Matka

Tehtaat sanelivat satojen vuosien ajan Kemiönsaaren elämänrytmin – Kun teollisuus väheni, tilalle tuli matkailu

Kemiönsaaren taajamat olivat vilkkaita teollisuuspaikkakuntia, kunnes tehtaiden ovet menivät säppiin. Nyt alue ammentaa matkailusta.

Hanko, Fiskars, Mathildedal ja Turku. Helsingistä rannikkoa pitkin länteen päin lähtevillä ei ole pulaa kesäretkikohteista. Tunnetumpien kohteiden kainaloon jää Kemiönsaari, Ahvenanmaan jälkeen Suomen suurin merisaari, joka on nykyään sekä saari että kunta.

Kemiönsaari koostuu useammasta taajamasta. Se muodostettiin 2000-luvulla Dragsfjärdistä, Kemiöstä ja Västanfjärdistä.

Liitoksessa kunta sai kaupan päälle noin 3 000 pienempää saarta, joista osassa, kuten Hiittisissä ja Rosalassa, asutaan vuoden ympäri.

Kemiönsaarta ei tosin välttämättä hahmota saareksi, ellei katso karttaa. Saarelle saavutaan pikkuruisen Strömman kanavan yli. Oike­astaan paikalla on kaksi kanavaa, jotka liittyvät alueen teollisuus­historiaan ja rautaruukkeihin. Rautamalmia kuljetettiin aikoinaan kanavien läpi mantereella sijaitsevaan Teijon ruukkiin.

Saaren järvillä on myös yhteys teollisuuteen. Björkboda-järven rannalle syntyi 1700-luvulla ruukki ja Bodan lukkotehdas.

Taalintehtaan Masuunijärvet taas ovat saanet nimensä kylään 1600-luvulla perustetun rautaruukin mukaan.

 

Tehtaiden menetyksiä surraan saarella suuresti.

Saaren satoja vuosia jatkunut teollisuustuotanto alkaa kuitenkin olla historiaa. Taalintehtaan rautatehdas tunnettiin viime vuosina nimillä Ovako ja FNsteel. Rautatehdas sulki ovensa vuonna 2012.

Lukkotehdas, joka tunnettiin paremmin Abloyna, pani ovet lopullisesti lukkoon keväällä.

Näitä molempia menetyksiä surraan saarella suuresti. Koko entinen, vuosisatoja vanha elämäntapa on mennyttä.

Teollisuushistoriasta jäljellä ovat nyt museot, joista erityisen liikuttava on Björkbodassa sijaitseva lukko- ja työläisasuntomuseo. Siellä kohtaa pieniä, jokaiselle tuttuja arjen esineitä.

Tehdas valmisti viimeksi huipputekniikkaa edustavia turvalukkoja, mutta vuosisatojen varrella sieltä on putkahtanut miljoonittain joka kodin ovenkahvoja, sälekaihtimia ja perinteisiä munalukkoja.

Taalintehtaalla on oma ruukkimuseonsa, ja joka puolella Kemiön­saarta näkee mustista masuunitiilistä tehtyjä navettoja tai talojen perustuksia. Rautamalmin sulatuksen sivutuotteena tullutta sulaa kiveä muokattiin aikoinaan tiiliksi.

Kemiön keskustassa sijaitsevalla Sagalundin vanhalla museoalueella ja lastenkulttuurikeskuksessa riittää erityisesti lapsille käsityökursseja ja muuta tekemistä.


Vanhan elämäntavan kadottua saaristolaiset eivät ole jääneet ihmettelemään kohtaloaan. Uusiksi valteiksi ovat nousseet matkailu, lähiruoka ja kulttuuri.

Tunnettu klassisen musiikin festivaali Kemiönsaaren musiikkijuhlat vie kuulemaan hienoa musiikkia mitä ihmeellisimmissä paikoissa, kuten vaikkapa ihan metsässä sijaitsevassa Sandön kartanossa, jossa isäntäväki itse toivottaa vieraat tervetulleiksi ja esittelee taloa. Baltic Jazzissa soittavat joka kesä tutut jazzmuusikot.

Rosalan Viikinkikeskus on mahtava paikka lapsille ja vie aikuisenkin 1100-luvulle, jolloin saarille tulivat ensimmäiset asukkaat ja viikinkivieraat.

Kasnäsin satamasta pääsee pienemmille saarille, kuten Bengtskärin majakalle, Örön linnakesaareen ja Vänön saareen. Yhteysalukset, kaupalliset veneet ja jopa purjealus palvelevat veneettömiä, ja useat vierasvenesatamat omalla veneellä liikkuvia.


Saarelle ja ympäristöön on viime vuosina tullut paljon uutta. Hipsterikylänä tunnettu Mathildedal, suomeksi Matilda, tar­joaa artesaaniolutta ja -leipää niitä arvostaville. Viimeksi siellä käydessä ihastuneita huokauksia aiheutti maa-artisokkaleipä.

Myös panimoita on useita. Tuoretta ja savustettua kalaa myydään Taalintehtaan Cafe Holmbergissä ja Ke­miön markettien edustalla.

Saariston makeat, pienet perunat, mansikat, herneet ja kala eri muodoissaan ovat kaikki, mitä kesäkokki tarvitsee.

Lihansyöjät ostavat Westankärrin kartanosta kokonaisia karitsoita.

Ja kun syksy saapuu, on kätevää hankkia omenat ja tuore omenamehu lehtimagnaatti Amos Andersonin Dragsfjärdissä sijaitsevasta Söderlångvikin kartanosta.

Kartano on yksi alueen kulttuurikohteista. Päärakennus on tänä kesänä remontissa, mutta kahvilassa kannattaa poiketa syömässä tai ostamassa kartanon ja läheisten viljelijöiden maatilatuotteita. Cafe Vivanissa on usein myös taidenäyttelyitä ja konsertteja.


Söderlångvikin lähellä on Högsåran saari, jolla veneettömätkin pääsevät hieman saaristolaiselämän makuun. Högsåralle menee lossi, saari on kaunis kuin karkki ja siellä sijaitsee monen nykysaaristolaisen lempiravintola Farmor’s Cafe. Paikan buffet on suosittu, samoin pizzat ja kakut maistuvat.

Kasnäsin kylpylän saaristolaispöytä on erittäin hyvä, mutta hieman perinteisempi ja edullisempi.

Matkailijan kannattaa katsastaa myös luontopolut. Järville ja merelle pääsee kanoottiretkeilemään, uimarantoja ja vuokrattavia saunoja löytyy, polkupyöriä voi vuokrata joka kylästä ja yöpyäkin voi vaikka puussa! Eco Camp -alueilla pystyy nimittäin viettämään yönsä puihin viritetyissä teltoissa.

Fakta

Vinkit Kemiönsaareen


 Yleistietoa Kemiönsaaren matkakohteista löytyy osoitteesta visitkimitoon.fi

 Kartanokohteita etsiville vierailun arvoisia paikkoja ovat muun muassa Söderlångvikin kartano ja Westankärrin tila.

 Luontoelämyksiä voi saada esimerkiksi vuokraamalla pyörän tai yöpymällä puussa roikkuvassa teltassa.

 Moninaisen kulttuurin Norpas-festivaalia vietetään 2.–4.8. Taalintehtaan kylällä.

 September Open eli sadonkorjuu- ja keskiaikajuhla järjestetään 7.9.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  6. 6

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  7. 7

   Teemu Pukki teki hattutempun Englannin Valioliigassa

  8. 8

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  9. 9

   Norjalaiset omistavat nyt yli puolet Dna:sta – loput omistajat saavat ostotarjouksen todennäköisesti ensi viikolla

  10. 10

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää