Matka

Leppoisa Porto tarjoaa yllätyksiä – kaupunkiin voi tutustua vaikka futistähtien, fadon ja koristekaakeleiden jäljissä

Porton kaupunki on suomalaisten suosikkikohde Portugalissa. Tunnettujen nähtävyyksien ohessa Porton seutua voi kiertää myös kansanfadon, futistähtien tai koristekaakeleiden perässä.

Atlantin valtameri jysähtää majakan kupeeseen Portossa Pohjois-Portugalissa. Aallonmurtajalla seisova mies tarttuu kahden pienen lapsen käteen. Suolaiset pirskahdukset lennähtävät ilmaan.

Felgueirasin majakkatorni Dourojoen suulla on Portugalin tunnetuin majakka. Kuohut peittävät varsinkin syksyn ja talven myrskyissä 17 metriä korkean majakan välillä kokonaan. Silloin portolaiset pukeutuvat lämpimästi ja saapuvat ihailemaan meren uhoa – turvallisen välimatkan päästä.

Majakkaranta reunustaa Foziksi kutsuttua Porton aluetta. Kesällä täällä paistatellaan jollakin Porton seudun kymmenien kilometrien pituisista uimarannoista.

Ja jos me ulkomaalaiset tallomme toistemme varpaille Portugalin kakkoskaupungin aina vain suositummassa historiallisessa keskustassa, hiukan syrjemmälläkin pääsee Porton makuun.

Jykevät sotilaslinnoitukset vartioivat Fozia. São Joãon ja reikäiselle kalliolle rakennetun Juustolinnan eli Castelo do Queijon muureilta tähystettiin aikoinaan merirosvoja ja itänaapurin Espanjan sotalaivoja. Tykinpiiput osoittavat yhä ulapalle.

Nyt upean, pitkän rantaesplanadin baareista ja kahviloista tiiraillaan avoautojen merkkejä. Koristeellisissa huviloissa ja pikkupalatseissa asustaa nimittäin Portugalin kermaa.

”Super nice”, ylistää futismaailman sympaattinen maalivahti Iker Casillas Instagram-tilillään. Espanjalainen Casillas viihtyy monien jalkapalloilijoiden tavoin Fozin kortteleissa. Entinen Real Madridin tähtipelaaja kehuu 15 miljoonan seuraajan Insta-tilillään portolaista leppoisuutta, kahviloita ja ruokapaikkoja.

Jalkapalloseura FC Porton huomassa kasvaa nuoria kykyjä, ja Dragãon kotistadionilla näkee myös urahuipun ohittaneita kuuluisuuksia. Sydänvaivoista toipuva Casillas huilaa seuran johtotehtävissä.

Valoisassa, Atlantille antavassa Tavin konditoriassa kannattaa siis käydä maalivahdin jäljissä siemaisemassa kahvia ja nauttimassa tainnuttavan hyviä leipomuksia.

Trendikkäässä ravintola Wishissä saattaisi bongata myös jalkapallotähti Cristiano Ronaldon hengailemassa lähellä asuvan managerinsa kanssa. Ravintolassa ruokaillaan kirkkopihan suojissa, sillä meri moukaroi omistajien edellisen paikan tuhoisissa talvimyrskyissä.

Yläluokkaisten bulevardien uumenista löytyy myös huipputason nykytaiteen museo Serralves. Installaatiot levittäytyvät myös valtaisaan puistoon.

Pikkuväki pääsee kurkistelemaan puiston nurkassa eläintilan arkeen. Kiitellyssä museossa kävi lähes miljoona ihmistä viime vuonna.

Viinituvan emäntä Rosa Meireles kajauttaa fadon kesken kokkailunsa. Meireles pystyy vahvalla äänellään vaientamaan vaikka täällä toisinaan herkuttelevan Portugalin presidentin.

”En osaa laulaa, mutta laulan silti aina”, Rosa Meireles vitsailee A Viela -tavernassa. Viimeiset lounastajat tekevät lähtöä pitkien ruutuliinapöytien äärestä.

Meireles vaalii täkäläisittäin tascoiksi kutsuttujen tavernojen perinnettä Porton köyhimmässä, Campanhãn kaupunginosassa. Matkailubuumin ansiosta Portoon tulvii rahaa, ja kiinteistöt kallistuvat rajusti. Edullista kotiruokaa tarjoilevat tascot ovat joutuneet sulkemaan ovia, kun rakennusten omistajat vaihtuvat.

”Pahin vaara on ohitettu. Turistikin haluaa kokea aidon tascon antimet”, Meireles luottaa.

Sopan, leivitettyjen suolenpätkien, kivipiirojen, turskapalleroiden, keksikakun ja viinikannun ohella A Vielan nautintoihin kuuluu kansanmusiikki fado. Fadokitaristit kiertävät tascoissa eri viikonpäivinä. Silloin esiintyvät kulmakuntien itseoppineet fadistat tai ken vain haluaa viihdyttää.

Rosoinen Campanhã on Portossa nyt se alue, jonne taiteilijat perustavat ateljeita. Valokuvaajat Manuela Matos Monteiro ja João Lafuentes uskaltautuivat ensimmäisenä pahamaineisina pidetyille kulmille Rua de Miraflorin kadulle.

Yli sata vuotta vanhaan hylättyyn kivimakasiinin kunnostettu galleria on kasvanut vilkkaaksi kulttuurikeskukseksi. Esillä on aina kolme erilaista näyttelyä kotimaisten tai kansainvälisten tekijöiden töitä.

”Keskiluokkaiset portolaiset eivät ennen astuneet ilveelläkään kurjaliston alueelle”, Manuela Matos Monteiro naurahtaa Espaço Mirassa. Lempeä aurinko siivilöityy seinien mustavalkoisiin valokuviin.

Nyt kulttuuriväki sekoittuu kotoisasti paikallisten työläisperheiden joukkoon. Korttelien asukkaat myös osallistuvat taideprojekteihin.

”He kertovat myönteisen huomion nostaneen omanarvontuntoaan”, Matos Monteiro iloitsee.

Vaikka valokuvalla on päärooli, taidetta tarjotaan runonlausunnasta tanssiin. Jazzmuusikot esiintyvät kerran kuussa. Taiteilijat voivat anoa Mirasta myös residenssiä.

Parivaljakkoa kiitetään varsinkin mobiilivalokuvauksen edistämisestä Portugalissa.

”Kännykkä ja sosiaalinen media julkaisualustana toivat mullistuksen. Valokuvaus on demokratisoitunut”, Matos Monteiro kiittää.

Keramiikkataiteilija Marisa Ferreira maalaa tarkalla kädellä azulejoksi kutsuttua koristetiiltä. Säihkyvin värein ja taidokkain kuvioin maalatut kaakelit koristavat portolaisten porvariskotien julkisivuja.

”Taloissa on miljoonittain käsin maalattuja kaakeleita. Jokainen niistä on kuin uniikkitaidetta, ja vieläpä moni portolaista designia”, suitsuttaa Ferreiran työpari Alba Plaza naisten työhuoneessa Bonfimin alueella.

Kun madridilainen Plaza saapui kaupunkiin, hän ihasteli kaakeleita ystävälleen.

”Olen kasvanut Portossa azulejojen ympäröimänä. Sitten tulee vieras, joka saa minut näkemään, kuinka vähän olen arvostanut kaupunkiarkkitehtuuriamme”, Marisa Ferreira päivittelee.

Naiset järjestävät kahden tunnin työpajoja, joissa maalataan portolaiskaakeli mukaan vietäväksi. He ikuistavat katujen azulejoja myös nettijulkaisuihinsa.

Turismi siistii Porton kuluneita katuja ja rappiotaloja ja luo työpaikkoja, naiset sanovat. Mutta he murehtivat sitä, että käsityönä valmistettuja perinnekaakeleita hylätään remonteissa roskalavoille.

”Kun kuvaamme azulejoja verkkoon, kaakeleiden ihailijat matkustavat tänne. Silloin portolaisetkin havahtuvat kulttuuriaarteen säilyttämiseen”, Ferreira sanoo.

Sieraimia hivelee saippuakaupassa. Yli vuosisatainen saippuaperinne kerää arvostusta, ja ulkomaalaisetkin ovat löytäneet saippuakauppojen Claus Porton ja Ach. Briton tuoksut ja mielikuvitukselliset pakkaukset. Miten olisi salaatin tuoksua käsienpesuun?

Claus Portokin pitää työpajoja. Ja klassisen parranajosaippuan ostajat saavat kaupan päälle lomasänkensä siivotuksi. Kun parturimestari Nuno Silva taittelee kuuman pyyhkeen tuolissa lepäävän miehen kasvoille, tästä pilkottaa vain nenänkärki.

Urheiluseuran terassilta kantautuu jumputus. Opiskelijaryhmä ilakoi maisemassa, jota väitetään lajissaan Porton suurimmaksi salaisuudeksi. Guindalensen terassilta pystyy katsomaan melkein nenän tasalta Dom Luís I:n takorautaisen kaarisillan liikennettä.

Guindalensen futisseurassa ei enää potkita palloa. Virvokebaari on avoin kaikille, ja baarimikko esittelee lasivitriinien voittopokaaleja.

"Hämmästyimme iloisesti, kun Game of Thronesin näyttelijä Joe Dempsie julkaisi Instagramissa kuvan lomaltaan Portosta meidän pelipaita kainalossa.”

Näköalabaarin vierestä mutkittelevat jyrkät Guindaisin portaat. Suurten korkeuserojen Portossa on mielinmäärin jalkalihasten kuntoa kysyviä kujia. Nämä raput ovat oikotie keskiaikaisen Fernandinan kaupunginmuurin juurelta Dourojoen rantaan.

Rannassa sijaitsevan, suojellun Ribeiran alueella tungeksivat turistit, ja joen vastarannalla portviinin tuottajien kyltit helottavat. Venäläinen miljardööri on ankkuroinut superjahtinsa turisteja kyyditsevien puupaattien sekaan.

Taksivene putputtaa odottavasti laiturissa Rua do Ouron varrella. Kippari kyydittää joen poikki Afuradan kalastajakylään muutamasta kolikosta.

Muumit voisivat elellä tässä kyläidyllissä: asuntojen ovet ja ikkunat pidetään apposen auki. Hiilloskalan savut houkuttelevat ruokailemaan.

Antero Tavares noukkii lautaseltaan ruoanmurun, jonka Nono-koira ahnehtii sekunnissa. Tavares on kattanut puolison kanssa lounaan kotikadulle.

”Maitopossua, salaattia ja viiniä”, mies myhäilee. 
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää