Saari Suomenlahdella on kuin Pietarin pikkuserkku

Kronstadt oli suljettu laivastokaupunki vuoteen 1996, ja siellä on edelleen Venäjän laivaston tukikohta. Nyt myös matkailijat pääsevät ihailemaan tätä Pietaria muistuttavaa pikkukaupunkia keskellä merta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vasili murentaa leivästä murusia kämmenelleen Kronstadtin pienellä keskustorilla Suomenlahden Retusaarella. Pulu lentää näykkimään herkkupalaa ja pian kimpussa on toinenkin lintu. Lopulta kokonainen parvi nälkäisiä kyyhkysiä ympäröi Vasilia.

Vasili viettää rauhallista aamupäivää kahden muun eläkkeellä olevan ystävänsä, Vladimirin ja Allan, kanssa istuskelemalla torilla. Vesi pulppuaa suihkulähteestä, jonka ympärillä lapset juoksevat.

Allan mielestä Kronstadt on hieno paikka elää.

”Täällä puhaltaa raikas ja puhdas merituuli. Kaupunki on sopivan pieni, mutta lyhyen matkan päässä Pietarista. Meillä on kaunista arkkitehtuuria, puistoja, muistomerkkejä ja upeita kirkkoja”, Alla listaa.

Nyt tämä kaikki on myös matkailijoiden ihailtavissa.

Pietari Suuri perusti Kronstadtin, kruunun kaupungin, 1700-luvun alussa pian Pietarin perustamisen jälkeen. Kronstadtista tuli linnoituskaupunki, jonka tehtävä oli suojata Pietaria hyökkäyksiltä.
Kronstadt toimi laivastotukikohtana ja pysyi siksi suljettuna kaupunkina vuoteen 1996 saakka. Laivastotukikohta se on vieläkin.

Rannassa näkyy sota-aluksia ja kaduilla vilisee varusmiespalvelusta suorittavia nuoria ja laivaston palveluksessa olevia miehiä. Kasarmialueella on lukittuja ovia, joiden taakse vieraan ei sovi kurkistaa.

Parissakymmenessä vuodessa Kronstadt on vähitellen avautunut vieraille. Pietarilaiset viettävät siellä lomiaan, kaupunkiin on muuttanut taiteilijoita ja katukuvassa näkyy myös matkailijoita.

”Meillä käy paljon turisteja etenkin Aasian maista, muualta Venäjältä ja entisestä Neuvostoliitosta irtaantuneista maista. Suomalaisia en ole huomannut kovin paljon”, kaupungin vilinää torilta tarkkaileva Alla sanoo.

Asukkaita Kronstadtissa on 45 000. Matkailijoille se on hyvä päiväretkikohde, sillä Pietari on vain viidenkymmenen kilometrin päässä ja matka taittuu reilussa tunnissa.

Ennen saareen piti tulla laivalla, mutta nyt sinne pääsee huristamaan tulvapadon päälle rakennettua Pietarin kehätietä pitkin. Pato valmistui vuonna 2011.

Pietari ja Kronstadt ovat kärsineet historian eri vaiheissa kovista tulvista. Pato rakennettiin suojaamaan kaupunkeja tulvivan veden tuhoilta.

Kronstadt on kuin Pietarin pieni ja viehättävä pikkuserkku, jonka asemakaava on kuin viivoittimella piirretty. Kauniit uusklassiset rakennukset reunustavat katuja. Talot ovat selvästi matalampia kuin Pietarissa.

Kronstadtin suunnitelleet arkkitehdit ottivat mallia Pietarista niin tarkkaan, että sinne luotiin samanlaisia kohteita kuin Pietariin. Niinpä Kronstadtista löytyy Kesäpuisto ja tavaratalo Gostinyi Dvor, joiden mallit on kopioitu pienemmässä koossa Pietarista.

Suorat kanavat halkovat kaupunkia. Kanavien reunoilla kohoaa punatiilisiä kasarmirakennuksia, joihin aika on jättänyt merkkinsä. Osa kasarmirakennuksista on huonossa kunnossa, mutta nekin ovat kiinnostavia katsella.

Kaupungin komein nähtävyys on valtava, pyhälle Nikolaille omistettu laivaston katedraali. Uusbysanttilainen katedraali valmistui vuonna 1913 ja se sai vaikutteita Istanbulin Hagia Sofiasta.

Kirkko on aktiivisessa käytössä. Kaupunkilaiset käyvät siellä hiljentymässä ja kuuntelemassa ortodoksisia jumalanpalveluksia.

Katedraali on avoinna myös matkailijoille. Siellä voi ihailla muun muassa valtavia kattokruunuja. Merelliseen tyyliin rakennettua katedraalia koristavat laivat, ankkurit ja ketjut.

Kaupungin muita nähtävyyksiä ovat majakkamuseo, Pyhän Vladimirin katedraali, laivaston kirjasto, historian museo, syvän rotkon ylittävä Makarovin silta ja lukuisat patsaat. Patsaita ovat saaneet muun muassa Pietari Suuri, merimaalari Ivan Aivazovski ja tuntematon merimies.

Kronstadtin retkipäivän voi päättää tunnin risteilyyn saaren ympärillä. Satamasta lähtevät laivat kiertävät majakoita ja keinotekoisia saaria, joille on rakennettu linnoituksia.

Kronstadtin nimi on jäänyt historiaan erityisesti Kronstadtin kapinasta, joka liittyi Venäjän vallankumoukseen vuonna 1917.

Laivaston matruusit tukivat aluksi lokakuun vallankumousta, mutta nousivat myöhemmin kapinaan Leninin johtamaa bolševikkihallitusta vastaan. Kapina kukistettiin, ja monet kapinalliset pakenivat saarelta Suomeen.

Nykyään Kronstadt on Unescon maailmanperintökohde.

Kronstadtiin pääset omatoimimatkalle, kun ajat Pietarista metrolla metroasema Bekovajalle ja vaihdat siellä pienoisbussiin numero K-405. Kronstadtiin pääsee myös omalla veneellä Suomesta tai sinne voi matkustaa Pietarista Palatsirantakadun laiturista reittiveneellä tai risteilyllä. Kronstadtin info- ja kulttuurikeskus sijaitsee osoitteessa ul. Martinova 1/33.

Katariinan palatsi on Pietarin seudun hulppein nähtävyys

Pietarista on kätevä tehdä päiväretkiä lähiseudulle. Yksi suosituimmista matkailukohteista on Tsarskoje Selo eli tsaarin kylä Puškinin kaupungissa 25 kilometrin päässä Pietarista.

Siellä sijaitsee venäläistä barokkia edustava Katariinan palatsi, joka rakennettiin 1700-luvulla keisarillisen vallan symboliksi. Pietari Suuren puoliso Katariina I aloitti palatsin rakentamisen. Keisarinna Elisabet laajensi palatsia italialaisen arkkitehdin Bartolomeo Rastrellin suunnitelmien mukaisesti.

Palatsi on edustuspalatsi, jonka huoneissa ei säästelty kultaa, kimallusta, peilejä, kynttelikköjä, kattomaalauksia ja ylenpalttista koristelua. Huoneet seuraavat toisiaan jonossa. Kuuluisimpia huoneita ovat suuri valtaistuinsali, galleriasali ja meripihkahuone.

Preussin kuningas Friedrich I lahjoitti Pietari Suurelle meripihkapaneelit, joita käytettiin meripihkahuoneen koristeina. Paneelit hävisivät mystisesti toisen maailmansodan aikana. Meripihkahuone entisöitiin vuonna 2003 Pietarin 300-vuotisjuhlien kunniaksi.

Kesällä Katariinan palatsi on ruuhkainen vierailukohde. Sinne voi joutua jonottamaan useita tunteja. Ryhmät pääsevät sivuovesta etukäteen sovittuina aikoina.

Sisällä palatsissa voi olla melkoinen tungos, ja oppaat kehottavat siirtymään ripeästi huoneesta toiseen. Palatsin historiaa voi seurata englanniksi kuulokkeista.

Väljempää on ulkona. Palatsia ympäröi suuri puisto lampineen. Puistoon on rakennettu monia paviljonkeja, joihin voi tutustua palatsivierailun yhteydessä.

Myös Puškinin kaupunki on hyvin puistomainen ja siellä on paljon kauniita rakennuksia, joista monet edustavat uusklassismia.

Kaupunki sai nimensä siitä, että venäläinen kirjailija Aleksandr Puškin opiskeli Tsarskoje Selon lyseossa. Katariinan palatsin vieressä sijaitseva lyseo toimii nykyään museona.

Monet matkailuyritykset järjestävät päiväretkiä, jotka lähtevät Pietarin keskustasta Gostinyi Dvor –tavaratalon vierestä. Useimmilla retkillä opastus on vain venäjäksi, mutta osaan retkistä saa mukaan kuulokkeet, joista selostus kuuluu englanniksi.

Omatoimisesti Tsarskoje Seloon pääsee useita reittejä pitkin. Vitebskin rautatieasemalta lähtee paikallisjuna Puškiniin, josta Tsarskoje Seloon pääsee busseilla 371 tai 382 tai minibussilla K-371, K-377 tai K-38.

Moskovan metroasemalta pääsee Tsarskojen Seloon minubusseilla K-342 tai K-545. Ne pysähtyvät Katariinan palatsin vieressä.

Muita retkikohteita Pietarista ovat Tsarskoje Selon lisäksi Pietarhovi, Hatšina, Pavlosk, Oranienbaum, Novgorod, Ruskeala ja Viipuri.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  4. 4

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää