Mielipide

Mihin hävisi perusasteen tekninen työ?

Maahamme ollaan kirjoittamassa uudet perusasteen opetussuunnitelman perusteet. Muutoin edistyksellisissä kouluopetuksen ohjeissa on eräs kummallisuus. Käsityöksi nimetyn oppiaineen ohjeistus näyttää siirtävän kouluopetusta takaisin 1950-luvun haasteiden eteen.

Tilaajille

Maahamme ollaan kirjoittamassa uudet perusasteen opetussuunnitelman perusteet. Muutoin edistyksellisissä kouluopetuksen ohjeissa on eräs kummallisuus. Käsityöksi nimetyn oppiaineen ohjeistus näyttää siirtävän kouluopetusta takaisin 1950-luvun haasteiden eteen.

Vaikka Opetushallituksen nettisivuilta voidaan lukea, että ympäröivän maailman muutos vaikuttaa uudistukseen, ennen itsenäisinä oppiaineina järjestettyjen teknisen työn ja tekstiilityön sisältöjä koskevat suunnitelmat käytännössä mitätöisivät niiden parissa tehdyn kehitystyön. Ne ovat aina olleet oppiaineita, joilla on läheinen yhteys ammatillisiin koulutuksiin ja sitä kautta työelämään.

Teknisen työn ja tekstiilityön yhdistämistä yhteiseksi käsityöksi on perusteltu sukupuolten välisellä tasa-arvolla. Vastakkain ovat olleet käsitykset, joista toisen mukaan tytöillä ja pojilla on ollut tasa-arvoinen mahdollisuus valita joko tekninen työ tai tekstiilityö. Toisen käsityksen mukaan tytöille ja pojille on annettava yhtä paljon teknisen työn ja tekstiilityön opetusta heidän kiinnostuksestaan riippumatta. Perusopetuksen perusteluonnos noudattaa jälkimmäistä ajattelumaailmaa.

Käsitykseen sukupuolten välisestä tasa-arvosta on vaikuttanut se, että pelkän tekstiilityön valinnan on todettu ohjaavan tyttöjä pois teknologian alkeiden opiskelusta.

Kun ei ole tutustuttu edes teknologian alkeisiin, teknillisten alojen ammatilliset koulutukset eivät ole toivotussa määrin kiinnostaneet tyttöjä.

Toisaalta tiedossa on ollut tekstiilityön opettajien työllistymisvaikeudet, joita uusilla suunnitelmilla mahdollisesti halutaan välttää.

Kun yhteisessä käsityössä painotetaan yhtä paljon teknisen työn ja tekstiilityön oppiaineksia, myös nykyisten teknisen työn ja tekstiilityön aineenopettajien on mahdollista toimia yhteisen käsityön opettajina.

Lyhyillä ompelu-, neulonta-, puu-, metalli- ja muovityön kursseilla saadaan välttävä pätevyys materiaalilähtöiseen työskentelyyn, kun uuden tuntijaon mukaan yläluokkien käsityötunnit ovat vähentymässä.

Opetussuunnitelmauudistuksen myötä käsityönopettajakoulutustakin ollaan muokkaamassa sellaiseksi, että teknisen työn teknologiakasvatuksen sijasta keskitytään materiaaliperustaiseen käsityöhön.

Jos yläluokilla uudentyyppisten käsityötuntien anti ei kiinnosta oppilaita ja valinnat jäävät sen takia vähäisiksi, tulevien käsityönopettajien on mahdollista pätevöityä myös luokanopettajiksi.

Kokonaan eri asia on, ovatko tällaiset koulutusjärjestelyt järkeviä maamme kansalaisten tulevaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

Matti Lindh
teknologiakasvatuksen lehtori Oulun yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää