Vallankumous ja terrori-iskut veivät turismin Egyptistä – Uskaltaako maahan jälleen matkustaa? Egyptissä asuvat ja lomailevat suomalaiset kertovat - Matka | HS.fi
Matka

Vallankumous ja terrori-iskut veivät turismin Egyptistä – Uskaltaako maahan jälleen matkustaa? Egyptissä asuvat ja lomailevat suomalaiset kertovat

Turkoosina hehkuva Punainenmeri, huikeat faaraoiden aikaiset muinaismuistot, takuuvarma aurinko. Egyptillä on monia matkailun valttikortteja, mutta uskaltaako sinne matkustaa? Kysyimme Egyptissä asuvilta ja lomailevilta suomalaisilta.

Hurghadan hotelleilla on laajat uima-allas- ja ranta-alueet Punaisenmeren äärellä.

Hurghadan hotelleilla on laajat uima-allas- ja ranta-alueet Punaisenmeren äärellä. Kuva: Päivi Arvonen

Julkaistu: 25.1. 2:00, Päivitetty 25.1. 10:41

Vuoden 2011 vallankumous halvaannutti matkailun Egyptiin, vaikka pääkaupunki Kairon levottomuudet eivät lomakohteissa asti juuri näkyneetkään.

”Vallankumouksen jälkeen turistit hävisivät ja kaupunki oli kuin kuollut. Vuonna 2016 alkoi vilkastua ja monet suomalaiset löysivät tiensä takaisin jo ennen kuin valmismatkat vuonna 2018 alkoivat, kertoo Merja Himberg, joka on asunut Hurghadassa lähes 20 vuoden ajan osan vuodesta.

Punaisenmeren rannalla sijaitseva Hurghada on yksi suomalaisten Egyptin-lomien suosikkikohteista ja myös aito, elävä kaupunki, jossa asuu pysyvästi muitakin egyptiläisiä kuin matkailun parissa työskenteleviä.

”Hurghada on pessyt kasvojaan viime vuosina, kaupunkikuva on siistiytynyt paljon. Kahvilat ja kävelykadut ovat iltaisin täynnä niin paikallisia kuin matkailijoita”, Himberg kertoo tunnelmista.

Kuvituskuva

Hurghadan kupeessa sijaitseva El Gouna on Hurghadaa pienempi ja rauhallisempi lomakohde, jonka hintataso on hieman Hurghadaa korkeampi.

El Gounassa ja varsinkin sen satamassa on huvijahteineen ja ravintoloineen enemmänkin pohjoisitalialainen kuin egyptiläinen tunnelma.

Punaisenmeren suosittu rantalomakohde Siinain niemimaan puolella, Sharm el-Sheikh, on myös herännyt eloon vuosien hiljaiselosta.

”Matkailijoita on nyt selkeästi enemmän, mutta takaisin normaalissa ei vielä olla. Ilmapiiri on nyt hyvä ja leppoisa, kertoo Sharm el-Sheikhissä vuodenvaihteessa lomaillut Anita Mäntynen-Hakem.

Sharm el-Sheikh ei ole hänelle vain lomakohde, vaan perheen toinen koti jo 11 vuoden ajalta. Mäntynen-Hakemin puolisolla on kauppa kaupungin Old Market -ostosalueella. Mukana matkoilla on aina myös perheen 8-vuotias poika.

”Koskaan täällä ei ole ollut mitään pelättävää”, Mäntynen-Hakem sanoo.

 ”Kaupungilla ja nähtävyyksissä parveilee turisteja kuten vanhoina hyvinä aikoina.”

Faaraoiden aikaan pääsee Niilin varrella sijaitsevassa Luxorin kaupungissa. Muinaisen Theban raunioille rakennetun kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ovat Luxorin ja Karnakin temppelit, Kuninkaiden laakson haudat sekä Memnonin kolossi -patsaat.

Kaksi jälkimmäistä sijaitsevat Niilin Länsirannalla (West Bank), joka on majoittumiseen rauhallisempi kuin hälyinen keskikaupunki.

Memnonin kolossit Thebassa, Luxorin vieressä, on ainoa jäänne faarao Amenhotep III:n 1300-luvulla ennen ajanlaskun alkua rakennuttamasta temppelistä.

Memnonin kolossit Thebassa, Luxorin vieressä, on ainoa jäänne faarao Amenhotep III:n 1300-luvulla ennen ajanlaskun alkua rakennuttamasta temppelistä. Kuva: Mohamed Abd El Ghany

Turvalliseksi arjen kokee myös Anu ”Aisha” Kuronen-Morgan, joka on asunut Luxorissa 18 vuotta.

”En varmasti olisi jäänyt asumaan tänne 15-, 12- ja 5-vuotiaiden tyttärieni kanssa leskeksi jäätyäni, ellen kokisi olevani täällä lasteni kanssa turvassa”, Kuronen-Morgan sanoo.

Hän iloitsee yhdessä muiden kaupunkilaisten kanssa matkailijoiden paluusta.

”Turistikato vei työpaikan ja toimeentulon lukemattomilta luxorilaisilta, jotka ovat jopa nähneet nälkää. Nyt ilmapiiri on toiveikas. Kaupungilla ja nähtävyyksissä parveilee turisteja kuten vanhoina hyvinä aikoina”, Kuronen-Morgan sanoo.

Helsinkiläinen Mika Tuomi lomaili Luxorissa kolme viikkoa joulu-tammikuussa 14-vuotiaan poikansa ja vaimonsa kanssa. Perhe oli Egyptissä lomalla ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

”Poliiseja näkyy kaikkialla, mutta se luo turvallisuutta eikä turvattomuutta. Olemme liikkuneet kaikkialla, myös käyneet kävelemässä Länsirannan puolella maalaismaisemissa ja kaupungin pienillä kujilla, Tuomi kertoo.

Perhettä on ilahduttanut upeiden nähtävyyksien lisäksi hyväkuntoiset kadut, modernit liikennevalot ja suomea osaavat hevos- ja taksikuskit.

”Kaupunki on selvästi puhtaampi kuin kaksi vuotta sitten. Koko perheellä on ollut turvallinen olo kaikkialla”, Tuomi sanoo.

 ”Tuntuu, että tämä talvi on vilkkain vallankumouksen jälkeen.”

Luxorissa saa opaspalveluja myös suomeksi kaupungissa yhdeksän vuotta asuneelta, aktiivista eläinsuojelutyötä tekevältä Sari Leinoselta. Lisäksi hän vuokraa loma-asuntoja Länsirannalla.

”Tuntuu, että tämä talvi on vilkkain vallankumouksen jälkeen”, Leinonen kertoo.

Hän ei ole kokenut oloaan Luxorissa turvattomaksi kertaakaan edes vallankumouksen aikana.

Yhdeksän vuotta Luxorissa asunut Kirsi Voutilainen tarjoaa myös suomenkielisiä opastuksia sekä kuljetuksia eri puolille Egyptiä turistikäyttöön rekisteröidyllä autolla. Voutilainen on lisäksi Steigenberger Nile Palace -hotellin spa-osaston yrittäjä.

Lisää sykähdyttäviä muinaismuistoja sekä kiireetöntä jokisuiston maalaiselämää näkee Luxorin ja Assuanin välillä risteilevien jokilaivojen kyydissä. Niilin risteilyjen kesto on yleensä kolme tai neljä yötä, ja matkan hintaan kuuluvat myös retket pysähdyspaikoissa.

Matkaohjelma on erittäin tiivis ja kiireettömän jokitunnelman tavoittaa parhaiten, jos risteilee samalla laivalla myös paluumatkan.

Tunnetuimmat Egyptin nähtävyydet, Gizan pyramidit, sijaitsevat pääkaupunki Kairon kupeessa. Kairon toiseksi suosituin nähtävyys Gizan pyramidien jälkeen on keskustassa Tahrir-aukion laidalla sijaitseva Egyptiläinen museo.

Kairon kupeessa kohoavat Gizan pyramidit ovat yhä Egyptin suosituin nähtävyys.

Kairon kupeessa kohoavat Gizan pyramidit ovat yhä Egyptin suosituin nähtävyys. Kuva: Amr Abdallah Dalsh

Gizan pyramidien naapurissa avautunee tämän vuoden lopussa uusi museo, Grand Egyptian Museum.

Kairossa suosittu nähtävyys ja ostospaikka on myös Khan el Khalilin basaarialue, jonka sydämessä sijaitseva Al Fishawy -kahvila on ollut yhtäjaksoisesti auki ja saman suvun omistuksessa 1700-luvun lopusta asti.

Khan el Khalilin basaarialue on suosittu nähtävyys ja ostospaikka Kairossa.

Khan el Khalilin basaarialue on suosittu nähtävyys ja ostospaikka Kairossa. Kuva: Päivi Arvonen

Yksinkertainen, mutta legendaarinen kahvila on tarjoillut suosituinta annostaan eli sokerilla maustettua teetä niin kadunmiehille kuin kuuluisuuksille. Vuonna 1988 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen egyptiläiskirjailija Naguib Mahfouzin kerrotaan kirjoittaneen Kairo-trilogiaansa kahvilan takahuoneessa.

Egyptin viime vuosien terrori-iskut ovat kohdistuneet lähinnä turvallisuusviranomaisia ja kristittyjä kohtaan pääosin Kairossa sekä Pohjois-Siinailla.

Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan matkailijoita kehotetaan yleiseen varovaisuuteen ja ympäristön huomioimiseen edelleen koko maassa. Siinain niemimaan pohjoisosiin, lähelle Libyan rajaa ja läntiselle aavikkoalueelle ei tule matkustaa lainkaan.

Matkustamista Etelä-Siinaille muualle kuin turistikohteisiin, Sharm el-Sheikhin alueelle, Dahabiin ja Pyhän Katariinan luostariin, tulee välttää. Ministeriö suosittaa aina matkustusilmoituksen tekemistä osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi.

 Tänä talvena Egypti on noussut jo kolmanneksi suosituimmaksi valmismatkakohteeksi.

Vuonna 2010 Egypti oli suomalaisille 4. suosituin lomamatkakohde. Egyptin turistiministeriön tilastojen mukaan suomalaisia saapui tuolloin maahan lähes 94 000. Vuonna 2011 määrä romahti, ja vähimmillään suomalaisia on nähty Egyptissä vuonna 2016: alle 5 000.

Suomen Matkatoimistoalan liitto ry:n mukaan vuonna 2018 Egyptiin tehtiin Suomesta 4 591 valmismatkaa. Tällä talvikaudella Egypti on noussut jo kolmanneksi suosituimmaksi valmismatkakohteeksi lähes 15 000 matkalla.

Talvikaudella 2019-2020 Egyptiin lennetään Suomesta suorilla tilauslennoilla Hurghadaan sekä reittilennoilla välilaskun kautta useilla lentoyhtiöillä myös Sharm el-Sheikhiin ja Kairoon. Luxoriin on matkaa Kairosta noin 500 kilometriä ja Hurghadasta noin 300 kilometriä. Luxoriin pääsee Kairosta myös lentäen Egypt Airilla sekä junalla.

Sharm el-Sheikhiin ei ole Suomesta suoria lomalentoja, mutta viime syksynä aloitti toimintansa pitkän tauon jälkeen Hurghadan ja Sharm el-Sheikhin välillä kulkeva lautta, joka lähtee kolmena päivänä viikossa aamulla Hurghadasta ja illansuussa Sharm el-Sheikhistä.

Egyptissä tehtiin suurin muumioiden hauta-arkkulöytö yli sataan vuoteen

Tutankhamonin hauta siivottiin turistien sormeilemista seinistä – video näyttää juuri avatun kammion

Seuraa uutisia tästä aiheesta