Matka

Keskellä metsää lymyää luolasauna, jonka lattialla solisee puro – tähän ja moneen muuhun yksityiseen saunaan pääsee yleisökin

Monet yksityisomisteiset saunat järjestävät yleisövuoroja eri puolilla Suomea. Yksi erikoisimmista saunoista on maanalainen Storfinnhova Gårdin savusauna Kemiönsaaressa.

Tie vie peltoaukeiden halki metsän keskelle Kemiönsaaren Björkbodassa. Kuuluu vain tuulen huminaa ja linnun rääkäisy.

Jossain täällä pitäisi piileskellä Storfinnhova Gårdin kuulu savusauna, jossa tänäänkin löylyttelee 60 vierasta.

Ensin näkyy pusikkoinen ruohokatto, kohta maasta nouseva hirsiseinä ja sitten terassi, jonka alta lorisee puro. Taustalla häämöttää korkeiden tolppien päälle rakennettuja pikkumökkejä.

Samassa taivaan yli vyöryvät mustat pilvet, salama valkaisee taivaan ja sade yltyy. Vetäydyn saunan viereiseen hirsitupaan, jossa Jenna Helle järjestelee saunan jälkeen tarjottavaa illallista.

Ukkonen on rikkonut yhden muuntajista, mutta ei hätää. Täällä luotetaan muutoinkin lyhtyihin ja tuikkuihin. Pahemmin kävi vuonna 2011, kun 1990-luvun puolivälissä rakennettu sauna paloi. Uusi löylyhuone valmistui jo seuraavana vuonna.

Nykyisin paikka on kahden perheen omistuksessa. Jenna Helle pyörittää toimintaa kolmen muun yrittäjän kanssa.

Saunaelämysten lisäksi Storfinnhova Gård tarjoaa majoitusta paitsi metsämökeissä myös vanhassa tilakeskuksessa kilometrin päässä saunalta.

Sauna alkaa olla valmis. Urakkaan on kulunut 20 tuntia ja kolme kuutiota puuta.

Vieraita saapuu ripotellen pyyhkeet ja juomatölkit kassissa. Erillisissä pukuhuoneissa vaihdetaan uikkarit päälle ja sitten kömmitään yhteiseen löylyhuoneeseen.

Ensin näen vain valtavan luolan, jossa kimmeltää satoja kynttilöitä. Vähitellen erotan yksityiskohtia: seinän graniittilohkareet, kaarevat lauteet ja lattiaan kaiverretun vilvoittelualtaan, jonne solisee purovettä. Kiuas sihahtelee lempeitä löylyjä. Iho hautuu ja savustuu, hartiat valahtavat rennoiksi.

Tunnelma on levollinen, vaikka lauteet täyttyvät niin tosiharrastajista kuin teineistä ja lapsiperheistä. ”Tiivistäkää rivejä,” joku huikkaa aina välillä. Muuten puhe sorisee hiljalleen.

Lattia-altaan lisäksi vilvoitellaan puron ruokkimassa ulkoaltaassa. Siinä voi kellua selällään ja katsella saunan kukkivaa kattoa, joka höyryää kuin lämmin eläimen selkä.

Löylyhuoneessa on kaksi suihkua, joiden operoiminen on hämärissä haastavaa. Peseytyminen jää muutenkin heppoiseksi uikkareissa. Olo on silti parin tunnin saunomisen jälkeen läpeensä puhdistunut – ja nälkäinen.

Buffetissa on tarjolla muun muassa maakuopassa saunan takana hautunutta rosvopaistia. Ateria syödään pitkien pöytien ääressä, ja puhe kääntyy saunomisen autuuteen.


Helle kertoo saunaharrastuksen olevan kovasti nosteessa. Nyt saunovat erityisesti nuoret, ja täälläkin kävijöiden keski-ikä on 25–35 vuotta.

Useimmat vieraat kertovat tulleensa tunnin tai parin ajomatkan takaa.

”Mutta on tämä kyllä sen arvoista”, sanoo Turusta ajellut pariskunta.

Ja onhan se. Savun haju ja levollisuus viipyvät iholla pitkään.

Seuraavat vuorot 7.9. klo 14–17 ja 28.9. klo 14–17. Sauna 18 euroa, illallinen 10–25 euroa, aamiaismajoitus 60 euroa/henkilö, info@storfinnhova.com, puhelin: 040-053 9238

Elämyslöylyjä eri puolilla Suomea

Saunaseura Saunamafia ry:n puheenjohtaja Ari Tahvanainen suosittelee Storfinnhova Gårdin lisäksi seuraavia saunoja:

Herrankukkaron savusaunat lämpiävät vanhassa kalastajakylässä Rymättylässä, Turun saaristossa. Lähinnä ryhmille räätälöity kokouspaikka järjestää lähes kerran kuussa yleisösaunatapahtumia, joita toisinaan maustaa elävä musiikki. Tiettävästi maailman suurimpaan savusaunaan mahtuu 124 kylpijää. Käytössä on myös kyläsavusauna ja kaislikkokylpylä.

50 euroa/henkilö, sisältää kalapitoisen buffetpöydän.

www.herrankukkaro.fi

Hinkanrannan savusauna Joutsenossa on Saimaan saunaseuran omistuksessa. Kylpijät pääsevät vilvoittelemaan suoraan Saimaaseen ja voivat kokata omia eväitä grillikatoksessa. Vieressä palvelevat Hinkanrannan yleiset saunat.

Yleisövuoroja 28.10. saakka maanantaisin kello 18–21. Aikuiset 7 euroa.

www.saimaansaunaseura.fi

Jukolan savusauna ja palju lämpenevät pelleteillä perinnemaisemissa Loimaalla. Avoinna tilauksesta.

Avoimia yleisövuoroja aika ajoin. 10 euroa/henkilö. Yhteystiedot: 050-366 9913

Kaupinojan sauna sijaitsee uljaalla paikalla Näsijärven rantakalliolla. Tampereen Talviuimarit ry:n isännöimä sauna on etenkin avantouimarien suosiossa. Mieto yleislämpö ja kovia löylyjä. Myynnissä juomia ja makkaraa grillattavaksi.

8 euroa/henkilö. Auki lähes aina.

www.talviuimarit.fi

Kutsuja saunaretkille löytyy sivustolta www.saunaseurat.fi, jota ylläpitää saunaseuroista riippumaton Saunamestarikilta ry.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Trump sanoo USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun, öljyn hinta noussut yli 15 prosenttia

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää