Koronavirus palautti mieleen tyrmistyttävän näyn kiinalaisella sars-torilla 15 vuotta sitten - Matka | HS.fi
Matka|Kolumni

Koronavirus palautti mieleen tyrmistyttävän näyn kiinalaisella sars-torilla 15 vuotta sitten

Jos jotain hyvää voi koronaepidemiasta koitua, on se tämä: ehkä vihdoin villieläinten salametsästys ja -kauppa saadaan Kiinassa kuriin, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

Julkaistu: 7.3. 2:00, Päivitetty 7.3. 6:35

”Kiinnostavatko muurahaiskävyt?”, oppaamme kysyi.

”Aina”, vastasin. Opas vaimensi ääntään.

”Niitä saa tiskin alta. Kuten myös sivettieläinten lihaa, ainakin pakasteena. Mutta ette saa kuvata mitään, kiinnijääminen olisi vaarallista.”

Olimme Kiinan Kantonissa, Dongwangin valtavalla torilla. Dokumentaristiakin olosuhteet ilskottivat: myyntikojujen häkit oli ahdettu tupaten täyteen käärmeitä, kaneja, koiria, kissoja, kilpikonnia, ankkoja ja hanhia.

Kantonilaisen sanonnan mukaan kaikki nelijalkaiset ovat syötäväksi tarkoitettuja, paitsi pöytä. Ja jos jotain jää keittiöstä yli, se hyödynnetään kiinalaisessa perinnelääkinnässä – kuten uhanalaisen muurahaiskävyn suomut.

 Lepakot mainittu, eläintori Wuhanissa mainittu.

Mutta nyt eläimet oli viety piiloon, sillä kauhua herättäneestä sars-epidemiasta oli tuolloin kulunut vasta vuosi.

Sarsin uskotaan levinneen juuri tällaiselta torilta: virus oli tarttunut ensin hevosenkenkäyököstä naamaripalmunäätään ja sitten ihmiseen.

Katselimme ympärillemme tyrmistyneinä.

Kiinassa kaikki tuppaa olemaan massiivista, mutta ajatus lähikorttelien kätköissä pullistelevista sivetti- ja lepakkohäkeistä – muurahaiskäpydiilereistä puhumattakaan – puistattivat.

Etenkin, kun samanlaisia eläintoreja oli silloin pelkästään Guangzhoun metropolissa yhteensä 39.

Nyt 15 vuotta myöhemmin torin pistävä katku palasi mieleeni, kun luin arvioita covid-19-taudin alkulähteistä. Lepakot mainittu, eläintori Wuhanissa mainittu.

Mikään ei ole vielä varmaa, mutta jotkut kiinalaistutkijat uskovat muurahaiskävyn olleen koronaviruksen väli-isäntä ennen sen leviämistä ihmisiin.

 Meillä länsimaissa on turha tuntea erityistä moraalista ylemmyyttä.

Jos jotain hyvää voi koronaepidemiasta koitua, on se tämä: ehkä vihdoin villieläinten salametsästys ja -kauppa saadaan Kiinassa kuriin.

Kun sars-kohu aikoinaan oli laantunut, homma jatkui turuilla ja toreilla pian entiseen malliin. Viranomaiset eivät uskaltaneet haastaa ruokakulttuurin ja uskomuslääkinnän vahvoja perinteitä.

Toisaalta hävitty sota huumeita vastaan todistaa, että jos on kysyntää, on aina tarjontaakin – sitä eivät lopeta kiellot tai kuolemanrangaistukset. Mutta ehkä nyt entistä useampi kiinalainen tulee kyseenalaistamaan vanhakantaisen luontosuhteensa.

Lopuksi on hyvä muistuttaa, että meillä länsimaissa on turha tuntea erityistä moraalista ylemmyyttä, mitä pandemioihin tai luontosuhteeseen tulee: kovemmat tappajataudit ovat edelleenkin lähtöisin ihan tavallisista sioista ja kanoista.

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija ja tietokirjailija, joka kuvasi tv-sarjaansa salaa kollegansa Tunna Milonoffin kanssa Kiinassa vuosina 2004 ja 2008.

Riku Rantalan kolumni|Vein vaimon yllätysmatkalle metrolla – Itä-Helsinki tempaisi hetkessä lomatunnelmaan

Riku Rantalan kolumni|Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

Riku Rantalan kolumni|Nyt jo tiedetään, mistä lähivuosien tärkeimmät turistit tulevat – ja suomalaisten kannattaisi ottaa heidät avosylin vastaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta