Lasten kanssa Viipuriin

Nostalgia- ja ostosmatkailusta tunnetulla Viipurilla on paljon annettavaa myös lapsiperheille. Idylliset puistot, lapsiystävälliset kahvilat ja viehättävät lelu- ja kirjakaupat tekevät vaikutuksen myös pikkuväkeen.

Julkaistu: , Päivitetty:

Viipuri on viime vuosina kehittynyt houkuttelevaksi matkakohteeksi myös perheille. Kun turistien määrä on kasvanut, kaupunki on siistiytynyt, ja palvelut ja palvelukulttuuri kehittyneet.

Viipurin rauhallinen mutta kotioloista poikkeava tunnelma on myös lasten mieleen. Vehreine puistoineen ja edullisine ravintoloineen Viipuri tarjoaa idyllisen vaihtoehdon Tallinnalle ja Tukholmalle.

Kaupungin keskusta on kompakti, ja matkat on helppo taittaa omin jaloin. Jalankulkijat huomioidaan liikenteessä hyvin, ja myös lastenvaunuilla on helppo liikkua. Etenkin Torkkelinpuiston ympäristössä on miellyttävää kävellä, sillä puisto on rauhoitettu autoilta ja jalkakäytävät sen ympärillä ovat leveitä.


Venäläisessä kulttuurissa lapset saavat paljon huomiota ja heidät voi hyvin ottaa mukaan kahviloihin ja ravintoloihin.

On hyvä huomioida, että tilaaminen ja ruokien saaminen kestää usein pidempään kuin Suomessa ja lisukkeet (garniry) tilataan monessa ravintolassa edelleen erikseen.

Taksi Viipurin keskusta-alueella maksaa 150–200 ruplaa eli noin kahdesta kolmeen euroa. Samalla hinnalla ajaa esimerkiksi kauniilla säällä Tervaniemen uimarannan Ekstrim-ravintolaan syömään kaupungin parhaat šašlikit.


Juna on helpoin ja nopein tapa matkustaa Viipuriin. Allegro-junalla matka Helsingistä vie alle kaksi ja puoli tuntia.

Viipurin rautatieasema sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä keskeisistä nähtävyyksistä ja hotelleista. Rautatieasemalla sijaitsevasta matkailuneuvonnasta saa ilmaisen kartan.

 

Allegrossa on leikkivaunu, jonka yhteydessä on kirjasto.

Vuorosta riippuen normaalihintainen matka yhteen suuntaan maksaa 32–81 euroa. Etenkin viikonloppuisin on tarjouksia. Alle 6-vuotiaan voi ottaa maksutta mukaan ilman omaa paikkaa. Allegrossa on ravintolavaunu ja leikkivaunu, jonka yhteydessä on suomen- ja venäjänkielisistä kirjoista koottu kirjasto.

Junassa voi myös vaihtaa rahaa mukavasti omalla paikalla istuen. Kurssi on kilpailukykyinen pankkien ja rahanvaihtopisteiden kanssa. Viipurissa käteistä tarvitsee tosin lähinnä takseja ja tippejä varten, sillä kortilla maksaminen on helppoa ja turvallista.

Venäjälle matkustava tarvitsee viisumin. Kertaviisumi maksaa viisumipalvelusta tai matkatoimistosta riippuen noin 75–90 euroa. Venäjä ilmoitti loppukesästä, että Pietarin alueella tulee lokakuussa käyttöön EU-kansalaisille tarkoitettu maksuton sähköinen viisumi. Vielä on epäselvää, koskeeko ilmainen e-viisumi myös Allegron matkustajia.

Viipuri oli Venäjällä pitkään harmaan ja tylsän rajakaupungin maineessa. Kymmenen viime vuoden aikana tilanne on muuttunut nopeasti.

 

Viipurin eurooppalainen ja keskiaikainen tunnelma vetoaa venäläisturisteihin.

Muutoksen käynnisti Alvar Aallon suunnitteleman, alun perin vuonna 1935 avatun Viipurin kirjaston remontti. Presidentti Tarja Halonen otti kirjaston kunnon puheeksi kollegansa Vladimir Putinin kanssa Allegro-junan avajaismatkalla 2010. Pian tämän jälkeen Venäjän valtio myönsi kuusi miljoonaa euroa kirjaston kunnostustöihin. Suomalais–venäläisenä yhteistyönä toteutettu restaurointi valmistui 2013.

Kirjastosta on tullut viipurilaisille lyhyessä ajassa tulevaisuudenuskon symboli. Modernismin merkkiteos on keskeinen nähtävyys myös venäläisille turisteille.

Venäjällä kotimaanmatkailu on kasvussa, ja Viipurin eurooppalainen ja keskiaikainen tunnelma vetoaa venäläisturisteihin. Erityisesti Pietarista on tullut aikaisempaa enemmän matkailijoita siitä lähtien, kun nopea Lastotška-juna alkoi liikennöidä kaupunkien välillä vuonna 2015.

Viipurissa täytyy ehdottomasti vierailla Viipurin linnassa, vähintäänkin linnanpihalla ihastelemassa näkymää kohti vanhaa kaupunkia.

Myös linnan vastikään remontoituun Pyhän Olavin torniin kannattaa kiivetä. Sisältä torni on avaraa tilaa, jonka laidoilla kiertävät kapeat metalliset portaat. Huipulta aukeaa upea näköala koko kaupunkiin.

Tornissa voi vierailla vain oppaan johdolla. 700 ruplan eli noin kymmenen euron hintainen lippu ostetaan kojusta linnan pihalta. Kierros kannattaa varata samalla, sillä linna on hyvin suosittu. Vilkkaana päivänä voi joutua odottamaan parikin tuntia. Ajan voi käyttää kiertämällä linnaa tai poikkeamalla vanhan kaupungin kahviloihin.


Linnassa on esillä näyttelyitä Viipurin historiasta ja Kannaksen luonnosta. Lapset voivat sovittaa ylleen keskiaikaisia vaatteita. Aikuisnäkökulmasta erityisen kiinnostavia ovat itsenäisen Suomen aikaista Viipuria koskeva näyttely sekä vastikään avattu suuriruhtinaskunnan kauden Viipuria esittelevä näyttely.

Näyttelyiden informaatio on neutraalia, jopa nostalgista. Vanhan Viipurin nostalgiaan törmää ylipäänsä monessa paikassa.

Viipurin vanhana kaupunkina tunnettu Linnoituksen kaupunginosa huokuu tunnelmaa ja se on täynnä pieniä kahviloita ja putiikkeja. Kadulta on usein vaikea sanoa, onko jokin liike auki vai ei, joten kannattaa kurkistaa rohkeasti sisälle.

Vanhojen rakennusten kunnostusinto ei ole vielä ehtinyt vanhaan kaupunkiin lukuun ottamatta vanhan tuomiokirkon kellotornia, joka on keväästä lähtien hohtanut jälleen kalkinvalkeana Linnoituksen kruununa.

Vanhassa kaupungissa ei koskaan tiedä, mitä kulman takana odottaa: hienot talot vuorottelevat suoranaisten raunioiden kanssa. Ilmapiiri kapeilla kujilla on salaperäinen ja vähän melankolinen, mutta sisällä kahviloissa ja ravintoloissa vallitsee kodikas tunnelma.

Taukopaikkaa etsivälle suositeltavia valintoja ovat Torkkeli Knuutinpojan torin laidalta löytyvä viehättävä rinkelikahvila Krendel sekä ravintolat Medved ja Taverna, jotka sijaitsevat torilta kellotornille nousevan Linnankadun (ven. Krepostnaja ulitsa) alkupäässä.

Medved on erikoistunut riistaan, ja Taverna tarjoaa maukasta perinneruokaa keskiaikateemaisessa ympäristössä. Tavernan listalta löytyy paikallinen erikoisuus kalitki, jolla nimellä karjalanpiirakat tunnetaan Venäjällä.

Kellotornilta koilliseen lähtevää Vesiportinkatua (ven. Ulitsa vodnoi zastavy) kutsuttiin aikoinaan Suomen kauneimmaksi katunäkymäksi. Rapistuneenakin katu on perin pittoreski.

 

Kirjakaupoista löytyy edullisia askartelu- ja piirustustarvikkeita sekä värityskirjoja.

Mielenkiintoinen nähtävyys on ”aikakahvila” Frau Mjau, johon pujotellaan pihojen poikki Vesiportinkadulta Pyhän Hyacinthuksen kirkkoa vastapäätä. Frau Mjau on kuin kissakahvila ilman kahvia. Kahdellasadalla ruplalla eli noin kolmella eurolla voi viettää tunnin kissojen seurassa isossa, askeettisessa salissa. Tunnelma on eksoottinen mutta lämminhenkinen, ja eläinrakkaat lapset ja aikuiset viihtyvät varmasti.

Viipurin varsinainen valtasuoni on Kauppatorilta alkava Torkkelinkatu ja sitä toiselta puolelta reunustava Torkkelinpuisto (ven. Prospekt Lenina ja Park Lenina). Torkkelinpuisto on kuin Viipurin Esplanadi, lehtevä puisto keskellä kaupunkia. Juhlapäivinä katu suljetaan ja puisto on täynnä markkinakojuja.

Uljaiden jugendtalojen reunustama Torkkelinkatu on säilyttänyt sotaa edeltävän ilmeensä hyvin. Kadun varrella on myös paljon ravintoloita ja liikkeitä.

Slovo-kirjakaupassa (Torkkelinkatu 6) myydään erinomaisia karttoja, joissa kadunnimet on kirjoitettu sekä suomeksi että venäjäksi. Myös Bukvoed (Torkkelinkatu 12) on hyvä kirjakauppa, jonka alakerrassa on lastenvaateliike. Lapsille kirjakaupoista löytyy muun muassa edullisia askartelu- ja piirustustarvikkeita sekä värityskirjoja.

 

Lasten mieleen on myös tivoli Espilän vieressä.

Torkkelinkatu 12:ssa sijaitseva Miška-jäätelökahvila on myös suosittelemisen arvoinen. Nalleteemainen, vaaleansininen sisustus on kuin satukirjasta.

Varsinainen Viipurin suomalaisvyöhyke on Miškaa vastapäätä Torkkelinpuiston puolella. Vuonna 2016 avattu Espilä-ravintola on suomalaisten suosiossa. Vanha Espilä oli Helsingin Kappelin kaltainen koristeellinen puistopaviljonki, joka tuhoutui sodassa. Uudisrakennus muistuttaa alkuperäistä.

Viipurin hintatasoon nähden ravintola on kallis, mutta suomalaisittain kohtuuhintainen. Pääruoat maksavat 600–1 000 ruplaa eli noin 8–14 euroa. Asiointi onnistuu tarjoilijasta riippuen englanniksi tai jopa suomeksi. Muutenkin Viipurissa pärjää ilman venäjän taitoa. Kyrilliset kirjaimet on kuitenkin hyvä opetella.

Ravintolassa on monipuolinen leikkinurkka, jonka lähellä on usein vapaita pöytiä lapsiperheille. Lasten mieleen on myös pieni leikkipuisto sekä tivoli Espilän vieressä. Liput laitteisiin ostetaan pienestä kojusta.

Torkkelinkadun talot muuttuvat suuremmiksi ja uudemmiksi matkalla kohti Punaisenlähteentoria, joka on kauniisti entisöity. Vain Leninin patsas muistuttaa Neuvosto-Viipurista.

Torin koillispäädystä Pohjolankadun (ven. Severnaja ulitsa) varrelta löytyy kaksi mainiota lelukauppaa: Igruški sekä Bebimarket, joka myy lelujen lisäksi edullisia lastenvaatteita ja -tarvikkeita.

Kannattaa piipahtaa myös Igruškin kulman taakse Kannaksenkadulle (ven. Leningradskoe šosse) edulliseen Mon Plezir -kahvilaan. Tarjolla on runsas valikoima leivonnaisia, piirakoita ja erikoiskahveja. Seinät on koristeltu valokuvilla vanhasta Viipurista – kauniista kaupungista, joka yhä palkitsee uteliaan matkaajan.

Lisää tärppejä löytää Facebookin suomenkielisistä Viipuri-ryhmistä kuten ”Puskaradio Viipuri”, ”Viipurin kaverit” ja ”Viipurin matkailu”.

Viipurin hintataso

Kahden hengen hotellihuone lisävuoteella 3 000–4 500 ruplaa eli noin 40–60 euroa.

Ravintola-ateria kolmelle hengelle 1 500–3 000 ruplaa eli noin 20–40 euroa. Bizneslantš-arkilounastarjoukset 200–300 ruplaa eli noin 3–4 euroa henkilöä kohti.

Taksi keskusta-alueella: 150–200 ruplaa eli 2–3 euroa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Syyrian hallinto ja kurdijoukot tekivät sopimuksen vastatakseen Turkin hyökkäykseen – Asiantuntija arvioi, miten sodan asetelmat muuttuvat

  3. 3

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa: Työmaa-aidat tervehtivät avajaisvieraita torstaina

  4. 4

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  5. 5

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  8. 8

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  8. 8

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  10. 10

   Miksi seeproilla on raidat? Japanilaistutkijat maalasivat naudoille raitoja ja paarmat kaikkosivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää