Astroturistina Chilessä

Astroturismista on viime vuosina kehittynyt uusi kansainvälinen matkailutrendi. Pohjois-Chilessä sijaitseva, maailman kuivimmaksi paikaksi kutsuttu Atacaman autiomaa on yksi maailman parhaista paikoista ihailla tähtitaivasta.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vielä 15 vuotta sitten Atacaman vetonauloja olivat maailman kuivimpana paikkana pidetyn autiomaan luonnon­ihmeet: karun kaunis kuulaakso Valle de la Luna, valkoisena hohtavat suolakentät taustalla kohoavine tulivuorineen, syvänsiniset vuoristolammet Andien flamingoineen, aamuvarhaisella höyryä pumppavaat del Tation geysirit ja Puritaman kuumat lähteet.

Kun ranskalainen tähtitieteilijä Alain Maury asettui vuonna 2003 San Pedro de Atacamaan yhdessä chileläisen vaimonsa kanssa, astroturismi sai alkunsa. Tuolloin hänen perustamansa Spaceobs-firman tähtienkatseluretkelle saapui vain kourallinen innokkaita alan harrastajia.

Nykyisin Mauryn observatoriossa käy parhaimmillaan 120 turistia illan aikana, lähes 17 000 turistia vuodessa.

”Ajattelimme ensin aloittaa toimintamme Chilen Pääsiäissaarilla tai Patagoniassa, mutta huomasimme, että Atacaman aavikon kirkas yötaivas tarjoaa parhaan paikan tähtienkatseluun”, Maury kertoo.

Atacaman aavikon sijainti yli 2 400 metrin korkeudella, yli 300 pilvetöntä yötaivasta vuodessa, äärimmäisen pieni ilmankosteus ja valosaasteen puuttuminen tarjoavat erinomaiset olosuhteet tähtitaivaan tutkimiseen.

Tiedemies Maury tunnetaan seitsemän asteroidin löytäjänä, joista asteroidi 3780 on nimetty hänen mukaansa.

 

Kaukoputkien materiaaliksi löytyy kaikkea mahdollista, kuten aavikolle hylättyjen pyörien vanteita.

Maury aloitti toimintansa Atacamassa muutamalla itse rakennetulla kaukoputkella. Nyt kaukoputkia on pihalla 12. Suurimman peili on halkaisijaltaan 72 senttimetriä ja uusi, peräti 115-senttisen peilin kaukoputki on rakenteilla.

Peilit hän ostaa yleensä Ebaystä, mutta kaukoputket hän rakentaa itse asuntonsa pihalla. Materiaaliksi löytyy kaikkea mahdollista, kuten aavikolle hylättyjen pyörien vanteita.

Maury vuokraa kaukoputkiaan myös tutkijoille ja alan into­himoisille harrastajille sen lisäksi, että ne ovat jatkuvasti hänen omassa tutkimuskäytössään.

Noin 50 kilometrin päässä San Pedron aavikkokaupungista sijaitsee maailmankuulu Alman observatorio, joka on Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Itä-Aasian avaruuskeskusten yhdessä toteuttama projekti.

Sen ”base campin” eli OSF:n (Operations Support Facility) toimintaan pääsee tutustumaan suosituilla lauantai- ja sunnuntaiaamuisin järjestettävillä ilmaisilla yleisöretkillä. Alman linja­autot hakevat vieraat San Pedrosta.

Online-varaukset tulee tehdä vähintään kaksi kuukautta aikaisemmin. Peruutuspaikkoja kannattaa kysellä retkiaamuna bussin lähtöpaikalta.

San Pedrossa sijaitsee lisäksi pieni, hyvää palautetta saanut meteoriittimuseo Museo del Meteorito, jossa on esillä paikallisia meteoriittejä. Näyttelyyn on helppo tutustua englanninkielisen audio-oppaan avulla.

San Pedron turismibisnes pyörii kaupungin halki kulkevan Caracoles-kadun ympärillä. Matkatoimistoja on vieri vieressä. Osa niistä kauppaa tähtienkatseluretkiä.


Kaupungin ulkopuolella on peräti 30 yksityistä, erilaisin kauko­putkin varustettua observatoriota, jotka sijaitsevat valosaasteen ulottumattomissa, noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta.

Tähtienkatseluretken voi varata toimistojen internet-sivujen kautta, mutta osa toimistoista myy retkiä vain paikan päällä. Tyypillisimmillään tähtienkatseluretkestä veloitetaan 30–35 euroa ja se kestää 2–4 tuntia.

Retki sisältää autokuljetuksen San Pedrosta observatorioon iltayhdeksän aikoihin ja noin 1–2 tunnin mittaisen astronomian perusteet sisältävän luennon, jossa käydään läpi tähtitaivaalla navigointia. Lopuksi tähtitaivasta katsellaan erikokoisten kauko­putkien avulla.

Osa firmoista tarjoaa mahdollisuuden kuvata tähtiä kaukoputkeen kiinnitettävän adapterin kautta. Ilta päättyy kuumaan kaakaoon ja paluumatkaan San Pedroon, jonne saavutaan puolenyön ja puoli kahden välillä yöllä.

 

Nykyisin lähes 40 prosenttia Atacaman matkailijoista saapuu katselemaan tähtiä.

Paikallisen turismin parissa alunperin toimineen Jorge Fernándezin perustama Atacama Desert Stargazing -yritys on toiminut tähtienkatseluretkien paikallisena tarjoajana lähes 15 vuoden ajan. Perheen pyörittämä firma on saanut paljon myönteistä asiakaspalautetta.

Jos Mauryn Spaceobs-yritys tarjoaa tiedemiehen otetta ja tuottaa palvelujaan etenkin astronomiaan hieman jo paremmin perehtyneille, Fernándezin Atacama Desert Stargazing panostaa elämyksiin.

Fernández tarjoaa kahdeksan erilaista tähtienkatselukokemusta ja räätälöi matkoja toiveiden mukaan. Hän järjestää myös yön yli kestäviä teltta­retkiä aavikolle yli 3 400 metrin korkeuteen.

Fernándezin kotipihan observatoriossa on 16 kaukoputkea. Tähtienkatseluryhmät ovat pieniä, yleensä maksimissaan 14 henkilöä. Näin jokaiselle osanottajalle jää runsaasti aikaa harjoitella kaukoputken käyttöä.

”Alueemme astroturismin suosio on voimakkaassa nousussa. Nykyisin lähes 40 prosenttia Atacaman matkailijoista saapuu katselemaan tähtiä”, Fernández summaa.

Tähtitaivasta voi alueella ihailla ympäri vuoden, mutta tammi-helmikuussa Atacamassa on ajoittain pilvistä.

”Tuolloin joudumme perumaan keskimäärin 10–20 prosenttia retkistä”.

Retket varmistetaan satelliittisääkarttojen perusteella yleensä noin tuntia ennen sovittua lähtöaikaa. Matkan peruuntuessa rahat saa takaisin. Retkiä ei järjestetä kolmea päivää ennen eikä jälkeen täydenkuun, mikä kannattaa huomioida matkaa suunnitellessa.

Fernández pitää touko-syyskuuta parhaana aikana nauttia Atacaman tähtitaivaasta.

”Tuolloin linnunrata näyttäytyy voimakkaimpana. Atacaman talven aikana yöt ovat viileitä lämpötilan laskiessa nollaan, joten retkelle pitää ottaa mukaan lämpimät vaatteet ja kengät”, Fernández neuvoo.

Atacaman astroturismin toimintaa koordinoimaan on perustettu paikallinen kattojärjestö, jonka puheenjohtajana toimii Spaceobsin Alain Maury. Tavoitteena on muun muassa kohentaa palvelujen laatua parantamalla astroturismioppaiden koulutusta.

Maury pitää San Pedron kaupungin nopeaa kasvamista haasteena tähtiturismin jatkumiselle. Toiminnan edellytyksenä on pimeys, jota nyt uhkaavat lisääntyneet kaupungin valot.

Lapin revontulimatkat vetävät japanilaisia

Tähtitaivaan ihailu, kuun­pimennykset ja revontulimatkat houkuttelevat yhä useampia. Uusista luontoelämyksistä on kehittynyt kasvava matkailutrendi, joka näkyy myös Suomen Lapissa.

”Revontulimatkat käynnistyivät jo 1990-luvulla japanilaisten matkailijoiden saapuessa Lappiin. Aluksi he tulivat Saari­selälle, josta revontulimatkailu levisi Rovaniemelle ja eri tunturikeskuksiin”, kertoo Sanna Kärkkäinen, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja.

Lappiin tullaan ympäri maailman, mutta japanilaiset ovat muodostaneet revontulimatkojen kivijalan koko ajan. Japanilaisten naisten uskomus siihen, että revontulien näkeminen parantaa hedelmällisyyttä voi selittää osan suosiosta.

 

Lapin revontulikausi kestää elokuun lopulta aina huhtikuulle saakka.

Rovaniemen matkailun kovin kasvu osui vuosien 2015–2017 välille. Nyt nousu on tasoittunut 2–3 prosenttiin, koska suuria majoitushankkeita ei ole nyt rakenteilla.

Vilkkainta revontulimatkailu on joulu-helmikuun välillä, mutta Lapin revontulikausi kestää elokuun lopulta aina huhtikuulle saakka.

Yksittäiset revontulimatkat maksavat Rovaniemellä iltaisin noin 50–150 euroa henkilöltä. Myös erityisiä revontulilentoja järjestetään

Kärkkäinen nostaa esille sosiaalisen median merkityksen matkailun kasvussa.

”Se toimii mainiona vertaismarkkinoinnin välineenä asiakkaiden jakaessa kokemuksensa ja suosituksensa keskenään. Viime aikoina myös julkkisten ja sosiaalisen median vaikuttajien viestintä revontulimatkoilta on tuonut ennen­näkemätöntä nostetta Lapille”.

Astroturismin suositut kohteet

Atacama, Chile

Mauna Kea, Big Island, Havaiji

Yhdysvaltojen kansallispuistot Grand Canyon ja Yosemite

Caldera de Taburiente, La Palma, Kanariansaaret

Nambungin kansallispuisto, Länsi-Australia

Sagarmathan kansallispuisto, Nepal

Algueva, Portugali

(Lähde: National Geographic)


Atacaman autiomaa

Atacaman autiomaa sijaitsee Pohjois-Chilessä. Pinta-ala on noin 180 000 neliökilometriä.

Matkailijoiden on hyvä huomioida vuoristotaudin mahdollisuus, varsinkin jos retkeilee korkeimmilla seuduilla.

Atacaman autiomaassa sataa vain noin 1 millimetriä vuodessa.

San Pedro de Atacamassa on tarjolla eri tasoisia hotelleja ja hostelleja sekä Airbnb-asuntoja. Hintataso on korkeahko.

Atacaman nähtävyyksiin voi tutustua matkatoimistojen retkillä tai omin päin. Vuokra-auto kannattaa varata Calaman lentokentältä.

Atacamaan pääsee Suomesta lentämällä Santiago de Chileen (17-20 tuntia), jatkolennolla Calamaan (2 tuntia) ja loppumatka (1,5 tuntia) bussilla tai vuokra-autolla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  3. 3

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  7. 7

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  8. 8

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää