Matka

Vain tunnin lentomatkan päässä sijaitsee kiehtova ja ällistyttävän edullinen Vilna, jota turistit eivät vielä ole löytäneet

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa riittää näkemistä ja tekemistä kaikenikäisille. Historian harrastajaa puhuttelee kaupungin juutalainen menneisyys.

Baltian maiden ystävät tuntuvat jakautuvan kahteen puolueeseen: Riika-faneihin ja Vilna-ihmisiin. Itse kallistun vahvasti jälkimmäiseen ryhmään.

Jos Riika on kuin siro jugendkaunotar, Vilna on muhkea barokkirouva, joka vetoaa mutkattomuudellaan ja kiinnostavalla menneisyydellään.


Eikä sekään varsinaisesti haittaa, että Vilnassa on vähemmän turisteja ja halvemmat hinnat kuin Riiassa. Vilna on myös mukavan lähellä: sinne lentää reilussa tunnissa. Koneessa ehtii juuri avata romaanin, kun ollaankin jo perillä.

Tekemistä ja näkemistä puolen miljoonan asukkaan kaupungissa löytyy kaikille.

Tässä seitsemän syytä matkustaa Vilnaan:

Vilnassa on kiva kävellä

Vilna on juuri sopivan kokoinen kävelykaupunki. Aloita kierros vaikka kauppahallin luota kaupungin eteläpuolelta ja etene Aamunkoiton portin kautta kohti raatihuonetta. Poikkea seuraavaksi Užupisin taiteilijakaupunginosassa ja Pyhän Annan goottilaiskirkossa.

Kierroksen lopuksi suunnista presidentinlinnan ja yliopistokampuksen ohi komealle katedraaliaukiolle.

Vilna tunnetaan kirkkojen kaupunkina, ja niitä tosiaan on hämmästyttävän paljon, sekä katolisia että ortodoksisia. Kaiken lisäksi monet kirkot ovat täynnä ihmisiä tavallisena arkipäivänäkin.

Vilna on myös ihana joulukaupunki. Katedraaliaukiolla avataan ensimmäisenä adventtina suuri joulutori, ja keskustan kadut kuorrutetaan kauniilla jouluvaloilla.

On elämys kulkea kirkosta kirkkoon kuuntelemassa messua ja päättää kierros kuuman viinin äärelle joulutorille.

Vielä enemmän Vilnasta näkee, jos ostaa jo lentoasemalta yhden (5 e) tai kolmen päivän bussikortin (8 e) ja pistäytyy parina päivänä vanhankaupungin ulkopuolella.

”Keskustassa ei asu tavallisia ihmisiä, ainoastaan varakkaita”, sanoi vilnalainen tuttavani.


Vilnassa on kiinnostavia museoita

Älä jätä väliin miehitysmuseota, joka tunnetaan myös KGB-museona. Se kertoo havainnollisesti sekä Liettuan neuvosto- että natsimiehityksestä. Paikkaa ei voi kuitenkaan suositella lapsille. Talon kellarissa sijaitsevat pidätyssellit ja huone, jossa kuolemaantuomitut ammuttiin, ovat kylmääviä.

Myös Daniel Libeskindin suunnittelema mordernin taiteen museo ja katedraaliaukion vieressä oleva kansallismuseo ovat kiinnostavia.


Vilna on baarien kaupunki

Vilnassa on niin paljon baareja ja kahviloita, että kivan paikan suositteleminen on vaikeaa. On jazzbaaria, rommibaaria, olutbaaria. Kaupungilla voi kävellä baarista toiseen.

Opiskelijoiden suosimassa vegaanikahvila Chaikassa sai mainiota kikherne-toffeetorttua (3,30 e), ja siellä toimii iltaisin myös klubi.

Liettualaisia perinneruokia voi kokeilla Berneliu Uzeiga -ravintolassa ja Etno Dvaras -ketjun ravintoloissa. Molemmissa oli erittäin hyvää ruokaa.

Kokonaisen ruisleivän sisään piilotettu sienikeitto (4 e) on hauska ja herkullinen ruokalaji, ruisleipäjäätelöstä puhumattakaan (3,90 e). Myös täytettyjä cepelinai-nyyttejä ja kvassi-juomaa kannattaa maistaa.

Etno Dvarasissa sai tilata kuumaa hunajajuomaa, johon oli kauhottu pakastettuja tyrnimarjoja ja metsämansikoita. Taivaallisen hyvää.


Vilna on edullinen

Liettuassa on edelleen yllättävän edullista. Sekä kaupoissa että ravintoloissa hinnat ovat yleensä noin puolet halvemmat kuin Suomessa.

Matkamuistoksi ostetut hauskat puulelut maksoivat 3 euroa kappale, meripihkakorujakin olisi saanut edullisesti. Junamatka maksoi 0,60 euroa, oluttuoppi alle 3 euroa.

Keskivertoliettualaisen palkka on alle tuhat euroa kuussa.

Vilnassa on tekemistä lapsillekin

Matkaseurueeseen kuulunut 11-vuotias piti kovasti Vilnasta. Erityisesti hän innostui eläintarhasta, jossa sai silitellä ja ruokkia pupuja ja muita pieneläimiä. Myös Illuusiomuseo Vilnan keskustassa ilahdutti. Muistoksi sai ottaa valokuvan, jossa aikuiset on kutistettu minikokoon.

Päivän ravaamisen kruunasi fish spa Vilnan keskustassa (Vokiechiu g. 20), vanhan kirkon sisäpihalla. Lapsikin sai uittaa koipiaan kala-altaissa. Hoito kutitti ja nauratti juuri sopivasti. Kylpy maksoi 19 euroa hengeltä, aika kannattaa varata etukäteen.

Vilna on vähän kreisi

Vilnalaiset ovat ystävällisiä ja rentoja. Jos yhteistä kieltä ei löydy, aina voi puhua sekaisin englantia, saksaa ja venäjää.

Kaupungista löytyy hauskoja, vähän kreisejä yksityiskohtia, kuten muusikko Frank Zappan muistomerkki.


Äläkä unohda Užupisin boheemia taiteilijakaupunginosaa, jota on verrattu Pariisin Montmartreen. Užupis on julistautunut leikkimielisesti itsenäiseksi tasavallaksi, joka viettää itsenäisyyspäiväänsä aprillipäivänä.

Kun sinne saapuu siltaa pitkin, heti vasemmalla joen rannassa on taidegallerioita ja hupaisia taideteoksia pitkin pihoja. Joen penkereelle on raahattu vanha neuvostoaikainen flyygeli, joka on koristeltu kurpitsalyhdyillä.

Užupisissa on myös persoonallisia ravintoloita.


Vilnan juutalainen historia on ainutlaatuinen

Vielä 80 vuotta sitten Vilna oli hyvin toisenlainen kuin nykyään. Lähes puolet kaupungin väestöstä oli juutalaisia, jiddishin kieli kaikui kaduilla. Vilnaa kutsuttiin jopa Pohjolan Jerusalemiksi: siellä oli yli sata synagogaa sekä jeshiva-kouluja.

Toisen maailmansodan jälkeen juutalaisista oli elossa enää vajaa kymmenesosa, ja muut liettualaiset olivat vieneet heidän kotinsa. Vilnan juutalaisten lohduttomasta historiasta kerrotaan holokaustimuseossa ja juutalaisessa museossa.

Holokaustimuseon kuraattori Neringa Latvytè ei säästele sanojaan puhuessaan Liettuan suhteesta juutalaismenneisyyteen. Paikalliset ihmiset auttoivat natseja kokoamaan juutalaiset ghettoihin. Myöhemmin suurin osa juutalaisista ammuttiin, loput joutuivat keskitysleireihin.

Tästä ei ole vieläkään puhuttu maassa kovin avoimesti, Latvytè sanoo.

”On helpompi pitäytyä uhrin roolissa. Meillä oli ensin neuvostomiehitys, sitten natsimiehitys ja sitten toinen neuvostomiehitys. Neuvostoaikoina monet kyyditettiin Siperiaan. Näistä kaikista on helpompi puhua kuin holokaustista, jossa ei ollut liettualaisten osalta paljoakaan sankarillista.”

Hän pahoittelee, että nykyään monet liettualaiset eivät edes tiedä maan juutalaisesta historiasta. ”Kouluissa holokaustista kerrotaan edelleen vain ohimennen.”

Juutalaista kulttuuria on kuitenkin alettu elvyttää osittain ulkomaisen rahoituksen turvin. Tällainen hanke on esimerkiksi suuren synagogan uudelleen rakentaminen Vilnan keskustaan.


Parhaiten juutalaiseen menneisyyteen tutustuu osallistumalla paikallisen oppaan pitämälle juutalaiselle kävelykierrokselle. Kierros järjestetään pari kertaa viikossa, ja se on helppo varata netistä (12 e).

Minulle sattui oppaaksi asiantunteva historianopiskelija Rita. Hän kuljetti pientä ryhmäämme ensin vanhankaupungin alueella, jossa Vilnan kaksi ghettoa toimivat vuosina 1941–43. Ghetosta ei ole paljon jälkiä jäljellä, mutta niitä alkoi löytyä, kun tiesi mihin katsoa.

Gheton entinen kirjasto toimii ulkoilmanäyttelynä, ja joidenkin liikkeiden yläpuolelta on kaivettu hepreankieliset tekstit esiin maalikerrosten alta.

Kierros päättyi Vilnan ainoaan säilyneeseen synagogaan (Pylimo g. 39) ja juutalaiseen kulttuurikeskukseen (Asmenos g. 10). Kulttuurikeskuksen kellariin on rekonstruoitu malina, pieni pimeä piilopaikka, jollaisia gheton asukkaat rakensivat SS-miesten ratsioiden varalta. Toinen sellainen on holokaustimuseon vintillä.


Kävin myöhemmin myös Paneriain metsässä, jossa noin 70 000 juutalaista ammuttiin sodan aikana. Metsässä on useita muistomerkkejä. Jäljellä on myös valtavia monttuja, joissa massateloitukset tapahtuivat.

Todella vaikuttava, sydäntäsärkevä paikka.

Paikalle pääsi helposti Uber-kyydillä (9 e). Takaisin Vilnan keskustaan kymmenen kilometrin matka taittui paikallisjunalla.

Paneriaihin liittyy yksi toisen maailmansodan uskomattomimmista pakotarinoista. Alueella työskenteli 80 juutalaisen sonderkommando-ryhmä, jonka työnä oli polttaa ammuttujen ruumiita. He tiesivät, että heidätkin tapettaisiin lopulta, ja päättivät kaivaa pakotunnelin. Tunnelia kaivettiin kuukausien ajan öisin käsin ja lusikoilla.

Eräänä yönä parikymmentä vankia lähti ryömimään tunnelia pitkin, mutta kesken kaiken vartijat huomasivat pakoyrityksen. Lopulta vain osa pääsi pakoon. Kymmenkunta heistä selvisi sodan yli hengissä partisaanien avulla.

Muutama vuosi sitten kansainvälinen tutkijaryhmä paikallisti pakotunnelin ja eloonjääneiden tarina sai virallisen vahvistuksen. Tunnelin sijainti on nykyään merkitty muistomerkkiin.

Näin talviaikaan olin ainoa vierailija koko suurella alueella. Se tuntui aavemaiselta.

Tuuli ulvoi puissa, vai oliko se hiljaista itkua.

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   YK:n ilmasto­neuvottelut venyvät reilusti yliajalle, kun Brasilia haraa vastaan – ”Puheen­johtajamaa Chile on neuvoton ja epävarma”

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää