Amalfinrannikon parhaat puolet

Amalfinrannikko eteläisessä Italiassa on vaeltajan unelmakohde. Hulppeissa vuoristo- ja merimaisemissa on tarjolla yli 120 vaellusreittiä, joista voi valita mieleisensä kunnon mukaan.

Julkaistu:

Sade piiskaa kasvoja. Pahaenteinen jyrinä voimistuu hetki hetkeltä. Paksu, tumma pilvi vyöryy vuorenseinämää alas meitä kohti.

Olemme vaeltaneet muutaman kilometrin Italian Amalfinrannikolla sijaitsevaa Il Sentiero Degli Dei -patikointireittiä, kun salamat valaisevat tummansiniseksi värjäytyneen horisontin. Ukkosmyrsky on suoraan yläpuolellamme. Painaudumme vuorenseinämää vasten.

Kling. Kling. Kling. Vuohien kellot kilisevät niiden rientäessä paimenkoirien patistamina suojaan. Vuohilauma juoksee siistissä rivissä, sillä polku on paikoin niin kapea, ettei polulle mahdu enempää kuin yksi eläin kerrallaan.

Paimenkoirat tuntevat nämä tienoot paremmin kuin me vierailijat. Ne löytävät pian huokoiseen kallioon muodostuneen luolan, jonne eläimet pääsevät turvaan. Juuri kun viimeinen on ehtinyt sisään, taivas ryhtyy pommittamaan polkua rakeilla.


Sitten kaikki on ohi yhtä nopeasti kuin alkoikin. Keväinen sää Amalfinrannikolla on tunnetusti arvaamaton. Pilvipeite rakoilee ja paljastaa jälleen kirkkaansinisen taivaan, aurinko lämmittää ja sateenjälkeinen ilma on raikas. Rosmariinin, timjamin ja lukuisten kukkien tuoksu on huumaava.

Tämä noin seitsemän kilometrin pituinen vaellusreitti on kiistämättä Amalfinrannikon suosituin ja tunnetuin vaellusreitti. Il Sentiero Degli Dei on italiaa ja tarkoittaa Jumalten polkua.


Nimen polulle antoi italialainen poliitikko ja historioitsija Giustino Fortunato 1800-luvulla. Mahtipontiselta kuulostavalle nimelle on tarjottu kahta selitystä.

Ensimmäinen liittyy paikalliseen legendaan, jonka mukaan antiikin Kreikan jumalat olisivat rientäneet juuri tätä polkua pitkin pelastamaan Homeroksen Odysseiassa seikkailevaa Odysseusta seireenien kynsistä.

Odysseus ei kuitenkaan tarvinnut jumalten apua, sillä hän oli pyytänyt miehistöään sitomaan itsensä tiukasti köysillä kiinni mastoon, ja miehistön korvat hän oli tukkinut vahalla. Näin he eivät kuulleet seireenien petollisen vastustamatonta laulua.

Toinen vähemmän myyttisesti latautunut teoria on, että Fortunato olisi antanut nimen henkeäsalpaavan kauniiden maisemien takia. Jylhät, vehreät vuoret kohoavat hohtavan turkoosinsinisestä Tyrrhenanmerestä pystysuoraan kohti taivasta. Merelle avautuvat näkymät ovat lähes koko reitin esteettömät. Maisemia ihaillaan noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella.


Kapeaa, antiikin kreikkalaisten kallionseinämään kaivertamaa polkua reunustavat paikoin kukkivat hedelmäpuut. Idylliset maalaiseläinten äänet rikkovat välillä hiljaisuutta, ja pienet gekot ja värikkäät perhoset piristävät vaeltajia.

Monelle pysäyttävin hetki on kuitenkin se, kun suunnilleen reitin puolessavälissä, mutkan takana, paljastuu ensimmäistä kertaa Amalfinrannikon ehkä eniten kuvattu kohde, Positanon kylä. Pienet pastellinsävyiset talot roikkuvat painovoiman lakeja uhmaten jyrkältä kallionseinämältä, ja satamaan tuntuu jatkuvasti olevan veneitä matkalla.

Ukkosmyrskyn yllättämille patikoijille polun nimi saa kuitenkin vielä kolmannen merkityksen. Vailla ihmisen rakentamaa suojaa olemme reitillä täysin jumalten armoilla.

Il Sentiero Degli Dei -reitti kulkee Praianon yläpuolella sijaitsevasta vuoristokylästä Bomeranosta Positanon yläpuolella sijaitsevaan Nocelleen. Toisin sanoen reitti ei kierrä takaisin aloituspisteelle. Sen voi vaeltaa myös Nocellesta Bomeranoon, mutta silloin se tarjoaa huomattavasti rankempaa jatkuvaa nousua ylöspäin, eikä Positanoa ja Capria päin avautuvia maisemia pääse ihastelemaan kurkkimatta jatkuvasti olan yli taaksepäin.


Nocellen kylään päästyä edessä on monen mielestä matkan rankin osuus, nimittäin noin 1 800 porrasaskeleen laskeutuminen Positanoon. Ylöspäin käveltynä matka olisi tietenkin vielä hikisempi, mutta myös alaspäin portaat saavat polvet tutisemaan. Ei voi kuin ihailla paikallisia, joille näiden rappusten kiipeäminen ylös- ja alaspäin painavine kantamuksineen on arkipäivää.

Positanossa on oiva mahdollisuus nauttia annos palauttavia hiilihydraatteja, vaikkapa pizzan tai pastan muodossa, ennen kuin suuntaa joko takaisin Bomeranoon hakemaan parkkiin jätettyä vuokra-autoa tai suoraan omalle hotellille. Positanosta liikennöi Amalfiin säännöllisesti sekä lautat että Sita-nimeä kantavat bussit.

Il Sentiero Degli Dei on vain yksi Amalfinrannikon lukuisista vaellusreiteistä. Italialaisen Club Alpino Italia (CAI) -nimisen yhdistyksen ylläpitämiä reittejä on Amalfinrannikolla yhteensä yli 120. Niiden yhteenlaskettu pituus on noin 530 kilometriä.


Reiteillä kulkeminen on täysin ilmaista, ainakin omatoimisesti. Opastettujakin kierroksia kaupataan turistien suosimissa kylissä, mutta niistä saa olla valmis pulittamaan jopa useita satoja euroja.

Reitit ovat keskenään hyvin erilaisia, eivätkä kaikki sovellu kaikentasoisille kuntoilijoille. Yhteistä reiteillä on se, että ne sisältävät kaikki väistämättä jonkinsorttista kiipeämistä ja laskeutumista.

Polut voivat osoittautua liian rasittaviksi esimerkiksi polviongelmaiselle. Myös korkeanpaikankammoisille jyrkkien rotkojen yllä kulkevat kapeat polut saattavat olla liikaa.

Suurin osa reiteistä vie aikaa puoli päivää tai yhden päivän, joten patikoinnin voi hyvin yhdistää esimerkiksi rannalla loikoiluun tai arkeologisilla nähtävyyksillä vierailuun.

Koska Il Sentiero Degli Dei ei ole teknisesti kovin haastava ja se on hyvin suosittu ja kuljettu polku, se soveltuu myös vähemmän kokeneelle vaeltajalle. On hyvin epätodennäköistä, että polulta voisi eksyä, sillä reitti on poikkeuksellisen hyvin merkitty.

Kaikilla CAI:n reiteillä punavalkoiset merkit toimivat opasteena. Joillain reiteillä ne ovat kuitenkin vain punavalkoisilla väreillä maalattuja pienehköjä kiviä.

Jos maali on auringossa päässyt haalistumaan, merkki ei aina erotu muiden kivien joukosta. Siksi on hyvä etukäteen tutustua reittiin kartalla tai ottaa kartta mukaan.


Väenpaljoutta vieroksuva ja haasteita kaipaava kokeneempi vaeltaja suuntaa Massa Lubrensen kunnassa sijaitsevaan Terminin kylään, josta Punta Campanella -niminen reitti alkaa ja päättyy.

Reitti vie oliivilehtojen läpi antiikin Rooman ajoilta peräisin olevaa tietä pitkin kolmionmuotoisen Sorrenton niemimaan uloimpaan kärkeen, Punta Campanellaan.

Ensimmäinen osio reitistä on helppo ja soveltuu kaikentasoisille kuntoilijoille. Mikäli samaa tietää palaa Punta Campanellasta takaisin, reitti on yhteensä noin neljä kilometriä.


Jos taas kulkee reitin pitkän kaavan mukaan, eli yhteensä noin 7-8 kilometriä, alkaa seuraavaksi armoton nousu noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella olevalle Monte San Costanzo -vuoren huipulle. Paikoin polku nousee niin pystysuoraan, että tarvitsee käsivoimia avuksi, kun punnertaa itseään ylöspäin.

Kova työ kuitenkin palkitaan. Ieranton lahti näyttää turkoosin sävyin kimaltelevana taianomaiselta.

Horisontissa Capri kohoaa merestä myyttisen näköisenä. Jos pysähtyy ja kuuntelee oikein tarkkaan, tuulen kuiskauksesta voi kuvitella erottavansa seireenien laulun.

Mitä mukaan?

Tärkein varustus on hyvät kengät. Lähes kaikki vaellusreitit vaativat vähintään hyvät ja tukevat lenkkarit, mielellään retkeilyyn tarkoitetut kengät. Kivet saattavat olla liukkaita ja teräviä, jolloin kuviollinen ja paksu pohja pelastaa.

Varaa mukaan riittävästi vettä ja välipalaa. Reittien alku- ja päätepisteiltä löytyy yleensä kioski tai kahvila sekä niiden yhteydessä vessa. Reitin varrella ei ole mahdollisuutta ostaa vettä tai välipalaa tai käydä vessassa.

Varaa mukaan pussi tai reppu, johon saat kerättyä omat roskasi. Reittien varrella ei yleensä ole roskiksia.

Pieneen tilaan menevä sadeviitta tai muu sadesuoja on hyvä ottaa mukaan. Sää voi etenkin keväällä olla vaihtelevaa.

Aurinkosuoja kuten hattu tulee aurinkoisina päivinä tarpeeseen.

Monet liikkuvat poluilla retkeilysauvojen kanssa. Sauvoista on apua, mutta myös ilman pärjää.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin virkarikostutkinnassa koetaan tänään odotetuimmat hetket, mutta harva amerikkalainen on muuttanut ajatteluaan presidentin syrjäyttämisestä

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää