonkin verran kiirettä kannattaa kuitenkin pitää, jos haluaa nähdä Avenue de Stalingradin sen nykymuodossa. Ensi talven kuluessa kadun keskiosa kaivetaan auki pitkältä osuudelta uuden metrolinjan vuoksi.

Koska aika ja tila ovat rajallisia, jätämme Stalingradin ja suuntaamme viereisen Marollesin kaupunginosan kirpputorille.

Iltapäivällä kello kahden jälkeen kiinni menevä tori on ollut vetonaula satoja vuosia. Se on myös oikea paikka, jos haluaa krääsää.


Ympäristössä on ravintoloita riittämiin.

Torilla ei kannata kysellä tavaran alkuperää, eivätkä kaikki myyjät halua valokuviin, joh­tuen ehkä juuri tavaroiden alkuperäongelmista.

Jos tietty epämääräisyys alkaa ahdistaa ja haluaa ympärilleen turvallista vaurautta, kannattaa suunnata Marollesista koillisen Rue Hautea pitkin ja kääntyä oikealle Rue Joseph Stevensille. Sen päädyssä on Sablonin kaupunginosa ja Place du Grand Sablon, jonka ravintoloissa ja taidegallerioissa vallitsee Brysselin vanhan porvariston charmi.


Lisää korkeamman hintaluokan kulutusta voi harjoittaa esimerkiksi helpon kävelymatkan päässä Avenue Louisen bouti­queissa, mutta tämä kävelyretki ei päädy sinne vaan Saint Catherinen alueelle vanhan keskustan pohjoispuolella.

Saint Catherine ei ole kaupunginosa vaan alue, joka on nimetty sen keskellä olevan kirkon mukaan.

Alueelle mahtuu vahvasti turismista elävien kalaravintoloiden rivistö Quai aux Briquesin varrella sekä myös joukko laadukkaita mutta rentoja ravintoloita ja kahviloita viereisellä Rue de Flandrella.

Täältä löytyy myös harvinainen väestöryhmä, aidosti kaksikulttuuriset ja -kieliset belgialaiset. Kysyttäessä ihmiset eivät sano olevansa flaameja tai valloneja vaan brysseliläisiä.

Tänne matka päättyy, Mer du Nordin kalatiskille, suoraan Saint Catherinen kirkon edessä. Tähän jäädään tilaamaan kalakeitto sekä lasi valkoviiniä. Sen jälkeen pitkulaisia veitsisimpukoita. Ja kenties toinen lasi viiniä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  5. 5

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  6. 6

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  9. 9

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  10. 10

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää