Kantrin kehto Nashville muuttui hetkessä moderniksi metropoliksi ja kiehtovaksi ruokakaupungiksi - Matka | HS.fi
Matka

Kantrin kehto Nashville muuttui hetkessä moderniksi metropoliksi ja kiehtovaksi ruokakaupungiksi

Kantrimusiikin synnyinkaupunkina tunnetun Nashvillen muodonmuutos hätkähdyttää: kaupunki on nopeasti muuttunut suurkaupungiksi, jonne löytävät nyt myös kulinaristit.

Pilvenpiirtäjät hallitsevat nykyään Nashvillen sydäntä. Cumberland-joen rannalla näkyy vanhempaa, punatiilistä rakennuskantaa. Kuva: John Greim & Getty

Julkaistu: 22.2. 2:00, Päivitetty 23.2. 13:57

Auringonlasku valaisee jättiläismäisen nostokurjen Nashvillen keskustaa halkovalla Broadwaylla. Työmaan urakoitsijaksi osoittautuu Suomenkin katukuvasta tuttu Skanska.

Toistasataa vuotta vanhojen, villistä lännestä muistuttavien pienten tiilirakennusten ja niissä sijaitsevien kantrimusiikkiklubien ympärille nousee uusia pilvenpiirtäjiä ja parkkihalleja. Nashvillen katukuvassa tyylien kirjo – tai pikemminkin sekamelska – on hätkähdyttävä.

Kantrilegendojen nimikkomuseoita sijaitsee vieri vieressä Nashvillen keskustassa. Kuva: markus nordenstreng

Jos täkäläisten kaupunkisuunnittelijoiden ja arkkitehtien tyylitajussa voisi eurooppalaisesta näkövinkkelistä katsottuna olla toivomisen varaa, niin toisaalta harvan kaupungin muodonmuutos on ollut yhtä nopeaa ja radikaalia kuin reilun kahden miljoonan asukkaan Nashvillen.

Kyseessä on tällä hetkellä Yhdysvaltain kolmanneksi nopeimmin kasvava metropoli, jonka väkiluku on pompannut reilussa vuosikymmenessä melkein miljoonalla, eikä väestönkasvu anna hiljenemisen merkkejä.

Kantrin kehtona tunnetun kaupungin asukkaista enää puolet on valkoihoisia. Afrikan amerikkalaisten ja pienen intiaanivähemmistön lisäksi Nashvillessä ja sen lähistöllä asuu tätä nykyä paljon keskiamerikkalaisia maahanmuuttajia, joita metropoli työllistää. Nashvilleen muuttaa myös kovalla tahdilla lisää aasialaisia ja eurooppalaisia osaajia ja yrittäjiä.

Etninen monimuotoisuus ilmenee myös politiikassa. Vaikka Tennessee on ollut perinteisesti republikaaninen osavaltio, Nashvillen vaalipiireistä valtaosassa on äänestetty viime vuosikymmenet demokraatteja. Nashvillessä siis törmää tänä päivänä helpommin siirtolaisiin kuin punaniskoihin.

Vuonna 1779 perustetun Nashvillen kaupunginviskaaleilla kiinnostus taitaa keskittyä enemmän tulevaisuuden visiointiin kuin menneisyyden muisteluun.

 Espresso- ja vegaanivaihtoehtoja piisaa kuin Brooklynissä.

On kuvaavaa, että kantrin synnyinpaikkana tunnettua Ryman Auditoriumia eli alkuperäistä Grand Ole Opry -konserttisalia hädin tuskin enää erottaa Gotham Citystä muistuttavan lasitorniviidakon varjosta.

Kyseessä on kuitenkin musiikkikaupunkia ajatellen todella merkittävä rakennus. Ryman oli alunperin kirkko, mutta 1900-luvun alussa sen alttarille rakennettiin esiintymislava, josta muodostui kantrimusiikin tärkein näyttämö maailmassa.

Täältä lähetettiin vuosikymmenien ajan Grand Ole Opry -nimistä, kokonaan kantrimusiikille omistettua radio-ohjelmaa.

1940- ja 50-luvuilla Rymanin lavalla aloittelivat uraansa muun muassa Hank Williams ja Johnny Cash. 70-luvulla radio-ohjelma muutti suurempiin tiloihin, kun Opryland-konserttikeskus valmistui Nashvillen itäpuolelle.

Gospellaulaja Mavis Staples esiintyi Ryman Auditorium -konserttisalissa viime kesänä. Kuva: Jason Kempin / Getty

Ryman on säilynyt tärkeänä keikkapaikkana näihin päiviin ja päiväsaikaan saliin voi käydä tutustumassa museokierroksella.

Musiikkikaupungin turismia on entisestään kiihdyttänyt suosittu Nashville-televisiosarja. Mutta toisin kuin hittisarja antaa ymmärtää, Nashvillen väestöstä todellisuudessa entistä harvempi saa tänä päivänä toimeentulonsa kantrista.

Kiihtyvä väestönkasvu selittyy pääosin Nashvilleen rantautuneilla isoilla teknologian ja terveydenhoitoalan jättiyrityksillä. Uutta työvoimaa molemmille aloille valmistuu vuosittain kaupungin kahdesta maailmankuulusta yliopistosta, Vanderbiltista ja Belmontista. Myös Nissanin ja Amazonin kaltaiset ylikansalliset työnantajat työllistävät Nashvillessa kymmeniätuhansia.

Valoisien talousnäkymien myötä kaupungin keskiluokkaistuminen on silmiinpistävää. Jos vielä kymmenen vuotta sitten Nashvillesta oli haastavaa löytää laadukasta kahvia saati kasvisruokaa, tänä päivänä espresso- ja vegaanivaihtoehtoja piisaa kuin Brooklynin Williamsburgissa konsanaan.

 Nashvillestä on muodostunut yksi Amerikan merkittävimmistä popteollisuuskeskittymistä.

Keskustan läheisyyteen on ilmestynyt kiihtyvällä tahdilla uusia kaupunginosia, tuoreimpana The Gulch, joka rakennettiin jättömaalle viidessä vuodessa. Toisaalla Germantownissa autioituneet teollisuusrakennukset ovat muuntuneet ylellisiksi ravintoloiksi ja loft-asunnoiksi.

Kaupunkia halkovan Cumberland-joen toisella puolen East Nashvillessä vanhojen craftsman-talojen pyyntihinnat ovat nousseet vuosikymmenessä sadoista tuhansista miljooniin dollareihin.

Nashvillen kasvun ja etnisen monimuotoisuuden huomaa konkreettisesti ruokapöydän ääressä. Amerikan arvostetuimpiin lukeutuva ruokajulkaisu Eater julisti taannoin Nashvillen Yhdysvaltain tämän hetken kiinnostavimmaksi ruokakaupungiksi. Muodonmuutos on todella merkittävä.

Opryland on kantrituristin paratiisi ja yhä tärkeä keikkapaikka. Kuva: markus nordenstreng

Monipuolinen fine dining -ruokakulttuuri on rantautunut Nashvilleen ryminällä ja yhä useammassa ravintolassa vaikuttaa ulkopaikkakuntalainen keittiömestari. Esimerkiksi kaupungin hypetetyimpiä ravintoloita, Rolf & Daughtersia ja Folkia pyörittää Brysselissä lapsuutensa viettänyt ravintolavisionääri Philip Krajeck.

Perinteiset paikalliset herkut kuten edullinen grillikylki ja uppopaistetut kanankoivet alkavat olla yhä harvemmassa. Vanhemmista ruokaloista keskustan alueella jäljellä ovat enää Arnold’s, Midtown Café ja Hattie B’s Hot Chicken.

Kaupungin viime vuosien puhutuimmat ravintolat Rolf & Daughters ja Folk ovat keittiömestari Philip Krajeckin luomuksia. Kuva: markus nordenstreng

Näiden rinnalla Nashvillen uudet tulokkaat tarjoavat todellisia maailmanluokan cross kitchen -makuelämyksiä. Esimerkiksi Thompson-hotellin aulassa toimiva Marsh House onnistuu sekoittamaan taidokkaasti perinteisen etelän maut moderniin.

Paikalliset musiikkiympyrät ovat kokeneet niin ikään ison muodonmuutoksen. Kantrimusiikin legendojen mukaan nimetyt kadut Music Row -kaupunginosassa vaikuttavat kuvastavan lähinnä menneisyyttä. Useiden legendaaristen kantristudioiden tilat ovat tänä päivänä teknologiayritysten omistuksessa.

Pizzan ja pastan ohella Folk-ravintola tarjoilee herkullista parsaa. Kuva: markus nordenstreng

Samalla kun perinteinen kantrimusiikki on ajautunut yhä syvemmälle marginaaliin, Nashvillesta on muodostunut yksi Amerikan merkittävimmistä popteollisuuskeskittymistä.

Kaupungissa lasketaan olevan yli tuhat ammattimaista äänitysstudiota, joiden omistajiin lukeutuu Jack Whiten, The Black Keysin ja Sheryl Crown kaltaisia isoja nimiä.

White pyörittää keskustan tuntumassa myös omaa vinyylikauppaansa, Third Man Recordsia. Levykaupan erikoisuuksiin kuuluu toimiva antiikkinen äänityskoppiautomaatti, jossa voi äänittää reaaliajassa oman musiikkiesityksensä vinyylille.

Nashvillen musiikkitarjonta on monipuolistunut ja elävöitynyt vanhoista ajoista. Broadwayn lukuisissa liveklubeissa turisteille suunnattu kantrimusiikki on toki edelleen pääroolissa, eikä sitä pääse pakoon edes yöaikaan vaikka haluaisi, mikä kannattaa huomioida hotellihuonettaan buukatessa.

 Nashville tunnetaan myös taidemuseoistaan.

Mutta esimerkiksi trendikkään East Nashvillen monissa liveklubeissa kantriartisteihin törmää enää harvoin. Vastaavasti Country Music Hall Of Fame -museon yhteydessä sijaitsevassa amfiteatterissa esiintyy säännöllisesti hiphop-artisteja.

Nashville tunnetaan myös taidemuseoistaan. Frist Art Museum tarjoilee taidetta kaikista maailman kolkista.

Nashvillen museoista eksoottisin lienee Centennial-puistoon rakennettu Parthenon, joka on autenttinen kopio Ateenan legendaarisesta kreikkalaistemppelistä. Temppelin yhteyteen on rakennettu kaupungin kuuluisin taidemuseo.

Myös Fisk-kampuksella sijaitsevaan Van Vechten -taidemuseoon kannattaa tutustua.

Muun muassa Elvis Presley äänitti klassikkojaan RCA Studio B:ssä, joka sijaitsee Music Row -kaupunginosassa. Kuva: markus nordenstreng

Muovisen imagon luoneesta kantrilaulaja Dolly Partonista on tullut feministi-ikoni, ay-liikkeen tähti ja USA:n kansakunnan yhdistäjä – Miten ihmeessä se onnistui?

Seuraa uutisia tästä aiheesta