Kannatan lämpimästi ideaa Kalevala-kylästä - Mielipide | HS.fi
Mielipide

Kannatan lämpimästi ideaa Kalevala-kylästä

Tuomari Nurmion idea Kaisaniemen Kalevala-kylästä (HS Kulttuuri 26. 8.) iski suoraan suoneen. Jesh, sellainen todellakin tarvitaan. Se toimisi näyteikkunana suomalaiseen mytologiaan ja kalevalaiseen ajatteluun. Uskomattomat tarinat ja henkilöhistoriat avaavat näkymän muinaiseen maailmaan; kovin optimistinen tai romanttinen kuva ei ole mutta sitäkin kiintoisampi.

Tilaajille
Julkaistu: 29.8.2015 2:00

Tuomari Nurmion idea Kaisaniemen Kalevala-kylästä (HS Kulttuuri 26.8.) iski suoraan suoneen. Jesh, sellainen todellakin tarvitaan. Se toimisi näyteikkunana suomalaiseen mytologiaan ja kalevalaiseen ajatteluun.

Uskomattomat tarinat ja henkilöhistoriat avaavat näkymän muinaiseen maailmaan; kovin optimistinen tai romanttinen kuva ei ole mutta sitäkin kiintoisampi. Tarjolla olisi luonnollisesti musiikkia, loitsuja, itkuvirsiä, elokuvaa, performanssia ja monenlaista Kalevala-draamaa. Tarinoissa voitaisiin korostaa kalevalaista sankariutta, joka ei edellytä fyysistä voimaa tai taistelutaitoja vaan hengen taitoja, kykyä tunkeutua ilmiöiden ytimeen ja löytää niiden synty.