”Tallinna on kuin Berliini” – Katso tästä lähes sata vinkkiä erilaiseen Tallinnan-matkaan

Bloggaaja Henna Mikkilää sapettaa, kun Tallinnaa haukutaan. Tässä jutussa hän perustelee, miksi Tallinna on paras. Jutun lopussa on lähes sata matkavinkkiä Tallinnaan.

Julkaistu: , Päivitetty:

Turkulaista Henna Mikkilää kiukutti. Hän luki tänä keväänä suomalaisista lehdistä juttuja, joissa väitettiin Tallinnan olevan ankea ja vaarallinen paikka. Samaan aikaan uutisoitiin, että suomalaisturistien Viron-matkailu on vähentynyt.

Mikkilän mielestä Tallinnasta annettiin väärä kuva.

Niinpä hän otti yhteyttä Helsingin Sanomien toimitukseen ja ehdotti, että kaupungista tehtäisiin vaihteeksi positiivinen juttu.

”Tallinnassahan on nykyään älyttömästi kaikkea nähtävää ja koettavaa!” hän sanoi. ”Tulkaa vaikka katsomaan.”

Mikkilä on itse täysin hullaantunut Tallinnaan. Hän hankki vanhastakaupungista puolitoista vuotta sitten kakkos­asunnon, ”kesämökin”. Nyt hän viettää kaupungissa paljon aikaa.

Joka kerran hän löytää sieltä uutta, mielenkiintoista katsottavaa. ”Ramppaan Tallinnassa aina kun voin, ja tuntuu ikävältä lähteä sieltä pois. Meillä on lahden toisella puolella aivan mieletön aarre.”

Asunnon hankittuaan Mikkilä alkoi kirjoittaa Tallinna-blogia, joka on hänelle kuin päiväkirja. Hän halusi jakaa parhaat Tallinna-löytönsä muillekin. Sooloiluja-blogi on saanut lyhyessä ajassa yli 10 000 lukijaa kuussa.

Seuraavaksi hän alkoi ylläpitää Facebook-ryhmää nimeltä Tallinnatärpit. Sieltä löytyy nyt yli neljäntuhannen ryhmän jäsenen parhaat Tallinna-vinkit, kuten ravintolat, museot ja ostospaikat.

Mikkilä haluaa korostaa, että hänen bloginsa on epäkaupallinen: hän maksaa itse kaikissa paikoissa, joissa käy. ”Olen allerginen kaupallisille yhteistyöpostauksille. Oman lompakon paino lisää jutun uskottavuutta.”

Mikkilä haluaa kertoa myös sen, että vaikka hänen Tallinnan-asuntonsa on välillä Airbnb-käytössä, hän ei pidä blogia markkinoidakseen asuntoaan. Blogin tarkoitus on puhtaasti Tallinna-ilosanoman levittäminen, hän vakuuttaa.

Mikkilä on ammatiltaan graafinen suunnittelija. Kaksi vuotta sitten hän jäi työttömäksi, ja se on yksi syy siihen, että hänellä on ollut enemmän aikaa Tallinnalle. Nykyään hän opiskelee myös viron kieltä kielikurssilla.

Tallinnassa ollessaan Mikkilä, 52, tekee itselleen usein tiukan päiväohjelman.

”Painelen kovaa vauhtia ympäriinsä. Joku kerran kysyi, miten ehdin nähdä kolmessa päivässä kymmeniä paikkoja, mutta niin vain ehdin, kun pidän kiirettä”, hän kertoo.

Mikkilän seuraajat ovat ihmetelleet sitäkin, miten ihmeessä hän löytää Tallinnasta niin paljon mielenkiintoisia paikkoja. ”Joskus kyllä itsekin hämmästyn, miten eteeni osuvatkin kaikki erikoiset paikat ja tyypit.”


Viimeksi hän löysi Heldeke-nimisen saunabaarin, joka on perustettu entiseen bordelliin. Sitä pitää hulvaton australialainen burleskitaiteilija.

Mikä Tallinnassa sitten on niin kivaa ja mahtavaa? Näin Henna Mikkilä kaupunkia kehuu:

Tallinna on kompakti mutta silti runsaudensarvi

”Täällä pääsee kävellen melkein minne tahansa. Mutta vaikka Tallinna on pieni, usein minulle tulee tunne, että mitä enemmän kaupunkia näen, sitä vähemmän olen nähnyt. Nytkin minulla on listalla noin 150 kohdetta, joita en ole ehtinyt vielä testata.”

Erityisen paljon Mikkilä pitää Tallinnasta talvella, jolloin matkailijoita ei ole niin paljon. ”Talvella Tallinna on oikeastaan aidoimmillaan, ja ravintoloistakin saa paremmin pöytiä.”


Päivämatkalla olevalle turistille Mikkilä antaa ensimmäisenä sen neuvon, että kannattaa poiketa edes vähän tutulta reitiltä vanhassakaupungissa. Sivu­ka­dulla saattaa olla jotain kiinnostavampaa katsottavaa.

”Tai vielä mieluummin mene toiselle alueelle, vaikka Kalamajan, Pelgulinnan tai Kadriorgin ihaniin puutalokortteleihin.”

Tallinna on turvallinen

Mikkilä tietää, että suomalais­turistien keskuudessa elää edelleen stereotypia vaarallisesta Tallinnasta. Se tuntuu hänestä liioitellulta.

Itse hän kulkee Tallinnassa enimmäkseen yksin, sillä hänen lapsensa ovat jo aikuisia ja merimiehenä työskentelevä puoliso on usein maailmalla. Koskaan häntä ei ole pelottanut.

”Olen seikkaillut täällä vaikka missä. Ikinä ei ole ollut edes yhtään läheltä piti -tilannetta.”

Hän haluaisi rohkaista muitakin matkustamaan yksin. Siksi hänen bloginsakin nimi on Sooloiluja.

Meno Tallinnassa on myös kaikin puolin siistiytynyt. Kaljanhuuruisia turisteja näkyy laivoilla ja Tallinnan keskustassa paljon vähemmän kuin ennen, Mikkilä kiittelee.

Tallinnassa on edelleen edullista

Mikkilä on kuullut väitteen, että Tallinnassa olisi jo yhtä kallista kuin Helsingissä, mutta se ei pidä hänen mielestään paikkansa.

”Raatihuoneentorilla oluttuoppi voi olla Suomen hinnoissa, mutta muualla on edullisempaa. Kalamajassa keittolounaan voi saada parilla eurolla.”

Mikkilän mielestä Virossa on edelleen helppo matkustaa pienelläkin budjetilla. ”Pitäisikin oikein tehdä postaus Tallinnan edullisista paikoista, sillä niitä on vieläkin paljon.”

Tallinnassa on ystävällinen palvelu

”Toisinaan kuulen väitettävän, että täällä on epäystävällinen neukkupalvelu. Omat havaintoni eivät kyllä tue tätä. Usein palvelu on aidon symppistä, ja nuoret osaavat hyvin englantia”, Mikkilä luonnehtii.

Hän pitää siitäkin, että monessa kahvilassa soi Suomea useammin jazz tai klassinen.

”Kerran jopa pyysin yhdessä ravintolassa, että olisiko mahdollista vaihtaa musiikkia, ja he tosiaan tekivät niin! Usein tulee tunne, että täällä on rennompaa kuin sääntö-Suomessa.”

Tallinna on paikoin moderni ja kansainvälinen

Tallinnalaiset seuraavat tarkasti trendejä, ja esimerkiksi vegebuumi on ollut kaupungissa valtava, Mikkilä sanoo. ”Tänne on tullut lyhyessä ajassa lukuisia kasvis- ja vegaaniravintoloita. Suomessa muutos ei ole ollut mielestäni yhtä nopeaa.”


Hänen mielestään joitakin Tallinnan museoita, kuten Lennu­sadam-merimuseota, voi hyvällä syyllä pitää kansainvälisen tason museona. ”Se voisi olla vaikka Lontoosta tai Tukholmasta. Tila on hypnoottisen hieno.”

Vielä yksi Tallinnan mannereurooppalainen piirre on se, että viinipullon loput voi viedä ravintolasta kotiin. Koska Mikkilä käy usein yksin syömässä, hän tekee juuri niin. ”Sitä paitsi pullo maksaa usein reilusti alle 20 euron.”

Modernia Tallinnaa rakennetaan nyt kovalla vauhdilla. ”Kun täällä tehdään jotain uutta, sitä rakennetaan yleensä yötä päivää, ja tulosta syntyy nopeasti.”

Tallinna on tyylikäs

Koska Mikkilä on ammatiltaan graafinen suunnittelija, hän katsoo Tallinnaa visualistin silmin. Valokuvaamisen arvoisia paikkoja on vaikka kuinka.

”Tämä on visuaalinen ihmemaa. Rosoisuuden lisäksi täällä arvostetaan tyylikkäitä yksityiskohtia, vähän niin kuin Ruotsissakin”, hän sanoo.

Viimeisimpiä Mikkilän ihastelun kohteita ovat olleet Lutherin vaneritehtaaseen rakennetut toimistotilat, Noblessnerin alue sekä Pohjois-Tallinnaan nousevat uudet Koplin linjat. Jo aiemmin hän on löytänyt Põhjalan ja Voltan vanhat tehdaskiinteistöt.

Välillä hän ottaa valokuvia jopa ravintoloiden vessoista. Monessa paikassa on nähty vaivaa keksimällä vessaan jokin hauska jippo. Esimerkiksi Sauna-kadun Frank-ravintolassa vessanseinät on päällystetty 1900-luvun alun naistenlehdillä.

Tallinna on uusi Berliini

”Tallinna on oikeastaan pikku-Berliini, tunnelma on samanlainen”, Mikkilä jatkaa hehkutustaan.

Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos jossain on tyhjä vanha teollisuustila, sinne ilmestyy pian rento baari tai taidegalleria. Pieni rähjäisyys ja maalin hilseily eivät haittaa – päinvastoin. Usein juuri ne tekevät paikasta kodikkaan ja persoonallisen.

”Täällä osataan arvostaa rosoa ja patinaa, niitähän ei myöhemmin rahalla saa. Suomessa puleerataan harmittavan usein vähän liikaa.”


Eräskin hauska baari Vene-kadulla (Furry Owl) on rakennettu pieneen kellaritilaan, jonne mennään sisään vanhasta hiililuukusta. Alas kapuaminen vaatii notkeutta. ”Paikka on aika ainutlaatuinen. Suomessa sellainen tuskin saisi lupaa”, Mikkilä naurahtaa.

Tallinnassa on myös sala­kapakoita, Mikkilä tietää.

Varsinkin Telliskiven alue muistuttaa monin paikoin Berliiniä. Sieltä löytyy jänniä gallerioita sekä vuoroin rähjäisiä ja vuoroin fiinejä baareja. Lauantaisin pidetään kirppu­toria, josta voi löytää melkein mitä vain.

Eikö Mikkilällä ole mitään ikävää sanottavaa Tallinnasta?

Välillä toki törmää huonoon palveluun tai pettyy ravintolassa, hän myöntää.

”Mutta tällaisia kokemuksia voi olla missä vain – Suomessakin. Viimeksi yhdessä baarissa Tallinnassa oli slarvit cocktailit ja klähmäiset lasit. Laitoin sinne Facebookin kautta palautetta, mutta en postaa sellaisesta.”

Yksi motto Mikkilän blogilla ja Facebook-ryhmällä nimittäin on: niihin kirjoitetaan vain kivoista Tallinna-tärpeistä.

”On turha kirjoittaa mitättömästä ravintolakokemuksesta. Haluan aidosti auttaa ihmisiä löytämään mukavia paikkoja Tallinnasta.”

Joskus Mikkilä on saanut jopa palautetta, että hänen asenteensa on liian positiivinen. ”Ymmärrän, että se ärsyttää ihmisiä”, hän nauraa.

Kun kerran Mikkilä näin paljon Tallinnaa ylistää, päätin lähteä hänen kanssaan päivämatkalle lahden yli.

En ollut käynyt Tallinnassa yli kymmeneen vuoteen. Sen sijaan olin asunut tänä aikana Berliinissä.

Miten kävi?

Olin miltei hämmästynyt, miten hauska paikka Tallinna on.

Ja tosiaan: monessa paikassa tuli mieleen, että tämähän on kuin suoraan Berliinin Kreuzbergistä tai Friedrichshainista.

Teimme noin kahdentoista tunnin kierroksen, mutta siihen olisi kyllä kannattanut käyttää useampi päivä. Ohjelmaan kuului museoita, ravintoloita ja veikeitä pikkukauppoja. Jos aikaa olisi jäänyt, olisimme käyneet myös kirpputorilla, jazz-klubilla ja puistoissa.

Päivän aikana kävimme syömässä kahden euron venäläiset keitot ja myöhemmin tryffelipizzaa. Palvelu oli kaikkialla ystävällistä.

Tuliaiseksi ostin valkosipulileipää, marsipaania ja joulukuusenkoristeita. Satsi maksoi vaivaiset kymmenen euroa.

Ilta päättyi Heldeke-saunabaarin ukulele-esitykseen.

Paluumatkalla jalat muistuttivat Tallinnan torilla myytyä turpeaa limppua, mutta ehdottomasti reissu kannatti.

Satamassa Mikkilä huokaisi. ”Harmi, että aika loppui kesken!”

Henna Mikkilä suosittelee kiinnostavia kohteita Tallinnassa:

PELGULINN


Koko Pelgulinn on viehättävä kävelykohde hieman ränsistyneine puutaloineen. Pelargonit kukkivat ikkunoilla, kissat juoksevat kaduilla. Pienillä pihoilla leikki rusettipäisiä lapsia.

”Kuten monet paikat Tallinnassa, Pelgulinnakin ’hipsteröityy’ kovaa vauhtia. Kiinnostavaksi alueen tekee se, että asukaskunta on edelleen kirjavaa”, Henna Mikkilä sanoo.

Tässä muutamia tärppejä:

- Käy Positiiv-nimisessä pienessä mutta laadukkaassa valokuvagalleriassa Roo-kadulla.

- Syö Kajan pizzeriassa Õle-kadulla. ”Oma suosikkini tryffelipizza (8,50 e) on järkyttävän hyvää. Pizzat leivotaan hapanjuuritaikinaan, joka saa ensin muhia 48 tunnin ajan.”

- Varaa aika Flo Kasearun mainioon kotimuseoon. Kasearu on tunnettu virolainen taiteilija, jonka töitä on ollut esillä Kiasmassakin.

”Hän sai Viron itsenäistymisen jälkeen itselleen takaisin sukunsa vanhan puutalon, jossa hän nyt asuu. Yleisölle taloa esitellään sopimuksen mukaan. Portaat talon sisällä ovat niin ränsistyneet, että niiden päälle on laitettu liukumäki, jota pitkin vieraat voivat laskea yläkerrasta alas.”

- Piipahda kahvilla Ristikheinä-kohvikissa Ristiku-kadulla. ”Aamulla täällä saa herkkuani uppomunia tai ihanaa puuroa (2,50 e) suoraan kattilasta, myöhemmin päivällä edullista lounasta ja marenkitorttua.”

TELLISKIVI


Vanhan teollisuusalueen ympärille muodostunut luova keskus ja ”hipsterikeskittymä”. Monet suomalaiset ovatkin alueen jo löytäneet. Telliskiven aukiolla on ulkoilmassa valokuvanäyttelyitä, ja paikassa pidetään lauantaisin myös kirpputoria. Aukion laidoilla on useita hyviä ravintoloita.

Mikkilän omia suosikkipaikkoja alueella:

- Rahva Raamat -kirjakauppa ravintoloineen on todella viihtyisä. Saatavilla on myös englanninkielisiä kirjoja ja kekseliäitä lahjatavaroita. Toinen kiva kirjakauppa on Puänt.

- Juhan Kuusi Dokfotokeskus -niminen valokuvagalleria on sympaattinen paikka. Tänä kesänä esillä on hieno Robert Doisneaun näyttely. Kuuluisan suutelukuvan edessä moni näyttelyvieras on ottanut oman suutelukuvan. Vastapäätä galleriaa on juuri avautunut Tukholmasta tuttu Fotografiska eli valokuvataiteen museo.

- Muhu pagarid -leipomosta saa muun muassa maukasta, kuivattua valkosipulileipää.

- Junimperium on tyylikäs ginitislaamo ja baari, jonka oma tisle on jo voittanut arvostetun kansainvälisen ginikilpailun.

- Muita käymisen arvoisia paikkoja ovat Frency-bistro, OneSixty smokehouse -ravintola, La Muu -jäätelötehdas ja -kahvila sekä Erinevate Tubade -klubi, jossa ollaan tohvelit jalassa ja löhöillään sohvilla.

KARJAMAA

Kalamajaa ja Pelgulinnaa vähemmän tunnettu kaupunginosa Pohjois-Tallinnassa. Täällä kannattaa käydä jo kiinnostavien uusien ruokapaikkojen takia.

Mikkilä suosittelee esimerkiksi näitä:

- Vegaaniravintola Tru on juuri auennut Kopli-kadulla. ”Paikka on aivan ihastuttava, ja suloiset omistajat juttelevat mielellään asiakkaiden kanssa. Ruoka on tosi hyvää.”


- Trendikäs Odeon-ravintola on sekin uusi. Haus­kan ret­ro­hen­ki­ses­ti sisustetusta paikasta on tullut lyhyessä ajassa niin suosittu, että illaksi kannattaa varata pöytä.


- Paikallisten suosimassa Bekker-leipomossa on hyvät leivät ja leivokset. Metsäsienipiiras maksaa vain 1,80 euroa.


- Lähellä on myös Checkpoint Tallinn -baari, joka on valitettavasti heinäkuun suljettu. ”Periaatteessa se on cocktailbaari, joka on auki vain iltaisin, mutta välillä he innostuvat tarjoilemaan brunssiakin. Niin kävi viimeksi, kun söin siellä herkullisen kimchi-sandwichin ja join kombucha-tonicin, joka oli todella hyvää.”

- Samoilta nurkilta löytyy suuri kirppiskeskus Paavli Kaltsukas. Siellä vierähtää helposti monta tuntia.

KALAMAJA

Trendikkäällä Kalamajan alueella on paljon kiinnostavaa katsottavaa. Erityisesti Noblessnerin vanha telakka-alue on nyt nousussa, ja sitä kunnostetaan kovaa vauhtia.

Mikkilä neuvoo käymään ainakin näissä paikoissa:

- Lennusadam-merimuseo on upea, ja siellä on interaktiivista tekemistä koko perheelle. Lapset voi kuvauttaa meriaiheiset univormut yllään. Kiva terassikahvila.

- Patarein vankila on juuri avattu uudelleen yleisölle. Vaikuttavaan Kommunismi on vankila -näyttelyyn kannattaa varata kunnolla aikaa. ”Patarei on must-paikka Tallinnan-kävijälle. Pienille lapsille se voi kuitenkin olla liian järkyttävä.”


- Muista myös ihana pieni smoothiekahvila Ökut, Kotzebue-leipomo, Tops-baari sekä kukkakauppa Lillebaar Pojeng. ”Kukkien hinnat ovat samat tai jopa edullisemmat kuin Viru-kadun kukkamyyjillä, mutta valikoima on erityisen persoonallinen. Keskikesällä se on tosin kiinni. Kukkakaupan vieressä on pieni kiva kakkukahvila Koogipood.”

- Käymisen arvoinen on myös Vernalia Kohvik, joka on hieman DDR-henkinen lounaskuppila. Sieltä saa maukasta ja todella edullista ruokaa: seljanka-keitto maksaa 2,20 euroa, sillivoileipä 1,80 euroa.


- Lennusadam-museon vieressä olevassa taidegalleria-pyöräkorjaamo Kakussa on myynnissä mielenkiintoista taidetta. ”Usein vain rupattelen paikan rentojen isäntien kanssa. Herrat puhuvat myös suomea.”

- Lähistöllä on myös EKKM eli modernin taiteen museo. ”Edellisessä näyttelyssä oli uima-allas yläkerrassa ja karuselli keskikerroksessa. Saa nähdä mitä heinäkuun puolivälissä aukeava seuraava näyttely tuo mukanaan.”

- Kulman takana ovat ravintola Umami sekä kalaravintola Vörk, jonka kalakeittoa pidetään Tallinnan parhaana. Linnahall-kolossin meren puoleisessa päässä on pieni kahvilaravintola, jota harva turisti tietää. Sieltä aukeaa yksi kaupungin parhaista merinäköaloista.


- Noblessnerin satama-alueella kannattaa käydä ainakin panimoravintola Põhjalassa, jossa voi maistella oluita, sekä virolais-norjalaisessa sisustusliike Shishissä. Ison myymälän vieressä on Shishin outlet, josta saa todella edullisesti esimerkiksi hauskoja joulukuusenkoristeita ja erikoista sisustustavaraa. Alueella avautuvat pian myös elämyskeskus Proto ja nykytaidemuseo KAI.


VANHAKAUPUNKI

Tallinnan vanhaakaupunkiakin voi katsoa uusin silmin. Poikkea edes hiukan tavanomaiselta turistireitiltä. Pieniltä sivukaduilta löytyy paljon nähtävää, Mikkilä neuvoo.

Hän suosittelee kulkemaan esimerkiksi kaupungin vanhinta katua Katariina Käikiä pitkin, jonka läheisyydessä on suloinen taidestudio Ichthus ja vain kesäisin auki oleva entisen dominikaaniluostarin klausuuri.


”Kävelen mielelläni myös kauniilla Laboratooriumi-kadulla. Toinen hauska ja vähän vähemmän turistinen on Vene-katu. Vene-kadulla on esimerkiksi Mestaripiha, jossa on käsityöläisten liikkeitä ja yksi vanhankaupungin persoonallisimmista kahviloista Chocolaterie de Pierre.”

Sauna-kadulla puolestaan on paljon hyviä ravintoloita ja baareja, kuten ravintola Frank, viinibaari Paar Veini ja cocktailbaari Sigmund Freud. Kesäisin pöydät levittäytyvät kadulle asti.

Muista myös nämä:

- Voorimehe-pikkukadulta löytyy viehättävä Karu Talu -vegaanisuklaapuoti. Kadun toisella puolella on lahjatavaraliike Erilist sekä hauska retrolevykauppa. Vieressä pauhaa Depeche Mode -baari.

- Pienellä Saiakang-kadulla on Oma Asi -lahjatavarakauppa pikkuruisessa punaisessa talossa. ”Se on mielestäni yksi parhaista koko vanhassakaupungissa.”

- Hienoja käsintehdylle paperille painettuja kortteja myydään Labora-nimisessä pikkupuodissa Vene-kadulla.

- Vanhassakaupungissa on useita kivoja ja vähemmän tunnettuja museoita nukkemuseosta designmuseoon. Kiinnostava paikka on myös KGB:n pidätyssellit.

- Asuur-keramikkastudion hallussa olevasta Loewenscheden tornista avautuvat hienot maisemat, ja lisäksi siellä pääsee kurkistamaan keraamikkojen työtiloihin. Alakerrassa on mainio pieni keramiikkamyymälä. ”Myös tuomiokirkon tornista on huikeat näkymät, ja se on vähemmän tunnettu kuin esimerkiksi Olevisten kirkon torni.”

MARJAMÄKI JA KADRIORG

Yhden päivän Tallinnassa viettää helposti Kumun taidemuseossa ja viereisen Kadriorgin palatsin liepeillä.

”Kumu on mielettömän hyvä ja ehdottomasti suosittelen sitä. Siellä on myös luentoja, elokuvia ja kahvila”, Mikkilä sanoo.

”Vaikka Kadriorgin palatsiin pääsee sisällekin, erityisesti sen puutarha ja vähän etäämmällä oleva japanilainen puutarhapuisto ovat näkemisen arvoisia.”

- Käy vaihteeksi Kadriorgin palatsin lähellä olevissa pienemmissä museoissa, kuten Pietari Suuren talomuseossa, Anton Tammsaaren museossa ja Eduard Vilden museossa.

- Myös Kadriorgin puuhuvila-alue on hieno, ja läheltä löytyy pieni huvipuistokin. ”Alueella on muutamia suosikkiravintoloitani, kuten hiljattain avattu Radio sekä 7ürti ja Faehlmanni kohvik.”

+ Älä unohda näitäkään:

- Hiljattain avattu Kommunismin uhrien muistomerkki omenapuulaaksoineen on vaikuttava paikka. Se sijaitsee rantatiellä kohti Piritan hiekkarantaa.

- Myös Miehityksen ja vapauden museo Vabamu on hyvin koskettava. Se uudistettiin Viron satavuotisjuhlien kunniaksi. ”Kun viimeksi kävin siellä, kyyneleet valuivat poskillani. Näyttely on todella hienosti rakennettu, ilman että ketään varsinaisesti syyllistetään”, Mikkilä sanoo.

- Monet julkiset rakennuksetkin ovat Tallinnassa kiinnostavia (ja ilmaisia tai edullisia), esimerkiksi Parlamenttitalo, Kansalliskirjasto ja Pankkimuseo. Käy katsomassa myös juuri kunnostettu Viron taideakatemia EKA, jossa on galleria ja kiva lounaspaikka.

- ”Neuvostolähiöt” ovat omalla tavallaan kiinnostavan eksoottisia paikkoja. Aja raitiovaunulla vaikka Lasnamäkeen tai Mustamäkeen.

- Mustamäen torilta voi ostaa huivipäisten venäläismummojen myymää hunajaa ja valkosipulilettejä. Muutkin Tallinnan torit ovat visiitin väärtejä, kuten hiljattain remontoitu asematori Balti Jaama Turg.

- Tuliaiseksi Suomeen kannattaa viedä esimerkiksi lasipurkkeihin pakattuja keittoja, kuten borssia. Niitä saa monista tavallisista ruokakaupoista.

- Käy katsomassa myös Koplin linjat, joka on ratikkamatkan päässä keskustasta. ”Põhjalan kumisaapastehtaassa on nyt kesänäyttely. Sitsin verkatehdasaluekin on kiinnostava.”

+ Hauskoja baareja:

Tallinnassa on valtava määrä kivoja baareja. Tässä muutamia Mikkilän suosikkeja:

- Cocktailbaari Botaanik Suurtüki-kadulla. ”Se on mielestäni kaupungin paras – ja niin pieni, että pöytävaraus on välttämätön. Paikka on auki vain torstaista lauantaihin ja valitettavasti suljettu heinäkuussa.”

- Kalamajan boheemissa Heldeke-saunabaarissa on aina rento meno ja toisinaan hulvattomia esityksiä. Ota pyyhe mukaan, sillä baarissa voi myös oikeasti saunoa parina iltana viikossa.

- Lai-kadun portugalilaisessa Wine Not? -viinibaarissa on kiva tunnelma. Talo erkkereineen on upea.


- Kompressor-pannukakkuravintola Rataskaevu-kadulla on jo klassikko. Sieltä saa sekä suolaisia että makeita pannukakkuja.

- Salakapakoita ovat esimerkiksi Whisper sister, Parrot MiniBar, Sessel ja Dissident Cocktails. ”Salakapakan niistä tekee se, että ne eivät juuri kadulle näy, vaan sisäänpääsystä pitää joko sopia etukäteen tai osata soittaa oikeaan numeroon. Niissä vallitsee hauska kieltolakiajan tunnelma.”

+ Hyviä ravintoloita:

- Rataskaevu 16 on Tallinnan suosituimpia ravintoloita. ”Käyn siellä usein itsekin, eikä se koskaan petä. Kalleinkin ruoka maksaa alle 20 euroa”, Mikkilä sanoo.

- Samalla Rataskaevu-kadulla on vierivieressä neljä kivaa paikkaa: Von Krahli Baar, Vegan V, Vanaema juures ja Von Krahli Aed. Von Krahli Aedissa voi valita minkä tahansa annoksen joko liha- tai kasvisversiona. Von Krahli Baarissa puolestaan saa koko päivän aamiaista. Mikkilä kehuu myös vegaaniravintola Vegan V:tä. ”Se on ihan huippu.”

- Ravintola Moonissa saa venäläistä ruokaa modernilla twistillä. Paikka on niin suosittu, että pöytävaraus kannattaa tehdä. ”Monen mielestä Moonissa on kaupungin parhaat blinit.”

- Suositeltavia ovat myös Kolm sibulat -ravintola Telliskivi-kadulla sekä Mantel ja Korsten Kadriorgissa. Ainakaan jälkimmäistä turistit eivät ole juuri vielä löytäneet.

- Kolm sibulat -ravintolaa vastapäätä on uudehko Koma resto. ”Varsinkin oluen ystävän kannattaa suunnistaa sinne, sillä ruokalista on laadittu perinteisen viini-ruoka-yhdistelmän sijaan oluiden ympärille.”

- Manna La Roosa -ravintola Viru-hotellia vastapäätä on hauska paikka, runsas sisustus hämmästyttää.

- Raatihuoneentorilla on enimmäkseen aika turistisia paikkoja, mutta löytyy sieltä kiinnostavia poikkeuksiakin. Sellainen on esimerkiksi III Draakon. Tarjoilijat ovat pukeutuneet keskiaikaisiin asuihin, ja paikkaa valaisevat ainoastaan kynttilät. Ruokaa saa parilla kolmella eurolla. Talvisin takahuoneesta voi vuokrata sängyn päiväunia varten!

Mikkilän käytännön vinkkejä Tallinnaan

- Julkisissa kulkuneuvoissa voi nykyään maksaa pankkikortin lähimaksulla, kunhan menee sisään etuovesta.

- Taksisovellus saattaa tulla halvemmaksi kuin bussi tai ratikka, jos seurueessa on useita ihmisiä. ”Täällä toimii myös Uber, mutta itse käytän useammin Boltia. Viimeksi maksoin matkasta kolme euroa kahdelta hengeltä.”

- Laivamatkojen hinnat vaihtelevat paljon päivän ja kellonajan mukaan. Auto on helppo ottaa Tallinnaan mukaan, ja edullisia tai ilmaisia parkkipaikkoja löytyy vanhankaupungin takaa ja esikaupungeista. ”Autoni on saanut toistaiseksi olla rauhassa parkkipaikoilla.”

- Syö ja kokeile rohkeasti kaikkea. ”Itse en ole koskaan saanut täällä vatsavaivoja.”

- Vesijohtovettä uskaltaa juoda. ”Juon Tallinnassa sekä asunnossani että ravintoloissa aina hanavettä. Turha maksaa pullovedestä.”

- Monilla ravintoloilla on vain Facebook-sivut eikä lainkaan kotisivuja.

- Ooppera- ja konserttiliput ovat usein edullisia ja esitykset tasokkaita. ”Viimeksi kävin katsomassa Tallinnassa suomalaisen saksofonistin Timo Lassyn keikan. Liput maksoivat vain seitsemän euroa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  3. 3

   Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsä­paloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  6. 6

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  7. 7

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  8. 8

   Peliyhtiö Remedyn johto myi isoja osake­määriä ennen uuden pelin julkaisua – ”Ymmärrän, että voi syntyä kysymyksiä”

  9. 9

   Maata pitkin Espanjaan – Onko lentämisen välttäminen oikeasti ekologista, vaivan arvoista ja kallista?

  10. 10

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  4. 4

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  9. 9

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää