Kolumnit    |   Lukijan kolumni

Hävikkiä syntyy, koska ostaja haluaa tuoretuotteista parhaat

Asiakas runnoo tiensä valikoidakseen koriinsa leipäjuustoista kaksi jälkimmäistä pakettia. Etummaiset, oletuksella lyhyemmän päiväyksen tuotteet, jäävät tursottamaan rumasti kuin huojuva torni odottamassa pahaa-aavistamatonta seuraavaa asiakasta. Tai jäteastiaa.

Arkinen näky nostattaa puhetta kahvipöydässä. Miettiäkö omaa vai koko kansan taloutta? Ostajan oikeus on valikoida tuoretuotteista parhaimmat, rahoilleen tahtoo parasta mahdollista vastinetta. Miksi maksaisi kalliilta tuntuvan hinnan kalasta, joka ei houkuta?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkä päiväys on järkisyy monen tuotteen kohdalla. Jos juuston kulutustahti on kokoonsa nähden hidas, on ennakoivaa valita pitkä päiväys. Mutta jos tuote on menossa pöytään ja todennäköisesti parempiin suihin jo saman illan aikana, onko sillä väliä, onko päiväystä jäljellä viikko vai viisi päivää?

Tuoretta leipää ei voita mikään, mutta jos sen heittää aina joka tapauksessa suuhun leivänpaahtimen kautta, onko kyykkääminen alemmille koreille hyödyllistä muuten kuin pakarajumppana?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paistopisteen koriin jää pyörimään yksinäinen donitsi, koska kuorrutus on hieman kurtussa. Onko sen makukin vaillinainen? Maistuuko säilykepersikka huonommalta, jos sen etiketti on revennyt, vaikka purkki olisi vielä ehjä? Tai onko leikkele, jonka tarra on liimaantunut ruttuun, jotenkin epäkelpo tuote?

Jos kaivan aina pisimmillä päiväyksillä leimatut tuotteet, onko oikein kauhistella elintarvikeliikkeiden hukkatuotemäärää? Voisiko kauppaostoksia tehdessään pohtia valintoja oman jääkapin lisäksi laajemminkin?

Kalasataman uuteen kauppakeskukseen avattiin hävikkiruokakauppa, loistavaa! Koska meitä kuluttajia houkuttelee yltäkylläiset tuotepinot ja jokaiselle on oma maitovaihtoehtonsa, on lähes mahdotonta välttää kauppojen hävikkiä. Yritetään silti. Leipäjuustopaketti kerrallaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Ruokahävikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  3. 3

   Pohjois-Korea on pettänyt kaikki lupauksensa, mutta silti Donald Trump toivoo jo seuraavaa tapaamista Kim Jong-unin kanssa – Miten tässä näin kävi?

  4. 4

   Uutissuomalainen: Lapsiasiavaltuutetun taksilaskut tuhansia euroja kolmessa kuukaudessa – ajoi muun muassa taksilla Oulusta Jyväskylään

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  7. 7

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  8. 8

   Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta

  9. 9

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhrien määrä pieneni kahteen, sadat poliisit ja sotilaat etsivät yhä tekijää

  10. 10

   Onko oma syy jos sairastuu ylipainon vuoksi ja pitäisikö silloin maksaa hoito itse? Tutkijan mukaan pian voidaan jo puhua ”kunniallisista sairaista”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhrien määrä pieneni kahteen, sadat poliisit ja sotilaat etsivät yhä tekijää

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää