Pelotta petojen keskellä

Karhun, suden tai ahman näkeminen kesäauringon kultaamassa suomaisemassa on kuin luontoelokuvaa parhaimmillaan. Kuhmossa petoja pääsee seuraamaan kuvaus- ja katselukojusta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kapea maantie mutkittelee Kainuun korpimaisemissa. Peilityynet järvet ja kirkkaana virtaavat pienet kivikkoiset joenuomat houkuttelevat pysähtymään tämän tästä ja ottamaan valokuvia.

Loppumatka Kuikan kämpälle on soraista hiekkatietä. Punavalkoinen puurakennus on entinen Metsähallituksen savottakämppä. Talo on saanut uuden elämän luontoelämyksiä tarjoavan Wildlife Safaris Finland -yrityksen tukikohtana.

Tuvan täyttää vilkas puheensorina. Kojuissa viisi yötä viettänyt ruotsalaisryhmä katselee läppäreiltään ja kameroiden näytöiltä kuvasaalista. Viisi kuvaajaa on ikuistanut piilokojun läheisyydessä paritelleet ahmat. Toinen toistaan parempia susi- ja karhukuvia porukalla on yhteensä kymmeniä tuhansia.

Petoja oli vieraillut piilokojujen luona niin paljon, että hyvin varautuneilta ammattikuvaajiltakin tyhjenivät vara-akut ja täyttyivät muistikortit.

”Parasta on nähdä eläinten välistä vuorovaikutusta. Toissa iltana seurasin, miten alfasusi härnäsi kolmea ruokailevaa karhua”, kertoo ruotsalainen Tommy Johansson, joka on kuvannut kojuissa 16 kesänä.

Ruotsalainen ammattikuvaaja Magnus Elander vieraili alueella ensimmäisen kerran vuonna 1998.

”Silloin kojut olivat paljon askeettisempia kuin nykyään. Sain kassillisen ruokaa ja elin kojussa viikon yksikseni ilman kännykkää”, Elander kertoo.

Elander ei osaa nimetä ikimuistoisinta petokohtaamistaan.

”Jokainen kerta ja tilanne on ainutlaatuinen ja kiehtova. Kojuilla ei ole koskaan hiljaista hetkeä. Kun karhuja, susia tai ahmoja ei ole näkyvissä, viihdytän itseäni katselemalla ja kuvaamalla lintuja”, Elander kertoo.


Kotiruoka-aterian jälkeen teen evääksi muutaman leivän ja lähden Wildlife Safaris Finlandin toimitusjohtajan Sami Rautiaisen kyydissä piilokojuun muutaman kilometrin päähän. Ohitamme puomin, jonka jälkeen olemme rajavyöhykkeellä, jolla liikkumiseen tarvitaan lupa.

Suoaukean reunassa on useampi puurakenteinen koju. Matkaa Venäjän rajalle on puolitoista kilometriä. Koju yllättää koollaan, avarilla 180 asteen ikkunoillaan, siisteydellään, kuivakäymälällään ja aurinkopaneelilla toimivalla sähköllä. Hyttysiäkin on vain muutama.

Kojuissa pitää olla hiiren hiljaa. Hiljaisuuden rikkoo moottorikelkka, jolla Rautiainen kulkee kesäisin suolla. Hän vie suojaiseen paikkaan metsän reunaan ruokaa karhuille. Tänään ruokalistalla on sianruho ja lohta.


Moottorikelkan sammuttua on hiljaista. Kesäauringossa kylpevä suomaisema on kuin maalaus. Kojun ikkunoista maisema avautuu upeana panoraamana, jota voi ihailla penkillä tai tuolilla istuen. Seinässä ikkunan alla on kangasta, jossa on narulla kiristettäviä aukkoja kameran objektiiville.

Paikalle saapuvat ensimmäisenä lokit ja korpit, jotka herkuttelevat lohella. Puolen tunnin odotuksen jälkeen suoaukean reunaan saapuu ensimmäinen karhu. Se astelee määrätietoisesti kohti ruokapaikkaa. Hetken päästä karhu nousee seisomaan kahdelle tassulle ja tähyilee kojuille päin. Huomaan pidättäväni hengitystäni ällistyksestä, ihailusta ja jännityksestä.

Yli parisataakiloinen karhu askeltaa suolla kevyesti kuin hiippaillen. Välillä eläin pysähtyy haistelemaan ja katsoo suoraan kohti.

Se haistaa piilokojuissa olevat ihmiset, mutta on tottunut siihen, ettei kojujen luona ole vaaraa. Eläin repii irti sianruhosta ison kappaleen ja poistuu metsään syömään.


Metsän reunassa on hetken päästä seuraava karhu, joka ruokailee puolisen tuntia ja poistuu kojujen taakse metsään.

Suon heinikossa vilahtelee tumma pieni juokseva hahmo. Ahma saapuu nappaamaan osansa ruokatarjoilusta. Susi kiertelee kauempana suolla parinsadan metrin päässä mutta ei saavu lähemmäs.

Kolmas karhu kiertelee kojujen välissä ja kääntyy välillä juuri sopivaan kulmaan ilta-aurinkoon nähden. Laskevan auringon säteet hehkuvat karhun kiiltävässä turkissa.

Välillä karhu katsoo pienillä kiiltävillä nappisilmillään suoraan kohti. Vapaana erämaamaisemissa elävä ja monilla kymmenillä eri kutsumanimillä kansanperinteessä tunnettu suurpeto on mykistävän vaikuttava seistessään vajaan kymmenen metrin päässä.

Kohtaaminen jättää syvemmän jäljen kuin eläintarhassa paljon lähempää nähty nalle. Elämys antaa syvyyttä ymmärtää, miksi karhu oli muinaisten suomalaisten suurinta kunnioitusta nauttiva eläin ja metsän valtias, jota sekä pelättiin että ihailtiin.

Kolmas karhu poistuu suoaukealta pari sekuntia sen jälkeen kun luonnon kohdevalo, laskeva aurinko, on painunut metsänreunan päällä roikkuvien pilvien taakse. Kojun solumuovilla vuoratuille lavereille voisi jäädä torkkumaan ja odottamaan auringonnousua.

Valitsen kuitenkin Kuikan kämpän piharakennuksen pehmeän vuoteen ja vesivessan, koska kolmen karhun, ahman ja suden tähdittämässä viisituntisessa luontonäytelmässä riittää sulateltavaa viikoiksi.


Pelko on sana, jonka kuulen usein kertoessani ihmisille huikean upeista karhukohtaamisista. Karhujen ja muiden petojen tarkkailu lähietäisyydeltä herätti voimakkaita tunteita, mutta pelkästään positiivisia.

Suomessa ei tiettävästi peto ole kertaakaan uhannut kojussa ollutta kuvaajaa ja luonnontarkkailijaa.

”Useimmat pelot ovat turhia ja irrationaalisia kuten pimeän pelko”, sanoo luontokuvaaja, Wildlife Safaris Finlandin Lassi Rautiainen.

Hän kehitti katselu- ja kuvauskojuista matkailuelinkeinon 1990-luvun alussa.

Rautiainen aloitti karhujen kuvaamisen vuonna 1978 kiipeämällä piiloon puuhun tirkistelemään karhuja.

”Minä tai joku muu luontokuvaaja olisi jo kuollut, jos tämä olisi vaarallista. Metsästys- ja muut tilanteet, jossa karhun pakoreitti tukitaan, voivat olla ihmiselle vaarallisia”, Rautiainen sanoo.

Hän haluaa oikoa myös väärinkäsityksiä siitä, että petojen ruokkiminen totuttaisi pedot ihmisiin.

”Eläimet eivät lopeta luonnonmukaista syömistä, vaikka niitä ruokitaan. Luonnonvarakeskuksen tutkimus karhujen liikkuvuudesta Kuhmossa kertoo, että karhut eivät asetu ruokintapaikan läheisyyteen. Kojumme ovat muutaman kilometrin päässä Kuikan kämpästä eikä Kuikalla ole koskaan nähty petoja”, Rautiainen sanoo.

Fakta

Näin pääset piilokojuun


  Wildlife Safaris Finlandilla on parikymmentä piilokojua Kuhmossa ja kolme Kuusamossa. Lisäksi löytyy helposti siirrettäviä pienkojuja muun muassa pöllöjen kuvaamiseen ja havainnointiin.

 Hinta on 270 euroa henkilöltä per yö. Hinta sisältää majoituksen, ateriat, kojun ja kuljetuksen kojulle sekä rantasaunan käytön. Kuvauskalustoa voi vuokrata.

 Piilokojutoiminta on ympärivuotista. Talvella kojut lämmitetään kaasulämmittimellä 5–10-asteisiksi. Karhujen ollessa talviunilla kojuista näkee susia, ahmoja, maakotkia, merikotkia ja muita lintuja.

 Katselu- ja kuvauskojuja tarjoavia yrityksiä on joitakin kymmeniä. Isoja kansainvälisiä toimijoita ovat Wildlife Safaris Finlandin lisäksi muun muassa Martinselkosen eräkeskus, Arolan maatila- ja erälomat Suomussalmi, Wild Brown Bear ja Boreal Wildlife Centre.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman koira­kanta saattaa olla jo ylittänyt miljardin haamu­rajan, ja luonto kärsii siitä

  9. 9

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  10. 10

   Helsinki on sekä vihreämpi että oikeisto­populistisempi kuin muut Pohjoismaiden pääkaupungit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää