Matka

Kiehtovinta Amsterdamia on nyt pohjoinen – mutta se on nähtävä heti, sillä pian tilalle tulee asuntoja

Rähjäiset telakka-alueet muuntuvat monissa eurooppalaiskaupungeissa asuinalueiksi, mutta Pohjois-Amsterdamissa muutos on erityisen kutkuttava. Ennen asuntojen tuloa Noordista on ehtinyt kehkeytyä suosittu ajanviettopaikka ja kestävän kehityksen keskus.

Harmaantuneet lankut tuovat mieleen mökkilaiturin, mutta täällä Pohjois-Amsterdamissa Noordin kaupunginosan rannassa ne on nikkaroitu kiemurtelevaan muotoon. Kierrätysmateriaaleista koottu paikka on kuin hippien bilekeidas, mutta oikeasti tämä ranta-alue, De Ceuvel, on yksi Euroopan kiinnostavimmista kiertotalouden keskuksista ja trendikäs vapaa-ajanviettopaikka.

Kymmenen vuotta sitten ranta oli Amsterdamin kaupungille murheenkryyni ja vakava ympäristöongelma. Aiemmin paikalla toiminut telakka oli saastuttanut maa-aineksen ja mennyt sitten konkurssiin.

Kaupunki kaavaili rakennuttavansa alueelle asuntoja joskus myöhemmin. Ensin se järjesti ideakilpailun, jonka voittaja saisi pitää alueen kymmenen vuotta.

Ryhmä arkkitehteja ehdotti alueelle ekologista toimistokylää, jossa ratkottaisiin kestävän kehityksen haasteita. Niinpä laitureiden väleissä lepää nyt käytöstä poistettuja kanaalialuksia, jotka on kunnostettu kiertotalouden periaatteella toimiviksi toimistoiksi ja ateljee-tiloiksi.


De Ceuvelia esittelee alueella toimivan Metabolic-yrityksen Thomas Thorin.

”Tutkimme ja kehitämme täällä hiilineutraaleja ratkaisuja globaaleihin tarpeisiin”, Thorin sanoo harppoessaan laituria pitkin. Hän kehottaa katsomaan lankkujen reunoilla rehottavia kasveja, kuten mustapajua, englanninraiheinää ja leveäosmankäämiä.

”Olisimme voineet kuoria pari metriä saastunutta maata, mutta mieluummin testaamme uusia menetelmiä ja kasvatamme täällä maanpuhdistuskasveja.”

Naapuruston vapaaehtoiset hoitavat pilottikokeilun istutuksia, jonka yhteistyökumppani on Brysselin yliopisto.

”Tulokset ovat lupaavia, varmasti käytännöt leviävät pian”, Thorin kertoo.

Thorin esittelee entisiin paatteihin asennettua rakennustekniikkaa, joka näyttää tee-se-itse -ratkaisulta, mutta yleistyessään se voisi mullistaa asumisen ilmastohaasteita. Poistoilmasta kerätään lämpö, ja tiskivedet suodatetaan ja ohjataan pihaan kasteluvedeksi.

”Siihen kyllä tarvittiin kaupungilta erityislupa.”

Aikaisemmin biojäte muutettiin kahvilan hellaan biokaasuksi, mutta kokeilu on nyt tauolla.

Kesäkaudella kattopuutarha tuottaa kahvilan vihanneksia ja kalaa. Aquaponics-järjestelmän suljetussa kierrossa vesi ja ravinteet kulkevat hyvässä tallessa puutarhan ja vesialtaan väliä.

Erityisen ylpeä Thorin on kuivavessoista.

”Maailman makean veden varannot ovat rajalliset. On järjenvastaista sekoittaa juomakelpoiseen veteen ulosteita, jotka sitten vedenpuhdistamossa pitää kovalla vaivalla erotella.”

De Ceuvelin vessoissa virtsa ohjautuu tankkeihin, joissa se kiteytetään kiinteään muotoon. Lopulta se päätyy lannoitteeksi.

Thorin osoittaa parin sadan metrin päähän. Sinne rakennetaan uutta, veden päällä kelluvaa asuinaluetta nimeltä Schoonschip. Siitä tulee kestävän talotekniikan edelläkävijä ja hiilineutraali alue.

”Noihin taloihin tulee virtsan ja ulosteen erottelevat kuivavessat. Me olemme olleet mukana kehitystyössä.”


Iltapäivällä De Ceuveliin saapuu koko ajan väkeä. Osa tutkii alueen infotauluja, toiset tilaavat oluen. Alun perin kanttiini tehtiin palvelemaan alueen konttoriväkeä, mutta siitä on tullut yksi kaupungin suosituimmista oleskelupaikoista.

Etenkin kauniilla säällä terassilla on keikkoja ja tiivis tunnelma. Matkailijat voivat yöpyä alueen asuntolaivoissa eli Hotel Asile Flottantissa.

”Meillä on vuokrasopimusta enää muutama vuosi. Toivomme, että kaupunki jatkaa sitä”, Thomas Thorin sanoo.

Niin täällä pohjoispuolella on käynyt monelle muullekin väliaikaiseksi tarkoitetulle projektille.


”Voitteko kuvitella, että tuolla nosturin ohjaamossa on hotellihuone, joka maksaa 800 euroa yöltä, esitelmöi opas Alex Pope.

Ilman opastusta satamanosturin Crane Hotel Faralda jäisi huomaamatta. Alternative Tour on epävirallinen turistikierros Pohjois-Amsterdamin erityispiirteisiin. Opas kertoo Amsterdamin vaihtoehtokulttuurin noususta 1970-luvulta, punkin aikakaudesta ja talonvaltauksista.

”Amsterdamissa pohjoispuolella tapahtuu nyt ehdottomasti eniten”, hän sanoo ohjatessaan porukan kohti entistä telakkahallia NDSM:ää.

Sen tiiliseinään joku on telannut tekstin ”Make art not €”. Ensi vuonna hallissa avautuu maailman suurin katutaiteen museo.

Toistaiseksi sitä kutsutaan nimellä Street Art Today. Varsinainen nimi paljastetaan myöhemmin.

Tila on valtava, rakennettiinhan täällä ennen laivoja. Tilaan on jo ripustettu museon kokoelmaan hankittuja teoksia 200 kansainväliseltä taiteilijalta. Luvassa on vaihtuvia näyttelyitä, työpajoja ja oheisohjelmaa.

Museon ulkoseinässä on jo brasilialaisen Eduardo Kobran näkemys Amsterdamissa holokaustin aikaan piileskelleen Anne Frankin kasvoista ja teksti Let me be myself.


Päästäkseen Pohjois-Amsterdamiin pitää tulla veden yli tai ali. Autot kiitävät meren ali tunnelissa, mutta viehättävin on matka pyörän kanssa ilmaisella lossilla. Noord on suuri alue, jossa välimatkat voivat uuvuttaa kävelijän.

Ennen alueella asui lähinnä telakkatyöläisiä ja siellä oli kaupungin halvimmat asunnot. Viime vuonna metroverkosto laajeni pohjoiseen ja asuntojen hinnat nousevat nopeimmin koko Amsterdamissa. Jotkut pelkäävät Noordin menettävän luonteensa, mutta opas Alex Popen mielestä kaupungin kuuluukin kehittyä.

”Juuri tämä muutosvaihe ja asioiden väliaikaisuus on kiinnostava.”


Pikku hiljaa myös vakiintuneemmat instituutiot laajenevat pohjoiseen. Niistä tunnetuin on Vondelparkista muuttanut elokuvamuseo Eye. Sen valkoinen muoto Ij-joen rannalla tuo mieleen japanilaisen origamin. Museon vaihtuvat näyttelyt kertovat elokuvahistoriasta ja sen myymälä on yksi maailman arvostetuimpia museokauppoja.


Filmipyhätön jälkeen pohjoisessa kannattaa paneutua vanhaan ja kuluneeseen. Käytetyn tavaran hallissa Neef Louisissa alkaa toivoa, että olisi sittenkin valinnut kulkupeliksi pakettiauton.

Rautahyllyillä on vaneri-, tiikki- ja teollisuuskalusteita monelta vuosikymmeneltä. Ei ihme, että lavastajat ja mainosväki rakastavat tätä liikettä.

Samassa pihapiirissä toimii myös toinen suuri vanhan ja uusvanhan tavaran halli, Van Dijk en Ko. Se on erikoistunut itäeurooppalaisiin puukaappeihin, joita saa kaikissa mahdollisissa väreissä.

Hyllyissä on kummallisia eriä tavaraa, kuten röykkiöittäin patinoituneita alumiininaulakoita ja gobeliinipäällysteisiä tuoleja. Kummallakin liikkeellä on hyvät verkkokaupat.


Kun ravintoloitsija Niels Wouters vuonna 2006 avasi ankeaan teollisuushalliin 300-paikkaisen ravintolan, moni piti häntä hulluna. Ensimmäiset asiakkaat olettivat, että paikka, jonka nimi on Hotel de Goudfazant tarjoaa majoitusta. Joku epäilijä puolestaan arveli, että saliin kuvauskohteiksi jätetyt pikavene ja vanha auto peittelisivät surkeaa evästä. Väärin sekin.

Edullista ja yllätyksellistä eurooppalaisruokaa tarjoava ravintola alkoi vetää väkeä eikä kävijöiden virta ole tyrehtynyt vieläkään. Goudfazantin imussa alueen muutkin hallit ovat muuttuneet boheemeiksi illanviettopaikoiksi.

FC Hyena on art house –elokuvateatteri, jonka ravintolassa on erinomainen alkuviinien valikoima ja naposteluannosten lista. Sen takaa löytyy Hotel de Goudfazantin entisten työntekijöiden perustama ruokapaikka Skate Cafe, jossa on myös skeittiramppi ja -kursseja.

Kolmen vuoden kuluttua niiden tilalle aletaan rakentaa uutta asuinaluetta. Entisessä junanvaunussa toiminut hummus-tehdas sulki jo ovensa.

”Omistaja taisi muuttaa New Yorkiin”, Alex Pope sanoo.


Toisaalta osa väliaikaiseksi tarkoitetuista paikoista on saanut jatkaa. Rahtikonteista yhteen hitsatun ja tuontihiekalla biitsikohteeksi tuunatun kuppila Pllekin piti olla paikoillaan vain viisi vuotta. Suuren suosion ansiosta se saikin jäädä.

Myös 1930-luvulla rakennettu entinen pankkirakennus todennäköisesti pysyy, vaikka ympärille nousee koko ajan uutta. Talossa toimii Cafe Modern, joka nimestään huolimatta ei ole kahvila vaan hotelli ja ravintola. Sen yläkerran kolmen huoneen sisustuksesta vastaavat avantgardistiset muotoilijat. Tuloksena on värikäs ja mukavan kolkko tunnelma.

Alakerran pankkisali puolestaan on hipsterien arvostama ravintola, jossa hapanjuurileipä leivotaan itse ja naapuruston viljelijät pistäytyvät tuomassa satoaan. Alkoholitonta volgansieniteetä eli kombutsaa vaikuttaa kuluvan lähes yhtä paljon kuin viinejä.


Siltavahtien kopeista tuli yhden huoneen hotellejaVanhat lokasuojat rämisevät, kun pyöräilijät ylittävät kanaalin sulkua. Haikara kaartelee kanaalin yllä, iäkäs nainen menee uimaan.

Seison Pohjois-Amsterdamissa Buiksloterdraaibrug-nimisen sillan vahtikopissa ja aion yöpyä täällä. Aiemmin Amsterdamin nostosiltoja käyttivät siltavahdit. Kun viimeisetkin sillat automatisoitiin, vahtikopperot jäivät tyhjiksi.

Jätän ikkunan auki kesäyöhön ja käyn isoon hotellivuoteeseen. Aamulla hörpin automaatin keittämää kahvia, kun sillalleni astelee tämän kummallisen hotelli-idean keksijä Suzanne Oxenaar.

”Vuosikausia haaveilin, että pääsisin katsomaan, miltä näissä siltamestareiden vartiokopeissa näyttää. Automatisoinnin jälkeen jotkut olisivat halunneet muuttaa koppeihin asumaan, osa puhui niiden purkamisesta, mutta monet näistä on rakennuksina suojeltuja”, Oxenaar kertoo.


Kuvataiteilijataustainen Oxenaar tunnetaan Amsterdamissa yhtiökumppaninsa Otto Nanin kanssa visionäärisenä hotellikehittäjinä. Kaksikon ensimmäinen hotelli Lloyd sai paljon mainetta tarjoamalla huoneita jokaisessa tähtiluokituksessa. Yhteisöllinen design-hotelli houkutti etenkin kulttuuriväkeä, jota kannustettiin esiintymään ja jakamaan osaamistaan muiden kävijöiden iloksi.

Kaksikon seuraavan hotellin, Exchangen, idea on erityislaatuiset huoneet, jotka ovat muotisuunnittelun opiskelijoiden käsialaa. Huoneissa on esimerkiksi suurennetun t-paidan laskoksista koostuva seinä, installaatioita ja paljon Instagram-potentiaalia.

Kun Suzanne Oxenaar kävi Amsterdamin kaupungintalolla esittelemässä siltavahti-ideaansa, hän mursi jään tarjoamalla siltakoppien muotoon valmistettuja karkkeja.

Nyt eri puolilla kaupunkia 28 sillalla on yhden huoneen hotelli, jonka ovi aukeaa mobiilisovelluksella. Siivoojat liikkuvat kohteiden väliä rahtipyörillä.

Uusin rakennus on vuodelta 2009, vanhin 1673. Joukossa on aaltopellillä pinnoitettuja teollisuuskoppeja sekä funkkishelmiä.

”Emme missään nimessä halunneet tehdä museoita vaan persoonallisia tiloja, joissa on myös tämän päivän muotoilua.”


Siltavahtien kopeista muodostuvan hotelliketjun nimi on karkkimaisesti Sweets hotel. Oxenaar kertoo, että alkuun joissakin kaupunginosissa naapurit vastustivat ideaa.

”Mutta kun pidimme avoimien ovien päivän, naapurit jonottivat tunteja katsomaan. Nyt me tarjoamme heille majoitusta puoleen hintaan ja iso osa asiakkaistamme onkin paikallisia.”

Nyt Oxenaar edistää jo seuraavaa hotelli-ideaansa nimeltä Hotel Holland. Oxenaar aikoo houkutella matkailijoita maaseudulle pieniin kyliin ja hiljaisiin taajamiin.

”Kun lipunmyynti siirtyi automaatteihin ja verkkoon, Hollannissa jäi tyhjilleen 400 rautatieasemaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Antti Rinne sai Valioliiga-seura Norwichilta mieluisan lahjan: ”Aamuni alkoi mukavalla yllätyksellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  9. 9

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää