Matka

Borneolla pääsee seuraamaan paikallista arkea sademetsän sydämessä – mutta turistien määrää rajoitetaan jo

Etelä-Borneon sademetsät on kiehtova kohde, jos etsii todellista luontoon uppoutumista ja sade­metsissä samoilua, mutta myös paikallista kulttuuria. Turistimääriä saarille on jo rajoitettu, ja yöpyä voi hotellien sijaan paikallisten luona.

Veneiden moottorien tasainen hurina täyttää joen, vaikka aamu ei vielä sarasta. Jostain kaukaa kuuluu rukouskutsu. Olemme Martapura-joella, Indonesiaan kuuluvassa Etelä-Borneossa.

Kun kello lähestyy kuutta, jokimaisema valkenee. Edessä siintää pieniä puisia, kirjavanvärisiä taloja ja kymmenittäin matalia veneitä.

Lok Baintanin kelluvilla markkinoilla on täysi hyörinä heti aamun sarastaessa, kun Banjarmasinin alueen naisväki saapuu tekemään kauppaa sekä paikallisten että turistien kanssa. Pitkillä puisilla veneillä paikalle lipuvat naiset myyvät hedelmiä, vihanneksia ja käsitöitä.

 

Markkinaperinne juontaa juurensa Banjarin sulttaanien aikaan 1500-luvulle.

Puheensorina ja huudahdukset täyttävät joen. Veneet ovat täynnä rambutaneja, banaaneja, guava-hedelmiä ja chilejä, kassavaa sekä vesikrassia.

Kokonainen pussillinen paikallisia, tulisia chilejä maksaa reilun euron, käsin punotut keskikokoiset korit vajaat kaksi euroa. Tuliaiset kannattaa ehdottomasti napata täältä kaupunkien keskustojen sijaan.Lok Baintan on yksi Indonesian vanhimmista kelluvista markkinoista Kuin-joella pidettävien Muara Kuin markkinoiden ohella. Markkinaperinne juontaa juurensa Banjarin sulttaanien aikaan 1500-luvulle – ja perinne elää yhä vahvana.

Lok Baintanin markkinat muistuttavat Mekong-joen kelluvia markkinoita Vietnamissa ja Thaimaassa. Mutta kuten Mekong-joella, myös Martapuralla vedessä kelluu veneiden lisäksi myös roskia ja muovijätettä.

Science-tiedelehdessä julkaistun artikkelin mukaan Indonesia laskee meriin eniten muovijätettä Kiinan jälkeen – ja osa muovista päätyy myös jokiin.

Lisäksi tilastot kertovat, että kierrätysprosentti kautta Indonesian on vain parin prosentin luokkaa. Kaupunkialueilla noin 7,5 prosenttia jätteestä kierrätetään.

Etelä-Borneon – tai kuten paikalliset aluetta kutsuvat, Etelä-Kalimantanin – viranomaiset haluavat kuitenkin muuttaa tilanteen. Saari ei halua kehittyä seuraavaksi Baliksi, vaan alueen viranomaiset tekevät töitä ympäristötietoisuuden lisäämiseksi ja jätteiden kierrätyksen parantamiseksi.

Samaan pyrkii myös EU:n ja Indonesian yhteinen Waste to Energy Guidebook -hanke. Tavoite on antaa työkaluja jätteistä tuotettavan energian hankkeisiin niin viranomaisille kuin sijoittajille ja teknologiakehittäjille.

Myös Tanska ja Indonesia tekevät yhteistyötä, joka keskittyy jätteen muuntamiseen energiaksi ja jätteen kierrätyksen hallinnointiin. Samalla kehitetään muovipussien maksullisuutta sekä kierrätys- ja panttijärjestelmiä.

Suunta on siis oikea, vaikka paljon on vielä tehtävää.

 

Ihmiset kuitenkin heittävät roskat maahan, kuten aiemmin.

Suomi tukee Indonesiaa metsien kestävässä hoidossa. Etelä-Kalimantanin metsähallinnon päällikkö Hanif Faisolin mukaan Suomesta halutaan tietotaitoa ennen kaikkea kestävästä metsän hallinnoinnista ja metsien suojelusta.

Faisolin mukaan paikalliset alkavat ymmärtämään ympäristönsä arvon. Indonesiassa, kuten myös muualla Kaakkois-Aasiassa, ruoka käärittiin aikanaan banaaninlehtiin ja pakattiin bambunoksiin. Viime vuosikymmeninä muovi, metalli ja lasi ovat syrjäyttäneet orgaaniset materiaalit pakkausvalmisteina.

Ihmiset kuitenkin heittävät roskat maahan, kuten aiemmin. Tuolloin roskat maatuivat, muovin valtakautena eivät.

Lisäksi metsien hakkuu kaupalliseen hyötykäyttöön on tuhonnut monien eläinlajien alueita ja vähentänyt luonnon monimuotoisuutta. Tähän paikallisviranomaiset ovat nyt puuttuneet.

Suomen tapaan paikalliset omistavat Indonesiassa suuria metsäalueita. Viranomaisten haaste onkin edistää ympäristönsuojelua ja kestävää metsien hyödyntämistä nimenomaan paikallisyhteisöissä.

Etelä-Kalimantanin sademetsissä kasvaa korkeuksiin kurottavia kotoperäisiä puita, kuten laakeri- ja kauripuita sekä siipipuukasveja. Monet puut ovat lähes satavuotiaita. Puiden alalajeista osa on uhanalaisia ja osa erittäin uhanalaisia, osaa lajeista voidaan hyödyntää kaupallisesti.

Etelä-Kalimantanin metsäalueista reilut 40 prosenttia on määritelty suojelluiksi metsiksi, ja reilut 10 prosenttia on erityisiä luonnonsuojelualueita. Näihin suojelualueisiin kuuluvat muun muassa Bekantanin alueella sijaitseva Pulau Bakut -suoje­lualue, joka on erittäin uhanalaisen nenäapinan kotoalue.

Melko arat nenäapinat liikkuvat ruokaa etsiessään pääasiassa auringonnousun ja -laskun aikaan, joten alueella vierailu kannattaa ajoittaa päivän alkuun tai loppuun. Nenäapinoiden lisäksi Bekantanilla voi nähdä muun muassa myös Jaavan-makakeja ja langur-apinoita.

Etelä-Kalimantan haluaa kehittää turismia ympäristön ja paikallisyhteisöjen ehdoilla. Faisol kertoo, että tavoite on kehittää ekoturismia, jonka perusajatus on ympäristön ja paikallisyhteisöjen kantokyvyn huomioiminen.

”Me haluamme rajallisen määrän turisteja näille alueille ja turismin käytäntöjen täytyy olla kestäviä”, Faisol sanoo.

Tavoite on lisäksi osallistaa paikallisyhteisöjä. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että monilla saarilla turistien yöpymiset toteutetaan paikallisten kodeissa hotellien sijaan, ja saarille otetaan rajattu määrä vierailijoita. Toistaiseksi homestay-vierailuja toteutetaan pienimuotoisesti, koska esimerkiksi sähkön­jakelu monilla alueilla on rajattua.

Tavoite vaikuttaa kuitenkin realistiselta, koska tarkoitus on ottaa yhteisöjen kantokyky huomioon. Paikalliset matkanjärjestäjät tekevät yhteistyötä kylien ja yhteisöjen kanssa palvelujen kehittämiseksi ja tietyn palvelutason takaamiseksi.

Kalimantanin matkailu sopii siis ennen kaikkea niille, jotka etsivät todellista luontoon uppoutumista, sademetsissä samoilua ja paikallisiin tutustumista. Esimerkiksi Belangianin saari tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Koko saarella asuu noin 400 ihmistä. Saarella voi vierailla Belangianin kylässä: tutustua paikalliseen elämään, seurata, kun naiset laittavat perinteistä ruokaa, nauttia maustettua teetä kylän raitin pikkukahvilassa tai käydä järjestetyllä moottoripyöräajelulla sademetsässä ja vaeltaa huikeille vesiputouksille.

 

Muutamat pilvenhattarat lipuvat vuorten rinteiden päällä sademetsän keskellä.

Elämys antaa huomattavasti enemmän kuin kaupunkien keskustat ja viiden tähden hotellit.

Toinen kiinnostava alue on Mandiangin ekoturismialue, jossa voi nähdä villieläimiä, ihailla arboretumia eli puulajipuistoa ja tutustua paikalliseen Kelulut­hunajan tuotantoon.

Tengger-kukkuloille kannattaa kivuta auringonnousun aikaan. Jos aamu avautuu kirkkaana, lipuvat muutamat pilvenhattarat vuorten rinteiden päällä sademetsän keskellä. Sumuisena aamuna tunnelma on puolestaan taianomainen, kun puiden latvat alkavat piirtyä hiljalleen aamun valjetessa.

Jos sademetsiin ja paikalliskulttuuriin haluaa todella sukeltaa, kannattaa suunnata Loksadon alueelle. Loksado on dayak-kulttuurin keskus, jonne matka Banjarmasinin kaupungista kestää muutaman tunnin.

Dayak-kulttuuri kukoisti Etelä-Kalimantanilla jo 1100-luvulla ja alkuperäiskansaan kuuluu yli 200 alaheimoa. Loksadon alueella asuu Dayak Meratus -heimoon kuuluvia dayakeja.

Loksadossa on kymmeniä dayak-kansalle perinteisiä, suuria balai-taloja, joissa asui jopa kymmeniä perheitä pienissä huoneissa. Osa kyläläisistä asuu yhä balai-taloissa, ja niissä järjestetään koko kylän kokoon kerääviä seremonioita.

 

Lautta lipuu ohi kylien, vehreän metsän ja jokia ylittävien riippusiltojen.

Loksadossa todella kokee olevansa luonnon sydämessä. Majoittua voi esimerkiksi Loklahungin kylässä sijaitsevissa Alam Roh Tujuh -puumökeissä. Perusmajoitusta luksuksempaa etsivät voivat yöpyä Mountain Meratus -resortissa.

Vehreän Loksadon alueella on lukuisia jokia ja vesiputouksia. Yhdet tunnetuimmista ovat Haratain putoukset, jonne matkataan sademetsässä kiemurtelevaa tietä ja bambusiltaa pitkin.

Loksadon jokiin kannattaa ehdottomasti tutustua bambu­lautoilla lipuen. Paikalliset oppaat melovat lauttaa, toki melontaa saa kokeilla myös itse. Joessa on myös maltillisia koski­alueita, ja lautta lipuu ohi kylien, vehreän metsän ja jokia ylittävien riippusiltojen.

Etelä-Borneo

Reitti ja hinnat:

Etelä-Borneolle pääsee parhaiten lentämällä Helsingistä Jakartan kautta Banjarmasinin kaupunkiin Etelä-Kalimantanin provinssissa. Muun muassa Qatar Airways ja Finnair lentävät Jakartaan yhdellä välilaskulla. Reitin Helsinki–Jakarta–Helsinki hinnat alkavat noin 500 eurosta matkustusajankohdasta riippuen. Jakarta–Banjarmasin-reittiä liikennöivät mm. Lion Air ja Garuda Indonesia. Meno-paluulippujen hinnat alkavat 100 eurosta.

Helsinki–Banjarmasinin (Singaporen ja Jakartan kautta) välisten meno-paluulentojen hiilidioksidipäästöt ovat Atmosfairin laskurin mukaan yhteensä reilut 4 150 kiloa.

Paras matkustusaika:

Etelä-Borneolla voi nauttia vähintään 20–25 asteen lämmöstä ympäri vuoden lukuun ottamatta vuoristo­alueita, mutta lämmin ja kuiva kesäkausi kestää noin toukokuusta lokakuuhun. Marras-huhtikuussa on sateisempaa, mutta trooppiset kuurosateet eivät yleensä kestä muutamaa tuntia pidempään.

Kiireisin turistisesonki on noin kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin sekä joulun ja uudenvuoden aikaan, jolloin esimerkiksi majoitushinnat ovat keskimääräistä korkeammat.

Miten päästä saarille:

Saarille ja osaan kylistä pääsee vain vesiteitse. Kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä paikallisiin matkanjärjestäjiin (mm. RR Tours & Travel, PT Borneo Alam Wisata). Ne huolehtivat vene- ja mahdollisen bussikuljetuksen järjestämisestä, opastuksesta sekä majoituksesta, joka monessa kohteessa on homestay, eli paikallisten kotona tapahtuva majoitus.

Yövierailut saariin ja paikallisiin kyliin räätälöidään erikseen. Vakiintunutta hintatasoa ei ole, mutta vuorokauden saarimatka kuljetuksineen, majoituksineen ja ruokailuineen maksaa noin 100–150 euroa. Tämä pitää sisällään kuljetukset, lounaan, illallisen ja aamiaisen sekä homestay-majoituksen.

Tarjolla olevat retket:

Erilaisia retkipaketteja on useita päiväretkistä muutaman päivän tai koko viikon kestäviin retkiin. Kolmen päivän paketit voivat sisältää esimerkiksi vierailun kelluvilla markkinoilla sekä paikallisessa artesaanikeskuksessa, ekoturismialueisiin ja villieläinten elinalueisiin tutustumista, vesiputouksilla käynnin ja bambulautalla melomista.

Hinta-laatusuhde Borneolla on erittäin hyvä. Kolmen päivän paketin keskihinta (vähintään kaksi osallistujaa) on noin 340 euroa henkilöltä sisältäen kahden yön hotellimajoituksen (4 tähden hotelli), kuljetukset, sisäänpääsyt luonnonpuistojen alueelle, aamiaiset, lounaat ja oppaan palvelut sekä tarvittaessa lentokenttäkuljetukset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  9. 9

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää