Matka    |   Riku Rantalan kolumni

Kalsarikännit ja kursailu on saatava Suomesta Unescon kulttuuriperintölistalle

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla ei ole yhtään asiaa Suomesta. Tähän on saatava muutos, kirjoittaa kolumnisti Riku Rantala.

Kiinalaisen miljardöörin harrastuksena oli bongata jokainen Unescon maailmanperintökohde.

Kun miekkonen vieraili Suomessa, taksi lähti lentokentältä mittari päällä kohti Vanhaa Raumaa, pysähtyi matkalla Sammallahdenmäen hautaröykkiöillä ja jatkoi päivän päätteeksi Merenkurkun saaristoon.

Aamulla Vaasasta ajettiin Jyväskylän kupeeseen lyömään kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Petäjäveden vanha kirkko ja yksi Struven ketjun mittauspisteistä. Siitä Kymenlaaksoon Verlan tehdasalueelle ja illaksi Helsinkiin Suomenlinnaan. Taksikuski teki elämänsä tilin.

Moiseen harrastukseen pitäisi olla aikaa ja rahaa määrättömästi kuin kiinalaispohatalla: YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön maailmanperintöluettelossa on yli 1 100 luonto- tai kulttuurikohdetta 167 eri maassa. Itse olen käynyt hädin tuskin sadassa, vaikka olen matkustanut ammatikseni.

Ukkelin ajatuksenjuoksua ymmärrän siinä mielessä, että maailmanperintökohteilla on vaikuttavuustakuu. En koskaan unohda Angkor Watin auringonnousua Kambodžassa, Togon betammaribe-heimon arkkitehtuuria, tiibetiläistorvien törähdystä Potalan palatsissa tai lekottelua Liparisaarilla aikana ennen lapsia.

Toisaalta listalle on päästy myös lobbaamalla ja lehmänkaupoilla. Suomella on esimerkiksi seitsemän kohdetta (joista Struven ketju ja Merenkurkun saaristo jaetaan muiden maiden kanssa) ja Irlannilla kaksi, mutta Italialla yli 50.

 

Virolaiset ovat omineet savusaunan.

Kun kriteerinä ovat yleismaailmalliset erityisen arvokkaat kulttuuri- tai luonnonperintöarvot, moni keksisi Suomesta helposti seitsemän kohdetta lisää. Mutta niitä tuskin listalle enää saadaan – Eurooppa on muutenkin yliedustettuna.

Itseäni matkailijana inspiroi huomattavasti enemmän ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelo, jota Unesco niinikään hallinnoi.

Listalla on yli 500 upeaa perinnettä 122 eri maasta – kaikkea sellaista, mitä reissussa tekee mieli nähdä, kuulla, maistaa ja kokea: ranskalaista gastronomiaa, jamaikalaista reggaeta, hindujen Kumbh mela -festivaalia tai kirgisialaista vuohenraatopooloa.

Olikin järkytys huomata, että Suomesta ei tällä listalla ole mitään. Virolaisetkin ovat onnistuneet muiluttamaan sinne neljä asiaa – ja omineet, perkele, savusaunan!

Tähän on saatava muutos. Esitän listalle välittömästi ainakin kalsarikännejä, pikkukaupunkien pilluralliperinnettä ja kursailua, vaikka on jo kahdesti kutsuttu kahvipöytään.

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija, tv-tuottaja ja tietokirjailija, jonka listalta puuttuu Suomesta vielä Petäjäveden kirkko.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää