Matka

Lämminhenkinen Mosambik on huikea sekoitus arkkitehtuuria, ruokaelämyksiä ja rantalomaa

Mosambikissa sekoittuvat siirtomaa-ajan perintö, sykkivä markkinameininki ja vilkas iltaelämä. Pääkaupunki Maputon ulkopuolelta löytää myös upeita rantoja.

”Lichias, uvas, bananas!”

Huudahdukset saattavat askeliamme Avenida 24 de Julho -kadulla Mosambikin pääkaupungin Maputon keskustassa. Paikalliset naiset myyvät tuoreita litsihedelmiä, viinirypäleitä ja banaaneja. Vieressä nuori mies kauppaa latureita, toinen batiikkeja.

Myyntipuheet sekoittuvat liikenteen hälyyn ja jatkuviin tööttäyksiin. Maputossa huomaa pian, että liikennevalot ovat enemmän suositus kuin sääntö.

Autot, mopot ja tuktuk-skootterit sukkuloivat hämmentävässä sovussa pitkin Polanan alueen bulevardeja. Jalankulkija saa olla valppaana.

 

Sodan jäljet ovat yhä nähtävissä ihmisten arvissa.

Liikenteen rytmi, rantakadut ja rakennustyömaat kohoavine pilvenpiirtäjineen kertovat siitä, että Maputo on kasvanut ja kehittynyt huimaa tahtia sen jälkeen, kun sota 1990-luvun alussa päättyi.


Mosambikin siirtomaahistorian alku ulottuu Vasco da Gaman saapumiseen vuonna 1498. Virallisesti Portugali julisti Mosambikin siirtomaakseen vuonna 1752, jolloin orjakauppa alkoi.

Mosambik taisteli itsenäisyydestään Portugalia vastaan vuosina 1964–1974 Mosambikin vapautusrintaman eli Frelimo-puolueen johdolla. Vuoden 1975 itsenäistymisen jälkeen maassa puhkesi sisällissota, joka päättyi viimein vuonna 1992.

Sodan jäljet ovat yhä nähtävissä monissa rakennuksissa, tietyillä alueilla yhä lepäävissä maamiinoissa sekä ihmisten arvissa.

Sisällissodan jälkeen maa on kuitenkin kehittynyt nopeaa tahtia, avautunut kansainväliselle markkinataloudelle sekä monipuoluejärjestelmälle, vaikka Frelimo on hallinnut maata sitten itsenäistymisen. Korruptio on erittäin yleistä.

 

Mosambik on erityisen kuulu chileistään.

Maputo, kuten Mosambikin kansantalous, kehittyy silmissä, ja muuttovirta kaupunkiin kasvaa vuosi vuodelta. Maputo on huikea sekoitus Portugalin siirtomaa-ajan arkkitehtuuria, ränsistyneitä vanhoja kerrostaloja ja uusia, korkeuksiin kipuavia torneja.

Eri tyylilajien rakennukset täplittävät keskustaa. Esimerkiksi Polanan alueella seisoo valkoisena hohtava, art deco -tyyliä edustava katedraali, joka erottuu joukosta paitsi tyylinsä myös korkeutensa vuoksi. Aivan vieressä, suuren liikenneympyrän keskellä sijaitsee neoklassista tyyliä edustava kaupungintalo.

Maputon kiinnostavimmat paikat löytyvät kuitenkin niin sanotusta vanhasta kaupungista, Baixasta. Mercado Central eli keskuskauppahalli, Maputon satama ja Praça dos Trabalhadores eli työläisten aukio sijaitsevat vieri vieressä.

Maputo on täynnä markkinoita, mutta Mercado Central on ruokamarkkinoista suurin. 1900-luvun alusta peräisin oleva rakennus sai jo lähes purkutuomion 1940-luvulla. Halli kuitenkin säilytettiin ja 2000-luvun alkupuolella kunnostustyöt aloitettiin. Myyntipisteiden määrä on kasvanut 150:een.

Huudahdukset kutsuvat tutkimaan antimia. Pöydät notkuvat vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä sekä koreja ja käsitöitä.

Halli on helmi erityisesti niille, jotka haluavat kotiin viemisiksi mausteita. Mosambik on erityisen kuulu chileistään ja niitä löytyy niin tuoreina, kuivattuina kuin säilöttyinä sekä kastikkeina.

Estação Central dos Caminhos de Ferro eli Maputon rautatieasema on korttelin päässä kauppahallista. 1900-luvun alussa rakennettu, uusbarokkityylinen rakennus on kansainvälisesti tunnustettu yhdeksi maailman kauneimmista rautatieasemarakennuksista.

CFM-Sul -rata yhdistää Mosambikin Etelä-Afrikkaan, Zimbabween ja Swazimaahan. Asemarakennuksen sisällä on vierailun arvoinen museo, joka esittelee kattavasti Mosambikin rataverkoston kasvun ja sen merkityksen maan kehitykselle. Rannikkomaan satamat ja rautatieverkosto mahdollistivat vaurastumisen. Lisäksi museossa voi astua sisään 1900-luvun alun junanvaunuihin, joissa voi aistia menneen ajan.

Mosambikin rantaviiva on lähes 2 500 kilometriä pitkä, ja meri kehystää myös suurta osaa Maputon rannikkoa. Rannikkoa reunustavan Avenida Marginalin varrella sijaitsee paitsi useita hulppeita kiinteistöjä, myös suosittuja rantakahviloita ja -ravintoloita sekä pitkä hiekkaranta.

Paikallisia täynnä olevan rannan vesi ei kuitenkaan houkuttele pulahtamaan, koska Maputon rannikon vedet ovat erittäin liikennöityjä ja siten myös saastuneita. Kookoksia täältä puolestaan kannattaa ostaa, tuoreen kookoksen nappaa mukaansa noin 25–50 maticalilla eli noin 40–70 sentillä.

Pitkän kadun varrella sijaitsevat toiset ruokamarkkinat: Mercado de Peixe. Kauppahallista voi ostaa tuoreita kaloja ja erilaisia äyriäisiä joko kotiin vietäväksi tai paikalla kokattavaksi.

Alueen ulkotila on täynnä ravintoloita, joista voi tilata suoraan listalta tai viedä itse ostamansa merenelävät valmistettavaksi. Hintaa palvelulle kertyy noin 200 meticalia, eli alle 3 euroa, ja oheen voi tilata esimerkiksi riisiä, perunoita ja tietysti ruokajuomat.

Auringonlaskun aikaan cocktailit kannattaa nauttia myös paikallisten suosimassa Centenario-ravintolassa, jonka caipirinhoissa ei säästellä rommissa.

Maputo kuhisee kulttuuritapahtumia, ja taide-esineitä myydään niin markkinoilla kuin puistoissa. Rua de Argelia -kadulla sijaitseva Núcleo de Arte -galleria muuttuu sunnuntai-iltaisin tapahtumapaikaksi, jossa kohtaavat paikalliset, turistit ja taiteilijat.

Núcleossa voi paitsi ihailla teoksia ja tavata taiteilijoita, myös seurata heidän työtään työpajassa.

Gallerian sisällä olevat työt on pääasiassa hinnoiteltu etukäteen, työpajassa puolestaan moni haluaa myydä töitään suoraan – ja hinnoista kannattaa neuvotella määrätietoisesti.

Pihalla soi jazz tai muu livemusiikki, ja pihan perällä sihisee valtava grilli, josta saa muun muassa herkullisia hodareita paikallisella makkaralla. Mosambikin lämpimässä yössä ruoan seurana maistuu esimerkiksi paikallinen olut kuten Manica tai Laurentina Pret.

 

Tofo on tunnettu poikkeuksellisesta ilmapiiristään ja huikaisevasta rantaviivastaan.

Kun pääkaupungin pölyt haluaa karistaa taakseen, kannattaa hurauttaa rannikkoa joko etelään tai pohjoiseen. Yksi Mosambikin suosituimmista rantakohteista on Inhambanen provinssin alueella sijaitseva Tofo.

Automatka kestää pysähdyksineen kuudesta seitsemään tuntia. Ohi vilisevät pienet ja suuret kylät, paikalliset markkinat ja palmulehdot. Aivan vieressä kimaltaa meri.

Tofo on tunnettu poikkeuksellisesta ilmapiiristään ja huikaisevasta rantaviivastaan.

Sesonkiaikoina hotellit ja lukuisat Airbnb-majoitukset pursuavat, mutta sesongin ulkopuolella kylästä ja sen antimista saa nauttia rauhassa.

Tofossa kohtaa elämäntapamatkailijoita, joogeja ja surffaajia, organisaatioiden vapaaehtoistyöntekijöitä, yritysten kausityöntekijöitä sekä paikallisia eri puolilta Mosambikia. Moni on saapunut tänne ajatuksena jäädä muutamaksi päiväksi tai viikoksi. Kuukausia tai jopa vuosia myöhemmin he ovat yhä täällä.

Kylän keskus on markkina-alue, jonka myyntipöydät pursuavat vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja muita antimia. Esillä on myös taide-esineitä puuveistoksista laukkuihin, koruihin ja batiikkeihin.

Markkina-alueen pienissä kojuissa myydään myös olutta, siideriä ja vahvempia alkoholijuomia. Kannattaa muistaa, että Mosambik ei ole viinimaa, joten monet tarjolla olevat pullot ovat saattaneet seistä hyllyssä hetken aikaa.

Kojut muuntuvat illalla pieniksi baareiksi, joiden edustat kuhisevat väestä pimeän laskeuduttua.

Kylässä on useita ravintoloita, jotka tarjoavat pääasiassa paikallisia annoksia, kuten riisiä kalan tai merenelävien kera. Burger-kojun naiset valmistavat annokset niin maltilliseen tahtiin, että välissä ehtii käydä nauttimassa drinkin toisaalla, mutta annokset ovat odottamisen arvoiset.

Aamiaista kannattaa ehdottomasti nauttia Dathongassa, josta saa kylän kenties parasta kahvia sekä raikkaita, tuoreita mehuja. Dathonga on myös kulttuurikeskus ja galleria. Sunnuntaisin iltapäivästä iltaan terassilla esiintyvät sekä paikalliset että kansainväliset muusikot.

 

Lahden poukamaan lyövät pehmeät aallot, jotka ovat oivia aloitteleville surffaajille.Rannikko on suurin syy saapua Tofoon. Purppurana hehkuva aamuaurinko nousee viiden tuntumassa.

Kello kuuden maissa rannalla näkee jo satunnaisia kalastajia, kookoksen myyjiä sekä matkailijoita lenkkeilemässä.

Lahden poukamaan lyövät pehmeät aallot, jotka ovat oivia aloitteleville surffaajille. Kokeneemmat löytävät suurempia aaltoja pohjoisen suunnalta.

Rannan tuntumassa on pari hotellia, reppureissaajien suosima hostelli Fatimas Nest sekä useita taloja, joita monet vuokraavat Airbnb-palvelun kautta.

Uusia rakennuksia kohoaa sekä Tofoon että hieman etelämmäs Tofiñoon, mikä kertonee siitä, että toistaiseksi kohtuuhintainen ja rauhallinen kohde ei välttämättä säily sellaisena vuosikymmeniä.

Tofon rannikko on myös ainoa paikka maailmassa, jossa valashaita ja suuria mantoja voi nähdä sekä snorklaten että sukeltaen ympäri vuoden. Muun muassa Liquid Adventures ja Piri Piri -divers järjestävät kursseja ja retkiä.

Suurimmasta osasta sukelluskeskuksia voi myös vuokrata surffilautoja ja kajakkeja.

Jos markkinoille pysähtyy hetkeksi, paikalliset antavat mieluusti vinkkejä niin parhaista surffipäivistä, paikallisista drinkeistä kuin kertovat Tofon yöelämän tarinoista, joista osa ei kestä päivänvaloa.

 


Matkalle Mosambikiin

Mosambikiin ei ole suoria lentoja Suomesta. Helsingistä Maputoon voi löytää lentoja noin 600–700 eurosta alkaen. Vaihtoja on yleensä yksi Euroopassa ja yksi itäisessä tai eteläisessä Afrikassa. Oiva vaihtoehto on ottaa lento Johannesburgiin, josta on useita yhteyksiä päivässä Maputoon. Valmismatkoja järjestävät esimerkiksi matkatoimistot Aktiv Resor ja Aventura.

Mosambikiin vaaditaan turistiviisumi, joka on mahdollista saada lentokentällä maahan saapuessa. Viisumi maksaa 50 dollaria.

Maputo ja Mosambik ylipäätään ovat turisteille turvallisia, vaikka yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa erityisesti yöaikaan, koska satunnaisia ryöstöjä tapahtuu. Maputon keskustan kaduilla näkee paljon matkailijoita ja kaupungissa voi kävellä huoletta.

Maputoa on helppo tutkia jalan. Keskustan pidempiä etäisyyksiä varten kannattaa napata tuktuk tai taksi ja hinta kysyä etukäteen.

Itsenäisyysaukion kupeessa sijaitsevasta Balcao de Turismo’sta eli turisti-infosta saa tarvittaessa lisätietoa Maputosta.

Mosambikissa jokaisen on kannettava mukanaan virallista henkilöllisyystodistusta tai vahvistettua kopiota henkilöllisyystodistuksesta.

Nopeusrajoituksia kannattaa noudattaa. Mosambikin poliisi pysäyttää ylinopeudesta herkästi ja sakottaa turisteja jopa paikallisia kovemmilla sakoilla.

Lisää tietoa: www.turismomocambique.co.mz ja https://www.visitmozambique.net/
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  7. 7

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  8. 8

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  9. 9

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää