Mielipide    |   Mielipide

Naisella on oikeus saada apua oman väkivaltaisen käytöksensä lopettamiseen

Naisen väkivaltaan puuttumisen kynnys on korkea, koska naisen ei ajatella olevan väkivallan tekijä, kirjoittavat Maria Akatemia ry:n Hanna Kommeri, Elina Rajaniemi ja Tiina Simons.

Hallitus on julkaissut toukokuun alussa strategisen tasa-arvo-ohjelmansa vuosille 2016–2019. Ohjelma kokoaa yhteen hallituksen tavoitteet ja toimenpiteet sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Yksi tasa-arvo-ohjelman tavoitteista on ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa. Ohjelmassa todetaan, että lähisuhdeväkivallan uhrien ja tekijöiden palvelut otetaan osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Maria Akatemian ehkäisevässä väkivaltatyössä Demeterissä (RAY 2003–) on kolmentoista vuoden ajan autettu naisia, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Vuosien aikana avun piirissä on ollut yli tuhat naista, joista lähes 60 prosenttia on alle kouluikäisten lasten äitejä. Tyttöjen ja nuorten naisten ehkäisevää väkivaltatyötä toteutetaan Maria Akatemian Keijun varjo -hankkeessa (RAY 2016–2018).

Naisen väkivaltaan puuttumisen kynnys on korkea, koska naisen ei ajatella olevan väkivallan tekijä. Monet Demeter-työhön tulevat asiakkaat kertovat tulleensa ohitetuiksi väkivallan tekijöinä.

Tutkimusten mukaan naisilla on moninkertainen riski toimia väkivaltaisesti tultuaan torjutuksi hakiessaan apua omaan väkivaltaisuuteensa. Aihe on tabuluonteinen, ja asiakkailla on iso kynnys hakea apua. Asiakkaat eivät uskalla kertoa väkivaltaisuudestaan, eivätkä ammattilaiset välttämättä ota asiaa puheeksi.

Naisen tekemän väkivallan esille tuominen ei ole naisen syyttämistä tai syyllistämistä, vaan avun mahdollistamista ja vastuun ottamista väkivallan ehkäisemiseksi.

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on sukupuolesta riippumatonta ja sen kohteena tai tekijänä voi olla nainen tai mies, tyttö tai poika. Uhrit ja tekijät tarvitsevat apua sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Väkivalta ei lopu, ellei tekijöitä auteta ja aiheesta pystytä puhumaan ääneen.

Väkivallan ehkäiseminen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin lisääminen edellyttävät ilmiön kokonaisvaltaista tunnistamista, tunnustamista ja tukea. Pidämme tärkeänä, että näkökulma naisiin väkivallan tekijöinä ei unohdu, kun tasa-arvo-ohjelmaa ryhdytään toteuttamaan. Naisella on oikeus saada apua oman väkivallan käytön lopettamiseen.

Hanna Kommeri

ehkäisevän väkivaltatyön vastaava

Elina Rajaniemi

Keijun varjo -hankkeen hankekoordinaattori

Tiina Simons

toiminnanjohtaja

Maria Akatemia ry

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Lähisuhdeväkivalta
Luetuimmat - Mielipide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää