Matka

Euroopan maantiet ovat pyöräilijälle kuin aikuisten huvipuisto – koeajoimme viisi komeaa reittiä

Euroopan hulppeilla maisemareiteillä pyöräilijä pääsee pakoon Suomen kylmyyttä ja routivia teitä. Toimittaja antaa vinkit viiteen erilaiseen pyöräilyn mekkaan.

Denía, Espanja

Pusken polkupyörällä vastatuuleen Espanjan paahtavan auringon alla. Puuska tarraa avonaisena liehuvaan tuuliliiviin ja viilentää mukavasti. Tie on tyhjä, ja polkupyörä rullaa täydellisen tasaisella asfaltilla.

On maaliskuun loppu, mutta pyörälenkille ei ole tarvinnut pukea takkia tai pitkiä lahkeita. Tämän takia pyöräilijä lähteekin lomalle Espanjan Deníaan: pakoon Suomen kylmyyttä sekä roudan runtelemia maanteitä.

Denían seudulla Espanjan itärannikolla riittää ­hyväkuntoisia teitä ajettavaksi vaikka pariksi viikoksi. Alle viikossakin ehtii päästä vauhdin hurmaan.

Talven jälkeen edellisestä pyörälenkistä on kulunut kuukausia, joten tasaiset reitit houkuttelevat. Deníasta matka vie Xalón, Orban, Sagran ja Pegon kyliin. Paikkakunnat ovat niin pieniä, että liikennettä ei ole paljon. Autojen seassa joutuu puikkelehtimaan vain, jos osuu kylien keskustaan siestan alkaessa tai sen loppuessa.

 

Ohi voi pyyhältää kovia eurooppalaisia ammattilaispyöräilijöitä.

Denían seudulla maasto on melko tasaista ja nousut ovat ­armollisia. Jokaisella suositulla pyöräilykohteella on kuitenkin oma kuningasnousunsa.

Deníassa se on Coll de Rates. Ylämäki lähtee Parcentin kylästä, ja rauhallista tahtia polkien sen huhkii ylös alle 40 minuutissa.

Kanssapyöräilijöitä kannattaa tarkkailla, koska ohi voi pyyhältää Remco Evenepoel ja muitakin kovia eurooppalaisia ammattilaispyöräilijöitä.

Heidän on syytä antaa mennä ohi. Ehkä heidät tavoittaa vuoren huipulla, jonka kuppilassa paikalliset pyöräilijät ja pyöräilyturistit palkitsevat itsensä kahvilla ja leivoksella tai oluella.

Voimakas myötätuuli houkuttelee jo jatkamaan alamäkeen serpentiinitietä kohti Castell de Castellsia. Vauhti nousee niin hurjaksi, että vatsaan ottaa, kun pyörä kiidättää vuoristomaisemien sekä oliivi- ja manteliviljelmien halki.

Alempana tuoksuu appelsiini. Neulansilmämutkiin on puristettava jarruja rystyset valkoisina.

Alamäki pyörän selässä on aikuisten huvipuistoista paras.

Deníaan pääsee lentämällä ensin Helsingistä Alicanteen. Pyörävuokra n. 23 euroa päivä. Oman pyörän kuljettaminen maksaa n. 55–100 euroa lentoyhtiöstä riippuen.

Mallorca, Espanja

Suositun matkailusaaren näkee uusin silmin pyörän selästä.

Palma de Mallorcan rantakadun yökerhojen edustat ovat aamuun mennessä rauhoittuneet, ja paikalle on ilmestynyt sporttista porukkaa. Pyöräilijöiden yhteisestä sopimuksesta lenkeille lähdetään rannasta. Yleensä joukkoon mahtuu mukaan, jos vain kunto riittää.

Porukoilta kannattaa aluksi kysyä, kuinka lujaa ja kuinka pitkä lenkki on tarkoitus ajaa. Mallorcalla voi valita, tekeekö tänään mieli ajella tasaisia reittejä vai nousta vuorille.

Lähdetään ensin tasaisille teille, joita on yli puolet saaren pinta-alasta. Vain parin metrin levyiset asfaltoidut kujat mutkittelevat oliivi- ja mantelipeltojen välissä. Vastaan rullaa kymmeniä saksalaisia pyöräilyporukoita.

Ovatko saksalaiset ostaneet koko saaren, ihmettelee paikallisia kuppiloita etsivä pyöräilyturisti. Monen ravintolan ja kahvilan edessä liehuu viiri saksalaisomistuksen merkiksi.

Pyöräilijällä on aina nälkä, joten kuppila kelpaa etenkin, jos sieltä saa mallorcalaisia herkkuja: pan amb olia eli leipää oliiviöljyllä ja mantelikakkua.

 

Pahimpaan sesonkiaikaan sunnuntaiajelija tuntee itsensä hetkittäin teiden tukoksi.

Pelkästään tasaisen maan lenkkejä polkiessa kuluisi viikko, mutta saaren länsiosan maisemaa hallitsevat vuoret houkuttelevat. Tie Andraxt’sta Sólleriin kulkee vuoren rinnettä ja laskee seinäjyrkkänä mereen. Voimakas tuuli yrittää tarttua pyörään, ja kevyt kuljettaja joutuu taistelemaan pysyäkseen tiellä.

Reitti Andraxt’iin on raskas mutta karuudessaan upea, ja siksi matka on taistelun arvoinen.

Jos jaloissa on vielä voimaa, kannattaa lasketella Sóllerista jyrkkä mäki Port de Sa Calobraan. Mäki on Mallorcan pyöräilyloman ykkösjuttu, joka houkuttelee turisteja ruuhkaksi asti – siitäkin huolimatta, että raastava mäki on myös noustava ylös.

Maantiepyöräily on Euroopassa suosittu laji, ja Mallorca on pyöräilyporukoiden klassikkokohde. Etenkin tasaisimmat reitit ja Sa Calobran mäki ruuhkautuvat keväisin, kun ammattilaispyöräilijät ja harrastajat suuntaavat harjoittelemaan samalle saarelle.

Pahimpaan pyöräturismin sesonkiaikaan maalis-toukokuussa sunnuntaiajelija tuntee itsensä hetkittäin teiden tukoksi.

Mallorcalle pääsee lentämällä suoraan Helsingistä. Pyörävuokra n. 40 euroa/päivä.

Toscana, Italia

Toscanalla on maine paikkana, jossa vehreitä kujia pitkin pyöräillään viinitilalta toiselle mekon helmat lempeästi liehuen.

Sekin onnistuu, mutta pääosin Toscanan maasto on jyrkkää ja mäet ovat julmia. Luccan ja Monte Cantini Termen seudulla jyrkiltä mäiltä ei voi välttyä.

Välillä nousut vievät kuntoilijasta voiton. Reisistä loppuu puristus, ja vauhti hiipuu serpentiinitien terävässä mutkassa.

Lähden ajamaan vehreitä, linnavuorten reunustamia teitä Cantagrillosta Vincin, Empolin, Carmignanon ja Quarratan kautta takaisin Cantagrilloon. Ajoa kertyy noin 80 mäkistä kilometriä.

Matkan jaksaa puskea cannellonit ja cappuccinot mielessään. Mutta juuri, kun tiukka nousu vuorelle on huiputettu, ravintolan tarjoilija vetää oven kiinni ja kääntää closed-kyltin näkyviin – eikä avaa, vaikka kolkuttelisi ovelle. Paikalliset pitävät kiinni ruoka-ajoista suosittujen pyöräilyreittienkin varrella.

Voimat ovat lopussa, eikä pyörä enää kulje. Täytyy tehdä jotain epäsankarillista ja tilata taksi. Autolla pääsee hurauttamaan suoraan tryffeleistä kuuluisaan San Miniaton kylään.

 

Tryffelipasta ja tiramisu korjaavat nopeasti energiavajeen.

Vihdoin ruokaa. Tryffelipasta ja tiramisu korjaavat nopeasti energiavajeen.

Yleensä pitkät lenkit puristavat rasvat kuntoilijasta, ja pyöräilylomalta palaa kotiin hoikempana kuin sinne lähtiessä.

Toscanassa käy toisin. Miten on mahdollista, että viiden päivän kovan puurtamisen jälkeen farkut eivät enää mahdu vyötäröltä kiinni?

Toscanan Luccaan pääsee lentämällä Helsingistä Münchenin kautta Pisaan. Pyörävuokra n. 40 euroa/päivä.

Livigno, Italia ja Sveitsi

Aivan Italian ja Sveitsin rajalla, Alppien sylissä sijaitsevasta Livignon kylästä suunta on vain ylöspäin.

Todellinen pyöräilyn pyhiinvaeltaja saapuu tänne huiputtaakseen lähes 2 800 metriin nousevan Stelvion. Huipulle pääsee kahta reittiä, joista pidempi ja klassisempi reitti kulkee pohjoista rinnettä.

Samoilla teillä on käyty maantiepyöräilyn historian suurimmat kamppailut lajin legendojen välillä 1970-luvulla, kun pyöräilykisat olivat sankarillisia selviytymismatkoja.

Kuntoilija saapuu Stelvion juurelle odottavin mielin. Sitä paitsi, Livignon alppikylässä on ihan oikeaa urheilumaailman tuntua. Siellä voi bongata monien lajien maailman huippuja harjoittelemassa.

Livigno on myös verovapaa shoppailualue, joten lenkin jälkeen koittaa toinen kova rutistus vaaterekkien välissä.

 

Kiipeämisen tuskaa helpottaa muiden pyöräilijöiden sympatia.

Tosin Stelvion rinteiden teitä polkiessa alkaa tuntua, ettei kaupoille taida ehtiä. Prato Alto Stelvion huippu lähestyy hitaasti. Nousua helmalta huipulle kertyy 25 kilometriä, eikä tie ole pelkästään serpentiiniä, vaan terävästi kurvailevaa sykeröä.

Reitillä on oikeastaan kaksi nousua. Ensimmäinen on helpompi, ja kuntoilija innostuu huhkimaan liian lujaa. Toinen nousu tuntuu loputtomalta, sillä mutkan takaa paljastuu aina seuraava mutka.

Tapahtuu kuitenkin se, minkä takia tänne on tultu. Mieli alkaa vaeltaa ympäröivässä luonnossa, kierrellä harmaiden kallioseinämien ja lumihuippujen ympärillä sekä virrata alhaalla kimmeltävän joen uomissa.

Kiipeämisen tuskaa helpottaa muiden pyöräilijöiden sympatia. Kaikki kannustavat toisiaan ja ovat yksimielisiä siitä, kuinka mahtavaa tämä on.

Livignoon pääsee lentämällä ensin Helsingistä Milanoon. Pyörävuokra n. 50 euroa/päivä.

Zakopane, Puola

Zakopanessa voisi ajaa reitin, jossa pyöräilypaidan takataskuun tungettaisiin eväiden lisäksi passi. Tatra-vuoren huipun voisi kiertää ympäri Slovakian kautta.

Siis voisi, jos jaksaisi. Reitti on 180 kilometriä pitkä, joten pysytään sittenkin Puolan Zakopanessa, Tatran koillispuolella.

Puola ei ole pyöräilymaana Etelä-Euroopan tasoinen. Tiet ovat roudan runtelemia kuten Suomessa. Isoilla teillä autot suihkivat läheltä ohi ja tekevät olon turvattomaksi.

Liikenne on villiä verrattuna eurooppalaiseen, pyöräilijöitä kunnioittavaan kulttuuriin. Pääteitä kannattaa ajaa vain sen verran kuin on aivan pakko.

 

Tuntuu kuin olisi päässyt ajassa taaksepäin.

Zakopanen viehätys on pikkuteiden verkosto, joka seurailee jokien varsia. Lempeästi kumpuilevat tiet vievät läpi puolalaisen maalaismaiseman. Täällä ei tarvitse huhkia äkkijyrkkiä mäkiä niin kuin Alpeilla.

Tuntuu kuin olisi päässyt ajassa taaksepäin. Kapeilta teiltä näkee maalaistalojen pihoille, joilla pitkiin hameisiin ja huiveihin pukeutuneet muorit tekevät arkiaskareitaan.

Nummilla laiduntavat lehmät. Maalaisromantiikka saavuttaa huippunsa, kun heinäseipäiden välistä astelee morsiuspari ja asettautuu poseeraamaan hääkuvia varten.

Varsinkin hiihtokauden ulkopuolella Zakopanesta selviää sen verran kohtuullisin kuluin, ettei hotellin tähdistä tarvitse tinkiä. Välillä voi jäädä hotellille ihailemaan vuoristomaisemaa aurinkotuolista ja syömään illallista Michelin-tasoisessa ravintolassa.

Zakopaneen pääsee lentämällä ensin Helsingistä Krakovaan. Pyörävuokra n. 30 euroa/päivä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Poliisi etsii kadonnutta helsinkiläisnaista

  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää