Ihana loma Suomessa

Kirjailija Sirpa Kähkönen, bloggaaja Henriikka Simojoki ja satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertovat, mihin kesä-Suomessa kannattaa matkailla.

Julkaistu: , Päivitetty:

Luonnon rauhaan

Lifestyle-bloggaaja Henriikka Simojoen luontovinkit:

Au­rin­ko­lo­ma Är­jän­saa­res­sa Kajaanissa

”Oulujärven Ärjänsaari Kajaanissa on hyvä vaihtoehto aurinko­lomalle. Se on mieletön saari, jossa on pitkät hiekka­rannat ja mäntymetsää. Ärjänsaari sopii vaikka koko päivän eväsretkikohteeksi.


Saa­ri kuu­luu val­ta­kun­nal­li­seen ran­to­jen suo­je­lu­oh­jel­maan ja Na­tura 2000 -verkostoon. Se on ehdottomasti käymisen arvoinen luonnon takia. Ylipäänsä Kainuun mäntymaisema ja karuus viehättävät minua tosi paljon.

Saarivierailuun voi yhdistää yöpymisen Haapala B&B:ssä Sotkamossa, lähellä Vuokattia. Miljöö on tosi hieno. Kävin täällä viime kesänä. Mieleen jäivät juurevuus ja paikalliset maut. Aamupalalla oli esimerkiksi rieskaa, puuroa, vohvelia ja lakkahilloa. Majoituksen lisäksi siellä on ravintola ja panimo."

luontoon.fi/arjansaari, haapalabnb.fi

Aukeita maisemia lähellä ­Norjan rajaa

”Näätämö on alle sadan asukkaan kylä Inarissa lähellä Norjan rajaa. Olin kerran auton hajoamisen takia motissa siellä monta päivää. Tutustuin kyläläisiin, kävin Norjan puolella, kiertelin luontopolkuja, join kahvia luonnon helmassa, juttelin lohestajille ja nautin maisemista.

Luonto Näätämössä on aivan upeaa: matalakasvuista ja aukeaa maisemaa, jossa joet mutkittelevat.

Ei olla kaukana Norjan jylhemmistä maisemista, mutta jotenkin tykkään suomalaisesta keskinkertaisuudesta, jossa kaikki on sopivan kokoista. Alueella on paljon autiotupia ja vaellusreittejä.


Nor­ja­lai­set käy­vät Suo­men puo­lel­la shop­pai­le­mas­sa, ja sik­si Nää­tä­mös­sä on hienot kaupat. Silti siellä on pienen kylän tunnelma. Olin yötä Rajamotellissa. Nyt se on taidettu uudistaa, ja haluaisin mennä katsomaan, millainen se nykyään on.”

Rajamotelli remontoitiin ja on nykyään nimeltään Näätämö Gateway. luontoon.fi/sevettijarvi-naatamo, naatamogateway.fi

Tammelan kaksi kansallispuistoa

”Opiskelen Tammelassa erä- ja luonto-oppaaksi, ja sydämeni on tipahtanut Tammelan mo­lem­piin kan­sal­lis­puis­toi­hin.


Noin 30 ne­liökilo­met­rin ko­koi­nen Tor­ron­suon kan­sal­lis­pui­sto on mieletön päiväretkikohde. On sää mikä hyvänsä, se on tosi hieno, jotenkin mystinen. Siellä ei saa yöpyä.

Lies­jär­ven kan­sal­lis­puis­to on i­som­pi ja mo­ni­puolisempi. Siellä on esimerkiksi Kyynäränharju, jota pitkin kävellessä avautuvat upeat järvimaisemat. Yöpyä voi esimerkiksi Savilahden telttailualueella. Kansallispuiston alueeseen kuuluu myös Korteniemen perinnetila, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Lies­jär­ven kan­sal­lis­puis­toon voi men­nä vaik­ka melomaan tai vaeltamaan, ja Torronsuolle haahuilemaan ja vetämään happea syvälle keuhkoihin ihan rauhakseltaan.”

luontoon.fi/torronsuo, luontoon.fi/liesjarvi

Kartanoita ja historiaa


Kirjailija Sirpa Kähkösen kulttuurikohdevinkit:

Tehdas­miljöön tun­nel­maa Kou­volassa

”Moni tie­tää Kou­vo­lan ju­nan pysäh­dys­paikkana. Se näyttää aika tavalliselta suomalaiselta kaupungilta, mutta sivummalla noin 30 kilometrin päässä onkin Unescon maailmanperintökohde Verla.

Verlan tehdasmiljöö kaikkine rakennuksineen ja tehdasmuseoineen on osa puunjalostusteollisuuden historiaa Suomessa. Se on uniikki kokonaisuus. Tehdasalueen toiminnasta ja historiasta järjestetään opastuksia.

Teh­das­mu­se­on li­säk­si a­lu­eel­la on muun muassa mu­kava ra­vin­to­la, kah­vi­la ja kä­si­työ­kaup­po­ja. Siel­lä saa myös ma­joit­tua esimerkiksi 60-luvun lautamökeissä.

Kaiken kaikkiaan Verla on hyvin matkalaista palveleva kokonaisuus. Olen ollut siellä ystäväporukan kanssa yhden yön retkellä.”

verla.fi

Kartanokierros Juvan ja Joroisten seudulla

”Kaikki katsovat telkkarista Downton Abbey -sarjaa, mutta meillä on Suomessa omakin kartanokulttuuri. Juvan ja Joroisten seudulla on monia kartanoita. Osassa on yritystoimintaa, osa on vielä asuttuja ja osa on unohtuneita paikkoja.

Esimerkiksi Järvikylän kartano on tunnettu tuottamistaan yrteistä. Rakennus ja pihat ovat pieteetillä hoidettuja. Olen itse ollut siellä Joroisten musiikkipäivillä. Konsertti kartanon vanhassa salissa on ihan valtava elämys.

Weh­maan kar­ta­nos­sa on Tea­house of Weh­mais vie­hät­tä­väs­sä mil­jöössä. Tee­huo­nees­sa voi naut­tia eng­lan­ti­lai­sen ilta­päi­vä­teen, jo­hon kuu­luu suolaisia ja makeita syömisiä ja laadukasta teetä. Se vetää vertoja esimerkiksi Lontoon Kensington Gardensin paikkojen iltapäiväteelle.”

Järvikylän kartano ei ole avoinna yleisölle paitsi heinäkuussa Joroisten musiikkipäivillä. joroinenmusicfestival.fi, teahouse.fi

Entisellä höyrylaivalla kirjalliseen Kuopioon

”Laivareitti Savonlinnasta Kuopioon kulkee tavattoman kauniin, klassisen suomalaisen järvimaiseman läpi. Matka kestää aamusta iltaan, joten on pakko pysähtyä vain olemaan. Se on nykyajan kiireiselle ihmiselle hieno kokemus. Entisaikaan höyrylaiva oli järvialueilla tapa matkustaa suorimmin, kun tiet joutuivat kiertämään järvien ympäri.

Laivalta voi mennä Kuopiossa syömään ja yöpymään, ja seuraavana päivänä kulkea kirjailijoiden – kuten Maria Jotunin ja Juhani Ahon – jalanjäljillä Kuopiossa. Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta ja korttelimuseosta voi kysyä vinkkejä tähän. Korttelimuseossa on myös Minna Canthin salonki.

It­se yö­vyn Kuo­piossa ai­na sa­ta­man lä­hel­lä pienessä Jahtihovissa, koska se on pieni ja kotoisa. Läheisestä ravintola Samposta saa varmastikin Suomen parhaat paistetut muikut.”

mspuijo.fi, kuopionkulttuurihistoriallinenmuseo.fi, kuopionkorttelimuseo.fi, jahtihovi.fi, www.restel.fi/ravintolat/muikkuravintola-sampo

Hyvän ruoan perässä


Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan kulinaristivinkit:

Mökki­eväät Pälkä­neen lähi­ruoka­keskittymästä

”Pirkanmaalla Pälkäneen Laitikkalassa on Heikkilän juustola, Rönnvikin viinitila, Katajan Liha ja Suttisen tila, joka myy marjoja ja vihanneksia tilamyymälästä kesällä. Kaikki ovat vajaan kahden kilometrin säteellä toisistaan.

En keksi vastaavaa keskittymää, jossa olisi näin paljon ja erilaisia suoramyyntipaikkoja lähekkäin. Siellä kannattaa käydä kesän satokaudella.

Juustolasta saa tilamaitoa suoraan ilman, että sitä on käsitelty. Lehmät ovat ympäri vuoden pihalla, ja se maistuu maidossa. Siinä on niin paljon rasvaa, että se sopii tosi hyvin esimerkiksi lettuihin.”

Heikkilän juustolassa ei ole varsinaista tilamyymälää, vaan sen tuotteita myydään Rönnvikin viinitilalla, Katajan Lihan myymälässä ja Suttisen tilalla. Juustolasta voi kuitenkin ostaa etukäteen tilattuja tuotteita, myös tankkimaitoa omaan astiaan. Tiloilla on myös kesäkahviloita. juustola.com, ronnvik.com, katajanlihaoy.fi, suttinen.fi

Suomen parhaat shawarmat Espoossa

”Läkkitorin ympäristössä Espoon Leppävaarassa on etnisten ravintoloiden ja ruokakauppojen keskittymä. Siellä on kansainvälinen meininki. Olen käynyt siellä monesti kesäpäivinä muksun kanssa. Olemme pyörineet pari tuntia ympäriinsä, ihmetelleet ja syöneet.

Keskellä läkkitoria on asuntovaunu-teltta, jossa tehdään hiiligrillissä Suomen parhaat shawarmat. Ne ovat rullia, joita saa kanalla, lihalla tai falafelilla. Ravintolalla ei ole nimeä. Vieressä on toinen koju, joka myy falafelia.

Etnisistä ruokakaupoista saa aina kasviksia tai lajikkeita, joita en ole muuten Suomessa nähnyt. Esimerkiksi kesäkurpitsa voi olla ihan erinäköinen kuin yleensä.

Kaikilla paikoilla ei ole verkkosivuja. Alueelle pitää vain mennä.”

Muikkupitsaa ja nahkiaisia Nelostien varrella

”Keski-Suomessa Leivonmäellä on tosi hyvä kahvila nimeltä Karoliinan kahvimylly, josta saa lapsen naaman kokoisia keksejä ja isoimpia pullia, mitä olen missään nähnyt. Käyn siellä lounaalla aina, kun ajan Nelostietä Pohjois-Suomeen mökille. Syön usein muikkupitsan, ja mukaan tulee ostettua pullia tai jotain muuta.

Poh­joi­sem­pa­na e­si­mer­kik­si Iissä saa valmiiksi hiillostettuja nahkiaisia. Se on herkku, jota kannattaa maistaa elokuun lopulta lokakuulle. Kalastajat nostavat nahkiaisia Perämeren laskujoista. Kalaliikkeet mainostavat nahkiaisia Nelostien varrella. Siellä on köpösen näköisiä kylttejä, joissa lukee hiillostettuja nahkiaisia ja on nuoli.”

karoliinan.fi

Nahkiaisia voi kysellä esimerkiksi: kalaliikekuha.fi

Kaikkien jutussa mainittujen kohteiden aukioloajat, hinnat ja muut tarkemmat tiedot kannattaa tarkistaa niiden verkkosivuilta. Oikaisu 29.6.2019 kello 9.40: Torronsuon kansallispuiston kooksi oli alun perin merkitty virheellisesti 30 neliömetriä. Sen pinta-ala on oikeasti noin 30 neliökilometriä. Oikaisu 29.6.2019 kello 13.45: Jutussa kerrottiin, että Savonlinnasta Kuopioon kulkeva M/S Puijo olisi höyrylaiva. Siihen on oikeasti asennettu dieselmoottori 1970-luvun lopussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää