Matka

Thaimaan Samui on rantaparatiisi, jossa voi tavata raskaasta työstä pelastettuja elefantteja – ja aurinkolaseihin puetun muumioituneen munkin

Samuin suosittu lomasaari Thaimaassa tarjoaa upeiden hiekkarantojen lisäksi myös jättiläismäisiä patsaita sekä raskaasta työstä pelastettuja elefantteja.

Matka Samuin saarelle alkaa popcornin tuoksussa Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä, sillä lentoyhtiö Bangkok Airways tarjoaa mukavan loungen tarjoiluineen myös turistiluokan matkustajille. Lento kestää reilun tunnin.

Samuilla kuumankostea ilma iskee vasten kasvoja heti koneen ovella. Matka terminaaliin kuljetaan pienellä golfauton vetämällä ”junalla,” eikä terminaalikaan tarjoa viilennystä, sillä se on kauttaaltaan avointa mutta katettua tilaa.

Moni matkailija vuokraa Samuilla mopon tai moottoripyörän, joiden kuljettajat suhahtelevat liikenteessä autojen ohi liikennesäännöistä piittaamatta. Pelkästään Thaimaan vasemmanpuoleinen liikenne on välillä iso haaste ja riski jalankulkijallekin. Menopelin kuljettajan olisi hyvä olla tottunut kaoottiselta vaikuttavaan liikenteeseen ja sääntöjen noudattamisen tai noudattamatta jättämisen arvaamattomuuteen.

Pienen Samuin saaren ympäri ajaa parissa tunnissa. Eksymisvaaraa ei ole, sillä saaren keski-osa on vuoristoista ja tietöntä viidakkoa.

Saarta kiertävä kehätie valmistui vuonna 1973 ja helpotti suuresti liikkumista saarella. Nähtävyyksiä ja toinen toistaan upeimpia rantoja on ympäri saarta.

Osa nähtävyyksistä on myös pyhiinvaelluskohteita buddhalaisille. Samuin merkittävimmän temppelin, Wat Khunaramin, pihalla on pyhä katettu koroke, jonka keskellä on istunut jo yli 40 vuoden ajan vuonna 1973 kuollut arvostettu munkki Loung Pordang.

Oranssiin munkinkaapuun puetulla muumiolla on silmillään mustat aurinkolasit. Muumio on säilynyt hyvin silmiä lukuun ottamatta. Aurinkolasit pitävät huolen siitä, etteivät katsojat järkyty.

Wat Khunaram on avoinna päivittäin valoisaan aikaan. Sinne ei ole sisäänpääsymaksua, mutta lahjoitukset ovat toivottavia.

Vähemmän tunnettu muumiomunkki – ilman aurinkolaseja – istuu Taling Ngamin alueella Wat Kiri Wongkaram -temppelissä. Vuonna 1976 kuollut munkki oli tunnettu vaatimattoman askeettisesta elämästään, mutta hänen muumionsa vieressä päivystävä munkki poistuu limsatölkki kädessä tupakalle heti kun pyhiinvaeltajat kääntävät selkänsä.

Yksi saaren tunnetuimmista maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista on saaren koilliskulmassa pienellä saarella sijaitseva, vuonna 1972 rakennettu 12-metrinen istuva ja kullanvärinen Big Buddha -patsas. Wat Phra Yai -temppelialueella oleva patsas on myös tärkeä pyhiinvaelluskohde buddhalaisille, ja pukeutumiselle on siksi tiukat ohjeet: polvet ja olkapäät on peitettävä.

Lähellä isoa Buddhaa on kaunis Wat Plai Laem -temppeli-alue, jonka järven rannalla sijaitsevat värikkäät jättiläispatsaat, kuten 18-kätinen istuvaa Guanyin-jumalatarta esittävä patsas, ovat vaikuttavia ja kuvauksellisia.

Iltamarkkinat, etenkin Fishersman’s Villagen perjantai-illan markkinat on monien mielestä Samuin matkasuositusten kärkisijoilla.

Aidompaa paikallistunnelmaa on tarjolla Lamain sunnuntai-illan markkinoilla. Pienistä kojuista myydään myös matkamuistoja ja käsitöitä, mutta pääosassa on ruoka.

Tarjolla on monenlaista eksoottista iltapalaa kuten vaikkapa grillattua krokotiilinlihaa ja friteerattuja sirkkoja tai silkkimatoja. Osoite on 139/16 Had Lamai Rd, avoinna sunnuntaisin kello 17–22.

Auringonlaskun ihailua varten kannattaa suunnata saaren länsirannalle Taling Ngamiin. Tarjolla on niin viiden tähden hotellin rantabaarien luksusta kuin vaatimattomia ja edullisia pikkubaareja, joista saa myös ruoka-annoksia.

Taling Ngamissa on toiminut vuodesta 2003 lähtien löytökoiria ja -kissoja pelastava, hoitava ja adoptioita järjestävä Dog and Cat Samui Foundation, jonka portti on avoinna vierailijoille joka päivä kello 9–17.30.

Keskuksen eläinlääkäriltä saavat hoitoa myös ne, joilla ei ole varaa maksaa toimenpiteistä. Vierailijoiden lahjoitukset ovat erittäin tervetulleita. Keskukseen pääsee myös vapaaehtoistyöhön. Lisätietoja osoitteessa www.samuidog.org

Eläinten ystävälle Samuilla on kaksi eettistä elefanttihoitolaa Samui Elephant Sanctuary ja Samui Elephant Haven.

Molemmat tekevät yhteistyötä maailmankuulun ”elefanttikuiskaajaksikin” kutsutun thaimaalaisen Lek Chailertin perustaman Save Elephant Foundationin kanssa. Hoitoloissa raskaasta työstä pelastetut elefantit saavat elää mahdollisimman luonnonmukaista ja stressitöntä elämää

”Elefantti on Thaimaan symboli, mutta on äärettömän surullista, kuinka paljon Thaimaan elefantit joutuvat kärsimään ihmisten välinpitämättömyyden ja ahneuden vuoksi”, Lek Chailert sanoo.

Hän pelasti ensimmäisen elefanttinsa Mae Permin vuonna 1992. Pohjois-Thaimaassa asuvalla Chailertilla on noin 200 elefanttia suojelualueellaan Chiang Maissa.

”Lähimmät eläimeni ovat kuin lapsiani. Juttelen niiden kanssa Skypen välityksellä silloin, kun matkustan pois kotoa”, Chailert kertoo.

Aidosti eettisiä elefanttihoitoloita on jo useita eri puolilla Thaimaata.

”Eläimelle hyvän paikan tunnistat siitä, ettei siellä käytetä rautaketjuja tai metallisia pistimiä tai koukkuja eläinten käsittelyyn eikä missään tapauksessa ratsasteta elefanteilla. Myös mudan levittäminen eläimiin ja niiden peseminen yhdessä kylpemällä on kyseenalaista ja aiheuttaa eläimille stressiä”, Chailert sanoo.

Samui Elephant Havenissa eläimiä pääsee katsomaan läheltä oppaan johdolla. Muutamia eläimiä saa myös ruokkia.

”Työskentelin vuosikymmeniä elefanttiratsastus ja -vaellusyrityksessä. En ikinä ajatellut asiaa eläimen kannalta, kunnes tapasin Lek Chailertin ja perustin eettisen hoitolan, mikä muutti koko elämäni”, kertoo Samui Elephant Havenin omistaja Noi Salangam.

Aamu- tai iltapäivä elefanttien kanssa sisältää kuljetukset hotellilta ja kasvislounaan noutopöydästä. Aikuiset noin 90 euroa, lapset 45 euroa. Lisätietoja: www.samuielephanthaven.org ja www.samuielephantsanctuary.org

Ympäristönsuojelu on Samuilla alkutekijöissään. Esimerkiksi roskakoreja on julkisilla paikoilla vain vähän. Mae Namissa Bang Por -rannalla kymmenen vuotta asunut mosaiikkitaiteilija Idania Reiss haluaa tehdä Samuista roskattoman.

”Kävellessäni rannalla keräsin aina roskia, mutta roskiksia ei ollut missään. Maalasin yhden ison muoviroskiksen ensin omaksi ilokseni ja sitten perustin taidetyöpajan, jossa maalaamme roskakoreja joka viikko”, Reiss kertoo.

Hänen rantatalossaan kokoontuu avoin työpaja perjantaisin. Reiss tarjoaa materiaalit ja vegaanilounaan noin 15 eurolla. Merellisin teemoin maalatut roskakorit myydään yrityksille, jotka huolehtivat niiden tyhjentämisestä. Tuotto lahjoitetaan ympäristönsuojeluun ja eläinten hyvinvointiin.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: donna_reiss@me.com
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  7. 7

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  8. 8

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  9. 9

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  10. 10

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää