Matka

Satumainen Yosemiten kansallispuisto tekee vaikutuksen vaeltajaan – jos vain mahtuu ruuhkaisille poluille

Yosemiten kansallispuistossa matkailija häkeltyy luonnon mahtavuudesta ja pääsee uimaan vesiputouksissa. Oletko kuullut, miten kalkkarokäärme kalkattaa?

Puuma se on ja se tassuttelee joenvartta pitkin vain parikymmentä metriä edellämme. Määrätietoisesti ja pehmeän äänettömästi.

Se ei halua kohdata meitä, Amerikan luonnonihmeiden perässä Yosemiten kansallispuistoon tulleita turisteja. Siksi puuman eli vuorileijonan näkeminen on ihme.

On alkukesän sesonkiaika, turisteja on poluilla jonoiksi, ja puuma jolkottaa edellämme kaikkein suosituimmalla reitillä. En osoita eläintä muille. Yksikin riehakas oh my god -huuto ajaisi sen pois. Keltaharmaa turkki maastoutuu kallioiseen polkuun. Puuma katoaa kivien taakse, eikä enää näyttäydy.

Yosemiten kansallispuistossa Sierra Nevadan vuoristossa Keski-Kaliforniassa tuntuu kuin olisi taikametsässä. Vaellusta säestää vesiputousten jylinä, ja kauriit hyppelevät putousten uomissa.


Idän suunnasta autolla saapuva matkailija vaikuttuu Yosemiten vehreistä metsistä ja huimista kalliomuodostelmista. Halkaistun kupolin muotoinen kalliohuippu Half Dome on maailmankuulu luonnonnähtävyys, joka nyt nousee aivan nenän edessä.

Kaliforniassa on yhdeksän kansallispuistoa eli enemmän kuin missään muussa Yhdysvaltain osavaltiossa. Amerikan luonnossakin kaikki on suurta, ja puistoissa tulee epätodellinen olo. Maasto vaihtelee karuista kaktuspuistoista jättiläismäisten punapuiden metsiin.

Valitse Yosemite, jos suunnittelet käyväsi vain yhdessä Kalifornian kansallispuistossa. Yosemite poikkeaa edukseen monella tavalla.

Yleensä puistoja kiertää asfaltoitu tie, jota ajetaan autoletkoissa parkkipaikalta toiselle. Se tuntuu vapaasti luonnossa liikkumaan tottuneesta suomalaisesta oudolta ja ekologisesti epäilyttävältä. Pysähdyspaikoilta pääsee toki jaloittelemaan poluille, mutta kauniit päivät kuluvat pääosin autossa.

Yosemitessa auto jää parkkiin. Pitkät siirtymät laakson pohjalta reittien alkuun voi taittaa puistoa kiertävän bussin kyydissä.

Parkkipaikalla vallitsee hurlumhei. Amerikkalaisperheet purkautuvat ulos katumaastureistaan ja matkailuautoistaan. Lapset sinkoilevat pyörillään ja rullalaudoillaan aikuisten kerätessä leiriytymisvarusteita talteen.

Vaeltajia on paljon, liikaakin. Opin nopeasti ruuhkaisen polun etiketin: ”Anteeksi, anteeksi, ohitan sinut vasemmalta. Kiitos.” Näin nopeammat menijät toistelevat hitaammille.

Yosemitessa käy vuosittain peräti neljä miljoonaa matkailijaa, joista noin puoli miljoonaa kesäkuussa. Se on paljon väkeä 18 neliökilometrin kokoiselle Yosemiten laakson alueelle, jolle suurin osa vaeltajista keskittyy. Koko puisto on noin 3 000 neliökilometrin kokoinen. Se on hieman suurempi kuin Suomen suurin kansallispuisto, Lemmenjoki.

Retkeilymme on luonnolle riski, mutta mitä ilmeisimmin luonto on riski kaupunkilaisille. Suositun Instagram-pariskunnan epäillään pudonneen kallionkielekkeeltä ja menehtyneen puistossa selfietä ottaessaan.

 

Vaeltajat tungeksivat vesiputouksen pisaraisen sumupilven alle.

Huh, viimeiset portaat ja sitten virkistymään. Vaeltajat tungeksivat vesiputouksen pisaraisen sumupilven alle. Moni yrittää ikuistaa kohdan, jossa Vernal-putous törmää kallioon. Pärskeisiin muodostuu sateenkaari.

Mist trail on ehkä puiston suosituin reitti ja lämpimänä päivänä oikea valinta. Merced-joesta nouseva kostea sumu kietoo matkailijan kuin viileään harsoon. Kävelymatkaa Vernal-putoukselle on vajaat viisi kilometriä nousua.

Onneksi suurin osa vaeltajista antautuu houkutukselle ja jää putouksen näköalapaikalle. Tästä eteenpäin saamme jatkaa matkaa omassa rauhassa. Nevada-putoukselle on vielä kuusi kilometriä.

Pian kuulen jalkojen juuressa kummallista kalkatusta. Kalkkarokäärme kiihdyttää luikertelunsa täyteen vauhtiin niin, että se suorastaan hyppii polkua ylittäessään.

Mist-reitti tuntuu helpolta nousulta, mutta se on merkitty keskivaikeaksi reitiksi, koska putouksen kastelemat kiviportaat ovat liukkaat. Kukaan ei sentään pyllähdä jokeen.

Kesäkuussa keli on siedettävä, koska Kaliforniassa kevät ja alkukesä ovat usein viileitä. Silti moni kurottautuu kastamaan lippalakin viileässä vedessä. Siten saa viilennettyä kehoa.

 

”Panorama trail on upein reitti, ei epäilystäkään.”

Kuumuus koettelee heinä-elokuusta pitkälle syksyyn. Jos reissu sattuu alkusyksyn kuumille kuukausille, varaa vaellukselle mukaan ainakin vettä, magnesiumia tai urheilujuomaa sekä suolapähkinöitä.

Pelkkä vesi ei helteessä riitä. Vaeltaja tarvitsee suoloja, jotta vesi imeytyisi kehoon.

Mikä on Yosemiten hienoin reitti?

”Panorama trail on upein reitti, ei epäilystäkään”, neuvoo Airbnb-majoittajamme Katherine.

Hän tietää, koska hänen miehensä työskentelee puistonvartijana. Mies kiertelee työkseen puiston reittejä huolehtien niiden kunnosta, ja pariskunta viettää paljon aikaa poluilla.

Ensimmäisenä päivänä vaeltamani El Capitan -rinne ja Pohjois-Amerikan suurin vesiputous, 740-metrinen Yosemiten putous, saivat jo haukkomaan henkeä jyrkkyytensä takia. Panorama-reitiltä olisi kuulema vielä huikeammat näkymät. Tosin jo ensimmäinen tunti olisi jyrkkää nousua metsäisessä rinteessä.

Parasta ottaa puistobussi varsinaisen polun päähän Glacier Pointille. Jo sieltä avautuvat huikeat näkymät Half Domelle, ja epäilen reitin tärkeimmän annin tulleen nähdyksi. Onneksi erehdyn.

Panorama-reitillä kuluu koko päivä. Lähes 28 kilometrin matkalla huikeita maisemia ei kannata hätiköimällä pilata.

Tuntuu satumaiselta kävellä rinteen tasanteella polkua kohti maisemaa, jossa Half Domen ja muiden kalliohuippujen muodostamaa siluettia halkoo rajusti syöksyvä vesiputous. Katherine oli oikeassa: tämä on puiston upein reitti.

 

Extreme-kiipeilijät valitsevat eri reitit kuin me turistit.

Kalifornia on kuuluisa karhuistaan, mutta yhtään mesikämmentä emme näe. Kyltit muistuttavat ruokien oikeaoppisesta säilyttämisestä. Herkut vainutessaan karhu saattaa rikkoa auton yhdellä huitaisulla. Myös eväät repussa pitää pakata ilmatiiviisti.

Karhutarinoita riittää. Majoituksemme lasiovesta oli kerran kömpinyt karhu sisään. Siksi huoneessa ei enää ole ruuanlaitto- tai -säilytysmahdollisuutta.

Yosemitessa viihtyy toinenkin omissa oloissaan viihtyvä laji, elämäntapakiipeilijät. Viime vuosina Suomessakin on näytetty useita hurjia kiipeilydokumentteja, joissa hurjapäät rikkovat toistensa ennätyksiä kiipeämällä ilman varmistusta esimerkiksi reilut 2 300 metriä korkean El Capitan -vuoren huipulle.

Extreme-kiipeilijät valitsevat eri reitit kuin me turistit. He pysyttelevät poissa matkailijoiden vilinästä.

Valokuvaaja tähtää objektiivillaan kohti El Capitanin seinämää. Siellä näkyy ihminen pienenä pisteenä. Jatkan matkaa ennen kuin näen mitään kohtalokasta, sillä yli 30 kiipeilijää on kuollut tuolla samalla seinämällä.

Turisti kuitenkin kokee Yosemiten rentouttavana. Puisto muistuttaa luonnon mahtavuudesta ja jättää pysyvän muistijäljen.

Kotona avaan läppärini. En ole aiemmin huomannut, että tehtaan asettamana näyttökuvana komeilee Half Dome. Yosemiten muistot tulvivat mieleen joka kerta, kun avaan tietokoneen.


Yosemiten kansallispuisto

Sijaitsee Keski-Kaliforniassa.

Ajomatkaa Los Angelesista 4,5 tuntia, San Franciscosta 3 tuntia.

Pinta-ala 3 081 neliökilometriä.

94-prosenttisesti erämaata.

Turistit käyvät yleensä vain laakson alueella ja sitä ympäröivillä vuorilla.

Suurimpia eläimiä: mustakarhut, peurat, vuohet, ketut, kondorikotkat, myös puumia ja käärmeitä.

Unescon maailmanperintökohde.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  6. 6

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  7. 7

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää