Genevejärven ympäristö tarjoaa alppimaisemia, viehättäviä pikkukaupunkeja, kiehtovaa historiaa ja suussasulavia herkkuja - Matka | HS.fi
Matka

Genevejärven ympäristö tarjoaa alppimaisemia, viehättäviä pikkukaupunkeja, kiehtovaa historiaa ja suussasulavia herkkuja

Genevejärvi ympäristöineen tarjoaa enemmän kuin itse Geneven kaupunki. Esittelemme monta hyvää syytä lähteä kiertämään järveä.

Morgesin kaupungin rantakatu seuraa Genevejärven rantoja. Kuva: Päivi Tolonen

Julkaistu: 15.2. 2:00, Päivitetty 15.2. 10:48

Jos matkaat Geneveen, älä jumitu kaupunkiin, sillä upeimmat nähtävyydet ja elämykset tarjoaa Genevejärvi ympäristöineen.

Tekemistä ja näkemistä riittää: voi koluta järveä reunustavia pieniä, viehättäviä kaupunkeja, vaeltaa alppimaisemissa, syödä juustofondueta tai mennä sukeltamaan. Paikallisten kanssa jutellessaan kannattaa pitää mielessään, että järven oikea nimi on Lac Léman.

Läheiset pikkukaupungit kutsuvat

Morgesin kaupungin rantaa myötäilevä kävelytie on lauantaiaamuna hiljainen. Loppukesän yö on ollut viileä. Kun aurinko alkaa lämmittää järveä, nousee järvestä höyryä, joka tekee maiseman utuiseksi. Järven toisella puolella siintävät jylhät alppimaisemat Mont Blancin huippuineen.

Keskustan kävelykadulla on lauantaina markkinat. Ihmiset vaeltavat katua ja istuvat kahviloiden terasseilla. Kaupungin varsinainen vetonaula on kuitenkin huhti-toukokuussa vietettävä tulppaanifestivaali.

”Tänne tullessa kannattaa pysähtyä ehdottomasti Nyonin kaupungissa, joka tarjoaa paljon historiaa ja museoita”, neuvoo Morgesissa työskentelevä ranskalainen Philippe Hauariki.

Nyonin pikkukaupungin juuret löytyvät Rooman valtakunnan ajoilta. Julius Caesar perusti sen paikalle Iulia Equestrisin siirtokunnan 46-44 ennen ajanlaskun alkua. Kaupungin ykkösnähtävyys on Château de Nyon, Nyonin linna, jonka Savoijin kreivit rakensivat roomalaisille raunioille 1300-luvulla.

Nyon on viiniviljelmien ympäröimä. Linnan viinikellarissa Caveau de Nyonissa voi maistella paikallisia viinejä. Kaupungissa on myös Le Musée du Léman, Genevejärvi-museo.

Juustofondueta ja taidetta

Gruyèresin kaupunki järven koilliskulmalla on juustonystävän paratiisi. Sinne pääsee Genevestä ketterästi järven pohjoispuolta kulkevaa moottoritietä pitkin.

Gruyèresissä pitää tietenkin maistaa juustofondueta. Syömme seuralaiseni kanssa tyypillisen moitié-moitié -fonduen, jossa on Gruyère AOP -juuston lisäksi Vacherin Fribourgeois AOP -juustoa.

Gruyèresin kaupunki Genevejärven koilliskulmalla on juustonystävän paratiisi.

Ensikertalaiselta ei pitkän haarukan nokassa olevan leivänpalan pyörittäminen juustokasarissa onnistu aivan helposti. Tarjoilija käy välillä paikalla katsomassa, palaako kasarin alla liekki.

Juomana nautimme fonduen kyytipojaksi sopivaa Fendant-valkoviiniä. Miellyttävällä terassilla istuessa voi samalla ihailla pienen kaupungin keskustan maisemia illan hämärtyessä.

Elokuvan ja taiteen ystävä vierailee H.R. Giger -museossa Gruyèresissä. Taiteilija sai Alien-elokuvasta parhaan visuaalisen tehosteen Oscar-palkinnon vuonna 1980 ja suunnitteli myös hahmoja esimerkiksi Poltergeist-elokuvaan.

Gigerin biomekaaniset teokset yhdistävät ihmistä ja koneita niin painajaismaisella seksuaalisväritteisellä tyylillä, että museo ei sovellu kaikilta osin perheen pienimmille.

Vastapäätä museota sijaitsee Museum Bar HR Giger, jossa keskiaikaisen linnan holvikaaret ovat muuttuneet selkänikamiksi. Gigerin suunnittelemat Harkonnen-tuolit löysivät paikkansa hänen baareistaan. Taiteilijan itsensä mukaan ne olivat liian kalliita tavalliselle ihmiselle ja liian käytännöllisiä taiteen keräilijöille.

Vaelluksen kruunaa lounas alppimaisemissa

Vaelluksen ystävä suuntaa Genevejärven kaakkoiskulmalle. Sieltä alkavat Valaisen kantonin Alpit. Nousemme autolla reilun kilometrin korkeudessa sijaitsevaan Marécottesin pieneen kylään, Trientin laaksoon.

Kylästä pääsee hissillä 1 777 metrin korkeuteen Le Creusaziin. Lähdemme vaeltamaan kohti Col d’Emaneyta. Reitti on aluksi melko tasainen ja leveä, mutta muuttuu vähitellen vaativammaksi. Nousua ja laskua riittää kivikkoisella polulla ja vaellussauva olisi tarpeen.

Kun laskeudumme jyrkkää polkua, vastaan tulee kaksi naista, jotka puhisevat kääntyneensä takaisin. Jatkamme urheasti eteenpäin ja upeat maisemat palkitsevat vaivamme: pysähdymme ihastelemaan lumihuippuisia vuoria ja jylhiä kuusikkoja. Ylitämme solisevan vuoristopuron, ja vilvoitamme kasvojamme kylmällä vedellä.

Saavumme määränpäähämme reilun puolentoista tunnin vaelluksen jälkeen. Pieni Alpage d’Emenay –buvette, ”vuoristokahvila”, tarjoaa keitaan kuumissaan olevalle uupuneelle vaeltajalle.

Pieni vuoristokahvila Alpage d’Emenay –buvette tarjoaa herkkuja vaeltajalle.

Buvetten pihamaalla juoksentelee possuja ja kauempana laiduntavat lehmät. Edellisistä tehdään paikan päällä makkaraa ja jälkimmäisten maidosta perinteiseen tapaan puu-uunin hiilloksella juustoa.

Pitkä vaellus on saanut vatsan kurnimaan. Nautimme pihalla olevan pitkän pöydän ääressä yksinkertaisen ja makoisan makkaroista, juustoista ja leivästä koostuvan lounaan ja juomme palan painikkeeksi itse tehtyä omenamehua.

Samalla kuuntelemme paikan omistajan, Jean-Marcin turinointia. Perheen omistama buvette on ollut paikallaan yli 40 vuotta.

Palaamme takaisin pidempää, mutta helpompaa reittiä, joka vie meidät suoraan Marécottesin kylään – onneksi, koska hissi on lopettanut toimintansa kello 17.

www.telemarecottes.ch

Sukellusta ja turismia

Genevejärvi on myös hyvä sukelluspaikka. Järvessä on syvyyttä parhaimmillaan 310 metriä, ja ympäri järveä on useita sukelluspaikkoja, joissa 20–30 metrin syvyiselle kohdalle pääsee rannasta melko nopeasti.

Sukellusvarusteita voi vuokrata paikallisista sukelluskeskuksista ja -kouluista ympäri järveä. Sukellus- ja lääkärintodistukset kannattaa pitää mukana, niitä saatetaan kysyä myös varusteita lainatessa.

Esimerkiksi vierailuun Chillonin keskiaikaisessa linnassa voi yhdistää sukeltamisen. Järven itäpäässä sijaitseva komea linna on rakennettu 1300-luvulla ja se on toiminut myös vankilana.

Englantilainen runoilija Lord Byron kirjoitti vuonna 1816 runon The prisonner of Chillon linnan vankityrmässä vuosina 1530–1536 mielipiteidensä vuoksi viruneesta Francois Bonivardista.

Byron kaiversi Bonivardin nimen pilariin, johon hänet oli kahlittu. Aivan veden rajassa sijaitseva linna on rakennettu vedenalaisen kallion kielekkeen päälle. Sukeltaja pääsee tarkastelemaan linnaa sen alta.

Järvellä pitkään sukeltanut Philippe Hauariki kertoo, että sukelluspaikat ovat kaikki hieman erilaisia. Riippuu myös sukeltajan kokemuksesta, mihin kannattaa suunnata. Château de Chillon sopii kokeneemmalle sukeltajalle, Morgesin kaupungin lähellä sijaitseva Saint-Prex taas kaikentasoisille sukeltajille.

Genevejärvellä pitkään sukeltanut Philippe Hauariki kertoo, että järvestä löytyy hienoja sukelluspaikkoja moneen makuun.

”Järven etelärannalla, noin kymmenen kilometrin päässä Genevestä sijaitseva Hermance on monipuolinen kohde hylkyineen. Aloittelija voi sukeltaa 12 metrin syvyyteen tarkastelemaan lähintä hylkyä ja konkarille löytyy tutkittavaa vielä noin 20 minuutin matkan päässä rannasta 47 metrin syvyydessä. Sukeltajille on omat penkit ja ensiapuhuone happipulloineen. Pintakäynneillä pitää varoa risteilyaluksia”, hän muistuttaa.

Ranskan puolella sijaitseva Tougues lähellä Hermancea on puolestaan rauhallisempi sukelluspaikka. Samalla reissulla kannattaa vierailla Yvoiren keskiaikaisessa kylässä, joka on valittu yhdeksi Ranskan kauneimmista kylistä. Järven rannassa sijaitsevan kylän viehättävässä keskustassa on paljon ravintoloita ja taidegallerioita.

Sukelluskeskuksia: Scub’h20 Morgesissa, lähellä Saint-Prexiä: http://scub-h2o.ch Diving Shop Immersion Genevessä: https://www.diving-immersion.ch

Katedraalin kautta museoon

Liikenneruuhkiin kannattaa varautua. Kun palaamme takaisin vaellukselta, järven pohjoispuolen moottoritien liikenne on poikki. Jumitumme paikalleen yli tunniksi, mutta toisaalta saamme ihailla hienoa auringonlaskua järven horisontissa.

Sunnuntai-iltapäivänä matelemme puolestaan Geneven rantakadun liikenneruuhkassa. Kaupungin maamerkki, suihkulähde Jet d’Eau tarjoaa onneksi silmänruokaa.

Maailman korkein, 140-metrinen suihkulähde on ollut nähtävyys vuodesta 1891. Sitä ennen paikalla oli viiden vuoden ajan paikallisen voimalaitoksen säätölaitteena toiminut 30 metriä korkea suihkulähde.

Geneven vanhan kaupungin kujilla on mukava vaellella. Cathédrale St-Pierre on ykkösnähtävyys, vaikkakin tyylien sekamelska. Katedraalia rakennettiin vuosina 1160–1230, mutta myöhempien lisäysten vuoksi goottilainen tyyli on saanut koristeekseen uusklassismin piirteitä. Kirkossa näkyy myös sekä katolisia että protestanttisia symboleja.

Musée d’art et d’histoire on museoista ehdoton nähtävyys: se tarjoaa suurten nimien, kuten Picasson, Monetin ja Rubensin lisäksi mittavan arkeologisen osaston. Siellä pääsee kurkistamaan myös Geneven alueen arkeologisiin löytöihin. Museoon on vapaa pääsy.

Lisätietoja Genevejärven ympäristöstä: www.myswitzerland.com, www.ville-geneve.ch/welcome-geneva, www.region-du-leman.ch/en, www.swissrailways.com

Geneve on mainettaan parempi kohde aikuisten viikonloppumatkalle

Seuraa uutisia tästä aiheesta