Matka

Lasten kanssa Viroon? Tällainen on Muumimaailmastakin innoitusta saanut Lottemaa

Lottemaa on Viron suosituin lasten matkakohde. Koiratyttö Lotte, kissanpentu Bruno ja jäniksenpoika Albert järjestävät lapsille puuhaa.

Lotteeeee! Lotte on tullut.

Huuto kajahtaa noin sadan lapsen suusta Lottemaassa lähellä Pärnua. Lapset piirittävät iloisen koiratytön Lottemaan keskusaukiolla. Kaikki haluavat tarttua Lottea kädestä tai hipaista Loten punaisen liivihameen helmaa.

Lotte on Viron suosituin piirros­elokuvien ja kirjojen sankari. Hän on iloinen ja utelias koiratyttö, joka asuu Keksijäkylässä vanhempiensa, pikkusisarensa Roosin ja monien eläinystäviensä kanssa.

Hahmot ovat tuttuja Heiki Ernitsin ja Janno Põldman animaatioista ja kirjoista. Televisiosarja Loten matka etelään valmistui vuonna 2000. Sitä seurasi kokopitkä elokuva Keksijäkylän Lotte vuonna 2006. Tähän mennessä Lotte-elokuvia on tehty neljä Eesti Joonisfilm -studiossa.

Vuonna 2014 avattu Lottemaa muistuttaa Naantalin Muumimaailmaa. Rakentajat hakivatkin ideoita Muumimaailmasta, kun he alkoivat suunnitella Lottemaata.

Keksijäkylä levittäytyy kahdentoista hehtaarin alueelle Tahkurannassa Pärnunlahdella. Metsän keskeltä pilkottaa kuusi isoa taloa, parikymmentä värikästä pikkumökkiä ja monenlaisia leikkipaikkoja, joissa Keksijäkylän eläinasukkaat viihdyttävät pieniä vieraita.


Lottemaassa käy vuosittain noin 60 000 vierasta. Suomalaisia vierailee kohteessa koko ajan enemmän. Tällä hetkellä noin viisi prosenttia kävijöistä on Suomesta.

Ylöjärveläiset Saana Mäkisalo, 6, ja Silja Mäkisalo, 4, tuntevat Loten tarinan, koska heidän vanhempansa ovat lainanneet Lotte-dvd:n kirjastosta.

Nyt tytöt ohjaavat Romantika-laivaa. Saana leikkii kipparia ja Silja perämiestä. Lapset tulivat Lottemaahan isovanhempiensa kanssa.

”Täällä on kivaa. Olemme käyneet riippukeinussa, liukumäessä, karusellissa ja Loten kotitalossa”, Saana kertoo.

Tytöille maistuvat myös ohukaiset ja kotitekoinen mansikkahillo. Niitä saa Loten äidin, Annan, kahvilasta. Keksijäkylän eläimet eivät sadussa syö lihaa, mutta herkuttelu pannukakulla kuuluu tapoihin.

Lottemaassa noudatetaan muitakin periaatteita.

Kylässä esimerkiksi suojellaan muurahaisia ja kiivetään korkeaan torniin heittämään huolet pois.


Keksijäkylässä asuu monenlaisia eläimiä. Ne ovat hupsuja, ujoja, nauravia tai yksin viihtyviä, mutta kaikki hyväksytään joukkoon.

Loten parhaat kaverit ovat rauhallinen kissanpentu Bruno ja herkkä jäniksenpoika Albert. Lottemaassa vilisee myös leppäkerttuja, jäniksiä, possuja, kissoja, kettuja, kärpäsiä, koiria ja mehiläisiä.

Lottemaan karttaan on merkitty yli viisikymmentä kohdetta, jotka kaikki on rakennettu lasten leikkien kokoisiksi.

Lapset pääsevät katsomaan, mitä Loten Anna-äiti puuhailee keittiössä, millaisessa sängyssä Lotte nukkuu ja mitä kaikkea nikkaroidaan Keksijäkylän puutyöpajassa. Kaikkiin touhuihin voi osallistua.

Oheisohjelmaa riittää koko päiväksi. Joka puolella kylää esitetään lyhyitä näytelmiä. Iltapäivisin kolmelta kajahtaa eläinkonsertti Keksijäkylän keskusaukion lavalta.

Lottemaa sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Pärnun keskustasta. Matka taksilla maksaa noin kymmenen euroa. Omalla autolla kohteeseen pääsee ajamalla Via Balticaa Pärnusta Riian suuntaan. Bussilla pääsee läheiselle Reiu koolin pysäkille.

Päiväranneke maksaa 20 euroa. Alle 2-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen. Lottemaan kausi kestää syyskuun alkuun saakka.


Viro tarjoaa lapsiperheille elämyksiä

Virossa on lapsille sopivia matkakohteita joka puolella maata. Poimimme vinkit neljästä kaupungista.

Tallinna

Tallinnan eläintarha täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Veskimetsan puistossa sijaitsevassa eläintarhassa asustaa noin 10  000 eläintä ja yli 500 eri lajia. Ensimmäisenä eläintarhaan muutti Illu-ilves, jonka virolainen ampumajoukkue sai Suomesta lahjaksi 1930-luvun lopussa.

Tallinnan eläintarhan erikoisuuksiin kuuluvat vuorikauriit ja villilampaat sekä kotkat, pöllöt ja kurjet. Eläintarhassa on tropiikkitalo, alppinario, aitaukset amurinleopardille ja leijonille, kenguruaitaus ja kissatalo. Eläintarhassa asustaa myös norsuja.

Tallinnassa avautui keväällä huima maailmapyörä ostoskeskus T1:n katolla. Laite vie katsojat 120 metrin korkeuteen ihailemaan maisemia. Maailmanpyörä on avoinna päivittäin klo 10–22.

Tartto

Tartossa Kansallismuseon vieressä sijaitsevassa ylösalaisessa talossa kaikki on nurinniskoin ja kallellaan. Pöydät, tuolit, kaapit ja kissakin roikkuvat katosta. Lattiat ovat vinossa ja koko rakennus kiepsahtanut nurinpäin. Talo on hauska elämys lapsille, mutta aikuisia saattaa huimata, kun tasapainoaisti joutuu koetukselle.

Tarton vanhassa kaupungissa on myös viehättävä lelumuseo, joka kertoo leluista ja leikeistä eri aikoina. Tiedekeskus AHHAAssa koko perhe voi tutustua teknologian ihmeisiin ja testata monia laitteita.

Haapsalu

Ilonin ihmeidenmaa Haapsalussa on lapsille ja perheille tarkoitettu teemakeskus, joka perustuu Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittajan Ilon Wiklandin piirroksiin.

Kolmikerroksisessa talossa on galleria, elokuva- ja näyttelysali, Karlssonin huone, Ilonin keittiö sekä leikkihuone, jossa järjestetään askartelua ja teemapäiviä.

Toukokuusta elokuuhun on ihmeidenmaan pihalla avoinna myös Mattiaan talo puusepän töitä varten ja käsityöpaja askartelemiseen. Pihalla voi kokeilla puujaloilla kävelyä ja järjestää piknikin.

Rakvere

Historiallisia elämyksiä koko perheelle tarjoavat Viron keskiaikaiset linnat.

Esimerkiksi Rakveren linnassa saa tutustua linnoituselämään ja pukeutua ritariksi tai soturiksi. Jännitystä kaipaava voi kurkistaa kidutuskammioon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  7. 7

   Teemu Pukki teki hattutempun Englannin Valioliigassa

  8. 8

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  9. 9

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää