Mielipide    |   Hs-raati

Kuntien kuormaa pitää keventää

HS-raadin mielestä kuntien tehtävissä on karsimisen varaa, ainakin jonkin verran.

Tilaajille

Hallitus saa HS-raadilta tukea aikeilleen purkaa kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Rakennepaketissa kaavailtuja miljardin euron kustannussäästöjä pidetään kovana tavoitteena, mutta palveluissa nähdään tehostamisen ja järkeistämisen mahdollisuuksia.

Keskitytään olennaiseen

 

"Kuntien vastuulle on sälytetty yhä enemmän abstrakteja velvoitteita. Keskittyminen yksikäsitteisemmin perustehtäviin vähentäisi kuntien velvollisuuksia ja auttaisi kohdentamaan niukentuvia resursseja."

Jaana Hallamaa
sosiaalietiikan professori, Helsingin yliopisto
 

"On selvää, että Nokia-vetoisella mallilla ei voida jatkaa eikä paluuta suljetun Suomen hyvinvointimalliin ole. – – Tarvitaan enemmän yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä sekä enemmän perheiden vastuuta."

Risto E. J. Penttilä
toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari
 

"Kansalaisten on totuteltava siihen, että julkisia palveluja on vähemmän kuin ennen ja joistain palveluista joutuu maksamaan itse."

Eeva-Liisa Inkeroinen
johtaja, Teknologiateollisuus
 

"Kuntien 535 tehtävästä voidaan poistaa noin viidennes. Se tietysti näivettää hieman hyvinvointivaltiota, mutta se voidaan tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Markkinaliberalistien ei kannata laittaa samppanjaa jäihin."

Ralf Sund, pääekonomisti, STTK
 

"Kun tehtäviä on liikaa eikä ole edellytyksiä hoitaa niitä, kunnat alkavat fuskata. Se on nähty. Kun fuskaamaan ruvetaan, sitä tehdään myös tärkeimmissä tehtävissä eli lasten, vanhusten ja sairaiden hoidossa."

Tommi Melender, kirjailija
 

"Olennaisinta on siirtää vaativat terveyden- ja sosiaalihuollon tehtävät kunnilta maakunnille tai valtiolle. Muu on nappikauppaa. Tämän jälkeen ei tarvitsisi enää vängätä tai pakottaa kuntia yhteen."

Heikki Hiilamo, tutkimusprofessori, Kela
 

Parantamisen varaa on

 

"Kuntien, etenkin suurten kaupunkien, tuottavuus palveluiden tuotannossa on heikentynyt.

Toisin sanoen ennen kunnissa saatiin enemmän aikaan vähemmällä."

Tuija Brax, kansanedustaja (vihr)
 

"Miljardin löytäminen tehtäviä poistamalla on vaikea tehtävä. Huomattavasti enemmän säästöjä saadaan käyttämällä yksityisiä palvelutuottajia, käyttämällä laajasti palveluseteleitä ja keventämällä tehtävien vaativuustasoja."

Matti Vanhanen
toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto
 

"Pitäisi keskustella avoimesti palvelujen priorisoinneista. Pitääkö kunnan tukea edelleen esimerkiksi varakkaita golfin harrastajia vai köyhiä lapsiperheitä?"

Pirkko Ruohonen-Lerner, perussuomalaisten
eduskuntaryhmän puheenjohtaja
 

"Olen seurannut kuntien toimintaa asukkaana ja vapaa-ajan viettäjänä. Sitä leimaavat usein tehottomuus, vanhanaikaiset toimintatavat ja keskinäinen riitely."

Helena Ranta, oikeushammaslääkäri
 
"Omien tukeminen ja vastustajien haittaaminen julkisella sektorilla syövät liikaa aikaa ja varoja. –  – Käsijarru saa olla virkamiehellä päällä vain autossa kunnanviraston parkkipaikalla."
Osmo Rauhala, kuvataiteilija
 
"Onko Suomi liian pieni maa siihen, että meillä on sekä valtiot että kunnat? Kävikö niin, että läänejä lakkautettaessa olisikin pitänyt lakkauttaa kunnat?"
Jussi Lähde, kirjailija, blogisti
 
Ajatellaan palvelut toisin
 
"Huonoin vaihtoehto on, että ensin päätetään säästöistä, joita on heti toteutettava, ja sen jälkeen käynnistetään keskustelu siitä, mistä on mahdollista säästää."
Salla Tuomivaara
toiminnanjohtaja, Eläinsuojeluliitto Animalia
 
"Kuntien monien tehtävien paljoksuminen on osin helppoa populismia. Useimmat tehtävät ovat välttämättömiä hyvin järjestetyssä yhteiskunnassa ja osa seuraa Suomen kansainvälisistä sitoumuksista."
Jaakko Kiander, talousjohtaja, Ilmarinen
 
"Jos tehtäviä järjestellään uudelleen, sen ei tarvitse johtaa huonompaan palveluun, päinvastoin. Jos esimerkiksi luomme yhteisen kansallisen tietojärjestelmäalustan, sen päälle voimme kehittää uusia sähköisiä palveluja ja toimintatapoja."
Mikko Kosonen, yliasiamies, Sitra
 
Sodastakin selvittiin
 
"Miten muka tämä kansa, joka vielä muutama vuosikymmen sitten kävi yhtenäisenä sotaan, ei kykenisi yhteisin verovaroin hoitamaan modernin hyvinvointiyhteiskunnan tehtäviä?"
Pirjo Hassinen, kirjailija
 
"Kansalaisten herravihamielikuvissa rehottaa kaikenlainen turha byrokratia, mutta todellisuudessa sitä ei ole olemassa lainkaan niin suuressa mittakaavassa, että sen lopettaminen auttaisi paljoakaan."
Tommi Uschanov, tietokirjailija, esseisti
 
Lisää vastuuta kunnille
 
"Palveluntuotanto omana työnä! Ulkoistaminen lisää kustannuksia ja heikentää laatua jo lyhyellä aikavälillä."
Dan Koivulaakso
kaupunginvaltuutettu (vas), Helsinki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-raati
 • Kuntatalous
 • Jyrki Räikkä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää