Koskettava matka lähihistoriaan

Suomussalmi tarjoaa sekä sykähdyttävää historiaa, erikoisia taide-elämyksiä että kansallispuiston rauhaa ja ruskan värejä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tuuli soittaa Raatteen Portin talvisotamonumentin vaskikelloja. Kolmen hehtaarin kokoisella kivikentällä on 17 000 kivenlohkaretta, jotka kuvaavat Suomussalmen taisteluissa kuolleita suomalaisia ja neuvostoarmeijan sotilaita.

Vaskikellojen kilinä voisi muualla olla kaunista helinää, täällä kellot soittavat viestiä sodan mielettömyydestä. Erkki Pullisen suunnitteleman monumentin nimi on Avara syli ja siinä on 105 vaskikelloa, yksi jokaiselle talvisodan päivälle. Kivikentälle kävellään alkuperäistä Raatteentietä.

Monumentin vieressä on talvisotamuseo, joka kertoo niin aitojen esineiden kuin pienoismallienkin kautta ”talvisodan ihmeeksikin” kutsutusta Raatteentien taistelusta, jossa suomalainen Hjalmar Siilasvuon johtama divisioona voitti miesluvultaan ja raskaalta aseistukseltaan täysin ylivoimaisen Neuvostoliiton divisioonan tammikuussa 1940.

”Isäni, lääkintäaliupseeri Olavi Haapoja aloitti talvisodan täältä 80 vuotta sitten, joulukuussa 1939”, kertoo museoyrittäjänä tämän vuoden alussa aloittanut Reima Haapoja.

Olavi Haapojan kuva on esillä museon lasivitriinissä. Kuvan vieressä on puolalainen tikari.

”Isäni ’lainasi’ tätä tikaria neuvostosotilaalta Raatteentiellä tammikuussa 1940. Meidän suku ei tätä palauta”, Haapoja sanoo.

Museon ainutlaatuisin esine on viime kesänä Suomussalmen Kiantajärvestä nostettu venäläisen tiedustelukoneen moottori, joka on säilynyt hyvässä kunnossa järven pohjaliejussa.

”Museon ulkopuolella on sodan raskasta kalustoa ja tieaura, ’ruumisaura’, jolla puhdistettiin taistelun jälkeen jäinen Raatteentie tyhjäksi aseista ja jäätyneistä ruumiista”, Haapoja kertoo.

Raatteen Portin parkkipaikalta lähtee metsään taistelualueelle kunnostettu, osin pitkospuilla varustettu reilun kilometrin mittainen polku, jonka varrella on nähtävissä muun muassa entisöity venäläisten miehistökorsu.


Soiva metsä

Talvisodan synkkiä tunnelmia ja Raatteentien historian kaikuja on hyvä sulatella rauhassa. Loistava paikka mielen keventämiseen ja mietiskelyyn on Suomussalmen keskustan tuntumassa sijaitseva Soiva metsä.

Upeaan kumpareiseen mäntymetsään Kaunisniemen Kaunisharjulle vuonna 1996 valmistunut ympäristötaideteos kutsuu kuuntelemaan metsän hiljaisuutta, jota värittää lukuisten maastosoitinten kumina, helinä, kilinä tai kilkatus.

Lähinnä metallista ja puusta rakennettujen soitinten nimet ovat mielikuvituksellisia, mutta monien esikuvat ovat alkuperäiskansojen vanhoissa soittimissa kuten ”viuhkaharmuuni”, jonka esikuva tulee Uuden-Seelannin maoreilta.

Soittimet innostavat kaiken ikäisiä tuottamaan mitä erilaisimpia ääniä. Vaikuttavimmin kumisee ”metsäkirkon kello” tai ”ukkospellit”. ”Pentele” eli viisikielinen jättikokoinen kannel tai ”linnunpers” eli ”mezzoo” ovat kookkaimpia soittimia.

Voit katsoa ja kuunnella soittimia alla olevalta videolta. Soittimia soittaa Satu Beverley.


Parin kilometrin mittainen luontopolku kiertää harjun laelle, josta avautuu sykähdyttävä maisema Hietajärvelle.

Kiantajärvi

Kiantajärvi antoi innostuksen uuteen sukunimeen kirjailija Ilmari Kiannolle, joka vuonna 1906 muutti sukunimensä Calamniuksen Kianta-kotijärvensä mukaan Kiannoksi.

Suomussalmella Siikalahden telakalla vuonna 1912 alun perin uittohinaajaksi valmistunut Kianta-laiva vie kesäkuukausina risteilylle Kiantajärvelle ja Turjanlinnaan, jossa Kianto asui kesäisin kuolemaansa vuoteen 1970 asti.

Kianto on haudattu Turjanlinnan edustan Niettussaareen.

Ilmari Kiannon pronssinen, taiteilijaprofessori Kain Tapperin veistämä pronssipatsas Jalonniemessä lähellä Kianta-laivan lähtöpaikkaa katsoo mietteliäänä Kiantajärvelle. Tuulessa suhisevat Kiannon Nälkämaan laulun säkeet:

”Kuulkaa korpeimme kuiskintaa, jylhien järvien loiskintaa!

Meidänpä mainetta mainivat nuot: koskien ärjyt ja surkeat suot! Meidänpä vapautta vaarat ovat nää! Meidän on laulua lahtien pää!”


Hiljainen kansa

Viitostien varrella, noin 30 kilometriä Suomussalmelta pohjoiseen Kuusamon suuntaan, seisoo luonnonniityllä lähes tuhatpäinen heinätukkainen Hiljainen kansa. Moni kiireinen matkaaja vain vilkaisee kummaa joukkoa, mutta ainakin 30 000 pysähtyy kesäkauden aikana tunnelmoimaan Hiljaisen kansan keskellä.

Ristin muotoon naulattujen puiden päälle on puettu vaatteita. Talveksi kansa saa päälleen talvitakit. Takit vaihdetaan tänä syksynä 19. syyskuuta talkoilla, joihin kuka vain voi osallistua.

”Usein ihmiset kysyvät, mitä Hiljainen kansa tarkoittaa. Kansan luoneen tanssija Reijo Kelan mukaan jokaisen on löydettävä kansan merkitys itse. Kun tuolla niityllä kulkee kaikessa rauhassa, kansa kyllä puhuu niille, jotka osaavat kuunnella ja kuulla”, kertoo tilataideteoksen vieressä Niittykahvilaa emännöivä yrittäjä Ritva Huttunen.

Niittykahvilassa on tarjolla niin Huttusen itse tekemää pihlajanlehtimehua kuin avotulella keitetyt nokipannukahvit sekä monenlaista suolaista ja makeaa välipalaa sekä lounasta.

”Heinäladossamme saa yöpyä ilmaiseksi. Lisämaksusta saa hyttysverkon ja aamiaista”, Huttunen kertoo.

Hiljaiselle kansalle voi tuoda vaatteita kahvilan aukioloaikoina tai jättää heinälatoon. Niityllä kävellessään voi vaihtaa päällään olevan vaatteen jonkun kansalaisen vaatteeseen.

Hossan kansallispuisto

Hossan vuonna 2017 perustettu kansallispuisto lienee Suomussalmen tunnetuin kohde. Kansallispuiston yli 90 kilometrin mittaisesta polkuverkostosta löytyy sopiva niin kevyeen kävelyyn kuin sykettä nostavaan patikointiin.

Hossan kansallispuisto on valtaosin havupuista kangasmaastoa, joten ruska on lähinnä maaruskaa. Väriloisto on parhaimmillaan syyskuun loppupuolella.

Kansallispuiston Värikallion 3 500–4 500 vuotta vanhojen kalliomaalausten äärelle pääsee kolmen kilometrin patikkareittiä pitkin tai meloen. Vuonna 1977 löytynyt kalliomaalaus on yksi Suomen suurimpia ja ainoa, jossa on maalattuna kolmiopäisiä suurikokoisia hahmoja.

Hossan kalliomaalauksiin voi tutustua myös virtuaalisesti puhelimeen ladattavalla Hossa Värikallio -sovelluksella.

Suomussalmi kuuluu poronhoitoalueeseen, joten maanteiden varrella näkee lähes aina poroja. Joskus pieni porolauma tai jopa suurempi tokka pysäyttää liikenteen kokonaan.

Aivan Hossan kansallispuiston kupeessa, Hossan Poropuistossa, voi ruokkia ja jopa rapsuttaa kesyjä poroja.

Porojen kuvaus ja ruokkiminen on maksutonta kahvila-ravintolassa tai kaupassa ostoksia tehneille, muutoin tuokio porojen kanssa maksaa aikuisilta viisi euroa ja alle 12-vuotiailta kolme euroa.

Vinkkejä Suomussalmelle

Lisätietoja Suomussalmesta osoitteissa: Suomussalmi.fi, Luontoon.fi/Hossa, Hossa.fi, Raatteenportti.fi

Raatteen Portti sijaitsee osoitteessa Raatteentie 2. Talvisotamuseo avoinna 19.8.–13.10. kello 10–17, syyslomaviikoilla 14.–27.10. kello 12–16. Lisätietoja: Raatteenportti.fi

Soiva metsä, Lomakyläntie, avoinna aina.

Hiljaisen kansan Niittykahvila, (niittykahvila.fi) avoinna syksyllä 5.9.–8.9., 12.9.–15.9. ja 19.9.- 22.9. kello 10–17. Ryhmille avoinna ympäri vuoden.

Poropuisto on avoinna päivittäin 30.9. asti kello 9–18. Talvella omistajat päivystävät pihapiirissä, avoinna tarpeen mukaan. Lisätietoja: Hossanporopuisto.fi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää