Matka

Harry Potter mullisti Lontoon – Aikuistuneet fanit kansoittavat nyt niin kadut, junalaiturin, teatterin kuin elokuvastudionkin

Lontoo ei ole ollut entisensä sen jälkeen, kun Harry Potter 22 vuotta sitten syntyi. Potter-fanit – lapset ja etenkin aikuiset – kulkevat katuja velhon jalanjäljissä ja moni juoksee päin aseman seinää. Tylypahkaankin pääsee tunnissa.

Kun Luke Lestrange, 29, oli seitsemän, hänen elämänsä mullistui. Hän löysi Harry Potterin.

”Äitini vei minut kirjakauppaan ja sain valita itselleni kirjan. Otin sellaisen, jonka kannessa puhuttiin filosofeista, vaikka en ymmärtänyt sanan merkitystä. Sanoin äidille, etten ole varma tykkäänkö tästä.”

”Ja tässä sitä nyt ollaan!”

Luke Lestrange vetää Harry Potter -kävelykierroksia Lontoon keskustassa. Hän työskentelee yrityksessä, jonka muuan Hana Hufflepuff perusti kahdeksan vuotta sitten. Kaikilla yrityksen työntekijöillä on velhonimet, sillä Harry Potter -mytologia on heille sekä työ että rakas harrastus.

Modernissa velhomaailmassa viestit toimittajalta toimitusjohtajalle kulkevat sähköpöllön (e-owl) välityksellä. Taikaministeriö neuvottelee tärkeistä kysymyksistä Ison-Britannian pääministerin kanssa ja jästit (ihmiset, jotka eivät kykene taikuuteen) kiertävät Lontoon katuja velhon opastuksella.

Luke Lestrange on Luihunen, niinpä hänen kaulassaan roikkuu myrkynvihreä kaulaliina.


Hana Hufflepuff perusti Tour for Muggles -yrityksensä kahdeksan vuotta sitten.

”Yliopistosta valmistumisen jälkeen olin rahapulassa. Vanhempani rohkaisivat minua pestautumaan turistioppaaksi ja huomasin pitäväni siitä hommasta. Kun vielä yhdistin kuvioon Harry Potterin, huomasin olevani unelmatyössäni!”

”Harry Potter on aina ollut lähellä sydäntäni. Pienenä valvoin öitä odottaessani uuden kirjan ilmestymistä. Joskus toivoin saavani flunssan, jotta saisin jäädä kotiin lukemaan”, Hufflepuff kertoo.

Velhomaailma oli hänelle pakopaikka, jossa kaikki oli mahdollista.

 

Erityisen ihastuneita Harry Potteriin ovat äidit.

Potter-kävelyihin erikoistunut Tour for Muggles voitti tänä vuonna Tripadvisorin Traveller´s choice -palkinnon. Velhojen vetämät kävelykierrokset on nyt rankattu Ison-Britannian kymmenen parhaan matkailuelämyksen joukkoon.

Se on kova saavutus. Lontoossa on nimittäin tarjolla niin paljon erilaisia Potter-kierroksia, että sesonkiaikaan ryhmät joutuvat väistelemään toisiaan Viistokujalla.

Kävelyt kestävät yleensä kolmisen tuntia, joten ne eivät sovi perheen pienimmille. Viikonloppuisin ja loma-aikoina mukana on myös lapsia ja teini-ikäisiä, mutta yleensä aikuiset ovat enemmistönä.

”Osallistujat jakaantuvat kahteen suureen ryhmään. Ensinnäkin ovat kaksi-kolmekymppiset, jotka ovat kasvaneet Harry Potterin kanssa koko ikänsä, toisekseen viisi-kuusikymppiset eli heidän vanhempansa. He ovat lukeneet lapsilleen Potter-kirjoja ja ihastuneet niihin samalla itse”, Lestrange kertoo.

Erityisen ihastuneita Harry Potteriin ovat äidit. Se johtuu osin kiitollisuudenvelasta, sillä ensimmäisen Potter-kirjan ilmestyttyä vuonna 1997 maailmalta alkoi kuulua kummia: pojat innostuivat lukemaan.


Potter-kävely on mainio tapa tutustua Lontooseen. Siitä on kiittäminen Potter-kirjailija J. K. Rowlingia, joka asetti kaksi ehtoa, kun kirjoista ryhdyttiin tekemään elokuvia.

Ensinnäkin näyttelijöiden on oltava brittejä. Toisekseen elokuvassa nähtävien rakennusten on sijaittava briteissä – Englannissa, Skotlannissa tai Walesissa.

Talot on tietenkin taiottu valkokankaalle elokuvastudiossa, mutta mallia ja inspiraatiota on haettu oikeasta Lontoosta ja myös esimerkiksi Oxfordista, jossa sijaitsee historiallinen Christ College.

Velho-opas tietää ja tuntee Lontoon velhomaailman, kertoo totta ja tarinaa ja hauskoja anekdootteja. Erityisen lähellä hänen sydäntään ovat nimet ja niiden etymologia.

Ja jästit kääntävät katseensa kuuliaisesti sinne, minne oppaan taikasauva osoittaa: Irveta-pankki (Australia House), torinäkymä, jonka Harry näkee ikkunasta (Borough Market) ja Millennium Bridge, jonka kuolonsyöjät tuhoavat.

Luke Lestrange on erinomainen opas. Käy ilmi, että hän on ammatiltaan näyttelijä.


Lontoossa on tarjolla muitakin kirjallisia kierroksia, esimerkiksi Sherlock Holmesiin tai Charles Dickensiin perustuvia. On myös populaarikulttuurin ilmiöitä, kuten Beatlesiä, esitteleviä kierroksia.

Ylivoimaisesti suosituin teema on kuitenkin Harry Potter, yhdistelmä fantasiakirjallisuutta ja elokuvaa.

Harry Potteriin voi törmätä myös teatterissa. Hänen myöhemmistä vaiheistaan kertova, ennätysmäärin palkintoja kahminut näytelmä Harry Potter ja kirottu lapsi menee Palace Theatressa täysille katsomoille jo neljättä vuotta.

Myös alkuperäisen Harry Potter -näyttelijän eli Daniel Radcliffen voi bongata näyttämöltä. Seuraava ensi-ilta on tammikuussa, jolloin Radcliffe tekee Clovin roolin Beckettin näytelmässä Leikin loppu.

 

Lontoon kaduilla voi nähdä pikkuvelhoja supisemassa loitsujaan.

Jotkut pienet Potter-fanit tiettävästi toivovat 11-vuotislahjaksi kutsukirjettä Tylypahkan velhokouluun. Mutta vaikka kirje jäisi tulematta, se ei suinkaan merkitse leikin loppua.

Lontoon eläintarhassa on esimerkiksi huomattu kävijämäärien nousseen matelijatalossa, jossa Harry Potter ensimmäisen kerran huomasi osaavansa taikoa ja puhua käärmeille. Pienet Potter-fanit yrittävät nyt samaa.

Toiset taas hakevat innoitusta Hermione Grangerin perustamasta kotitonttujen vapautusliikkeestä. He osallistuvat sen toimintaan jättämällä sukkia julkisille paikoille.

Ja aina on mahdollista elää fantasiaa todeksi pukeutumalla velhomaisiin vetimiin. Niitä saa King’s Cross -aseman Harry Potter -kaupasta, joka sijaitsee myyttisen 9 3/4 -junalaiturin vieressä.

Laiturilla on yleensä parin tunnin jono, sillä turistit haluavat muistoksi valokuvan itsestään juoksemassa päin seinää – Potterinsa lukeneet tietävät, mistä tässä on kyse.

Lontoon kaduilla voi myös nähdä pikkuvelhoja supisemassa loitsujaan, ja sivummalla ammattivalokuvaaja ikuistaa parhaat poseeraukset kuviin. Kokonainen päivä Harry Potterina tai Hermione Grangerina on suosittu elämyslahja.


Varsinainen Potter-hittituote on koko päivän kestävä kierros Warner Brothers -elokuvastudiolla Leavesdenissa.

Kierrokset kuljetuksineen maksavat keskimäärin vähän yli tai alle sata euroa, mutta kalliimpiakin yksityispaketteja on tarjolla. Kierrokset kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Lippuun sisältyy yleensä kolme ja puoli tuntia aikaa. Aika loppuu monelta kesken, sillä studiolla riittää katsottavaa ja koettavaa.


Useimmat saapuvat Lontoosta Leavesdeniin bussilla. Matka kestää reilun tunnin ja perillä on vastassa väenpaljous, sillä studiolla vierailee jopa 6 000 ihmistä päivittäin. Onneksi sisäänpääsyajat on porrastettu ja alue niin laaja, että jonossa kulkeminen loppuu siihen paikkaan, jossa portti Tylypahkan juhlasaliin aukeaa.

Paikka on niin vaikuttava elämys, että sen rinnalla kelttien kivetkin kalpenevat. Tylypahka onkin ollut jo kolmen vuoden ajan suositumpi nähtävyys kuin Stonehenge, Ison-Britannian perinteinen ykköskohde.

Warner Brothersin Making of Harry Potter -kierros on siis jo koko saarivaltakunnan suosituin nähtävyys.


Vinkkejä Potterin Lontooseen

Tour for Muggles: jästikierrokset noin 18 e (aikuinen) ja 16 e (lapsi). Yksityiskierrokset noin 168 e ryhmältä. (tourformuggles.com)

Get Your Guide -sivustolta löytyvät kaikki mahdolliset turistikierrokset. Halvin Potter-kävely noin 13 e, halvin Warner Brothers -kierros bussikuljetuksineen noin 82 e. Tarjolla on paljon erilaisia ja erihintaisia kierroksia, esimerkiksi Potter-retkiä Gloucesteriin ja Oxfordiin. (getyourguide.com)

Warner Brothers -studion Making of Harry Potter -kierros (ilman kuljetuksia ja opastusta): aikuiset noin 50 e, lapset noin 42 e, perhelippu noin 166 e. Studiolle Leavesdeniin pääsee myös julkisilla: lähin juna-asema on Watford Junction, josta kulkee pikkubussi. (wbstudiotour.co.uk)

Harry Potter -kaupat sijaitsevat elokuvastudiolla ja King’s Cross -asemalla. Potter-grafiikkaa ja velhokirjallisuutta myy MinaLima (Greek Street 26).

Jack Thornen näytelmä Kirottu lapsi menee Palace Theatressa (Shaftesbury Ave 113).
Hinnat on muutettu punnista euroiksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää