Pyörän selässä Tampereen seutu avautuu uusin silmin

Tampereen seudun pyöräreitit vievät idyllisiin järvi- ja maalaismaisemiin ja vaikka laivakyytiin. Koeajoimme yhden reitin Näsijärvellä ja toisen Pyhäjärvellä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Näsijärven pyöräreitti

Höyrylaivan pillin vihellys kuuluu jo, kun viiletän Ruoveden satamaan komean puukirkon ohitse. Olen nostanut polkupyörän Tampereella taajamajunaan ja körötellyt tunnin matkan koilliseen Vilppulaan. Sieltä olen polkenut 30 kilometriä maantien reunaa Ruovedelle Näsijärven rantaan.

Pyöräilyyn Vilppulasta Ruovedelle varasin kaksi ja puoli tuntia, ja ehdin sopivasti hieman etuajassa laivaan. Yli satavuotias höyrylaiva Tarjanne liikennöi Ruovedeltä etelään Tampereen suuntaan kahdesti viikossa.

Suunnitelmissa on hypätä laivakyydistä Muroleen kanavalla ja kiemurrella loppupäivä pikkuteitä Näsijärven itärannalla.Laivaa odotellessa törmään tamperelaisiin Vieno ja Jarmo Kiljuseen, jotka ovat olleet pyöräreissussa jo useita päiviä. Edellisen yön he ovat viettäneet Ruovedellä leirintäalueella. Peräpyörää polkeva 4-vuotias Vieno on alkanut ikävöidä kotiin, joten kaksikko on muuttanut matkasuunnitelmia ja ostanut liput laivaan. Matka aalloilla kotiin Tampereelle kestää neljä ja puoli tuntia.

Parituntinen laivalla vierähtää nopeasti, kun joka puolella näkyy järvimaisemaa upeimmillaan. Muroleessa laiva pysähtyy keskelle kapeaa kanavaa patoporttien väliin. Kyytiin nousee useita pyöräilijöitä.

Muroleen satamassa testaan kanavan kyljessä sijaitsevan Pizzeria Helmen. Salami-mozzarellapitsa osoittautuu herkulliseksi.

Seuraavaksi kurvaan Siltalan tilalle, joka sijaitsee Muroleessa aivan pikitien kyljessä. Tilaa pitävät Liisi-Maria ja Vesa Hursti, joiden intohimona on kunnostaa vanhaa tilaa perinteitä kunnioittaen. Piharakennuksen ensimmäiset kesämajoitukseen soveltuvat huoneet ovat valmistuneet, ja tunnelma niissä on romanttisen kutsuva.

Reitin yöpymispaikoista käyn katsastamassa myös Niemi-Kapeen tilan. Vuokrattavana on useita mökkejä, saunoja ja muita tiloja.

Isäntä Raine Vähätalo kertoo lämmittävänsä parhaimmillaan kahdeksaa saunaa samaan aikaan. Myös savusauna löytyy. Viehättävät, pienet makuukammarit puhtaine pyyhkeineen ja petivaatteineen houkuttelevat. Täällä pääsee ihailemaan myös maatilan eläimiä kuten hevosia ja lampaita.

Aion silti polkea tänään vielä kymmeniä kilometrejä etelään, aina Tampereelle saakka.

Paljasjalkaisena tamperelaisena olen pyöräillyt Pirkanmaan järvimaisemissa paljon. Aiemmin olen kokeillut Näsijärven kierrosta Ylöjärven ja Kurun kautta Ruovedelle ja alas Tampereelle. Noin 150 kilometrin reitti tarjoaa idyllisiä maalaismaisemia, paljon hiekkateitä ja kauniita järvinäkymiä. Rennon retkipyöräilijän kannattaa varata reissuun 3–4 päivää.

Nyt matka kohti Tamperetta taittuu maalaismaisemassa. Välillä näkyy kaistale kaunista lahdenpoukamaa.

Jylhät hiekkatiet ylä- ja alamäkineen tarjoavat vaihtelua. Reitti on hyvin merkitty, eikä useinkaan tarvitse kaivaa esiin laivalta saatua pyöräilykarttaa.

Teiskon Terälahdessa poik­kean ruokakauppaan, joka on ainoa näillä main. Eväät laukussa lähden epähuomiossa polkemaan pikitietä pitkin, joten harmikseni Maisansalon mutka jää väliin. Sieltä olisi löytynyt kahvittelupaikaksi laadukas rantaravintola Country Bistro Maisa, joka on tunnettu myös sunnuntain saaristobrunssistaan.

Pidän seuraavan tauon Kämmenniemessä graniittisen Aunessillan maisemissa. Vuonna 1899 valmistunut kaarisilta on kaunein tuntemani kevyen liikenteen silta.

Loppumatka kohti Tamperetta sujuu vauhdilla, sillä reitti kulkee autotietä pitkin. Tykyttävin reisin sukellan vielä Niihaman ja Kaupin metsämaastojen kautta kotiin. Reittiin olisi hyvin voinut käyttää kaksikin päivää – onhan matkan varrella myös mukavia yöpymispaikkoja.

Pyhäjärven maisemareitti

Tampereen eteläpuolinen Pyhä-pyöräilyreitistö levittäytyy laajalle alueelle. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun suunnasta tulevalle hyvä vaihtoehto on 44 kilometrin Pikku-Vanajan kierros. Reitille pääsee, kun nostaa pyörän junaan ja hyppää kyydistä Toijalassa. Kierroksella näkee Valkeakosken ja Akaan kauniita maisemia, mutta ei Tamperetta.

Testaan opastetuista reiteistä lyhimmän, Pyhäjärven maisemareitin. Se on helppo kiertää päivässä.Aloituspaikkani on Tampereen Laukontorin satama, josta suuntaan kohti Hatanpään arboretumia.

Olen nyt ensimmäistä kertaa kiertämässä maisemareittiä niin, että seuraan orjallisesti Pyhä-kylttejä. Yllätyn iloisesti, sillä huolella suunniteltu reitti vie moniin aivan uusiin paikkoihin. Maisemareitti kulkee hiekkaisia rantateitä ja välttää viimeiseen asti niitä kevyen liikenteen pääväyliä, joita olen tottunut Pirkkalaan ja Nokialle polkemaan. Tunnen olevani lomamatkalla kotiseudulla.

Pyöräilijän taukopaikoiksi sopivia virallisia uimarantoja reitillä on peräti yhdeksän. Pulahdan uimaan Pirkkalan Rantaniityn uimarannalla, joka on mukavan pieni ja rauhallinen lahdenpoukama.

Rakenteilla olevien asuinalueiden keskittymät muuttuvat Pirkkalassa maalaismaisemaksi kuin veitsellä leikaten. Hetkittäin tunnen olevani kuin asuntomessuilla: toljotan henkeä haukkoen rantatonttien hulppeita luksusasuntoja. Ajonopeus laskee viiteen kilometriin tunnissa.

Pirkkalan ja Nokian väliseltä pitkältä Rajasillalta aukeaa aava järvimaisema kahteen suuntaan. Rajasillan kupeessa selviää, että reitille olisi kannattanut lähteä kunnon eväiden kanssa. Toinen vaihtoehto olisi ollut poiketa syömään Pirkkalan keskustaan. Rajasillan kahvila, reitin ehdoton klassikkopysäkki, on nimittäin lopettanut toimintansa. Moni muukin pyöräilijä pysähtyy tuijottamaan teljettyä ovea.

Syön vähäisiä eväitä kahvilan takana sijaitsevassa niemessä, hieman ränsistyneen pöydän ääressä.

Matka jatkuu yli Rajasillan, eritasoliittymien lonkeroiden alta rannassa kulkevalle suojaisalle polulle. Kangasmetsä vaihtuu lehtometsäksi. Oikealla puolella avautuu kaunis Pyhäjärvi. Vasemman korvan puolella kohisee moottoritien tynkä Nokialta Tampereelle.

Villilä, Rahola, Epilä, Hyhky. Polkupyörällä matkailija tavoittaa helposti myös sellaiset Tampereen kohteet, joihin kävellen ei jaksa lähteä.

Poikkean reitiltä hieman, koska haluan vierailla Lielahden lähistöllä Hiedanrannassa, historiallisessa kartano- ja tehdasmiljöössä. Siitä on viime vuosina kehkeytynyt graffitikeidas ja alakulttuuritapahtumien näyttämö. Kartanon kesäkahvilan terassilta avautuu näkymä suurten tammien varjostamalle pihamaalle sekä Näsijärvelle.

Seuraavaksi saavun Tahmelaan, jossa on tänä keväänä avattu Tahmelan huvila. Yli 120-vuotias rakennus lepää tien päässä, tiheän kasvillisuuden keskellä kuin luonnon lempeässä taskussa. Turkkilainen kahvi ja baklava-leivos maistuvat ihanilta tässä ympäristössä.

Iltapäivä on pitkällä, kun ponnistelen vielä Pispalanharjun toiselle puolelle legendaariselle Vaakon nakille. Kuuluisan tamperelaisgrillin Puunhalaaja-niminen vegemättö tuntuu 30 poljetun kilometrin jälkeen ansaitulta.


Vinkit pyöräilijälle Tampereen maisemiin

Tampereen ympäristön merkityt Pyhä- ja Näsi-pyöräilyreitistöt kulkevat osin hiekkateillä, ja maasto on välillä mäkistä. Maantiepyörällä tai vaihteettomalla kaupunkipyörällä ei kannata lähteä matkaan. Lapsille reitit eivät ole helpoimmasta päästä.

Reitit löytyvät osoitteesta pyhanasi.fi. Sivustolta näkee helposti myös tiedot majoituspalveluista, nähtävyyksistä, kahviloista ja ruokapaikoista.

Osan reitistä voi kulkea kesäaikaan myös laivalla. Näsi- ja Pyhäjärvellä liikennöivät Hopealinjojen laivat (hopealinjat.fi). Esimerkiksi matka Ruovedeltä Tampereelle maksaa 50 euroa sisältäen polkupyörän kuljetuksen laivassa, sämpylän ja kahvin sekä paperisen PyhäNäsi-reitistön kartan. Höyrylaiva Tarjanne liikennöi Näsijärvellä 16. elokuuta asti.

Helsingin suunnasta pyörä kulkee lähijunassa ilmaiseksi Tampereelle asti.

Tampereelta voi myös vuokrata polkupyörän. Lista vuokraamoista löytyy visittampere.fi-sivustolta.

Omaa telttaa ei ainakaan lyhyille kierroksille välttämättä tarvitse. Tampereen ympäristöstä löytyy esimerkiksi idyllistä maatilamajoitusta jopa alle 50 eurolla/yö.

Koonnut: Sanna-Kaisa Hongisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman koira­kanta saattaa olla jo ylittänyt miljardin haamu­rajan, ja luonto kärsii siitä

  9. 9

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  10. 10

   Helsinki on sekä vihreämpi että oikeisto­populistisempi kuin muut Pohjoismaiden pääkaupungit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää